Caricaturile Profetului şi libertatea de exprimare

Publicat în Dilema Veche nr. 570 din 15-21 ianuarie 2015
The Economist – bastionul capitalismului bun jpeg

Ideea de a fixa limite legale umorului, după asasinatele din redacţia Charlie Hebdo, e greşită şi neconformă cu legislaţia democratică. Caricaturile respective pot fi considerate excesive sau jignitoare, de mulţi, însă libertatea de exprimare include, în ea însăşi, propriul exces şi nu are cum fi altfel.

În mod curios, ideea de a interzice ceea ce poate fi o lipsită de haz bătaie de joc de credinţele cuiva a fost susţinută şi de voci ale stîngii, în numele corectitudinii politice, şi de voci ale dreptei religioase (prin analogie cu deriziunea cu care Charlie Hebdo tratează, de exemplu, şi Vaticanul). Argumentele au fost diferite, mergînd pînă la imbecilităţi de genul „atentatele sînt pedeapsa lui Dumnezeu (cel ortodox) pentru luarea numelui lui în deşert“ (de ce tocmai la Paris? de ce legat de caricaturi ale lui Mahomed…?). Dar, desigur, legitimarea asasinatului prin astfel de idei este marginală şi o menţionăm numai fiindcă indică un anumit Zeitgeist în care, din păcate, am ajuns să ne situăm de cîţiva ani. Problema care se poate pune, mai raţional, e dacă nu cumva excesele satirice nu trebuie limitate paşnic, mai ales atunci cînd jignesc sensibilitatea sau ideile religioase ale unui grup important.

Aici, sînt de luat în considerare două aspecte, legile existente şi felul cum funcţionează libera exprimare în democraţie. În privinţa legilor, tratate ca Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului menţionează o serie de restricţii ale dreptului la libera exprimare. Declaraţia este explicitată prin ceva numit Pactul Internaţional cu Privire la Drepturile Civile şi Politice, intrat în vigoare la ONU în 1976. Conform Pactului, limitările pot fi doar de două tipuri, referitoare la drepturile sau reputaţia altora sau, pe de altă parte, siguranţa naţională, sănătatea sau morala publică. Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, intrată în vigoare în 1953, reformulează uşor diferit acest gen de limitare, pentru a adăuga „imparţialitatea puterii judecătoreşti“ pe lista de posibile restricţii.

Aşa cum se poate vedea din conspectul de mai sus, limitările au în subtext ideea de stat/naţiune şi interesul public care decurge din aceasta, şi nu interesul unor grupuri, fie ele religioase sau de altă natură. Logic, ele tind să fie exhaustive, adică să constituie o listă generală, dar completă a cazurilor cînd dreptul la liberă exprimare poate fi – dar nu e musai să fie – restricţionat. O anume sensibilitate pe care o au adepţii unei religii nu are un caracter naţional sau statal, deci nu poate constitui obiectul limitărilor. Sau, cum s-a tot spus, în democraţie, blasfemia e admisă.

Este însă un exces de acest gen şi dezirabil, dacă tot e admis? Într-un sens, nu, într-un altul, da. A blasfemia de dragul blasfemiei nu e nici o scofală. E un gen de cruzime, de victorie facilă şi de prost gust. Totuşi, un enunţ legal care să constituie un numitor comun în privinţa excesului este imposibil de elaborat, şi nu numai referitor la sensibilităţi religioase divergente. Acesta e motivul pentru care blasfemia şi altele asemănătoare nu sînt interzise.

Dar de ce ar fi de dorit, în alt sens, satira excesivă? Cu cîteva luni înainte de atentatele de la Charlie Hebdo, opiniile foarte apăsat critice la adresa islamului ale lui Bill Maher, cel care face Real Time pe HBO SUA, au stîrnit vîlvă. Maher a fost şi el criticat de diferite voci, dar cel care i-a luat apărarea a fost Michael Moore. Moore, celebru prin Fahrenheit 9/11, o meditaţie conspiraţionistă, dar sclipitoare referitoare la dezinformare, a explicat: „Comedia (în sensul de satiră – n.n.) este şi ar trebui să fie o afacere riscantă. Comicii (…) care duc comedia la limită – şi depăşesc această limită din cînd în cînd – sînt cei către care sîntem atraşi. Ca să îi încurajăm, trebuie să nu îi condamnăm prea tare atunci cînd o fac. (…) Oamenii de felul lui Bill Maher, care îşi asumă riscul de a fi bufonul regelui – spunînd lucrurile pe care ceilalţi dintre noi le gîndim, sau ne-am dori să le gîndim, dar ne e teamă să le exprimăm – trebuie susţinuţi, nu reduşi la tăcere.“

E greu să ne imaginăm că echivalentul contemporan a ceea ce se numeşte în istoria literaturii pamfletar – fie el caricaturist la Charlie, fie Bill Maher de la HBO sau Jon Stewart de la Comedy Central – ar putea avea un soi de ceas intern care să prevină oricînd şi oricum excesul, evitînd permanent să jignească tot felul de sensibilităţi. În diferite epoci din istorie, libertatea de expresie nu a fost niciodată exact atîta cît trebuie, ci ori prea multă, ori prea puţină. Shimon Perez a exprimat admirabil acest paradox într-un alt mod: „Televiziunea face dictatura imposibilă şi democraţia insuportabilă.“

Dacă exercitarea unui discernămînt personal, editorial, este de dorit într-o problemă ca a caricaturilor Profetului, restricţiile legale sau administrative sînt de neconceput. E drept că libertatea de exprimare conţine în sine excesul, dar la numai 25 de ani de la vremurile cînd nu aveam aşa ceva, ştim cît de importantă este.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

muncitor batran pensionar //foto /shutterstock
Mitul angajatului ideal: cine sunt cei mai productivi și mai motivați la muncă
Conform estimărilor din studiu, într-o zi obișnuită de lucru de 8,5 ore, angajații lucrează în medie aproximativ 2,5 ore într-un mod neproductiv.
netflix pixabay png
Serialul necunoscut de pe Netflix, considerat printre cele mai bune din isorie. Are actori de top și o poveste genială care te ține lipit de ecran
Serialul „All the Light We Cannot See”, adaptat după romanul distins cu Premiul Pulitzer semnat de Anthony Doerr, se numără printre cele mai de succes seriale lansate vreodată pe Netflix.
whitaker
Ambasadorul SUA la NATO dă asigurări că Washingtonul nu se retrage din Europa
Matthew Whitaker, ambasadorul SUA la NATO, a dat asigurări, marți, 13 mai, că SUA nu se retrag din Europa, însă Washingtonul îşi revizuieşte tot timpul postura, într-o abordare de tip „360 de grade”, având grijă să nu lase „goluri de securitate”.
otet mere jpg
Dieta de slăbit cu oțet de cidru de mere. Un medic explică beneficiile consumului acestei băuturi
Oțetul din cidru de mere este recomandat în curele de slăbire și detoxifiere, datorită efectului de prelungire a senzației de sațietate și a celui de ușurare a digestiei.
Celine Dion  foto   Shutterstock jpg
Celine Dion, imagine rară cu cei trei fii ai săi. Mesajul emoționant transmis de Ziua Mamei
Celine Dion a împărtășit o fotografie rară alături de cei trei fii ai săi și un mesaj emoționant de Ziua Mamei, vorbind despre bucuriile și greutățile maternității.
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Cât costă o cină exclusivistă cu Donald Trump. Fanii cripto scot milioane din buzunar
Un eveniment exclusivist organizat de Donald Trump oferă o cină privată la Casa Albă pentru cei mai mari investitori în criptomoneda sa, $TRUMP. Însă această inițiativă ridică semne de întrebare legate de etică și influență politică.
Maia Sandu FOTO Presedinte md jpg
Maia Sandu evocă victoria de la prezidențiale, într-un mesaj înaintea alegerilor. „Nimeni nu credea că vom reuși”
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a urat succes candidatului independent Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale, după ce, tot marți, a anunțat că îl susține.
Afis landscape resized png
Arhiva de arhitectură: căminele interbelice
Proiectul de cercetare „Arhiva de arhitectură“ al Asociației Istoria Artei a ajuns în cel de-al doisprezecelea an de activitate intensă de punere în valoare a unor documente unice. Anul acesta vă prezintă istoria căminelor de ucenici din perioada interbelică.
ai generated 8223420 1280 jpg
Un pensionar român a fost victima unei escrocherii de proporții. Cum a fost înșelat timp de 11 ani și ce sumă uriașă a pierdut
Un bărbat în vârstă de 70 de ani din Cluj a fost victima unei escrocherii elaborate care a durat nu mai puțin de 11 ani. În acest interval, un sibian de 49 de ani l-ar fi înșelat pretinzând că este un „robot bancar” și convingându-l să efectueze peste 600 de plăți sub pretextul unor taxe.