Cum ne-am umplut de sponsorizări la Robbie Williams

Publicat în Dilema Veche nr. 597 din 23-29 iulie 2015
Cum ne am umplut de sponsorizări la Robbie Williams jpeg

Scandalul legat de organizarea concertului Robbie Williams are o mulţime de perdanţi şi un relativ cîştigător, în materie de imagine. Pînă la urmă, socoteala e simplă: brand-urile prea mercantile o încasează din cînd în cînd, şi bine de tot. 

Să începem cu organizatorii. Cu săptămîni sau luni înaintea concertului, la vremea anunţurilor triumfale, erau în număr de trei: East European Production, D&D East Entertainment şi cel care îşi spune pe site-ul propriu „una dintre cele mai renumite personalităţi mondiale în materie de concerte internaţionale“, adică Marcel Avram. După dezastrul de organizare, East European Production şi renumita personalitate Marcel Avram s-au pierdut în ceaţă, iar răspunzător cu oalele sparte a rămas D&D East Entertainment, care a dat comunicate cu scuze. 

Dar ce s-a întîmplat la concert? Facebook-ul, dar şi presa s-au umplut de relatări conform cărora cei 60-64 de mii de participanţi au murit de sete, la 30 de grade afară. Tarabele cu Coca-Cola şi Ursus au fost prea puţine, iar Banca Transilvania, un alt sponsor, a imaginat un sistem inept conform căruia plata s-a făcut cu carduri, care trebuiau încărcate cu bani, de unde o a doua coadă, de peste 30 de minute, conform mai multor relatări. În rest, participanţii au mai vorbit de îmbulzeală, lipsa căilor de acces către sectoarele cu bilete mai scumpe şi bodyguarzi de la BGS omniprezenţi şi bine alimentaţi cu lichide, care au avertizat plătitorii de bilete de pînă la 153 de euro (mai scump decît la Paris sau Barcelona, la acelaşi Robbie Williams) că nu pot ajunge la locurile pentru care au cotizat. 

De ce atîtea plîngeri? E greu să vă imaginaţi că Robbie Williams are fani turbulenţi. Eu n-am fost la concert, fiindcă presimţeam că o să cînte „My Way“ şi de cîte ori aud „My Way“ sau, în general, Frank Sinatra, mă simt ca la propria înmormîntare, dar mi-amintesc ce am păţit în 2007 la Rolling Stones, unde, tot pe un 17 iulie, pe Stadionul Naţional, vreo 56 de mii de oameni au murit şi ei de sete. Nu ştiu cum, atunci am reuşit să intru în posesia a două pahare de Cola, la o busculadă de la unul dintre chioşcuri, şi am fost pe punctul de a fi luat la bătaie pentru simplul fapt că reuşisem să le capăt – un rocker bătrîn mi-a spus chiar că le-am luat de la gura copiilor, oricît zahăr şi cafeină era în ele. Îmbulzelile care se iscă în astfel de situaţii sînt apocaliptice şi cu totul surprinzătoare pentru vietăţi citadine ca dumneavoastră şi ca mine. 

În mod extrem de funest, cei care au anunţat primii concertul lui Robbie Williams în România au fost cei de la Events, care creaseră hecatomba din 2007, de la Rolling Stones, şi erau în 2015 nu la pensie, ci în cursă pentru organizarea concertului aceluiaşi, atît de pomenit aici, Robbie Williams. Fiindcă nu consorţiul D&D-etc.-Renumitapersonalitate l-a adus pe deja pomenitul în Romånia, ci chiar pomenitul a vrut să vină.

În fine, după atîtea eforturi logistice reunite, au urmat şi concertul, şi setea, iar la capitolul scuze, D&D East Entertainment a găsit de cuviinţă să dea vina pe o firmă de catering care s-a retras cu trei zile înaintea concertului, firmă pe care refuză s-o pomenească. Presa a reprodus explicaţia ca atare, dar stau şi mă gîndesc ce fel de contract au semnat organizatorii cu respectiva firmă şi de ce refuză să o pomenească. Presupunînd că D&D spune adevărul, or fi nişte daune la mijloc? 

E cazul să ne ocupăm acum de sponsori. Despre Transilvania am pomenit deja şi nu am avut acces la strategia lor de marketing, legată de eveniment. O bancă cu campanii creative (ştiţi probabil „Zînul“), dar pînă la proba contrarie, ceea ce au făcut arată ca şi cum ai încerca să dresezi nişte cetăţeni oarecare cu un obiect numit card, foarte hi-tech, dar care, altfel, te face să mori de sete. Participanţii la concert au vorbit despre conexiunea mobilă a POS-urilor, care se buşise din motive de nenumărate

-uri şi postări pe Facebook, dar, cît timp e vorba de relatări private, neverificate, le pomenesc doar în treacăt. Capac la toată povestea, Transilvania a avut o tentativă de a ogoi participanţii rămaşi după cozi cu bani pe cardurile devenite inutile, trimiţîndu-i la sucursale din Bucureşti şi Cluj pentru a şi-i recupera „pe loc“. Sau, dacă nu, la completat nişte formulare, în cea mai bună tradiţie a circilor financiare, în ideea că or să-i primească după o vreme. 

Urmează cei la care s-a strîns oprobriul, companiile cu băuturile: Ursus şi Coca-Cola. Bineînţeles, problema e mai degrabă la modul cum acestea au fost vîndute decît la furnizori, dar ambii au făcut ce era de făcut într-o atare situaţie: au prezentat scuze publice. Iar aici se detaşează singurul brand care a reuşit să transforme dezastrul într-o surpriză (plăcută) de imagine, Ursus. Poate aţi văzut anunţul acestei companii, care a oferit gratis cîte un bax de şase beri tuturor celor care au fost nemulţumiţi dintr-un motiv sau altul de organizare. Presa a oferit berile Ursus la pachet cu scuzele Coca-Cola, desigur fără nici o legătură cu faptul că bugetele Coca-Cola sînt mult mai mari decît cele ale Ursus.

În comunicatul Ursus mai există două idei bune. Prima, că identificarea nemulţumiţilor se poate face cu biletul de la concert, dar şi cu o poză din seara de 17 iulie (nu sîntem la circă aici). Şi a doua, că îşi va revizui condiţiile de participare la evenimente din aceeaşi clasă, în urma situaţiei create. Probabil, un control mai strict al distribuţiei sau altele asemenea. Nu că nu s-ar găsi alţi potenţiali sponsori mai dezinteresaţi, în sens propriu, la concurenţă. 

Apropo de condiţii de participare, nu am acces la

-urile organizatorilor cu sponsorii, dar stau şi mă gîndesc ce efort financiar poate însemna, din partea unui sponsor, să torni pe gîtul publicului cîteva zeci de mii de doze (participanţii au fost peste 60 de mii) din lichidul distribuit. Sînt oferite pe gratis? Cît costă o băutură la ieşirea din fabrică? Cine cîştigă din preţurile deloc mici de la astfel de evenimente? Firma de catering? Organizatorii?…

Una peste alta, tabloul arată aşa: cîteva brand-uri celebre în Romånia şi un consorţiu de organizatori cu vechime (D&D East Entertainment aducea Bon Jovi prin 2011, de pildă) au pus mînă de la mînă pentru ca să oripileze 60 de mii de români, mulţi cu putere de cumpărare, conturi de Facebook şi atribute de influenţatori, după ce i-au făcut să cheltuiască sume care merg cam pînă la salariul minim pe economie pe un bilet. 

Evenimentele promoţionale sînt un domeniu dificil, cu riscuri, al marketingului. Totuşi, motivul pentru care ne-am căznit să numărăm beri şi sucuri aici e de luat în seamă: din punct de vedere al marketingului, concertul lui Robbie Williams a fost o conspiraţie a incompetenţei de comunicare, în care reacţiile postcatastrofă au agravat mai degrabă problema. Singurul brand care a reuşit să răstoarne cumva situaţia a fost Ursus, cu un gest de generozitate şi înţelegere reală. Şi dacă acest articol vi se pare reclamă mascată, aflaţi că l-am scris cu o bere Carlsberg alături, cumpărată din banii mei. M-am uitat cu atenţie la ce scrie cu litere mici pe ea şi nu e de la Ursus Breweries.  

P.S. Mulţumesc Telekom, sponsorul principal (înţeleg) şi pînă la proba contrarie nevinovat, pentru cele două invitaţii la concert. În lipsă de altceva mai imaginativ, le-am donat soţiei şi fetiţei, care s-au dus la Robbie Williams (ultima dată cînd îl mai pomenesc) cu una pereche dopuri urechi. Soţia a văzut concertul de la coadă. A apucat, e drept, de la locul ei „My Way“, despre care n-avea de unde să ştie că îmi provoacă atacuri de panică, o să afle din articolul ăsta. E drept că nici leagănul nou-născutului nu cîntă asemenea tîmpenii pe la noi prin casă.  

Cum să devii un Nimeni

Foto: wikimedia commons

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

pui la cuptor cu salata verde jpg jpeg
Cum arată farfuria de slăbit. Dr. Mihaela Bilic explică de ce nu este sănătos să eliminăm complet făinoasele: „Carburantul cu care funcționează creierul”
Pentru a slăbi, cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic susține căprincipalii nutrienți care trebuie limitați sunt carbohidrații, amidonul și făinoasele. Totuși, atenție: nu este sănătos să eliminăm complet făinoasele din alimentația noastră.
image png
Furtună de zădapă istorică în sudul Statelor Unite. S-au închis școli la Houston şi New Orleans
O rară furtună de iarnă s-a abătut marţi asupra coastei Golfului din sud-estul Statelor Unite, aducând căderi abundente de zăpadă, condiţii de polei şi rafale de vânt care au lovit cu precădere oraşele Houston şi New Orleans, relatează Reuters. Cel puţin 31 de milioane de oameni sunt afectaţi.
Cosmetice cu întrebuinţări inedite  Cele mai bizare moduri în care poţi folosi produsele de îngrijire personală jpeg
Detaliul pe care orice doamnă ar trebui să-l cunoască! Ce reprezintă simbolurile 3M, 6M sau 12M de pe cutiile cremelor sau ale cosmeticelor
De câte ori ne uităm la ambalajele produselor noastre cosmetice preferate, observăm simboluri precum 3M, 6M, 9M sau 12M, dar rareori ne oprim să ne întrebăm ce semnificație au acestea.
cisternă cu motorină răsturnată 3 png
O cisternă încărcată cu 31.000 de litri de benzină s-a răsturnat pe DN 2, în județul Suceava. Sunt scurgeri de combustibil
O cisternă încărcată cu 31.000 de litri de benzină s-a răsturnat pe DN 2, în noaptea de marţi spre miercuri, la intrare în municipiul Fălticeni dinspre localitatea Spătăreşti, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.
trump putin  jpg
Donald Trump ia în considerare noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu negociază cu Ucraina. „Este posibil”
Donald Trump, președintele Statelor Unite, a anunțat „posibile" noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă nu se negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei.
cafea turceasca istock jpg
Ce cantitate de cafea trebuie să bei pentru a trăi mai mult. Un cunoscut cardiolog garantează: „Speranță de viață mai mare”
Cafeaua, băutura care te trezește la viață în fiecare dimineață, continuă să fie subiectul a numeroase studii științifice și dezbateri medicale.
banner wilmark mihai petre png
saltea de pat  jpg
La cât timp se schimbă salteaua de pat, de fapt. Când știi că ai nevoie de una nouă
Salteaua joacă un rol crucial în asigurarea unui somn odihnitor și a sănătății generale. Dacă nu este schimbată la timp, aceasta poate provoca disconfort și chiar probleme de sănătate.
Donald Trump, discurs în fața Ordinului Fraternității Poliției din Charlotte FOTO PROFIMEDIA
Trump amenință Europa cu taxe vamale: „UE este foarte rea pentru noi, ne tratează foarte rău. Nu ne cumpără mașinile sau produsele agricole”
Donald Trump a avertizat că țările europene vor fi supuse unor taxelor vamale, „singura modalitate” ca Statele Unite „să fie tratate corect”, adăugând că produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie.