Cum ne-am umplut de sponsorizări la Robbie Williams

Publicat în Dilema Veche nr. 597 din 23-29 iulie 2015
Cum ne am umplut de sponsorizări la Robbie Williams jpeg

Scandalul legat de organizarea concertului Robbie Williams are o mulţime de perdanţi şi un relativ cîştigător, în materie de imagine. Pînă la urmă, socoteala e simplă: brand-urile prea mercantile o încasează din cînd în cînd, şi bine de tot. 

Să începem cu organizatorii. Cu săptămîni sau luni înaintea concertului, la vremea anunţurilor triumfale, erau în număr de trei: East European Production, D&D East Entertainment şi cel care îşi spune pe site-ul propriu „una dintre cele mai renumite personalităţi mondiale în materie de concerte internaţionale“, adică Marcel Avram. După dezastrul de organizare, East European Production şi renumita personalitate Marcel Avram s-au pierdut în ceaţă, iar răspunzător cu oalele sparte a rămas D&D East Entertainment, care a dat comunicate cu scuze. 

Dar ce s-a întîmplat la concert? Facebook-ul, dar şi presa s-au umplut de relatări conform cărora cei 60-64 de mii de participanţi au murit de sete, la 30 de grade afară. Tarabele cu Coca-Cola şi Ursus au fost prea puţine, iar Banca Transilvania, un alt sponsor, a imaginat un sistem inept conform căruia plata s-a făcut cu carduri, care trebuiau încărcate cu bani, de unde o a doua coadă, de peste 30 de minute, conform mai multor relatări. În rest, participanţii au mai vorbit de îmbulzeală, lipsa căilor de acces către sectoarele cu bilete mai scumpe şi bodyguarzi de la BGS omniprezenţi şi bine alimentaţi cu lichide, care au avertizat plătitorii de bilete de pînă la 153 de euro (mai scump decît la Paris sau Barcelona, la acelaşi Robbie Williams) că nu pot ajunge la locurile pentru care au cotizat. 

De ce atîtea plîngeri? E greu să vă imaginaţi că Robbie Williams are fani turbulenţi. Eu n-am fost la concert, fiindcă presimţeam că o să cînte „My Way“ şi de cîte ori aud „My Way“ sau, în general, Frank Sinatra, mă simt ca la propria înmormîntare, dar mi-amintesc ce am păţit în 2007 la Rolling Stones, unde, tot pe un 17 iulie, pe Stadionul Naţional, vreo 56 de mii de oameni au murit şi ei de sete. Nu ştiu cum, atunci am reuşit să intru în posesia a două pahare de Cola, la o busculadă de la unul dintre chioşcuri, şi am fost pe punctul de a fi luat la bătaie pentru simplul fapt că reuşisem să le capăt – un rocker bătrîn mi-a spus chiar că le-am luat de la gura copiilor, oricît zahăr şi cafeină era în ele. Îmbulzelile care se iscă în astfel de situaţii sînt apocaliptice şi cu totul surprinzătoare pentru vietăţi citadine ca dumneavoastră şi ca mine. 

În mod extrem de funest, cei care au anunţat primii concertul lui Robbie Williams în România au fost cei de la Events, care creaseră hecatomba din 2007, de la Rolling Stones, şi erau în 2015 nu la pensie, ci în cursă pentru organizarea concertului aceluiaşi, atît de pomenit aici, Robbie Williams. Fiindcă nu consorţiul D&D-etc.-Renumitapersonalitate l-a adus pe deja pomenitul în Romånia, ci chiar pomenitul a vrut să vină.

În fine, după atîtea eforturi logistice reunite, au urmat şi concertul, şi setea, iar la capitolul scuze, D&D East Entertainment a găsit de cuviinţă să dea vina pe o firmă de catering care s-a retras cu trei zile înaintea concertului, firmă pe care refuză s-o pomenească. Presa a reprodus explicaţia ca atare, dar stau şi mă gîndesc ce fel de contract au semnat organizatorii cu respectiva firmă şi de ce refuză să o pomenească. Presupunînd că D&D spune adevărul, or fi nişte daune la mijloc? 

E cazul să ne ocupăm acum de sponsori. Despre Transilvania am pomenit deja şi nu am avut acces la strategia lor de marketing, legată de eveniment. O bancă cu campanii creative (ştiţi probabil „Zînul“), dar pînă la proba contrarie, ceea ce au făcut arată ca şi cum ai încerca să dresezi nişte cetăţeni oarecare cu un obiect numit card, foarte hi-tech, dar care, altfel, te face să mori de sete. Participanţii la concert au vorbit despre conexiunea mobilă a POS-urilor, care se buşise din motive de nenumărate

-uri şi postări pe Facebook, dar, cît timp e vorba de relatări private, neverificate, le pomenesc doar în treacăt. Capac la toată povestea, Transilvania a avut o tentativă de a ogoi participanţii rămaşi după cozi cu bani pe cardurile devenite inutile, trimiţîndu-i la sucursale din Bucureşti şi Cluj pentru a şi-i recupera „pe loc“. Sau, dacă nu, la completat nişte formulare, în cea mai bună tradiţie a circilor financiare, în ideea că or să-i primească după o vreme. 

Urmează cei la care s-a strîns oprobriul, companiile cu băuturile: Ursus şi Coca-Cola. Bineînţeles, problema e mai degrabă la modul cum acestea au fost vîndute decît la furnizori, dar ambii au făcut ce era de făcut într-o atare situaţie: au prezentat scuze publice. Iar aici se detaşează singurul brand care a reuşit să transforme dezastrul într-o surpriză (plăcută) de imagine, Ursus. Poate aţi văzut anunţul acestei companii, care a oferit gratis cîte un bax de şase beri tuturor celor care au fost nemulţumiţi dintr-un motiv sau altul de organizare. Presa a oferit berile Ursus la pachet cu scuzele Coca-Cola, desigur fără nici o legătură cu faptul că bugetele Coca-Cola sînt mult mai mari decît cele ale Ursus.

În comunicatul Ursus mai există două idei bune. Prima, că identificarea nemulţumiţilor se poate face cu biletul de la concert, dar şi cu o poză din seara de 17 iulie (nu sîntem la circă aici). Şi a doua, că îşi va revizui condiţiile de participare la evenimente din aceeaşi clasă, în urma situaţiei create. Probabil, un control mai strict al distribuţiei sau altele asemenea. Nu că nu s-ar găsi alţi potenţiali sponsori mai dezinteresaţi, în sens propriu, la concurenţă. 

Apropo de condiţii de participare, nu am acces la

-urile organizatorilor cu sponsorii, dar stau şi mă gîndesc ce efort financiar poate însemna, din partea unui sponsor, să torni pe gîtul publicului cîteva zeci de mii de doze (participanţii au fost peste 60 de mii) din lichidul distribuit. Sînt oferite pe gratis? Cît costă o băutură la ieşirea din fabrică? Cine cîştigă din preţurile deloc mici de la astfel de evenimente? Firma de catering? Organizatorii?…

Una peste alta, tabloul arată aşa: cîteva brand-uri celebre în Romånia şi un consorţiu de organizatori cu vechime (D&D East Entertainment aducea Bon Jovi prin 2011, de pildă) au pus mînă de la mînă pentru ca să oripileze 60 de mii de români, mulţi cu putere de cumpărare, conturi de Facebook şi atribute de influenţatori, după ce i-au făcut să cheltuiască sume care merg cam pînă la salariul minim pe economie pe un bilet. 

Evenimentele promoţionale sînt un domeniu dificil, cu riscuri, al marketingului. Totuşi, motivul pentru care ne-am căznit să numărăm beri şi sucuri aici e de luat în seamă: din punct de vedere al marketingului, concertul lui Robbie Williams a fost o conspiraţie a incompetenţei de comunicare, în care reacţiile postcatastrofă au agravat mai degrabă problema. Singurul brand care a reuşit să răstoarne cumva situaţia a fost Ursus, cu un gest de generozitate şi înţelegere reală. Şi dacă acest articol vi se pare reclamă mascată, aflaţi că l-am scris cu o bere Carlsberg alături, cumpărată din banii mei. M-am uitat cu atenţie la ce scrie cu litere mici pe ea şi nu e de la Ursus Breweries.  

P.S. Mulţumesc Telekom, sponsorul principal (înţeleg) şi pînă la proba contrarie nevinovat, pentru cele două invitaţii la concert. În lipsă de altceva mai imaginativ, le-am donat soţiei şi fetiţei, care s-au dus la Robbie Williams (ultima dată cînd îl mai pomenesc) cu una pereche dopuri urechi. Soţia a văzut concertul de la coadă. A apucat, e drept, de la locul ei „My Way“, despre care n-avea de unde să ştie că îmi provoacă atacuri de panică, o să afle din articolul ăsta. E drept că nici leagănul nou-născutului nu cîntă asemenea tîmpenii pe la noi prin casă.  

Cum să devii un Nimeni

Foto: wikimedia commons

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

sare baie picioare istock jpg
Remediul natural care ne poate scăpa de multe probleme. De ce trebuie să ne lăsăm picioarele la înmuiat în apă cu sare
Poate că nu mulți dintre noi ne-am gândi la această metodă, însă ea ne poate fi de mare ajutor dacă știm cum să o folosim. Există un motiv practic pentru care ar trebui să ne punem picioarele în apă cu sare o dată pe săptămână!
elevi economic p s aurelian slatina   foto alina mitran (1) jpg
Simulare Bac 2025. Cum se explică notele mici la Română: „Se exprimă ca pe TikTok. Și omul cavernelor tot prin semne comunica”
Notelele elevilor la Limba română din cadrul examenului de simulare a Bacalaureatului 2025 s-au situat, oarecum, la extreme: copiii au luat fie note mari, peste 8, fie note mici, sub 7. „Elevii care au luat note de 8 sau mai mari chiar și-au dat interesul, chiar au învățat pentru această simulare”.
shutterstock 2531163737 (1) jpg
Țări din NATO revin la arme considerate învechite pentru a răspunde amenințării Rusiei
Războiul din Ucraina arată că armele considerate anterior redundante rămân indispensabile – iar acum țările NATO se grăbesc să recupereze decalajul în timp ce se află într-o cursă pentru a se reînarma.
Antalya - una dintre destinațiile preferate de români pentru vacanța de Paște 2025 Foto Daily Sabah
Destinațiile preferate de români pentru această vară: vacanțe de la 313 euro, cu zbor inclus și all inclusive
Paștele și vara 2025 readuc în prim-plan destinațiile preferate de ani buni de turiștii români: Turcia, Egipt și Grecia. Într-un peisaj turistic tot mai dinamic, rezervările timpurii și pachetele de vacanță accesibile devin elemente-cheie în alegerea destinației
miere jpg
Chiar nu ar trebui să mănânci miere cu o lingură de metal? Un apicultor dezvăluie adevărul la care nu te așteptai
Se spune că mierea nu ar trebui să fie consumată cu o lingură de metal, sub pretextul că acest contact ar distruge calitățile sale naturale. Dar este oare aceasta o recomandare fundamentată sau doar un mit persistent?
rabla electrocasnice 2019 televizoare jpeg
Singurul producător de televizoare din Rusia oprește producția. Care este motivul?
Kvant, singurul producător de televizoare din Rusia, a întrerupt producția din cauza cererii scăzute și a costurilor ridicate, potrivit unui articol publicat miercuri în cotidianul economic Kommersant, care citează o scrisoare adresată acționarilor de către CEO-ul companiei.
Candidați alegeri - colaj Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi. Foto Inquam Photos
Ce candidat va susține Trump Jr. la alegerile din mai? Analist: „Vizita în România are o semnificație electorală evidentă”
Vizita lui Donald Trump jr, fiul cel mare al președintelui Statelor Unite, în România cu o săptămână înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale are o „semnificație electorală evidentă”, spune profesorul Cristian Pîrvulescu.
insolvente lichidari datorii finantari dosare
Semnal de alarmă: Tarifele SUA pot crește numărul de insolvențe în Europa și România
Tarifele impuse de administrația SUA și presiunile macroeconomice pot crește și mai mult numărul de insolvențe corporative în Europa și România, atrag atenția experții.
image png
Motivul pentru care doctorii recomandă să-ți bagi picioarele în apă cu sare, o dată pe săptămână
Băile cu apă sărată sunt o practică simplă, dar extrem de benefică pentru sănătatea picioarelor și pentru starea generală de bine.