Bobi, computerist

Publicat în Dilema Veche nr. 560 din 6-12 noiembrie 2014
Bookfest, alegerile şi starea de normalitate jpeg

Bobi stătea pe bordură, în faţa scării blocului său din Pantelimon, bea bere la PET, ar fi fumat o ţigară, dar nu mai avea nici una. Vecinii săi discutau despre ultima etapă la fotbal şi se pregăteau pentru o partidă de table, iar Bobi tăcea şi se simţea, în felul lui, fericit. N-avea în buzunar nici măcar bani de pîine, cumpărase berea pe datorie de la butic, i se rupseseră adidaşii, dar... părinţii săi pocăiţi se mutaseră definitiv la ţară, în apropierea unei mînăstiri unde stareţul era duhovnicul mamei şi-l lăsaseră singur într-un apartament de patru camere. Pe atunci, Bobi avea 22 de ani. Tocmai se gîndea să-şi invite nişte vechi amici pe la el, cu care să-şi piardă timpul, să se îmbete şi, poate, să facă rost astfel şi de nişte ţigări. 

Aşa l-am cunoscut pe Bobi, prin 2005, în apartamentul acela din Pantelimon, încărcat de mobilă veche, de bibelouri şi icoane, unde robinetul de la baie nu se putea închide, apa picura în permanenţă şi chefurile se ţineau lanţ. Era un băiat timid, introvertit, complexat de înălţimea lui (avea 1,54 m), care se îndrăgostea pe rînd de toate fetele din gaşcă şi suferea în tăcere pentru că nu îndrăznea să le mărturisească nimic. Noi, amicii lui, îi aduceam uneori de mîncare şi ţigări, îi făceam cartofi prăjiţi. Mi-era oarecum milă de el, părea că nu-şi putea însuşi deloc un basic de supravieţuire şi nu înţelegeam ce părinţi erau ăia care îl abandonaseră în Bucureşti, cu un sac de cartofi în cămară şi cîteva borcane de zacuscă, îl lăsaseră „să se descurce“, doar pentru că ascultaseră de chemerea credinţei. 

Însă după două luni, lucrurile au început să se schimbe. Bobi îşi făcea „relaţii“ în cartier. Aşa s-a împrietenit cu unul de-i zicea Pisică şi care tocmai se întorsese din Germania, unde făcuse ceva bani. În apartamentul lui începuseră să apară tot felul de feţe dubioase, de „băieţi de băieţi“ şi, treptat, se umplea de computere defecte, făcute bucăţi. Pisică voia să înceapă o afacere şi l-a găsit pe Bobi, sărac şi docil, dar care avea un spaţiu pe care îl punea la dispoziţie fără menajamente. S-a decis pe loc să-l ia ca asociat, deşi Bobi habar n-avea de calculatoare, şi, aşa, apartamentul s-a transformat în firmă – o firmă fantomă.  

„Afacerea“ era următoarea: să vîndă calculatoare ansamblate din piese vechi, uzate şi reparate ad-hoc, la preţuri de computere noi, să ofere garanţie şi service gratuit la nişte sedii inexistente. La prima mie de dolari cash, cei doi asociaţi au dat o petrecere, Bobi a băut singur o sticlă de whisky şi toate frustrările lui au început să iasă la suprafaţă. Pe la ora 5 dimineaţa, a ieşit pe balcon şi a început să zbiere la vecini: „Mă piş pe voi dă fraieri!“ 

Din acel moment, casa lui Bobi a devenit nefrecventabilă. Nici el nu ne-a mai invitat, nu părea să aibă vreun sentiment de recunoştinţă faţă de vechii prieteni, care îl hrăniseră cînd n-avea ce mînca. Iar el era un alt om – şmecher şi respectat în cartier, arunca cu bani în dreapta şi-n stînga, iar băieţii din spatele blocului, care pînă atunci îl ignoraseră, acum îl pupau pe creştet: „Pretine, dă şi tu o sută de mii să ne luăm şi noi o votcă!“ Bobi dădea, căci ştia cum e să fii fără de nici unele.  

La un moment dat, l-am vizitat ca să-mi recuperez nişte casete. În casă era un fum să-l tai cu cuţitul, robinetul de la baie continua să picure, însă mobila veche dispăruse, la fel şi icoanele. Erau el, Pisică şi încă vreo trei inşi, fiecare la computerul lui. Jucau ceva în reţea. Abia dacă s-a ridicat de pe scaun să ne întîmpine. „Vezi, sînt acolo, în cutia aia…!“ Casetele. Atunci am aflat că el şi Pisică se specializaseră să fure de pe Internet. Furau, ce-i drept, lucruri mărunte – haine de firmă, casetofoane, pe care le vindeau dup-aia.  

O vreme n-am mai auzit nimic de el. Ştiam că „afacerea“ îi merge bine. Pînă cînd Pisică a mirosit că ciripise careva de prin cartier şi că intrase poliţia pe fir. Atunci şi-a luat catrafusele, calculatoarele şi toţi banii din „firmă“ şi a şters-o în Germania, fără să-l anunţe pe Bobi, care s-a trezit într-o dimineaţă aproape lefter… Noroc că-şi pusese o mie de dolari deoparte, pe care i-a spart, de necaz, în mai puţin de-o săptămînă, cu băieţii din spatele blocului. În cămară, nu mai avea nici un cartof. Totuşi, se alesese cu ceva – dobîndise un

Mi-am amintit de povestea lui Bobi pentru că, acum cîteva zile, a luat legătura cu mine pe Facebook. Am povestit un pic despre vremurile „bune“ şi despre chefurile noastre boeme, cu muzică house, din Pantelimon. Şi-a cerut oarecum scuze pentru cum se purtase în perioada „afacerii“. „Eram dubios rău şi fumat tot timpul.“ Bobi e acum în State, lucrează ca IT-ist pentru o mare firmă, atît de mare, încît n-o să-i spun numele. Mi-a arătat pozele cu casa lui de 800.000 de dolari din California. E însurat, are doi copii adolescenţi. Băiatul are o înălţime de 1,80 m. „Nu ştiu cum de-a ieşit aşa înalt, nevastă-mea e asiatică şi are 1,50. Lol.“  

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Donald Trump FOTO EPA-EFE
Trump l-a grațiat pe Klete Keller, fost înotător olimpic, care a participat la atacarea Capitoliului
Donald Trump l-a grațiat luni, 20 ianuarie, pe Klete Keller, fost înotător olimpic, care a participat la asaltul Capitoliului de la 6 ianuarie 2021.
Banner Daniela Gyorfi Lora
Sacrificiile Danielei Gyorfi, pentru a-și păstra silueta, la 56 de ani: „Câte 16 ore!” Lora are alt secret: „Apă minerală cu afine!”
Trucurile Danielei Gyorfi pentru a slăbit rapid: „Fac foamea!” Lora are alt secret: „Sport, supe și ceaiuri”
Pedro Sanchez a decis să rămână în fruntea guvernului FOTO EPA-EFE
Miliardarii din domeniul tehnologiei vor să „răstoarne democrația” prin intermediul rețelelor sociale, susține premierul Spaniei
Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a declarat miercuri că miliardarii din domeniul tehnologiei vor să folosească rețelele sociale „pentru a răsturna democrația” și a adăugat că va cere liderilor UE să ia măsuri, transmite POLITICO.
gabriela cretu
Proteste în Senat. „Vocea” răzvrătiților, Gabriela Crețu, nu e la prima ieșire nervoasă. Cum s-a făcut de râs în 2019
Fosta senatoare PSD Gabriela Crețu s-a numărat printre funcționarii care au protestat față de concedierile anunțate de Ilie Bolojan. Iar Gabriela Crețu a mai avut reacții nervoase și în urmă cu câțiva ani, pe atunci la adresa unor jurnaliști.
Trump s-a întors în locul tentativei de asasinat cu Elon Musk FOTO @aldrin12354 / X
Musk atacă planul lui Trump de 500 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea „celui mai mare proiect de infrastructură AI”
Miliardarul Elon Musk, care este un apropiat al președintelui SUA, Donald Trump, atacă una dintre primele propuneri majore ale Casei Albe.
Marte jpg
Călătoria spre Marte ar putea dura doar trei luni, în loc de trei ani. NASA testează noul motor cu propulsie termonucleară
Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) testează acum un nou motor prin care ar putea reduce călătoria spre Marte la 45 de zile, de la 450, scrie site-ul companiei, General Atomics.
BeFunky collage (35) jpg
Povestea neștiută de dragoste dintre Dan Chișu și Manuela Hărăbor. Motivul pentru care regizorul nu a vrut un copil cu actrița
Manuela Hărăbor este una dintre cele mai de succes actrițe de teatru, însă pe plan sentimental nu a avut același noroc. S-a iubit cu 3 bărbați, printre care și Dan Chișu, însă ea a investit mai multe sentimente decât el.
Putin si Trump la Osaka FOTO EPA-EFE
Trump amenință Rusia dacă Putin nu pune capăt războiului din Ucraina: „O putem face pe calea ușoară sau pe calea grea”
Într-o postare pe Truth Social, Donald Trump a amenințat că va impune „niveluri ridicate de taxe, tarife și sancțiuni” Rusiei și aliaților săi, potrivit The Guardian, dacă nu oprește războiul din Ucraina.
trupe britanice jpg
Mii de soldați britanici participă la cel mai mare exercițiu NATO din 2025, în România
Peste 2.500 de soldați britanici se află într-o „călătorie masivă” de 2253 de kilometri spre România, pentru a participa la Steadfast Dart, cel mai mare exercițiu NATO din 2025.