Ceva diferit – dacă v-aţi săturat de seriale turceşti

Publicat în Dilema Veche nr. 610 din 22-28 octombrie 2015
The Economist – bastionul capitalismului bun jpeg

Producţiile turceşti aduse de Kanal D în România s-au extins pe mai multe posturi TV autohtone, inclusiv PRO TV, deşi în lumea anglo-americană serialele TV (sau online) au devenit în ultima vreme locul unde creativitatea, actorii şi regizorii unui Hollywood cam secătuit se repliază cu folos. Mai puţin

(TVR şi Sundance Channel),

(mai nou, pe acelaşi PRO TV) şi

de pe HBO, telespectatorul român e deconectat de acest gen de producţie deschizătoare de drumuri. Am ales câteva titluri care pot fi comandate pe DVD, de pe Amazon.com, la preţuri care se situează cam între 5 şi 50 de dolari pe serie, cu conştiinţa faptului că devoratorii de astfel de lucruri ştiu deja despre ce e vorba. Lista de mai jos e pentru noi, ceilalţi. 

precursorul revoluţiei, lansat de HBO în 2003, înainte de criza economică, pe cînd HBO cheltuia pe un episod de astfel de serial patru milioane de dolari, cam costurile a cinci-zece lungmetraje din noul val românesc. Greu de crezut că o poveste gnostică, la propriu, cu două şiruri de avataruri care susţin în lume confruntarea dintre bine şi rău, poate încăpea pe micul ecran. Ei bine, atipicul

, care i se datorează în proporţie covîrşitoare creatorului Daniel Knauf, te convinge de contrariu. Acţiunea se petrece în vremea crizei din anii ’30, într-o Americă profundă, ale cărei peisaje şi feţe par a fi imortalizate de Dorothea Lange, dar pe film color. 

Dacă vreţi un

mai puţin bombastic, dar mai consistent politic, o să fiţi captivaţi de acest serial danez, produs de televiziunea publică, în care inclusiv televiziunea publică e luată în balon. Prim-ministrul, Brigitte, trece prin trei sezoane de întîmplări verosimile, interpretat(ă) cu multe nuanţe de Sidse Babett Knudsen. Corespondenţa cu viaţa politică a Danemarcei e aproape 1:1. Iţele relaţiei dintre politic şi media sînt descîlcite cu acurateţe şi cu un realism pe care îl vor gusta din plin cei care n-au înghiţit prostia din

cu reporteriţa de politic aruncată de politicianul Kevin Spacey în faţa metroului. Am spoilerit serialul de pe PRO TV? Ei aş, era spoilerit pînă-n străfunduri încă din secunda în care a ajuns la noi pe TV. 

Că tot am vorbit de House of Cards, această comedie produsă de Amazon e un alt tip de pandant al ei, în care sforarii democraţi sînt înlocuiţi de rinoceri republicani. Totul se-nvîrte în jurul personajului magistral al lui John Goodman, actorul preferat al fraţilor Coen, şi se-nvîrte bine de tot. Prin serial mai scot capul, creditaţi pe generic sau nu, Bill Murray, Stephen Colbert şi alţii asemenea lor. Gîndite la pachet, House of Cards şi Alpha House sînt concludente pentru diferenţele de raportare a industriei de entertainment americane la liberali şi conservatori. 

Probabil cel mai cunoscut şi mai premiat din această listă, urmăreşte aventurile în puşcărie ale unei fete sexy,

– Piper, interpretată de Taylor Schilling. Nu e genul de poveste care îţi produce revelaţii, dar cuprinde toate ingredientele unei producţii de mare succes, de la comicul de situaţie sec şi uneori macabru, la scenele sexy care, probabil, n-ar putea fi difuzate nici pe HBO sau Showtime – fiindcă filmul e realizat de o platformă de video online, Netflix. A colecţionat patru Emmy-uri şi 16 nominalizări pînă acum. 

Din nou, o idee neverosimilă realizată magistral: hibrid de

şi

. Saga familiei Rayburn începe de la cuplul patriarhal interpretat de Sam Shepard şi Sissy Spacek, dar se ramifică în personajele celei de-a doua generaţii, foarte pregnant conturate în scenariu şi impecabil jucate de actori ca Ben Mendelsohn şi Kyle Chandler. Primul sezon e o luptă între

şi

în care relativismul moral se developează pas cu pas, pentru a seduce definitiv privitorii. Cum spune şi

-ul serialului

O aşa-numită mini-serie britanică, creată de Charlie Brooker, binecunoscut realizator de televiziune din Insulă. Cele şapte episoade produse pînă acum nu au legătură între ele şi se ocupă cu ceea ce, mai nou, se numeşte ficţiune speculativă, adică un SF în care timpul viitor nu e obligatoriu şi tehnologia are un rol mai mic decît ideile. Ele, ideile, se leagă de transformările noastre etice în aceşti ani, legate de online şi tehnologie. Atmosfera te trimite cu gîndul la un fel de cyberpunk aseptic. Pentru fanii acestui gen, faptul că Netflix a contractat un sezon de 12 episoade e cu siguranţă o veste bună. 

Dacă vă prinde în mreje, oricare dintre titlurile de mai sus e convingător pentru faptul că filmele în serial pot însemna, azi, orice altceva decît soap-uri pentru învăţătoare sau imbecile

-e hollywoodiene. Platformele gen Netflix sau Amazon, care încep să se bată în parte cu marile reţele şi posturile

pentru Emmy-uri, au revigorat genul şi i-au creat grade noi de libertate. În viitorul apropiat, ţineţi ochii pe

(Netflix) şi

(Amazon). Primul e povestea lui Escobar, iar al doilea un

după Philip K. Dick, care se petrece într-o lume unde al Doilea Război Mondial a fost cîştigat de nemţi şi japonezi. 

Cum să devii un Nimeni

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.