Eminescopaţii de ieri şi de azi

Publicat în Dilema Veche nr. 518 din 16-22 ianuarie 2014
Eminescopaţii de ieri şi de azi jpeg

Abuzat ba în chip de protolegionar („Bulgăroi cu ceafa groasă, grecotei cu nas subțire…“), ba ca precursor al socialismului („Împărat și proletar“), Eminescu a fost, de-a lungul timpului, obiectul unor fantasmagorii nesfîrșite. Interesant e că este în continuare pretextul productiv al unor astfel de lucruri. Ne-ar servi să le studiem? Eu zic că da.

Încă de acum vreo cinci ani, cînd îmi scriam cartea despre imagine (Cum să devii un Nimeni), mi-a fost clar că gogoșile și fantasmagoriile spuse pe seama lui Eminescu îl transformă pe acesta într-un fel de personaj de tabloid avant la lettre. Oamenii serioși, de la G. Călinescu la Perpessicius ș.a.m.d., s-au chinuit să îndepărteze grămezi de aiureli, pentru a ajunge la adevărul factual. N-a fost întotdeauna prea ușor: 15 ianuarie este aniversată ca dată a nașterii, în mod convențional, fiindcă mai există alte două (mă mir cum n-au apărut două secte Eminescu care să serbeze 14 și 20 decembrie) ș.a.m.d. Însă diferitele fantasmagorii care au circulat și circulă pe seama poetului sînt și ele relevante, bineînțeles – nu atît în privința poetului, cît a anumitor mentalități și crampe culturale.

Aiurelile, falsurile și minciunile spuse despre viața lui Mihai Eminescu au apărut chiar în timpul vieții poetului și l-au exasperat pe Caragiale încă din 1892, cînd scria Două note. Cei doi piloni istorici ai eminescopatiei sînt, probabil, Octav Minar, cel cu scrisorile plastografiate la începutul secolului trecut și falsa fotografie, și Nicolae Georgescu, care a publicat, pe la începutul anilor ’90, o carte în care explica, în linii mari, că Eminescu a fost victima unei conspirații care l-a scos de nebun, deși a fost teafăr pînă la moarte. Motivul? Apartenența poetului la o societate unionistă secretă. Prin 2010, același Nicolae Georgescu combătea în continuare, în Ziarul Axa, buletin de oceanografie ortodoxă (sic), dacă nu era vorba de un alt autor cu același nume, care scria pe același subiect.

Povestea cu conspirația se găsește pe diferite site-uri și bloguri gen Bucovina profundă, Frumoasa verde și altele, cu variații. Pe Eminescu l-au omorît ba austriecii, ba evreii, ba masonii, ba toți, la un loc. Teoria infestează și ziare mari, ca Financiarul sau Curentul, în articole care seamănă suspect, la nivel de paragraf, cu cele de pe site-urile mai mici și mai vocale. Am găsit chiar undeva că Atac, un alt cotidian cunoscut acum cîțiva ani, a făcut un apel către „întreaga breaslă jurnalistică“ pentru a afla „adevărul asupra vieții și morții“ poetului, de parcă toată chestiunea ar fi de resortul jurnaliștilor. Iar Tribuna, cea fondată de prietenul lui Eminescu, Slavici, și editată de Consiliul Județean Cluj, combătea și ea, apăsat și serios, pe aceeași temă, în ianuarie 2013. Cel mai prolific, presupun, e însă un oarecare Constantin Barbu, care a publicat nu mai puțin de zece volume din ceva numit Codul invers, pornind de la „o fotocopie cu semnătura lui Franz Joseph, un raport secret împotriva lui Eminescu“. Autorul afirmă că a mai scris alte „40-50 de cărți“ despre Eminescu.

Dincolo de filonul conspiraționist există și revelații de dată mai nouă, colorate și contradictorii.

● Două fotografii de senzație cu Mihai Eminescu, necunoscute pînă în prezent. Gogorița o găsim pe un site al fraților moldoveni, Deschide.md, care citează blogul unui cetățean (cred) privat de dincoace de Prut, Apokolokintosis, pasionat de grănicerii români din armata lui Napoleon, misiunile secrete ale lui Hitler printre ruinele dacice și altele asemenea. Cele două poze înfățișează un mustăcios care aduce cu Eminescu cel din a treia fotografie autentică, de la maturitate. Mustăciosul e în salonul lui Carmen Sylva, alias Elisabeta I. Apokolokintosis (sper să nu-i pocesc numele), pare a fi totuși de bună-credință, fiindcă, după ce pune pozele lui „Eminescu“, află de undeva că mustăciosul e un oarecare Edgar dall’Orso, secretar al reginei. Deschide.md rămîne, ca să zic așa, cu prima impresie, la fel cum vor rămîne erudiții de Google ai generațiilor viitoare care ajung pe site-ul moldovenesc și, desigur, de-abia așteaptă să creadă.

● Interviu inedit cu Mihai Eminescu. O altă publicație moldovenească, Timpul.md, însăilează un „interviu“ din textele publicistice ale poetului; cu alte cuvinte, scriind întrebările la răspunsuri deja date de Eminescu în fragmente din textele lui. Informația că e vorba de un artificiu e undeva prin coada paragrafului doi, după platitudini cu privire la articolele originare, care „ar fi putut fi scrise azi“. Nu e vorba de o fantasmagorie propriu-zisă, dar titlul care îl vinde pe Eminescu cam cum mint tabloidele de dincoace de Prut va crea confuzia de rigoare printre cei mai slabi de înger.

● Eminescu a scris poezii pînă în ziua morții, contrar ideii că a fost foarte puțin prolific după 1883, anul cînd s-a declanșat prima criză psihică. Dovada? Coșul plin de hîrtii din camera lui. E drept, Perpessicius povestește că A.C. Cuza a găsit „Kamadeva“, datată 1887, pe jos, în odaia poetului. Dar după Secretele lui Lovendal (lovendal.ro) e sigur că Eminescu „era întreg la minte și lucra“ în ultimele zile ale vieții, fiindcă „în halatul lui s-au găsit două poezii“.

● Lui Eminescu îi plac lesbienele. Concluzie trasă de același Secretele lui Lovendal, pornind de la versurile: „Femei frumoase și copile / Te-ar îndrăgi, te-ar săruta“, adresate unei „nebune“ („Atît de dulce“).

● Eminescu a fost bețiv. Revelația aparține unui site pe nume Beerclub, care, de altfel, nu aduce în chip de argument decît o total neutră biografie de un paragraf a poetului. În subsol se încaieră diverși internauți.

● Eminescu e sfînt. Nu în sens figurat, ci sfînt de calendar, fiindcă ceva numit Liga Scriitorilor din România i-a cerut Patriarhului Daniel canonizarea poetului. Liga Scriitorilor din România pare a fi Liga Scriitorilor Români din Cluj, posesoare de blog pe Wordpress, condusă de Al. Florin Țene, membru corespondent al Academiei, posesor de e-mail de Yahoo. Biserica Ortodoxă a refuzat canonizarea, explicînd cu răbdare: ca să fii sfînt îți trebuie și evlavie, nu numai reputație, talent și altele cîte avea Eminescu.

Toate cele de mai sus sînt foarte departe de o istorie solidă a receptării de acest tip. Cu siguranță, contribuții eminesciene de dată recentă și de același nivel se mai găsesc. Puteți verifica și dumneavoastră, în modul cel mai simplu: căutați pe Google „adevărul despre Mihai Eminescu“. Că doar Google știe tot, nu?

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.

Parteneri

masina de spalat jpg
Mamă condamnată cu suspendare după ce fetița sa de doi ani a murit electrocutată la mașina de spălat rufe
O femeie, mamă a șapte copii, din județul Arad, a fost condamnată pentru ucidere din culpă, după ce fiica sa, în vârstă de doi ani, care a fost lăsată nesupravegheată, s-a electrocutat și a decedat.
01 Ursula von der Leyen FOTO Wind Europe jpg
Uniunea Europeană oferă Ucrainei un miliard de euro pentru reconstrucție și sprijin militar
Uniunea Europeană acordă Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de un miliard de euro, sub forma unui împrumut ce va fi rambursat din veniturile generate de activele rusești înghețate în UE.
Jud. Harghita: locație - com. Subcetate, sat Filpea, 1955. Fotografia face parte din proiectul MNCR - “Fotografia etnografică de familie - mărturie vizuală a culturii și civilizației tradiționale” (2023-2024)
Echinocțiul de primăvară și începutul unui nou an agrar
Echinocțiul de primăvară, care are loc pe 20 martie, marchează începutul oficial al primăverii astronomice în emisfera nordică. În această zi, durata zilei este egală cu cea a nopții. Este un moment simbolic de echilibru între lumină și întuneric, asociat cu renașterea naturii și cu noi începuturi.
Emmanuel macron platformax jpg
Franța distribuie ghiduri de supravieţuire în caz de război sau atac nuclear. Macron: „Europa trebuie să fie pregătită în fața amenințării ruse”
Franța va distribui un manual de supraviețuire, pentru a oferi cetăţenilor sfaturi esenţiale în caz de război sau în cazul unui atac nuclear.
WhatsApp Image 2025 03 20 at 13 35 45 2eba4859 jpg
Un adevărat arsenal a fost găsit la influencerii lui Călin Georgescu, în urma perchezițiilor
Zeci de arme au fost găsite în urma perchezitiilor efectuate joi, 20 martie 2025, în dosarul privind coruperea alegătorilor, în campania lui Călin Georgescu.
Marcel Ciolacu   Simona Bucura Oprescu si Marcel Bolos FOTO Guvernul RO jpg
„Măsuri urgente” la Guvern pentru colectarea banilor din PNNR. Când va fi trimisă următoarea cerere de plată
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, 20 martie, că în şedinţa de Guvern vor fi discutate deciziile care oferă garanţia că îndeplinim la virgulă jaloanele convenite cu Comisia Europeană şi deblocăm întreaga sumă din bani din PNRR.
Greenpeace FOTO Shutterstock
Greenpeace, obligată să plătească daune de 660 milioane de dolari pentru proteste
Greenpeace a fost obligată să plătească daune de 660 milioane de dolari pentru proteste la conducte de petrol din SUA, a anunțat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, adăugând că și în România ONG-ul a încercat să blocheze proiecte energetice.
 Alin Borcan cu arma în mână FOTO Captură video
TikToker-ul care a ieșit dezbrăcat în fața casei, amendat cu 5.000 lei. Arma de tip airsoft i-a fost confiscată
Locuința influencerului Alin Borcan a fost percheziționată joi dimineață, fiind suspectat de coruperea alegătorilor în campania lui Călin Georgescu.
Dennis Man (Sportpictures) jpg