Bobi, computerist

Publicat în Dilema Veche nr. 560 din 6-12 noiembrie 2014
Bookfest, alegerile şi starea de normalitate jpeg

Bobi stătea pe bordură, în faţa scării blocului său din Pantelimon, bea bere la PET, ar fi fumat o ţigară, dar nu mai avea nici una. Vecinii săi discutau despre ultima etapă la fotbal şi se pregăteau pentru o partidă de table, iar Bobi tăcea şi se simţea, în felul lui, fericit. N-avea în buzunar nici măcar bani de pîine, cumpărase berea pe datorie de la butic, i se rupseseră adidaşii, dar... părinţii săi pocăiţi se mutaseră definitiv la ţară, în apropierea unei mînăstiri unde stareţul era duhovnicul mamei şi-l lăsaseră singur într-un apartament de patru camere. Pe atunci, Bobi avea 22 de ani. Tocmai se gîndea să-şi invite nişte vechi amici pe la el, cu care să-şi piardă timpul, să se îmbete şi, poate, să facă rost astfel şi de nişte ţigări. 

Aşa l-am cunoscut pe Bobi, prin 2005, în apartamentul acela din Pantelimon, încărcat de mobilă veche, de bibelouri şi icoane, unde robinetul de la baie nu se putea închide, apa picura în permanenţă şi chefurile se ţineau lanţ. Era un băiat timid, introvertit, complexat de înălţimea lui (avea 1,54 m), care se îndrăgostea pe rînd de toate fetele din gaşcă şi suferea în tăcere pentru că nu îndrăznea să le mărturisească nimic. Noi, amicii lui, îi aduceam uneori de mîncare şi ţigări, îi făceam cartofi prăjiţi. Mi-era oarecum milă de el, părea că nu-şi putea însuşi deloc un basic de supravieţuire şi nu înţelegeam ce părinţi erau ăia care îl abandonaseră în Bucureşti, cu un sac de cartofi în cămară şi cîteva borcane de zacuscă, îl lăsaseră „să se descurce“, doar pentru că ascultaseră de chemerea credinţei. 

Însă după două luni, lucrurile au început să se schimbe. Bobi îşi făcea „relaţii“ în cartier. Aşa s-a împrietenit cu unul de-i zicea Pisică şi care tocmai se întorsese din Germania, unde făcuse ceva bani. În apartamentul lui începuseră să apară tot felul de feţe dubioase, de „băieţi de băieţi“ şi, treptat, se umplea de computere defecte, făcute bucăţi. Pisică voia să înceapă o afacere şi l-a găsit pe Bobi, sărac şi docil, dar care avea un spaţiu pe care îl punea la dispoziţie fără menajamente. S-a decis pe loc să-l ia ca asociat, deşi Bobi habar n-avea de calculatoare, şi, aşa, apartamentul s-a transformat în firmă – o firmă fantomă.  

„Afacerea“ era următoarea: să vîndă calculatoare ansamblate din piese vechi, uzate şi reparate ad-hoc, la preţuri de computere noi, să ofere garanţie şi service gratuit la nişte sedii inexistente. La prima mie de dolari cash, cei doi asociaţi au dat o petrecere, Bobi a băut singur o sticlă de whisky şi toate frustrările lui au început să iasă la suprafaţă. Pe la ora 5 dimineaţa, a ieşit pe balcon şi a început să zbiere la vecini: „Mă piş pe voi dă fraieri!“ 

Din acel moment, casa lui Bobi a devenit nefrecventabilă. Nici el nu ne-a mai invitat, nu părea să aibă vreun sentiment de recunoştinţă faţă de vechii prieteni, care îl hrăniseră cînd n-avea ce mînca. Iar el era un alt om – şmecher şi respectat în cartier, arunca cu bani în dreapta şi-n stînga, iar băieţii din spatele blocului, care pînă atunci îl ignoraseră, acum îl pupau pe creştet: „Pretine, dă şi tu o sută de mii să ne luăm şi noi o votcă!“ Bobi dădea, căci ştia cum e să fii fără de nici unele.  

La un moment dat, l-am vizitat ca să-mi recuperez nişte casete. În casă era un fum să-l tai cu cuţitul, robinetul de la baie continua să picure, însă mobila veche dispăruse, la fel şi icoanele. Erau el, Pisică şi încă vreo trei inşi, fiecare la computerul lui. Jucau ceva în reţea. Abia dacă s-a ridicat de pe scaun să ne întîmpine. „Vezi, sînt acolo, în cutia aia…!“ Casetele. Atunci am aflat că el şi Pisică se specializaseră să fure de pe Internet. Furau, ce-i drept, lucruri mărunte – haine de firmă, casetofoane, pe care le vindeau dup-aia.  

O vreme n-am mai auzit nimic de el. Ştiam că „afacerea“ îi merge bine. Pînă cînd Pisică a mirosit că ciripise careva de prin cartier şi că intrase poliţia pe fir. Atunci şi-a luat catrafusele, calculatoarele şi toţi banii din „firmă“ şi a şters-o în Germania, fără să-l anunţe pe Bobi, care s-a trezit într-o dimineaţă aproape lefter… Noroc că-şi pusese o mie de dolari deoparte, pe care i-a spart, de necaz, în mai puţin de-o săptămînă, cu băieţii din spatele blocului. În cămară, nu mai avea nici un cartof. Totuşi, se alesese cu ceva – dobîndise un

Mi-am amintit de povestea lui Bobi pentru că, acum cîteva zile, a luat legătura cu mine pe Facebook. Am povestit un pic despre vremurile „bune“ şi despre chefurile noastre boeme, cu muzică house, din Pantelimon. Şi-a cerut oarecum scuze pentru cum se purtase în perioada „afacerii“. „Eram dubios rău şi fumat tot timpul.“ Bobi e acum în State, lucrează ca IT-ist pentru o mare firmă, atît de mare, încît n-o să-i spun numele. Mi-a arătat pozele cu casa lui de 800.000 de dolari din California. E însurat, are doi copii adolescenţi. Băiatul are o înălţime de 1,80 m. „Nu ştiu cum de-a ieşit aşa înalt, nevastă-mea e asiatică şi are 1,50. Lol.“  

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.