Dezinformările care au prins viteză

Publicat în Dilema Veche nr. 613 din 12-18 noiembrie 2015
The Economist – bastionul capitalismului bun jpeg

După tragedia de la Club Colectiv și mitingurile de protest, Facebook-ul și site-urile-petardă s‑au umplut de o serie întreagă de dezinformări sau intoxicări. Deși pare la mintea cocoșului că toate aceste povești nu sînt adevărate, există oameni civilizați care ajung să creadă în ele, în lipsa informației. Nu strică să demontăm măcar cele mai circulate miniciuni.

●În Club Colectiv a avut loc o sărbătoare satanistă de Halloween și focul e pedeapsa divină / mîna diavolului. Motivul concertului a fost lansarea unui album al unei trupe, Goodbye to Gravity, tragedia a avut loc cu o zi înaintea Halloween-ului, iar la eveniment nu a existat nimic din recuzita tradițională a sărbătorii. În privința mîniei divine sau a opusului ei, e foarte greu de argumentat de ce forțele supranaturale ar fi ales o trupă de rock ca multe altele dintr-un club mărginaș, la o dată aleatorie, pentru a se manifesta.

Au mai fost cetățeni care au căutat mesaje sataniste în piesa „The Day We Die“. Pe lîngă faptul că mesajul, atîta cît e, e pe dos, pe lumea asta e plin de cîntece despre moarte. Căutați pe Google și o să găsiți nenumărate topuri ale unor piese de artiști celebri sau mai puțin. Nu știu ca vreuna dintre aceste piese să fie legată de vreo tragedie.

●Au fost mai mulți morți, ascunși de autorități. Cinic vorbind, care e diferența dintre cele 25 de decese inițiale și, să zicem, 40, din punctul de vedere al Guvernului? A fost oricum o tragedie, care a mobilizat zeci de mii de oameni în stradă, iar a ascunde decesele e ceva foarte complicat, cu multe riscuri. Ar fi trebuit s-o facă același personal medical care a îngrijit răniții cu o dăruire care a mișcat Romînia, dinaintea camerelor de luat vederi. Vi-i imaginați participînd la o mașinație nu numai înfiorătoare, ci și idioată?

●Incendiul din Colectiv a fost provocat de Gabriel Oprea / securiști / alții, ca să deturneze atenția publicului de la moartea polițistului pe motocicletă. E ca și cum ai spune că vrei să scapi de urmările unui furt omorînd în public pe cineva. Dacă au realizat ceva concret, pe lîngă demisii, protestele care au urmat tragediei au determinat dispariția politică a UNPR-ului lui Oprea, adică tocmai cel care ar fi trebuit să se salveze, conform teoriei conspirației.

●Iohannis s-a întîlnit la Cotroceni cu oamenii lui Soros. Ca să facă ce? Să deturneze protestul? „Dovada“ e faptul că pe lista participanților se află numeroși lideri de organizații care au beneficiat în trecut de finanțări Soros. Ceea ce e adevărat, dar nu concludent: în sens extins, cam toată societatea civilă din Estul Europei e formată din „oamenii lui Soros“, pentru simplul fapt că miliardarul de origine maghiară e cel care a creat și încurajat societatea civilă începînd din anii ’80. „Oamenii lui Soros“ nu sînt însă marionete ale aceluiași George Soros, pentru simplul motiv că singura condiționare politică pe care George Soros a impus-o organizațiilor finanțate a fost aderența la conceptul de societate deschisă, o variantă a democrației teoretizată de miliardarul cu studii de filozofie cu Popper. În plus, o serie de organizații cu vechime, notorietate și legături cu fundațiile lui George Soros – APADOR-CH, CJI, ActiveWatch – au refuzat participarea la consultări, strategie poate mai inteligentă decît aceea a participanților, care nu au făcut decît să legitimeze apropierea de proteste a lui Iohannis.

Nu mai vorbim de faptul că, în ultimii ani, miliardarul este mult mai puțin implicat financiar în Open Society Foundations, denumirea oficială a organizațiilor fondate de el, deci „oamenii lui Soros“ sînt, în ultima vreme, cam pe picioarele lor din punct de vedere financiar.

●Protestele sînt opera rușilor, care vor să destabilizeze politic România, la fel cum au destabilizat Moldova și Ucraina, din cauza scutului antirachetă. Ceea ce se întîmplă în Piață e pașnic, iar România nu e nicidecum destabilizată, ci trece printr-un proces de relegitimare a politicului, a cărui configurație nu mai are legătură cu opțiunile populare. Guverne interimare am mai avut, iar țara a funcționat cu ele. Sîntem în interiorul jocului democratic, oricît de spectaculos e ceea ce s-a întîmplat în Piață. Și, cel mai important, Hans Klemm, noul ambasador al SUA la București, spune textual într-un mesaj: „Aplaudăm exercitarea pașnică a libertății de exprimare şi întrunire şi îi încurajăm pe toți românii să rămînă implicați în procesul civic“. De ce ar încuraja SUA o acțiune de destabilizare rusească, printr-un mesaj la limita formulărilor diplomatice? De fapt, SUA sînt consecvente în abordarea anticorupție și în restart-ul politic la care au pus umărul prin colaborarea cu DNA în dosarul Microsoft, de exemplu.

Lista ar mai putea continua, dar exercițiile de demontare a minciunilor ca acelea de mai sus sînt la îndemîna oricui. Cine și de ce pune în circulație astfel de lucruri? În afara unor profesioniști care s-au autodescalificat în trecut, de felul lui Robert Turcescu, e vorba mai ales de site-uri mici și vocale. În privința motivelor, nu are nici un rost să construim și noi teorii ale conspirației: prostii de acest fel se citesc cu ochii mari, din păcate, și prind viteză / cîștigă trafic mai ales pe Facebook. Degradarea vechii prese și generația spontanee de microsite-uri care caută traficul și notorietatea cu abordări conspirativ-senzaționaliste se întîlnesc, din păcate, cu un public tot mai numeros și mai dispus să creadă că Soarele e cel care se învîrte în jurul Pămîntului și nu pe dos. Este și motivul pentru care am încercat exercițiul elementar de demontare a zvonurilor de mai sus.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.