Ce a cîştigat Mircea Badea mîncînd bătaie

Publicat în Dilema Veche nr. 561 din 13-19 noiembrie 2014
Cum a funcționat media în tragedia de la Colectiv jpeg

Bătaia încasată de Mircea Badea de la un luptător de box thailandez (sau cum s-o numi sportul respectiv) a declanşat o epidemie de like-uri şi share-uri din partea intelighenţiei de Facebook. În acest echivalent modern al aplauzelor şi uralelor din arenă se ascunde însă un eşec, al raţionalităţii şi, implicit, al ideii de presă. Iar asta, din punctul de vedere al lui Mircea Badea, e o victorie.

De la ce s-au luat cei doi şi de ce ar merita să vorbim în Dilema veche despre asta? Pe la sfîrşitul verii, cînd Dan Voiculescu a ajuns la închisoare, iar instanţa a decis că sediile Antenelor trec înapoi în proprietatea statului, în urma afacerii frauduloase numite privatizarea ICA, Mircea Badea a scos demonstrativ o masă în faţa clădirii din Bucureşti-Ploieşti a postului. Badea a vrut să-şi facă numărul menit să-i convingă publicul că „justiţia lui Băsescu“ interzice libertatea de exprimare, dar el nu cedează. O serie de motociclişti, printre care şi Constantin Teodor, omul care l-a bătut ulterior pe Badea, au apărut atunci pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti, în preajma Antenelor, şi au început să-şi ambaleze motoarele. Badea a susţinut la TV o tiradă presărată cu cuvinte de genul „cretin“, „handicapat mintal“, în care îşi declara intenţia de a „rezolva“ unul dintre motociclişti „rău de tot“.

Nu toate cuvintele folosite atunci de Badea pot fi publicate într-o gazetă civilizată, ca Dilema veche. Dar, la televizor, ele se pot spune, nu numai fiindcă s-au spus, ci şi pentru că CNA nu a luat atitudine, ca instituţie. Doar Narcisa Iorga şi Valentin Jucan, reprezentanţii adversarilor politici ai lui Badea, au condamnat în nume propriu ameninţările şi violenţa de limbaj a acestuia.

La cîteva zile după, motocicliştii l-au aşteptat – paşnic – pe Mircea Badea, la ieşirea din emisiune. Constantin Teodor l-a provocat la o luptă, în cadru mai mult sau mai puţin formal, întrebîndu-l dacă e gata să-şi susţină ameninţările cu fapte. Se dovedeşte că Badea a acceptat.

Aţi mai văzut undeva aşa ceva? Cu siguranţă, în filmele istorice sau pe strada periferică a copilăriei. Toată povestea aduce, scălîmb, a duel. Cei doi au avut de împărţit o „chestiune de onoare“, pe care au ales s-o rezolve printr-o parodie de luptă.

De ce numesc lupta „parodie“? Îmi declin orice fel de competenţă în materie de box thailandez, kempo sau local kombat – oricum s-o fi numind ceea ce s-au prefăcut că fac cei doi. Dar, spre deosebire de un duel adevărat, lupta s-a petrecut nu la adăpostul privirilor, ca o chestiune de onoare, ci tocmai ţinînd cont de priviri şi de ceea ce ar urma să spună spectatorii şi fanii fiecăruia despre ea. Cei doi au negociat condiţiile atent în avans, iar ceea ce am văzut a fost un spectacol, şi nu un meci propriu-zis: nici nu s-ar fi putut, cu un campion şi un realizator TV în ring. Am asistat exact la ceea ce remarca Roland Barthes în meciurile de catch, cele care prezintă publicului nu o luptă reală, ci un exerciţiu demonstrativ sau un fel de teatru simplist despre bine şi rău.

Simulacrul a stîrnit nu numai aplauzele like-urilor şi uralele share-urilor, ci şi, din păcate, un cronicar cu reputaţie, Cătălin Tolontan, care a ţinut să examineze problema din punctul de vedere al sportului propriu-zis, sancţionîndu-l pe Teodor pentru că s-a luptat cu un amator, din postura campionului.

Tolontan ar fi putut scrie despre media sau despre sport; a scris despre sport, cînd de fapt problema e una de media. Oameni de felul lui Mircea Badea nu numai că ies din vechea logică a jurnalismului atunci cînd spun ceea ce spun la televizor, ci şi ajung să treacă de la insultă la pumn. Nici o legătură cu regulile polemicii civilizate, care fixează confruntarea nu numai în plan verbal, dar şi pe terenul ideilor şi al raţionalităţii. De la un punct încolo, un discurs ca al lui Badea ajunge să se transforme, la propriu, în lovituri. Forţa primează asupra raţionalului – sau, chiar dacă e vorba de o mascaradă, publicul asta înţelege.

Din nou, dincolo de conotaţiile de simulacru, asta s-a mai petrecut odată, în Evul Mediu. Duelul e o uzanţă care vine din aşa-numitele leges barbarorum, uzanţele triburilor germanice, şi e necunoscut în dreptul roman. Dezavuat de Biserică, ajunge destul de repede, din uzanţă nescrisă, o practică interzisă. Regina Elisabeta I l-a scos în afara legii în 1571.

Dueluri au mai fost, desigur, de atunci. În Franţa, în 1967, un socialist pe nume Gaston Defferre a rănit cu două lovituri de sabie un oponent politic pe nume René Ribière, pe care îl făcuse în prealabil „abruti“. În 1952, Allende, comunistul de la care avem în România refugiaţii chilieni din 1974, s-a bătut, cu pistoalele, cu un viitor preşedinte al Chile-ului, Raúl Rettig. Exemplele din trecutul mai îndepărtat sînt mai notorii. Însă interesant e altceva: duelul devine o uzanţă proscrisă cam pe cînd apare presa, la începutul epocii moderne. Odată cu jurnalismul, în sistemele legale apar prevederile referitoare la insulta şi calomnia în scris, mult mai puternice decît o înjurătură în agora. Numele englez al infracţiunii, libel, vine tocmai de la cuvîntul latin care înseamnă „cărţulie“ sau „opuscul“. În accepţiunea iluministă, onoarea cuiva depinde de adevărul sau neadevărul unui enunţ negativ, iar adevărul este stabilit de o „comisie de specialitate“ – în cazul dat, de un tribunal. Iluminismul, cel care revine la tradiţia greco-romană, şi fiica lui, presa, neagă „dreptul celui mai tare“, consfinţit prin forţă în cazul duelurilor.

Înapoi la parodia Badea – Teodor: a dovedit oare cel de-al doilea, cîştigînd lupta, că nu e ceea ce primul numea „cretin“ sau „handicapat mintal“? Mie şi dumneavoastră, probabil că nu, fiindcă noi ştim că, de exemplu, handicapul mintal sau cretinismul te împiedică să mergi cu motocicleta. Dar, pentru uzul galeriei – da. Fiecare stradă din fiecare mahala a fiecărui oraş din România are percepţia tribală, difuză, a faptului că pumnii funcţionează ca mecanism de tranşare a disputelor. În această logică, fundamental opusă raţionalului şi regulilor presei, şi cel care mănîncă bătaie e „în regulă“. În această logică funcţionează şi Mircea Badea, pentru uzul acestui tip de public, şi acesta e motivul pentru care a acceptat provocarea motociclistului.

Bineînţeles, jurnalişti şi literaţi care s-au bătut în duel au mai fost. Dramaturgul Ben Jonson a ucis un actor, în secolul al XVI-lea. Puşkin avea o predilecţie pentru astfel de lucruri, care i-a atras şi sfîrşitul prematur, după o rană de pistol căpătată în 1837. Cîţiva ani mai tîrziu, Lermontov, un alt poet rus, a ucis pe cineva. La noi, Viorel Ilişoi a documentat cazul unui oarecare Spiru Prasin, care a murit în 1904, la Iaşi, într-un duel cu alt oarecare Wolf Filkenstein, din cauza unui sonet. Însă toate aceste confruntări au o notă paseistă, romantică, explicabilă în termeni de filiaţie culturală.

„Duelul“ lui Mircea Badea vine, în schimb, din tradiţia demonstrativă a mahalalei şi a filmelor cu Brusli, în care „ţine-mă să nu-l omor“ şi reacţia publicului sînt mai importante decît satisfacţia personală, propriu-zisă, sau cel puţin o dictează pe aceasta. Fanfaronadele de după ale realizatorului, care a susţinut în esenţă că a abadonat lupta fiindcă a obosit, continuă aceeaşi logică, la fel cum Mihai Gâdea („Sînt foarte mîndru de prietenul meu… s-a comportat admirabil“) omologhează mahalagismul violent al lui Badea, ca politică a unui post TV.

Un like sau un share la toată această poveste e proba că raţiunea nu mai contează. Şi că presa se transformă în altceva, o bătaie de cartier camuflată de un nume exotic şi nişte echipamente colorate, chiar cu concursul like-ului sau al share-ului în cauză.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

daniel birligea fcsb facebook jpg
FCSB urcă pe podium după cea mai clară victorie a sezonului
Campioana, antrenament pentru partida cu Olimpiacos.
Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
EXIT POLL alegeri prezidențiale. Demisia lui Ciucǎ, cerutǎ în timpul discursului președintelui PNL. Dezamǎgire printre liberali
Dezamăgirea a fost evidentǎ în tabăra liberalilor dupǎ ce Nicolae Ciucǎ nu a reușit sǎ ajungǎ în turul 2, primele rezultate ale exit-poll-urilor plasându-l la 14%.
457688408 457874373910749 2433856905465731751 n jpg
Marea surpriză a alegerilor prezidențiale. Călin Georgescu: „Ce s-a întâmplat astăzi e o trezire în conștiință”
Candidatul independent, Călin Georgescu, este potrivit primelor estimări pe poziția a treia, însă votul din Diaspora s-ar putea să schimbe clasamentul.
horoscop jpg
Horoscop luni, 25 noiembrie. Un nativ se confruntă cu momente de instabilitate financiară, altul are noroc în dragoste
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de luni, 25 noiembrie.
image png
Trucuri utile pentru curățenia generală. Cum să simplifici treaba în casă
Curățenia generală poate deveni o adevărată pentru gospodinele care nu au foarte mult timp la dispoziție sau au și alte treburi de care să se ocupe. Din fericire, există câteva trucuri care s-au dovedit a fi utile pentru multe femei care vor să termine mult mai repede treburile casnice care au legăt
candidatul aur george simion   foto adevarul jpeg
Alegeri prezidențiale 2024. AUR își mobilizează activul de partid pentru contestarea alegerilor. Un tipizat ar fi fost repartizat în secții
Alianța pentru Unirea Românilor s-ar pregăti pentru contestarea alegerilor, repartizând reprezentanților din secții formulare tipizate pe care să completeze doar câteva date, scrie Hotnews.
image png
Smiley, tatăl ideal pentru micuța Josephine. Ipostaza savuroasă în care i-a surprins Gina Pistol pe cei doi. FOTO
Smiley, un tată devotat! Juratul de la „Vocea României” a fost surprins într-o ipostază de-a dreptul adorabilă de Gina Pistol. Ce activități desfășoară Smiley cu micuța Jospehine, aflați din rândurile de mai jos.
Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cristian Popescu Piedone, amendat. A sunat la 112 de la o secție de votare din Giurgiu
Cristian Popescu Piedone, candidat din partea PSD Giurgiu pentru funcția de senator, a fost sancționat cu o amendă în valoare de 2.000 de lei după ce a sesizat Poliția cu privire la o presupusă încălcare a normelor electorale.
image png
Cea mai bună prăjitură îmbină 2 deserturi renumite: brownie și cheesecake. E un adevărat deliciu!
Ai poftă de ceva dulce, simplu și rapid de pregătit în casă, dar inedit față de toate rețelele de până acum? Ei bine, îți prezentăm o rețetă care îmbină două tipuri de prăjituri: brownie și cheesecake.