Care e misiunea TVR?

Publicat în Dilema Veche nr. 565 din 11-17 decembrie 2014
Cum a funcționat media în tragedia de la Colectiv jpeg

Zilele trecute, un membru al Consiliului de Administraţie al TVR a afirmat, public, că numai penalizările pe care le are de plătit la ANAF televiziunea publică depăşesc suma de 9 milioane pe an. Situaţia din TVR este din nou critică, după ce Stelian Tănase a preluat mandatul de preşedinte-director general. E cazul însă să vorbim doar de bani?

Rezultatul surprinzător al prezidenţialelor din 16 noiembrie dă o umbră de speranţă în privinţa faptului că politicienii ar putea fi de acord să decupleze TVR-ul de ciclurile politice şi interesele lor de moment. Am spus-o nu numai eu, şi nu numai o dată: principala problemă a TVR este legea de funcţionare, care stipulează controlul politicului prin componenţa Consiliului de Administraţie, ai cărui membri sînt stabiliţi preponderent de partidele parlamentare, Cotroceni şi Guvern. Preşedintele-director general este şi el desemnat de Parlament şi cumulează funcţia executivă cu cea de chairman, lucru care a dus la un şir de şefi controversaţi. TVR depinde de Parlament, şi prin raportul anual, prezentat de regulă la sfîrşitul primăverii. Un vot negativ înseamnă demiterea Consiliului de Administraţie.

Toate aceste pîrghii legale au fost folosite din plin de putere, în trecut. Preşedintele-director general a fost demis mai totdeauna atunci cînd puterea politică s-a schimbat, fără ca asta să amelioreze în vreun fel prestaţia TVR, ci dimpotrivă. Un cunoscut realizator TVR, Mihai Rădulescu, rezumă situaţia astfel, pe paginademedia.ro: „Cu datorii împovărătoare şi cu un declin constant în audienţe şi calitate, cu numeroase decizii manageriale proaste şi inconsecvenţă editorială, cu permanente răfuieli interne şi – peste toate – cu nelipsitul reflex de obedienţă faţă de puterea politică a zilei, postul public s-a deplasat spre periferia interesului general. A ajuns să piardă şi ceea ce altădată părea de neconceput: dezbaterea finală între candidaţii la preşedinţie.“

Cifrele care atestă această judecată sînt prea cunoscute ca să le mai reluăm pe larg. E suficient să spunem că TVR nu mai este de mult o televiziune de top 5; în noiembrie, a terminat chiar pe locul 10 ca medii de rating, după posturi ca Prima TV sau Naţional TV. Iar datoriile de peste 100 de milioane de euro ale instituţiei duc nu numai la penalităţi monstruoase, ci şi la o grilă pauperă. Măsurile de criză luate în mandatul Săftoiu au însemnat, în ultimă instanţă, o grilă pauperă, care nu permite nici un fel de aspiraţii de redresare.

Dacă, cumva, vorbim de o schimbare profundă în politica românească, partidele parlamentare, şi în primul rînd PNL-ul lui Klaus Iohannis, ar trebui să dezgroape proiectul legislativ al societăţii civile, care rezolvă problema controlului politic. Şi vechiul PNL, şi PDL-ul care intră în compoziţia noului partid şi-au făcut, pe rînd, o temă de campanie electorală din schimbarea legii TVR, dar iniţiativa a fost abandonată, atunci cînd partidele respective au ajuns la putere. Schimbarea legii TVR este unul dintre testele minimale de credibilitate pe care le are de trecut orice coaliţie politică majoritară, pentru a arăta că lucrurile se schimbă real în politică.

A doua mare problemă a TVR se referă la aşteptările exagerate pe care opinia publică le are de la televiziunea publică. Scriam mai sus că penalităţile anuale, de peste 9 milioane, sînt o sumă monstruoasă: pentru comparaţie, cifra de afaceri a B1 TV este de aproximativ 5,5 milioane de euro, iar pierderile totale ale televiziunilor PRO au fost de 19 milioane, în timp ce Antena Group, celălalt mare jucător de pe piaţă, a realizat 2 milioane profit. Veniturile totale ale PRO TV sînt oarecum egale cu ale TVR, de aproximativ 120 de milioane.

Cu alte cuvinte, TVR este o instituţie-mamut, care primeşte o mulţime de bani din taxe, dar pierde, de asemeni, o grămadă. Deşi în mandatul Săftoiu au fost concediaţi peste 600 de angajaţi, televiziunea întreţine în continuare peste 2600 de angajaţi. Raportat la banii care există în piaţa televiziunilor private, ar putea avea aspiraţii la o cotă de audienţă de 15-20%, dar realizează cel mult o treime.

Banii foarte mulţi (comparativ cu televiziunile private) sînt însă destul de puţini din alt punct de vedere. La numirea ca preşedinte-director general, Stelian Tănase a făcut ceea ce a făcut, şi în scurta perioadă cît a fost numărul 1 la Realitatea TV: a amintit de modelul BBC, în chip de reper de ceea ce ar putea deveni instituţia pe care o conduce. Or, astfel de aşteptări sînt poetice, dintr-un motiv simplu: cheltuielile operaţionale ale BBC au fost, în 2013, de aproximativ 5 miliarde de euro. Adică de vreo 40 de ori mai mult decît disponibilităţile băneşti ale unui TVR negrevat de datorii.

Paradoxal, piaţa românească de televiziune seamănă nu cu pieţele europene, ci cu cea americană. Faptul că TVR merge prost de ani de zile a creat o fereastră de oportunitate un numai pentru posturi generaliste comerciale, ca PRO TV şi Antena 1, ci şi pentru aşa-numitele televiziuni de ştiri. În SUA, televiziunile de top sînt, din motive istorice, aşa-numitele reţele private (NBC, CBS, ABC), iar piaţa televiziunilor politice este vie, ca şi aceea din România, cu Fox, MSNBC, CNN şi altele. Postul public, PBS, face rating-uri mai reduse decît marile reţele, fiindcă are un buget mai redus (primeşte în jur de 360 de milioane de euro de la Congres, împreună cu Radio-ul public) şi fiindcă a apărut tîrziu, la sfîrşitul anilor ’60. Programele PBS sînt însă de o calitate excepţională şi, pe lîngă zona news – current affairs, includ documentare de ştiinţă, civilizaţie ş.a.

Dacă mai poate fi ceva, TVR nu are cum se transforma în BBC, ARD sau France 2, televiziuni publice care şi-au păstrat poziţia dominantă şi resursele, şi după apariţia posturilor private, ci trebuie să devină mai degrabă ceva asemănător cu PBS. Ceea ce duce cu gîndul la o definire detaliată şi realistă a misiunii TVR, care nu e numai o problemă de bani. Eternele discuţii despre pierderile instituţiei au dus la austeritatea din mandatul Săftoiu, dar, acum, e clar că tăierile de costuri nu sînt soluţia problemei, ba chiar o pot agrava prin lipsa programelor de calitate.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea
Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.
image
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, trimis în judecată. Cum a murit fata
Traficantul de droguri acuzat că i-a dat unei eleve de 16 ani un drog sintetic periculos, în urma căruia adolescenta a murit, a fost trimis în judecată, împreună cu alți doi minori.
image
Pensiile vor fi recalculate încă o dată după 1 septembrie. Ce categorie de cetățeni va încasa mai mult
Executivul se pregătește de o a doua recalculare a pensiilor, care va aduce și mai multor seniori majorări financiare consistente.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: