Cum se reconfigurează piaţa TV

Publicat în Dilema Veche nr. 534 din 8-14 mai 2014
Cum se reconfigurează piaţa TV jpeg

Plecările din PRO TV, de după demisia lui Adrian Sîrbu, au fost discutate şi relatate pe larg de presă. Totuşi, ele nu au schimbat ceva esenţial, pînă în momentul demisiei Monei Segall, cea mai cunoscută producătoare a postului, care realiza Românii au talent, Vocea României, Dansez pentru tine şi Master Chef. Acum, însă, putem vorbi de o reconfigurare a pieţei TV. Ce ne aşteaptă în următoarele topuri de audienţă?

Plecarea la Antenă a Monei Segall, împreună cu o echipă despre care s-a spus că numără în jur de 40 de oameni, înseamnă că televiziunea-lider rămîne fără show-urile-locomotivă. Bineînţeles, PRO TV deţine în continuare formatele de succes şi poate achiziţiona, oricînd, altele, dar cei care le făceau sînt acum la concurenţă. Cît contează oamenii din spatele unui format internaţional de succes? La această întrebare putem răspunde dacă ne uităm la megashow-urile concurente puse în grilă de Antena 1, în anii trecuţi. În 2013, X-Factor de la Antena 1 a făcut o medie de 8,2 puncte de rating pe publicul urban, faţă de 11,8 – Vocea României, formatul asemănător de la PRO TV. Vocea e pe locul doi în topul celor mai populare show-uri de divertisment, după Românii au talent, care a realizat un uriaş 20,8 puncte în medie, în timp ce X-Factor e pe locul al nouălea, după formate mai puţin somptuoase ca Next Star-ul de la Antenă, al lui Dan Negru. În materie de cooking talent show-uri, Master Chef de la PRO a făcut, în 2013, o medie de 10,2 puncte, în timp ce Top Chef de la Antena a realizat 4,5 puncte.

Toate aceste diferenţe au două cauze. Prima e know-how-ul producătorilor, iar a doua – însăşi televiziunea pe care sînt difuzate programele. PRO TV are un rating mediu ceva mai mare decît al Antenei (4,3 faţă de 3,3 puncte, în martie 2013), dar nu e vorba numai de cantitate. Un show ca X-Factor realizează performanţe mai proaste pe Antena 1 nu numai fiindcă Vocea României e mai bine realizată, ci şi fiindcă pleacă dintr-un rating mai mic, moştenit de la Observator. Acesta a avut, în 2013, o medie de 6,2 puncte, faţă de 9,2 puncte – Ştirile PRO TV.

Cifrele seci spun o poveste surprinzătoare: X-Factor a funcţionat mai bine, raportat la publicul moştenit de la programul anterior, decît Vocea României. Creşterea procentuală de la ştiri la talent show este de 32%, în cazul Antenei, şi de 28%, în cazul PRO TV. Însă problema nu se pune numai cantitativ. Genul de program despre care vorbim este caracterizat prin aspiraţii pozitive şi glamour, lucruri care sînt mai greu de găsit, statistic, în programele Antenei 1 decît la PRO TV. Postul fondat de Dan Voiculescu moşteneşte ceva din imaginea proastă a fondatorului implicat în politică şi ajuns la DNA din cauza unor acuzaţii de şantaj care îl privesc şi, sau mai ales, pe directorul executiv al Antena Group, Sorin Alexandrescu. Acest gen de context se reflectă mai ales asupra jurnalelor de ştiri, iar Observatorul are, independent de asta, şi o problemă de calitate, care se vede în diferenţa foarte mare faţă de Ştirile PRO TV. Singurul atu al Antenei 1, la ora 19, este Andreea Berecleanu, care reuşeşte să supravieţuiască surprinzător, fără pierderi de imagine, într-un format care i-a eliminat pe Lucian Mîndruţă şi Alessandra Stoicescu, iar mai apoi pe Alina Petrescu.

De fapt, Antena 1 are probleme nu atît cu show-urile de divertisment din prime-time, ci cu programul de la începutul aceluiaşi prime-time, acelaşi Observator. În momentul de faţă, cifrele de mai sus ar trebui să fie atît pe masa Monei Segall, cît şi pe cea a managerilor din Antena 1. Că este aşa arată şi ceea ce s-a petrecut cu formate realizate de alţi ex-protevişti.

Serviciul Român de Comedie, reinventat de Antenă sub numele de Happy Show, a realizat la prima ediţie 6,5 puncte de rating, deşi producţia coordonată de Toni Grecu, ex-Divertis, a fost bine pusă la punct. Media din 2013, a formatului, pe PRO TV, este de 7,8 puncte. Pe Prima TV, Andrei Boncea, ex-PRO TV, a relansat Mondenii, probabil cel mai îngrijit format de divertisment original, românesc, la ora actuală, dar nu realizează decît în jur de 1,5 puncte.

Toate cele de mai sus arată că producătorii buni contează, dar o grilă concepută logic este şi ea foarte importantă. Altfel spus, PRO TV va pierde prin plecarea echipei care realiza show-urile-locomotivă, dar nu atît de mult pe cît pare, fiindcă rămîne, pînă la proba contrarie, cu un început de prime-time (Ştirile PRO TV) foarte puternic şi o grilă foarte bună, cu show-uri puţine, dar bine aşezate. Probabil, Mona Segall va face pe Antena 1 mai puţin decît se aşteaptă managementul acestei televiziuni, dar suficient încît piaţa TV să redevină dinamică. Un prim simptom e faptul că, după ce anunţase renunţarea la Vocea României şi lansarea formatului derivat Voice Kids, PRO TV a revenit şi a comunicat că va face în continuare Vocea. Decizia pare una ciudată, dar capătă sens dacă ne gîndim ce s-ar fi întîmplat dacă Antena 1 ar fi putut achiziţiona Vocea rămasă vacantă, pentru a o face cu echipa plecată de la PRO TV.

Într-un fel sau altul, pînă în 2014, singurele televiziuni care şi-au gîndit grila coerent au fost PRO TV şi, într-o oarecare măsură, Kanal D, după modelul turcesc. Plecările din televiziunea-lider înseamnă, în ultimă instanţă, curios, că orice post cu ambiţii de top trebuie să vadă lucrurile în ansamblu şi să investească mult, într-o grilă cu sens.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.