Divertisment la TV, dar şi pe Internet, în 2016

Publicat în Dilema Veche nr. 625 din 11-17 februarie 2016
The Economist – bastionul capitalismului bun jpeg

În ultimele zile, știrile despre Kanal D lider de audiență în prime-time, cu sau fără Bahar, noul serial turcesc, se înmulțesc. Sub ele se ascunde faptul că producțiile cu potențial ale Antenei 1 și PRO TV nu au intrat încă în grilă. Ce ne așteaptă din primăvară? Dar din toamnă?

Ianuarie și februarie sînt considerate luni „moarte“ din punctul de vedere al televiziunii, fiindcă veniturile din reclamă sînt foarte mici, la fel cum vara, nici banii din publicitate și nici publicul nu se înghesuie la posturile TV. De aceea, producțiile scumpe și cu rating mare se concentrează în perioada martie-mai sau septembrie-decembrie. Chiar dacă performanța Kanal D merită să fie consemnată, situația se va schimba odată cu intrarea în grilă a show-urilor de primă mărime.

La PRO TV, Românii au talent debutează cu un juriu schimbat, care îl include pe arhetipul PRO, Florin Călinescu. Problema juriilor de talent show-uri din România era lipsa unui mascul alfa sclipitor, gen Simon Cowell, iar la ultimele sezoane din Românii au talent, în această postură ad-hoc a intrat, vrînd-nevrînd, Mihaela Rădulescu, care a sărit peste cal cu declarații homofobe sau rușinarea publică a unei concurente foarte tinere, un pic grăsuțe. E de văzut ce se va întîmpla cu Călinescu în juriu, mai ales spre sfîrșitul sezonului, cînd se va intra în live. Andi Moisescu și Andra se vor vedea mai puțin, dar dinamica juraților ar putea face sarea și piperul emisiunilor. Și, în funcție de Mihaela Rădulescu, și ale tabloidelor.

PRO TV mai pregătește, dar pentru toamnă, Survivor. Adică show-ul creat de Mark Burnett care a consacrat ideea de reality grandios, cinematografic. Problema e cum va fi realizat acest format în România. În lipsa informațiilor oficiale, vom consemna zvonurile că e vorba de o variantă turcească a producției, cu costuri inevitabil reduse, lucru dat de dimensiunile pieței din România.

Tot la PRO TV ar fi de consemnat și traseul scurt al lui Deschide ochii. Un serial cu Victor Rebengiuc ca protagonist, ambițios raportat la ceea ce se întîmplă în grilele televiziunilor românești. E vorba însă de un proiect din 2013, de pe vremea cînd Adrian Sârbu era încă boss-ul televiziunii PRO, care nu va avea urmări în grilă.

Nici una din emisiunile-hit ca Vocea României sau Master Chef nu și-a epuizat potențialul, așa că acestea vor apărea în momentul cuvenit pe ecran.

La Antena 1, informațiile oficiale se referă la Chefi la cuțite, un format culinar mai recent, care a fost difuzat în Germania și Israel și are însușirea de a opune ceea ce la alte emisiuni se numește juriu. Bucătarii Iadului, Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu, vor avea poate mai mult succes bătîndu-se cap în cap decît umilind concurenții. În rest, Antena Group pare a se concentra pe relansarea Euforia, redenumită Happy Channel, care va intra în emisie în noua formă pe 8 martie, cu Ruxandra Ion (ex-Acasă) ca gestionar al conținutului. Înapoi pe Antena 1, hituri ca Ham talent sau Te cunosc de undeva nu pot lipsi din sezoanele următoare.

Așa cum am scris deja, entertainment-ul se concentrează în 2016 pe cele două posturi lider din România. Kanal D obține rating-uri bune cu emisiunile tabloide de access și late ­night (înainte și după prime-time-ul dintre orele 19 și 23) și seriale turcești și, deo­camdată, nu a anunțat vreo producție de divertisment majoră. Prima TV e în insolvență, iar TVR, dacă mai conta în piață, e ocupat cu măsuri de criză și imprecații despre taxa TV.

Cam acesta sau atîta e divertismentul care se va putea vedea pe posturile românești, în 2016. În chip de cititori ai Dilemei vechi, s-ar putea să vi se pară o afacere ieftină și vulgară, ceea ce e absolut normal. Publicul pretențios a migrat de multă vreme către canale de nișă și platforme online, ca dovadă multele comentarii pe care le-a stîrnit lansarea Net­flix în România, la începutul lui ianuarie. Deși oferta celebrului serviciu de video-on-demand e mult mai redusă în România decît în SUA (aproximativ 500 de lungmetraje, de zece ori mai puțin decît în țara de proveniență), merită să cheltuiți cîțiva euro, în primul rînd pentru seriale ca Breaking Bad sau Orange is the New Black. Dacă acestea sau filmele de ficțiune vi se par puține, documentarele sînt destule și premiate. McCullin e probabil filmul definitiv despre viața celui mai cunoscut fotojurnalist de război din SUA, What Happened, Miss Simone? e nominalizat la Oscar anul acesta, iar Best of Enemies e povestea unui meci faimos între doi intelectuali de stînga și dreapta din SUA, Gore Vidal și William Buckley Jr., în contextul dezbaterilor electorale din 1968.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.