Cum ne-am autodenigrat în cazul Sky News

Publicat în Dilema Veche nr. 652 din 18-24 august 2016
The Economist – bastionul capitalismului bun jpeg

Autoritățile și cîțiva politicieni ex­pirați au transformat cazul Sky News, cel cu traficul de arme, într-o campanie de autoridiculizare a României, într-o situație în care, cu un pic de moderație și inteligență, am fi putut obține contrariul. Povestea vă e probabil cunoscută: postul de televiziune britanic a difuzat un material în care Stuart Ramsay, șef al corespondenților, cumpăra arme de război de la doi traficanți români, la frontiera cu Ucraina. DIICOT s a sesizat și a afirmat că armele de război erau puști de vânătoare și frontiera cu Ucraina – un tăpșan oarecare din județul Mureș. Aurelian Mihai Szanto, românul care a fost angajat ca traducător, a fost audiat și a spus că traficanții erau, în realitate, prietenii lui și că toată povestea a fost o mizanscenă.

În versiunea, convingătoare de altfel, a DIICOT, Sky News a difuzat un material senzaționalist și fals. Ce era de făcut? Uzanțele presei sînt destul de clare în astfel de cazuri. Lui Sky News i se putea cere difuzarea unui drept la replică și, în ipoteza că nu s-ar fi conformat, România putea apela la CNA-ul britanic, Ofcom. Autorul materialului, Stuart Ramsay, a afirmat însă pe Twitter că versiunea Sky e adevărată, iar postul de televiziune l-a susținut, prin departamentul de PR. Ar fi rămas Ofcom-ul. Ambasada României la Londra a făcut sesizarea, dar și două prostii gogonate.

Ambasadorul, pe nume Dan Mihalache, devenit celebru pentru o poză în care dormea pe un fotoliu într-o misiune oficială, pe vremea cînd era consilier la Cotroceni, a găsit de cuviință să facă niște afirmații aluzive despre „implicațiile care țin de geopolitica zonei“, cu mențiunea „eu nu pot să mă exprim mai mult“. Presa românească s-a stîrnit imediat și a avut revelația că povestea, așa cum a fost prezentată de Sky News, dădea apă la moară Rusiei, ca „dovadă“ a intențiilor belicoase, murdare, ale Ucrainei. Bineînțeles, un ambasador care ar spune așa ceva s ar autodescalifica. Dan Mihalache pare să își știe, în linii mari, limitele mandatului, dar prin „nu pot să mă exprim mai mult“ a reușit să tîrască România, diplomatic vorbind, exact în locul în care n-ar fi trebuit să se afle.

Nu că ar fi mare lucru, din punctul de vedere al politicienilor autohtoni. Ana Birchall, invitata tuturor emisiunilor mondene, dar și președinta Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, deci deținătoare a unei funcții care de asemeni face ca afirmațiile ei să aibă conotații de poziție a statului român, s-a trezit vorbind despre „un scenariu pus la cale pentru a denigra și a defăima imaginea României“. Dacă materialul pare fals, cu privire la scenariu și autorii lui (Rupert Murdoch, care deține postul? Cîrtițe kaghebiste infiltrate la Sky News? Guvernul britanic, care vrea să cauzeze prejudicii României?) nu avem nici un fel de date. Ipoteza scenariului e ea însăși un scenariu, pe deasupra și lipsit de credibilitate. Fostul premier Adrian Năstase a brodat și el pe aceeași temă, la România TV: „Este vorba de credibilitatea României într-un context general al unor decizii referitoare la Spațiul Schengen“. Un alt fost (ambasador și consilier prezidențial), Cătălin Avramescu, pune și el gaz pe foc: de fapt, reportajul e adevărat, iar autoritățile românești desfășoară o amplă operație de mușamalizare a lui. Iar rețeaua de trafic de arme datează, atenție, de pe vremea lui Ceaușescu. Între timp, la Londra, ambasadorul Dan Mihalache a găsit de cuviință să sesizeze și Ministerul de Externe britanic cu privire la falsitatea informațiilor, iar Ministerul de Externe a răspuns, condescendent, că nu e treaba lui să se ocupe de știrile de pe Sky News.

Dar cireașa de pe tort aparține tot DIICOT, care s-a apucat să cerceteze românii participanți la reportaj pentru „difuzarea de informații false, care aduc atingere siguranței naționale“ și, se zice, are aceleași intenții cu privire la Stuart Ramsay, autorul reportajului. Să zicem că, măcar speculativ, atingerea adusă siguranței naționale ar putea fi argumentată. Totuși, să încerci să tîrăști un canal media major dintr-o țară străină într-o anchetă polițienească referitoare la faptul că a difuzat un material fals e ridicol și are iz de cenzură. Se știe că ideea de libertate a presei include un grad de acceptare cu privire la posibilitatea exagerării sau a falsității.

Dintre oficiali, singurul care pare a-și fi dat seama că am mers prea departe e tot Dan Mihalache, care într-o declarație ulterioară spune că „nu trebuie să supradramatizăm“ și că povestea „n-are legătură cu statele și relațiile dintre state“. Ba, din păcate, are, exact prin aluziile inabile ale aceluiași Dan Mihalache și prin implicarea Ministerului de Externe britanic. Plus epistolele oficioase ale Anei Birchall.

Cum spuneam, concluziile DIICOT ar fi putut fi o bază solidă pentru o campanie reparatorie de imagine a României. Ziare serioase, ca The Guar­dian, au preluat, de altfel, aceste concluzii înainte de tot circul, ceea ce arată că aveau potențial de știre. Pornind de la ceea ce pare o denigrare reală, chiar dacă fără scopuri ascunse, România a reușit să se autodenigreze mult peste nivelul prejudiciilor de imagine pe care l-ar fi putut produce o simplă difuzare a unui reportaj, fie el și fals, pe un canal TV. Iar cei mai inabili au fost autoritățile și politicienii. 

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.