Cultură pe gratis

Publicat în Dilema Veche nr. 532 din 24-30 aprilie 2014
Cultură pe gratis jpeg

Plin de tentaţii uşoare şi locuri în care îţi pierzi vremea, Internetul are şi o zonă în acelaşi timp instructivă şi delectabilă: aceea a culturii gratuite, legale. Online poţi găsi aproape orice, de la cărţi, la filme şi soft-uri educaţionale care nu costă nimic. Ca să le consumi pe toate, ţi-ar trebui un număr nedeterminat de secole. Am făcut pentru dumneavoastră o listă de site-uri de acest tip.

Gutenberg.org. Dacă nu îl ştiţi, aţi intrat probabil de puţină vreme pe Internet. Nu e cel mai mare, dar este printre cele mai vechi site-uri din clasa lui. Conţine ediţiile clasicilor în formate care pot fi citite pe ecran, pe tabletă sau Kindle. Majoritatea titlurilor sînt în engleză, dar şi alte limbi de circulaţie sînt bine reprezentate. În momentul de faţă, site-ul are peste 45.000 de cărţi electronice. Cărţi gratuite mai găsiţi pe Amazon.com, Feedbooks.com sau Manybooks.net. Titlurile public domain sînt cam aceleaşi peste tot.

Ebooks.adelaide.edu.au. Site-ul Universităţii din Adelaide, unde există şi cărţi pe care nu le găseşti în altă parte, de exemplu numeroase volume de Orwell.

● YouTube: „British Pathe“ (căutare). O arhivă cu peste 80.000 de jurnale de actualităţi, de la înmormîntarea Reginei Victoria (1901), la Schwarzenegger cîştigînd titlul de Mister Universe (1969). Conţine mai mult decît ţi-ai putea imagina, de la dezastre surprinse pe viu, la biciclete zburătoare, Beatleşi, abdicarea ţarului Nicolae al II-lea şi cîte şi mai cîte.

● YouTube: „Mosfilm“ (căutare). Cîteva sute de filme ruseşti de pe vremea cinematografiei sovietice. Dacă nu ştiţi ruseşte, vă veţi descurca un pic mai greu printre ele. Merită însă, fiindcă multe au subtitrări în engleză (căutaţi butonul „captions“ în baza ferestrei în care rulează filmul). Calitatea video este foarte bună.

Ina.fr. Este Institutul Naţional al Audiovizualului din Franţa, care oferă o arhivă de emisiuni TV de pe vremuri. Talk-show-urile culturale franţuzeşti – cu un Bukowski afumat sau un Serge Gainsbourg pus pe rele – sînt amuzante şi te conving că scorţoşenia nu se prea poartă în ţara care are o predilecţie pentru intelectualii publici.

Archive.org. E un stomac de struţ pentru materiale de toate tipurile, de la filme, la cărţi şi înregistrări audio. Archive.org are şi o zonă în care oferă versiunile anterioare ale site-urilor, folosită de profesionişti în diferite scopuri. Calitatea materialelor de pe Archive.org este variabilă, dar e un gen de site care oferă surprize plăcute mai degrabă dacă-l răsfoieşti decît dacă te-apuci să cauţi prin el.

● Google: „Google Cultural Institute“ (căutare). În jur de 350 de colecţii de imagini, de la vestigii romane, la artă contemporană din Brazilia. O modalitate de prezentare puţin greoaie, dar interesantă; poţi să îţi alcătuieşti şi propriile colecţii din ceea ce te interesează, iar imaginile pot fi mărite foarte mult, pentru detalii.

Britishmuseum.org. Prin butonul „explore“ puteţi ajunge la secţiunea site-ului care oferă un fel de expoziţii sau trasee interactive pe diferite teme, de la istoria scrisului, la pelerinaje la Mecca.

NGA.gov. Un site asemănător, dar de peste Ocean, al National Art Gallery din Washington. Conţine în jur de 35.000 de imagini, care pot fi nu numai studiate, ci şi descărcate la rezoluţie foarte bună.

Openculture.com. O parte dintre site-urile de mai sus le-am găsit – sau regăsit – chiar aici. Openculture.com antologhează şi propune, de mai multe ori pe zi, diferite filme, cărţi sau cursuri gratuite. Există şi directoare tematice, de la conferinţe ale lui Foucault, la cursuri de navigaţie autonomă pentru roboţi zburători (sic!).

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Extrădarea lui Cherecheș. Precedentul Fiat creat de Germania într-un caz similar, finalizat tragic
Un fost polițist de frontieră, condamnat la închisoare cu executare pentru corupție și prins în Germania, la fel ca primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, nu a fost niciodată extrădat. Polițistul în vârstă de 48 de ani a murit în Germania, în urma unui accident.
image
Bărbat găsit mort într-o scorbură, în Neamţ. Sfârșitul victimei este învăluit în mister
Decesul unui bărbat este învăluit în mister, cadavrul acestuia fiind descoperit în scorbura unui copac dintr-o pădure care străjuie, alături de culmile Cozla şi Pietrica, municipiul Piatra Neamţ.
image
Viața extravagantă a Regelui Charles: I se calcă șireturile de la pantofi, iar un angajat are obligația să îi pună pastă de dinți pe periuța regală
Este deja un fapt cunoscut că Regele Charles are unele idiosincrazii cel puțin interesante. Iar în noua sa carte "Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival", autorul Omid Scobie dezvăluie și mai multe dintre cererile bizare ale lui Charles.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.