Divertisment la TV, dar şi pe Internet, în 2016

Publicat în Dilema Veche nr. 625 din 11-17 februarie 2016
The Economist – bastionul capitalismului bun jpeg

În ultimele zile, știrile despre Kanal D lider de audiență în prime-time, cu sau fără Bahar, noul serial turcesc, se înmulțesc. Sub ele se ascunde faptul că producțiile cu potențial ale Antenei 1 și PRO TV nu au intrat încă în grilă. Ce ne așteaptă din primăvară? Dar din toamnă?

Ianuarie și februarie sînt considerate luni „moarte“ din punctul de vedere al televiziunii, fiindcă veniturile din reclamă sînt foarte mici, la fel cum vara, nici banii din publicitate și nici publicul nu se înghesuie la posturile TV. De aceea, producțiile scumpe și cu rating mare se concentrează în perioada martie-mai sau septembrie-decembrie. Chiar dacă performanța Kanal D merită să fie consemnată, situația se va schimba odată cu intrarea în grilă a show-urilor de primă mărime.

La PRO TV, Românii au talent debutează cu un juriu schimbat, care îl include pe arhetipul PRO, Florin Călinescu. Problema juriilor de talent show-uri din România era lipsa unui mascul alfa sclipitor, gen Simon Cowell, iar la ultimele sezoane din Românii au talent, în această postură ad-hoc a intrat, vrînd-nevrînd, Mihaela Rădulescu, care a sărit peste cal cu declarații homofobe sau rușinarea publică a unei concurente foarte tinere, un pic grăsuțe. E de văzut ce se va întîmpla cu Călinescu în juriu, mai ales spre sfîrșitul sezonului, cînd se va intra în live. Andi Moisescu și Andra se vor vedea mai puțin, dar dinamica juraților ar putea face sarea și piperul emisiunilor. Și, în funcție de Mihaela Rădulescu, și ale tabloidelor.

PRO TV mai pregătește, dar pentru toamnă, Survivor. Adică show-ul creat de Mark Burnett care a consacrat ideea de reality grandios, cinematografic. Problema e cum va fi realizat acest format în România. În lipsa informațiilor oficiale, vom consemna zvonurile că e vorba de o variantă turcească a producției, cu costuri inevitabil reduse, lucru dat de dimensiunile pieței din România.

Tot la PRO TV ar fi de consemnat și traseul scurt al lui Deschide ochii. Un serial cu Victor Rebengiuc ca protagonist, ambițios raportat la ceea ce se întîmplă în grilele televiziunilor românești. E vorba însă de un proiect din 2013, de pe vremea cînd Adrian Sârbu era încă boss-ul televiziunii PRO, care nu va avea urmări în grilă.

Nici una din emisiunile-hit ca Vocea României sau Master Chef nu și-a epuizat potențialul, așa că acestea vor apărea în momentul cuvenit pe ecran.

La Antena 1, informațiile oficiale se referă la Chefi la cuțite, un format culinar mai recent, care a fost difuzat în Germania și Israel și are însușirea de a opune ceea ce la alte emisiuni se numește juriu. Bucătarii Iadului, Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu, vor avea poate mai mult succes bătîndu-se cap în cap decît umilind concurenții. În rest, Antena Group pare a se concentra pe relansarea Euforia, redenumită Happy Channel, care va intra în emisie în noua formă pe 8 martie, cu Ruxandra Ion (ex-Acasă) ca gestionar al conținutului. Înapoi pe Antena 1, hituri ca Ham talent sau Te cunosc de undeva nu pot lipsi din sezoanele următoare.

Așa cum am scris deja, entertainment-ul se concentrează în 2016 pe cele două posturi lider din România. Kanal D obține rating-uri bune cu emisiunile tabloide de access și late ­night (înainte și după prime-time-ul dintre orele 19 și 23) și seriale turcești și, deo­camdată, nu a anunțat vreo producție de divertisment majoră. Prima TV e în insolvență, iar TVR, dacă mai conta în piață, e ocupat cu măsuri de criză și imprecații despre taxa TV.

Cam acesta sau atîta e divertismentul care se va putea vedea pe posturile românești, în 2016. În chip de cititori ai Dilemei vechi, s-ar putea să vi se pară o afacere ieftină și vulgară, ceea ce e absolut normal. Publicul pretențios a migrat de multă vreme către canale de nișă și platforme online, ca dovadă multele comentarii pe care le-a stîrnit lansarea Net­flix în România, la începutul lui ianuarie. Deși oferta celebrului serviciu de video-on-demand e mult mai redusă în România decît în SUA (aproximativ 500 de lungmetraje, de zece ori mai puțin decît în țara de proveniență), merită să cheltuiți cîțiva euro, în primul rînd pentru seriale ca Breaking Bad sau Orange is the New Black. Dacă acestea sau filmele de ficțiune vi se par puține, documentarele sînt destule și premiate. McCullin e probabil filmul definitiv despre viața celui mai cunoscut fotojurnalist de război din SUA, What Happened, Miss Simone? e nominalizat la Oscar anul acesta, iar Best of Enemies e povestea unui meci faimos între doi intelectuali de stînga și dreapta din SUA, Gore Vidal și William Buckley Jr., în contextul dezbaterilor electorale din 1968.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Ce îl leagă pe un fost miner și republican de-o viață de regele Charles al III-lea? Răspunsul surprinzător, așa cum a relatat The Guardian, este că averea fostului miner face parte acum dintr-un fond care generează venituri private pentru monarh.
image
Fenomen inedit în Vârtop: aurora boreală albastră a luminat seara în Apuseni FOTO VIDEO
Un fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni, joi seara. Aurora boreală a luminat seara, pentru câteva minute, printre nori, şi a fost imortalizat de un fotograf amator.
image
Pericolele care îi pândesc pe români într-o destinație exotică de lux. „Paza bună nu e suficientă ca să treacă primejdia”
Tot mai mulți români cu bani aleg destinații exotice, însă unele implică anumite riscuri. O familie de români a aflat acest lucru pe propria piele, iar la final părinții au aflat că cei doi copii ai lor s-au aflat într-un pericol imens, fără măcar ca ei să bănuiască.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic