Ce urmează după presa de hîrtie?

Publicat în Dilema Veche nr. 604 din 10-16 septembrie 2015
Cum a funcționat media în tragedia de la Colectiv jpeg

Nu mai avem ziare care să vîndă peste 100.000 de exemplare. Ultimele cifre BRAT, date publicităţii luni, plasează

la 99.094 de exemplare vîndute, în medie, pe ediţie, în perioada martie-iunie 2015. La fel stau lucrurile şi cu alte gazete de hîrtie. Dar, totuşi, cum schimbă asta lucrurile? 

Cum, probabil, mi-am petrecut la ziar sau la revistă peste zece din cei cincisprezece ani cît am fost angajat în diferite redacţii, pînă prin 2006, pentru mine vestea asta e una tristă, mai ales că ştiu că prin 2008, anul de vîrf al presei româneşti,

vindea nu mai puţin de 300.000 de exemplare pe zi. Am postat-o ca atare pe Facebook şi imediat au apărut una-două reacţii satisfăcute, referitoare la faptul că „avem mai puţini handicapaţi mintal care citesc

“. Eu, unul, n-aş putea să jur că target-ul Click! e format din „handicapaţi mintal“ şi am dat cifrele ziarului fiindcă e cel mai vîndut din România. Alte publicaţii, de la

la

, au şi ele cifre în scădere, iar asta nu-i nici o ştire, fiindcă se întîmplă de ani de zile. 

În situaţia dată, în orice caz, o primă problemă e ce se întîmplă cu publicul mai puţin educat care dispare din statisticile de vînzări ale presei de hîrtie. Opinia comună e că el migrează către online, care e plin de site-uri idioate din clasa

sau altele, de pseudo-investigaţii şi dezvăluiri direcţionate împotriva unor politicieni. Nu sînt sigur că e (numai) aşa. Chiar dacă în România nu există studii care să ateste asta, putem spune că se consumă tot mai mult conţinut audio-video, care nu implică nici un fel de efort de lectură. Tabletele ieftine, de sub 500 de lei, şi consolele de jocuri pun la dispoziţia puştimii YouTube, dar şi

-e sau jocuri din alte categorii, fără nici un fel de ambiţii culturale. Am remarcat în altă parte că dispozitivele de acest tip nu mai au nici măcar tastatură, în adevăratul sens al cuvîntului. Prin comparaţie, laptop-urile sau perimatele PC-uri de birou sînt nişte maşinării mult mai stimabile şi culturale, fie şi numai pentru că tastatura te ajută să produci rapoarte contabile, texte şi multe altele. Dincolo de cititorul care renunţă la

pentru că A

e aproape gratis (îl costă numai conexiunea), sînt convins că mai există o serie de români care pur şi simplu renunţă la presă scrisă, în timp ce tinerii refuză să o adopte. 

Din toată această dinamică, obţinem un motiv de îngrijorare, legat de faptul că studii ale Comisiei Europene plasează 40% din populaţia României într-o zonă apropiată de analfabetismul funcţional, adică însuşirea celor care cunosc literele alfabetului, dar nu sînt capabili să folosească cititul şi scrisul în contexte simple, din viaţa de zi cu zi, de la completarea unui formular la citirea unor instrucţiuni de utilizare. Nu că formularele şi instrucţiunile n-ar fi uneori puse în pagină într-un mod care te face să disperi şi dacă ai citit o bibliotecă. 

Cum va arăta lumea post-Gutenberg şi post-aristotelică în care emoticoanele iau locul alfabetului propriu-zis, format din simboluri separate pentru foneme separate? Greu de spus, dar s-ar putea să aflăm ceva dacă ne uităm la hieroglifele egiptene sau la scrierea chinezească şi la genul de cultură pe care l-au generat, deşi acolo e încă vorba de scriere, chiar dacă nu propriu-zis alfabetică. Un studiu care spunea că omul urban contemporan e capabil să recunoască şi să priceapă cîteva mii de brand-uri, dar numai vreo duzină de flori, ar putea fi şi el un indiciu despre acest gen de lume. Cumva, interfeţele digitale, dar şi publicitatea şi marketingul ne scutesc de o mare parte din percepţia alfabetică a lumii. Brand-urile includ nu numai, sau nu în primul rînd, un nume (scris), ci mai ales un logo, iar uneori au asociate şi melodii identificatoare sau alte atribute senzoriale. Probabil, cifrele vor rămîne importante şi cunoscute de toată lumea – fiindcă sînt din ce în ce mai importante în lumea în care trăim. 

În mod curios, România, o ţară cu premise nu tocmai grozave în materie de cultură, s-ar putea să rămînă mai „alfabetică“ decît altele, datorită uzanţei titrajelor TV, care te obligă să citeşti în ritm destul de alert pentru a obţine doza de

dorită. 

Cu siguranţă, acest gen de lume distopică va fi diferită, în măsura în care va exista, de cea a lui Gutenberg şi Aristotel, din punctul de vedere al raţionalităţii. Conţinuturile de tip imagine (video sau foto) + audio sînt cu siguranţă mai emoţionale decît cuvîntul tipărit (pe hîrtie sau ecran), produc ceea ce McLuhan numea retribalizarea lumii.  

P.S. Dacă tot am început cu cifrele BRAT, să ne bucurăm că

, un relativ nou-venit pe piaţă, vinde peste 11.000 de exemplare pe număr şi există cotidiene locale cam prăfuite, dar mai serioase decît

care tind spre 10.000 de exemplare. O veste bună şi pentru

care continuă să vîndă 6.100 de exemplare. Dacă citiţi acest text la liber, pe online, gîndiţi-vă că poate ar fi cazul să daţi din cînd în cînd banii şi pe ediţia de hîrtie. Eu donez textele.  

Cum să devii un Nimeni

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Femei război Ucraina
Femeile din Ucraina refuză să-și părăsească țara, în ciuda războiului. Care sunt principalele motive invocate
Cele mai multe dintre femeile din Ucraina nu intenționează să părăsească țara pentru o perioadă îndelungată. Potrivit unui sondaj, 72% nu iau în considerare această opțiune, iar 55% se opun ferm.
Bărbat la duș FOTO Shutterstock
Când este mai bine să facem duș, dimineața sau seara. Recomandările experților
Una dintre dilemele cotidiene cu care ne confruntăm adesea este legată de momentul ideal pentru a face duș. Este mai benefic să faci un duș dimineața, înainte de a începe ziua sau mai bine seara, înainte de culcare?
bogdan talasman florin busuioc jpg
Bogdan Talașman i-a salvat viața lui Florin Busuioc. Ce a simțit în acele momente: „În tot acest timp, n-am spus nimănui lucrul ăsta”
După ce în urmă cu câteva zile celebrul prezentator meteo Florin Busuioc a dezvăluit în emisiunea „Vorbește lumea” că a suferit un infarct, dar a fost salvat de bunul său prieten și coleg de breaslă Bogdan Talașman, care i-a oferit primul ajutor până la sosirea medicilor, actorul a publicat un mesaj
Ruinele Turnului Spart de la Turnu Roşu - Sibiu Foto Blogsport Salvează monumentul
Un turn medieval stă în calea ultimelor hidrocentrale din Defileul Oltului. „Consider că se comite o mare greșeală”
Este un proiect inițiat acum cinci decenii, însă un turn medieval stă acum în calea ultimelor hidrocentrale planificate de-a lungul râului Olt. Ecologiștii din țara noastră contestă lucrările, deși acestea au fost declarate a fi de interes național.
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
Cu cât vor fi mai mari facturile la gaze pentru români după eliminarea plafonării. Cine va plăti mai mult
Începând cu 31 martie 2026, plafonarea prețurilor la gaze pentru consumatorii casnici din România va fi eliminată, iar facturile vor suferi o creștere semnificativă.
pilot jpg
A murit Cornel Zamfirescu. Pilotul de motorsport a devenit celebru pentru cursele de raliu pe zăpadă cu Dacia 1310
Veste tristă în sportul românesc. Pilotul de Motorsport, Cornel Zamfirescu, a murit. A devenit cunoscut după cursele de raliu pe zăpadă cu Dacia 1310.
Nicușor Dan Inquam Photos/ Flaviu Buboi
Daniel Băluţă va primi vineri avizul esențial pentru reabilitarea Planşeului Unirii
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan anunță că Daniel Băluţă va primi vineri avizul esențial pentru reabilitarea Planşeului Unirii.
image png
De ce este atât de important să ai o postură corectă. Avertizările specialiștilor
Postura corectă este unul dintre pilonii esențiali ai unei vieți sănătoase, însă prea adesea este neglijată în rutina zilnică.
Bercea Mondialu' a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Olt la la 7 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru tentativă de omor asupra unui nepot
Bercea Mondialu’ și alți trei inculpați din dosarul de cămătărie şi şantaj au fost arestați
Interlopul Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu’, a fost arestat vineri, 4 martie, după ce, joi, a fost reținut în urma perchezițiillor efectuate de DIICOT pe 2 aprilie 2025, în Teleorman şi Bucureşti, într-un dosar de cămătărie şi şantaj.