Dezinformările care au prins viteză

Publicat în Dilema Veche nr. 613 din 12-18 noiembrie 2015
The Economist – bastionul capitalismului bun jpeg

După tragedia de la Club Colectiv și mitingurile de protest, Facebook-ul și site-urile-petardă s‑au umplut de o serie întreagă de dezinformări sau intoxicări. Deși pare la mintea cocoșului că toate aceste povești nu sînt adevărate, există oameni civilizați care ajung să creadă în ele, în lipsa informației. Nu strică să demontăm măcar cele mai circulate miniciuni.

●În Club Colectiv a avut loc o sărbătoare satanistă de Halloween și focul e pedeapsa divină / mîna diavolului. Motivul concertului a fost lansarea unui album al unei trupe, Goodbye to Gravity, tragedia a avut loc cu o zi înaintea Halloween-ului, iar la eveniment nu a existat nimic din recuzita tradițională a sărbătorii. În privința mîniei divine sau a opusului ei, e foarte greu de argumentat de ce forțele supranaturale ar fi ales o trupă de rock ca multe altele dintr-un club mărginaș, la o dată aleatorie, pentru a se manifesta.

Au mai fost cetățeni care au căutat mesaje sataniste în piesa „The Day We Die“. Pe lîngă faptul că mesajul, atîta cît e, e pe dos, pe lumea asta e plin de cîntece despre moarte. Căutați pe Google și o să găsiți nenumărate topuri ale unor piese de artiști celebri sau mai puțin. Nu știu ca vreuna dintre aceste piese să fie legată de vreo tragedie.

●Au fost mai mulți morți, ascunși de autorități. Cinic vorbind, care e diferența dintre cele 25 de decese inițiale și, să zicem, 40, din punctul de vedere al Guvernului? A fost oricum o tragedie, care a mobilizat zeci de mii de oameni în stradă, iar a ascunde decesele e ceva foarte complicat, cu multe riscuri. Ar fi trebuit s-o facă același personal medical care a îngrijit răniții cu o dăruire care a mișcat Romînia, dinaintea camerelor de luat vederi. Vi-i imaginați participînd la o mașinație nu numai înfiorătoare, ci și idioată?

●Incendiul din Colectiv a fost provocat de Gabriel Oprea / securiști / alții, ca să deturneze atenția publicului de la moartea polițistului pe motocicletă. E ca și cum ai spune că vrei să scapi de urmările unui furt omorînd în public pe cineva. Dacă au realizat ceva concret, pe lîngă demisii, protestele care au urmat tragediei au determinat dispariția politică a UNPR-ului lui Oprea, adică tocmai cel care ar fi trebuit să se salveze, conform teoriei conspirației.

●Iohannis s-a întîlnit la Cotroceni cu oamenii lui Soros. Ca să facă ce? Să deturneze protestul? „Dovada“ e faptul că pe lista participanților se află numeroși lideri de organizații care au beneficiat în trecut de finanțări Soros. Ceea ce e adevărat, dar nu concludent: în sens extins, cam toată societatea civilă din Estul Europei e formată din „oamenii lui Soros“, pentru simplul fapt că miliardarul de origine maghiară e cel care a creat și încurajat societatea civilă începînd din anii ’80. „Oamenii lui Soros“ nu sînt însă marionete ale aceluiași George Soros, pentru simplul motiv că singura condiționare politică pe care George Soros a impus-o organizațiilor finanțate a fost aderența la conceptul de societate deschisă, o variantă a democrației teoretizată de miliardarul cu studii de filozofie cu Popper. În plus, o serie de organizații cu vechime, notorietate și legături cu fundațiile lui George Soros – APADOR-CH, CJI, ActiveWatch – au refuzat participarea la consultări, strategie poate mai inteligentă decît aceea a participanților, care nu au făcut decît să legitimeze apropierea de proteste a lui Iohannis.

Nu mai vorbim de faptul că, în ultimii ani, miliardarul este mult mai puțin implicat financiar în Open Society Foundations, denumirea oficială a organizațiilor fondate de el, deci „oamenii lui Soros“ sînt, în ultima vreme, cam pe picioarele lor din punct de vedere financiar.

●Protestele sînt opera rușilor, care vor să destabilizeze politic România, la fel cum au destabilizat Moldova și Ucraina, din cauza scutului antirachetă. Ceea ce se întîmplă în Piață e pașnic, iar România nu e nicidecum destabilizată, ci trece printr-un proces de relegitimare a politicului, a cărui configurație nu mai are legătură cu opțiunile populare. Guverne interimare am mai avut, iar țara a funcționat cu ele. Sîntem în interiorul jocului democratic, oricît de spectaculos e ceea ce s-a întîmplat în Piață. Și, cel mai important, Hans Klemm, noul ambasador al SUA la București, spune textual într-un mesaj: „Aplaudăm exercitarea pașnică a libertății de exprimare şi întrunire şi îi încurajăm pe toți românii să rămînă implicați în procesul civic“. De ce ar încuraja SUA o acțiune de destabilizare rusească, printr-un mesaj la limita formulărilor diplomatice? De fapt, SUA sînt consecvente în abordarea anticorupție și în restart-ul politic la care au pus umărul prin colaborarea cu DNA în dosarul Microsoft, de exemplu.

Lista ar mai putea continua, dar exercițiile de demontare a minciunilor ca acelea de mai sus sînt la îndemîna oricui. Cine și de ce pune în circulație astfel de lucruri? În afara unor profesioniști care s-au autodescalificat în trecut, de felul lui Robert Turcescu, e vorba mai ales de site-uri mici și vocale. În privința motivelor, nu are nici un rost să construim și noi teorii ale conspirației: prostii de acest fel se citesc cu ochii mari, din păcate, și prind viteză / cîștigă trafic mai ales pe Facebook. Degradarea vechii prese și generația spontanee de microsite-uri care caută traficul și notorietatea cu abordări conspirativ-senzaționaliste se întîlnesc, din păcate, cu un public tot mai numeros și mai dispus să creadă că Soarele e cel care se învîrte în jurul Pămîntului și nu pe dos. Este și motivul pentru care am încercat exercițiul elementar de demontare a zvonurilor de mai sus.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau „după bine vine rău“. Cum se manifestă, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune faţă fericire, fără a avea un motiv raţional pentru acest lucru. În termeni de specialitate, această formă de anxietate se numeşte „cherofobie“, iar cei afectaţi fac tot posibilul să evite sentimentul de fericire.
image
Greşeala ce ar putea lăsa nepedepsită o bandă de tâlhari care a terorizat Ploieştiul
Trei hoţi din Prahova care au terorizat ploieştenii în perioada sărbătorilor de iarnă din anul 2020 sunt la un pas să rămână nepedepsiţi din cauza unei greşeli a instanţei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.