Cum îi recunoşti pe turiştii români?

Publicat în Dilema Veche nr. 539 din 12-18 iunie 2014
Duplicitate și nuanțe jpeg

Se apropie vara şi devenim cu toţii, cu sau fără voia noastră, turişti. La mare, la munte, în străinătate, pentru un week-end, pentru un sejur. Uneori, pe la sfîrşitul lui iulie, cînd Bucureştiul începe să se golească şi cîrdurile de maşini să se împuţineze, cînd totul capătă un alt ritm şi o lentoare reconfortantă, mă simt ca un turist în propriul meu oraş. O iau la pas pe străzile aproape pustii, cu o curiozitate nouă, estivală, căutînd umbra şi descoperind locuri pe care nu le văzusem înainte, deşi trecusem de nenumărate ori pe lîngă ele, dar eram prea grăbită cu treburile „de peste an“: o piaţetă, clădiri ascunse, cu plăci comemorative despre care habar n-aveam – de tipul „Aici a locuit soprana Arta Florescu“ –, curţi sufocate de verdeaţă, intrări înguste, cum ar fi cea a Peşterii sau Margareta, terase cu doar două-trei mese şi bere Zăganu, la halbă, la care te aşezi şi, făcînd abstracţie de asfaltul din jur, de tramvaie şi troleibuze, te poţi simţi ca la mare. 

Însă nu de Bucureştiul „turistic“ voiam să povestesc acum, ci despre cum vara şi vacanţa se insinuează în vieţile noastre şi tindem să consumăm calupuri de relaxare, căpătînd deprinderi şi apucături noi. Iată cîteva observaţii:

● Nu ştiu cum o fi la all inclusive, pentru că n-am fost niciodată, însă în toate hotelurile cu mic dejun inclus (fie ele de 2 sau de 5 stele), turiştii români sînt cei care se reped la mîncare de parcă în asta ar consta esenţa dimineţilor lor de vacanţă. Formează cozi ca pe vremuri la pui şi la unt, ţîţîie cînd sucul de portocale sau cafeaua se termină chiar în faţa lor. Îşi umplu farfuriile cu de toate, oameni care acasă, de obicei, nu mănîncă dimineaţa decît cel mult un covrig, în drum spre serviciu, acum se îmbuibă cu omlete şi cîrnăciori, se „alimentează“, ca să dea randament în vacanţă. Am văzut o scenă halucinantă la un hotel fost „al sindicatelor“, din Mamaia capitalistă, unde şi acum se cazează familiştii cu bani puţini şi cu mulţi copii. Dimineaţa, la micul dejun (sărăcăcios, de altfel), aproape că s-au bătut pe crenvurşti, în timp ce chelnerul care supraveghea acţiunea le striga „Luaţi cîte doi, ca să ajungă la toată lumea!“ Nu-l asculta nimeni. În general taţii, în calitate de cap al familiei, aveau sarcina de a aduce la masă cît mai mulţi crenvurşti care, dacă nu se mîncau, dispăreau în poşetele şi genţile de plajă ale nevestelor, grijulii în privinţa gustărilor de mai tîrziu. Părea un soi de concurs al foamei şi al disperării.

● În străinătate, grupurile de turişti români sînt cele mai zgomotoase şi mai certăreţe. Atrag atenţia, localnicii le aruncă priviri stranii, nemulţumite. Înţepenesc la cîte un colţ de stradă, blocînd trotuarul, vorbesc tare, fiecare vrea altceva sau să o apuce într-o altă direcţie. Unii vor la hotel, alţii la shopping, cîţiva sînt nervoşi că n-au bifat nu ştiu ce obiective, bărbaţii vor la bere, copiii vor cu barca sau vor îngheţată şi încep să ţipe, însă adulţii nu-i bagă în seamă, sînt doar nişte accesorii. O mică haită pierdută într-o junglă străină. Rareori vezi români călătorind singuri, discreţi, anonimi, iar cînd îi întîlneşti întîmplător, te bucuri de compania lor.  

● Din ciclul „români la Paris“: o familie – mamă, tată, un băiat, toţi trei supraponderali, pe o bancă de pe malul Senei, mîncînd cu poftă nişte şaorme uriaşe şi uitîndu-se la vaporaşe. Tatălui i-a curs sos pe tricou, înjură. Puştiul începe să se agite brusc: „Uite, a plecat vaporul nostru!“ Mama, cu un ton plictisit, ca şi cum ar fi aşteptat tramvaiul 14: „Las’ că-l luăm pe următorul!“ În general, am observat lipsa de entuziasm a turiştilor români faţă de orice. Nu scot exclamaţii de admiraţie, nu afişează zîmbete fericite în momentul în care ajung în locul pe care l-au visat/planificat un an întreg, ci doar nişte grimase de tipul „se putea şi mai bine!“ Totul e sub aşteptări, totul le pute – Sagrada Familia e cu schele şi nu pot vedea mare lucru, Gioconda e un tablou prea mic, chiar meschin, plaja din Grecia e prea îngustă şi mai sînt şi pietre în apă etc. Iar dacă îi auzi comentînd, îi critică de regulă pe alţi turişti din alte ţări: „O vezi pe americanca aia, ce grasă e şi cum bagă în ea îngheţată?“ „Baba aia franţuzoaică e cu unul de douăj de ani, ai văzut?“ „Am stat la camping cu nişte nesimţiţi de polonezi – toată noaptea au rîs şi au băut bere!“  

● Alte manifestări oarecum tipice – bagaje multe, mari şi inutile (care pot conţine un filtru de cafea, o pernă fără de care cineva nu poate să doarmă, foehn şi alte accesorii care se găsesc de regulă şi în camerele de hotel), tendinţa de a marca teritoriul străin (prin inscripţii şi alte scrijelituri sau prin distrugere – mici fragmente din „obiectivul turistic“, pe post de suveniruri), niciodată nu se refuză nimic dacă e gratis şi tot ce e gratis trebuie consumat sau, în cel mai rău caz, luat acasă, într-o cameră de hotel pe unde au trecut români nu vor prisosi niciodată pliculeţele de şampon, săpunurile, gelul de duş.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Ce sunt armele nucleare tactice și de ce a ordonat Rusia efectuarea de exerciții
Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că armata va efectua exerciții cu arme nucleare tactice - fiind pentru prima dată când un astfel de exercițiu este anunțat public de Moscova, relatează Independent.
image
Generația Smartphone. A explodat numărul elevilor cu probleme de învățare. Creierul copiilor, otrăvit de timpul petrecut în fața ecranelor
Numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 70.000. Și vorbim despre datele oficiale. Neoficial însă, avem mult mai mulți elevi cu astfel de probleme, iar una dintre cauze este timpul exagerat petrecut de aceștia în fața ecranelor.
image
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
După abuzurile culinare de Paște, trebuie să revenim la un stil de viață echilibrat. De câte ori mâncăm pe zi? Câtă carne consumăm? Ținem post intermitent? Cum ar trebui să arate micul dejun, prânzul și cina? - sunt întrebări la care a răspuns nutriționistul Nicolae Hâncu

HIstoria.ro

image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.