Cîteva idei creative de jurnalism

Publicat în Dilema Veche nr. 537 din 29 mai - 4 iunie 2014
The Economist – bastionul capitalismului bun jpeg

Criza media a curăţat cam tot ce era bun în redacţiile fostelor mari cotidiene româneşti, care, în 2014, se zbat pentru supravieţuire, cu tiraje care rivalizează cu ale unor ziare locale ca Gazeta de Sud sau Monitorul de Botoşani. Totuşi, peste Ocean, aceeaşi criză a generat o serie de idei creative de jurnalism, al căror succes e un motiv de optimism.

● Huffington Post aproape că nu mai trebuie menţionat, fiindcă e deja foarte cunoscut în România, măcar ca sursă de inspiraţie pentru design-ul Adevarul.ro şi Gandul.info. În branşă se ştie că a fost lansat (în mai 2005) de Arianna Huffington, fosta soţie a unui politician republican, şi că a început ca un blog colectiv, pentru a deveni o organizaţie de ştiri extinsă, aflată în proprietatea AOL. Cea mai importantă inovaţie a site-ului e probabil designul cu o poză-şoc, în primul ecran, care înlocuieşte lista de titluri şi numeroasele meniuri prezente, pînă la apariţia ei, pe majoritatea site-urilor de informaţie. Imitatorii au preluat acest gen de deschidere, cum i se spune în jargon, dar nu au observat că Huffington Post are şi variante mai cuminţi ale primului ecran, cu trei poze, de pildă, pentru cazurile cînd nu există o fotografie suficient de puternică.

● Politico e un alt veteran al inovaţiei, dacă putem spune aşa, cunoscut în România. A apărut în 2007, înainte de alegerile din SUA, şi e şi site, şi ziar, dar diferă, după spusele fondatorilor, de outlet-urile de ştiri clasice prin faptul că site-ul e cel care generează publicaţia de hîrtie, şi nu pe dos. A fost lansat acum şapte ani de John F. Harris şi Jim VandeHei, foşti jurnalişti la Washington Post, cu un tiraj de 30.000 de exemplare de hîrtie. Ediţiile de tipar erau trei pe săptămînă, cît timp Congresul era în sesiune (s-au făcut cinci, între timp) şi una – în vacanţa parlamentară. Jim VandeHei spunea la vremea lansării că Politico se diferenţiază prin staff-ul de reporteri experimentaţi, care furnizează conţinut original.

Politico e modelul pentru Slugline, site-ul la care Zoe Barnes, din House of Cards, se mută pentru a-i face jocurile lui Frank Underwood. Deşi politico e termen familiar, peiorativ, care ar putea fi tradus oarecum prin politruc, site-ul real e mai serios decît cel din serial.

● Vox.com. S-a născut anul acesta, dar face vîlvă cu o abordare care este şi numele unei categorii a Premiilor Pulitzer, aşa-numitul jurnalism explicativ (explanatory journalism/reporting). Fondatorul lui, Ezra Klein, vorbeşte în prezentarea site-ului despre „legume jurnalistice“, termen fără conotaţii peiorative, care se referă la produsele media asemănătoare cu mîncărurile hrănitoare, dar ocolite, de felul spanacului. Vox are un design spectaculos, defilează cu strigarea „Înţelege ştirile“ şi porneşte de la premisa că lucrurile care nu puteau fi explicate în tipar pot fi explicate într-un mediu digital, datorită lipsei constrîngerilor de spaţiu pe care o oferă online-ul. Articolele pornesc adesea de la datele existente în abundenţă în jurul nostru, de la care trag concluzii nebanale. Mai degrabă decît să ofere informaţie exclusivă, Vox încearcă ceva de felul unui săptămînal clasic: explicare şi contextualizare.

● FiveThirtyEight.com se bazează pe cifre într-o măsură şi mai mare decît Vox. Site-ul a fost lansat ca blog în 2008, de către Nate Silver, un jurnalist specializat în statistică, devenit faimos pentru acurateţea cu care a prezis rezultatele alegerilor din SUA; în 2012, a dat în avans cîştigătorii tuturor celor 50 de state americane. Interesant e faptul că Silver şi-a bazat metodologia unică pe experienţa pe care o avea în predicţiile din baseball, aşa-numitele sabermetrics (de la SABR – Society for American Baseball Research). După ce primii doi ani a funcţionat ca blog independent, FiveThirtyEight.com a intrat în orbita New York Times, pentru ca din 2013 să treacă în proprietatea ESPN, reţeaua de sport a Disney. Numele site-ului vine de la numărul electorilor care desemnează preşedintele şi vicepreşedintele SUA – 538.

● NowThisNews.com este o tentativă – datorată lui Kenneth Lerer şi Eric Hippeau de la Huffington Post – de a reinventa un alt domeniu media: ştirile video. Miza: tableta şi telefonul mobil. E vorba de montaje scurte, de regulă între 25 şi 40 de secunde, mult mai puţin decît durata medie a unei ştiri TV (2 minute şi 23 de secunde în 2011, pe reţelele americane). Produse îngrijit, chiar dacă cu mijloace relativ restrînse şi imagini preexistente, ştirile NowThisNews.com sînt foarte diverse şi oferă, în spaţiul restrîns pe care îl au, elementele de background (context) necesare nespecialiştilor. Titrajele de dimensiuni mari pot fi citite şi pe mobil.

● Whisper poate fi cu greu numit media, fiindcă este un agregator social de mesaje anonime de o frază-două. Cîteva exemple: „La o întîlnire, fata cu care eram s-a scuzat ca să meargă la baie, dar nu s-a întors niciodată, fiindcă vorbisem prea mult despre Războiul stelelor“, sau: „Simt nevoia să ţin volumul de la TV sau radio la un nivel divizibil cu 5.“ Sau: „Uneori mă închid în baie cîte o jumătate de oră numai ca să scap de copii.“ Şi multe altele în aceeaşi notă, bîrfitoare şi indiscrete, dar uneori mişcătoare prin sinceritate. În ciuda acestora, Whisper are şi un redactor-şef pe nume Neetzan Zimmerman, transferat de la Gawker, un alt site tabloid celebru, mai aproape de accepţiunea clasică a termenului. Şi, recent, Whisper a fost cel care a lansat informaţia că Gwyneth Paltrow i-a fost infidelă lui Chris Martin.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.
image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.