Bolile imaginare ale preşedinţilor reali

Publicat în Dilema Veche nr. 580 din 26 martie - 1 aprilie 2015
Cum a funcționat media în tragedia de la Colectiv jpeg

Klaus Iohannis are sindromul Asperger, e sigur-sigur. La fel cum Traian Băsescu posedă, mai presus de orice dubiu, boala Parkinson, iar Adrian Năstase s-a împuşcat rău de tot cu glonţul acela, de era să moară. Dacă nu ştiţi de unde vin toate aceste certitudini gogonate, aflaţi că la originea lor sînt nişte specialişti, de regulă anonimi. Dar mai ales o presă disfuncţională. 

Cea mai recentă „dezvăluire“ medicală vine de pe Ziua News, site aflat în el ştie ce legătură cu răposatul

, cotidianul fondat pe vremuri de puşcăriaşul de azi Sorin Roşca Stănescu. Site-ul povesteşte că în timpul unui discurs, Iohannis s-a oprit de două ori, o dată fiindcă a pornit un televizor, şi a doua oară pentru că unui ziarist i-a sunat mobilul. N-am aflat exact unde şi de ce a ţinut Iohannis discursul, probabil la o întîlnire cu ziariştii de la Bruxelles. Dar Ziua News adaugă la asta faptul că pe vremea cînd era primar al Sibiului, Iohannis „devenea agitat, se enerva şi nu mai putea discuta“ dacă audienţele depăşeau 15 minute. 

Nu ştiu ce concluzii aţi trage dumneavoastră sau eu din toate aceste îngrijorătoare simptome, dar site-ul amintit a găsit de cuviinţă să ceară părerea unui specialist în autism. Specialistul, spune Ziua News, i-a studiat atent discursurile şi comportamentul din campanie, după care a conchis că „la o primă vedere“, Iohannis suferă „de o formă destul de rară a autismului“, adică sindromul Asperger. 

Dacă nu cumva aveţi o sănătate absolut perfectă, probabil că aţi ajuns, măcar o dată, la medic, şi ştiţi că diagnosticele nu se pun la telefon. Sau la televizor sau în funcţie de ce alte circumstanţe ar fi putut studia specialistul citat de Ziua News. Ce specialist şi-ar fi putut permite aşa ceva? N-avem de unde şti, fiindcă „nefiind vorba despre un control complet, expertul nostru a cerut protecţia anonimatului“, zice publicaţia. 

Există, e drept, multe situaţii în care experţii ar putea cere protecţia anonimatului – în definitiv, o asemenea dezvăluire despre primul om în stat e riscantă. Totuşi – fiindcă nu a fost vorba „de un control complet“ (?!) – sună a „nu mă numiţi, fiindcă s-ar putea să bat cîmpii rău de tot şi nu vreau să mă fac de ruşine“. Mai greu de crezut că un expert, fie şi anonim, şi-ar fi putut etala laşităţi de clasa a II-a primară în faţa jurnalistului, în acest mod. 

În articol urmează o descriere destul de precisă a sindromului Asperger, cu liniuţe. Liniuţele mi-au sărit în ochi şi am făcut ce faci în astfel de cazuri: am căutat o bucată mare de articol pe Google. Toată descrierea de final a bolii, inclusiv liniuţele, sînt copiate de pe Helpautism.ro. Adică tot ce vine după introducerea jurnalistului şi citatul specialistului anonim. Pe care l-am fi putut furniza şi dumneavoastră, şi eu, după lectura Helpautism.ro. 

Jurnalistul, apropo, care ar semna aşa ceva nu ar merita pomenit. Pot însă să vă spun că nici el nu există. Articolul e semnat Ziua News, iar cine a făcut ceva purici printr-o redacţie de cotidian ştie că semnătura cu numele ziarului ascunde adesea diferite lucruri discutabile, la fel ca pseudonimele. 

Capac la toate acestea, mai adaug faptul că Asperger-ul lui Iohannis e contagios, ca să spun aşa. Preşedintele român l-a moştenit de la Vladimir Putin, cu privire la care a apărut o ştire referitoare la Asperger acum vreo lună de zile. În cazul lui Putin, e vorba însă de un raport al Pentagon-ului şi o coroborare de surse mult mai serioase. Tot nu e vorba de un diagnostic, dar serviciile secrete caută astfel de indicii, iar dacă le caută, se cheamă că avem o ştire şi nu o cacealma.

Am scris atît de mult despre cazul Iohannis pentru că povestea e foarte recentă şi a cunoscut o largă circulaţie pe Facebook. Criteriul

+ comentarii spune nu mai puţin de 1220 de astfel de reacţii pe reţeaua socială, despre care presupunem că adună românii mai tineri, inteligenţi şi educaţi. Acolo am dat şi eu peste întreaga fantasmagorie. E ea unică? Nicidecum. 

Anul trecut, în octombrie, înainte de prezidenţiale, România TV punea în circulaţie povestea referitoare la Traian Băsescu şi boala Parkinson. S-a dezbătut zile la rînd, cu tot felul de specialişti (în orice altceva decît boala Parkinson) şi imagini „revelatoare“, în care preşedintelui de atunci îi tremurau mîinile. După toate probabilităţile, la origine pare a fi o pseudoştire a postului TV amintit, care consultase „surse medicale“. Acestea nici măcar nu erau pomenite în legătură cu boala Parkinson, ci cu două presupuse atacuri cerebrale, care ar fi fost urmate de dificultăţile pe care Traian Băsescu le-ar fi avut în folosirea mîinii drepte şi a mîinii stîngi. Două cauze pentru aceeaşi problemă, dificultăţi cu mîinile, cu alte cuvinte. Hernia de disc reală din 2006 şi o răceală, posibil şi ea reală, din cauza căreia Traian Băsescu ar fi contramandat la un moment dat prezenţa într-o emisiune erau adăugate în acelaşi articol, creînd impresia unui om care nu mai are mult de trăit.

Un alt bolnav celebru a fost, pe vremea prim-ministeriatului, Adrian Năstase. Arhivele de acum zece ani sînt mai greu de găsit, dar dacă nu mă înşală memoria, azi regretatul Florin Tudose îşi crea pe atunci notorietate diagnosticînd în tot felul de gesturi ale lui Năstase tendinţe autoritare şi paranoia incipientă. 

După ce a fost bolnav de paranoia şi s-a vindecat, Năstase a devenit un cu totul alt fel de „victimă“. Cînd cu sinuciderea din vara lui 2012, la căpătîiul lui se strîngea un sobor de medici, în frunte cu cardiologul Şerban Brădişteanu. Brădişteanu şi celelalte somităţi au povestit atunci cum marele sinucigaş a scăpat ca prin minune: glonţul trecuse prin gît la milimetru de tot felul de artere şi ascunzişuri vitale ale organismului lui Năstase. Fostul premier a rămas cîteva zile la spital, în loc de puşcărie, şi tentativele de a dovedi că ceva era în neregulă cu diagnosticul şi că rana nu fusese chiar atît de serioasă n-au avut succes. Totuşi, acum două săptămîni, Şerban Brădişteanu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului. Cum anume l-a favorizat Brădişteanu pe Năstase? Internîndu-l în propria secţie de cardiologie – boli de inimă, presupunînd că se găseşte vreun cititor al

care nu ştie asta –, deşi rana era la gît.

Cazul Brădişteanu – Năstase e oarecum o excepţie în înşiruirea de mai sus, care constă într-un personaj celebru (politician), un specialist adesea fictiv şi dovezi mai totdeauna la fel. Dacă Asperger-ul lui Iohannis are 1200 de

-uri şi

-uri, căutarea Băsescu + Parkinson dă, pe Google, peste 95.000 de rezultate, adică tot atîtea surse. Însăilăturile de acest fel sînt relativ uşor de identificat pentru cititorul rezonabil de educat, tocmai prin schema indicată mai sus, dar asta se petrece mai greu atunci cînd oamenii află din diverse locuri ceea ce şi-ar dori să se întîmple. Or, românii investesc, în politică, cantităţi importante de ură – sau, curios, de iubire. 

Relativ simplu, genul de dezinformare medicală pe care am încercat să îl sumarizez mai sus are însă şi o consecinţă mai puţin banală. E o hîrtie de turnesol pentru alinierea politică a presei. Cei care preiau astfel de enormităţi unii de la alţii sînt fie site-uri-parazit, care încearcă să se afirme prin preluarea automată a altor publicaţii electronice, fie combatanţi în lupta politică. Cu alte cuvinte, dacă o enormitate ca istoria Asperger – Iohannis rămîne izolată, autorii ei pot fi suspectaţi de nulitate jurnalistică izolată. Dacă ea prinde viteză, traseul e foarte interesant de urmărit, iar indiciile cu privire la încărcătura şi rostul de intoxicare politică devin mai multe.  

Cum să devii un Nimeni

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.