Barba și peremptoriul

Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
România plagiatoare şi rădăcinile ei jpeg

De curînd, trecînd prin zona Romană-Amzei, am văzut, cum poate ați văzut și dumneavoastră, o barbă mare, publicitară și spilcuită, lățită pe un mash gigantic care promova – sau promovează încă? – nu mai știu exact ce brand. Atît de mare, publicitară, spilcuită și lățită, încît își anihila posesorul, atacînd în trecere și concepte ca masculinitatea. E deci cazul de puțină barbologie.

Trebuie să vă spun că o barbă ca aia n-am văzut niciodată în realitate, decît acum vreun an sau doi, la un Festival al Bărboșilor, care s-a dovedit a fi un soi de stalkereală reciprocă între o duzină de personaje cu păr pe față, la o terasă de prin Amzei. Imensă la proporțiile mash-ului publicitar, barba de felul ăsta e mare și în economia unei fețe reale. Pe deasupra, pufoasă, lucind de curățenie și fasonată într-o formă care aduce – mai mult sau mai puțin, după caz – cu o flacără cu capul în jos, eventual terminată cu un spic legat în fundiță. Plus niște flori, reale sau existente doar în capul meu, în stadiul de rețea de micro-coșmaruri parfumate, în culori pastel.

Probabil, și pe dumneavoastră vă bîntuie peremptoriul acestei bărbi generice și știți că, una peste alta, în realitate există doar în poze publicitare sau la oameni care fac din propriul păr o operă de artă. Barba asta e tot ce poate fi mai opus unei bărbi-pe-bune, un lucru care ți-a crescut pe față mai în legea lui și e păstrat și întreținut cu mijloace normale de igienă și fasonare estetică, și nu mai mult. La acest punct, dumneavoastră, toți bărboșii care citiți acest articol – și fiindcă e vorba de Dilema veche, sînteți probabil destui încît să abordăm problema –, începeți să vă simțiți vag cu musca pe căciulă. Sau, mai bine zis, cu părul pe față. Știu asta fiindcă după ce m-am întîlnit cu barba aia de pe zid am ajuns într-un loc în care era o altă barbă, a lui Raymond Bobar, art director la Decît o revistă și în alte locuri. La o cafea, i-am expus epifania mea anterioară și cred că lipsa mea de tact și avantajul lui de păr l-au expus unei fîstîceli. Sper că nu se supără că povestesc toate astea fără să-i fi cerut voie, dar am ținut să subliniez apăsat că el, unul, are o barbă normală, neperemptorie și neepifanică, la care omul a reflectat: „Dom’le, cînd m-am întors din Anglia, m-am întrebat ce naiba s-a întîmplat. Toți aveau barbă pe stradă.“

Barba se întoarce, prin urmare, inclusiv la noi, în România. Festivalul ăla la care am fost era ridicol, dar generația spontanee pe care a remarcat-o Bobar după un sejur mai lung în Anglia și mash-ul ăla cît un zid sînt chestii serioase. De fapt, e un trend parțial subsumat lumbersexual-ului, genul ăla de bărbat care lasă baltă cremurile și farafastîcurile predecesorului său metrosexual, pentru a se deghiza într-un soi de lumberjack (tăietor de lemne) urban, cu cizme, cămașă cadrilată, jeanși bățoși și, ei bine, barbă. Despre lumbersexuali s-a spus că reprezintă o reafirmare a masculinității, după momentul anterior, metro, dar chestia asta nu a ieșit tocmai cum trebuie; ca dovadă, o referință doctă pe care am găsit-o într-un articol din Cosmopolitan, ediția globală, prin 2014. „Oare te întîlnești cu un lumbersexual? E timpul să afli!“, reflecta acolo o doamnă pe nume Lane Moore, într-un scurt articol. După care enumera o serie de indicii gen „bărbat capabil să-ți construiască singur un bufet de bucătărie în loc să te ajute să-l aduci de la IKEA, care pe deasupra își crește propriul busuioc“. Dar, dacă cititoarea generică de Cosmo n-a avut nimic clar în cap cînd a dat de creatura asta, cum pare Lane Moore să sugereze, e clar că masculinitatea n‑a fost afirmată chiar atît de plenar.

E ceva care scîrțîie în ducerea la consecințe extreme, cantitative și calitative, a bărbii. Mai mare, mai bine tăiată și mai evidentă, ea devine mai puțin decît o barbă mai mică, mai prost tăiată și mai puțin peremptorie. Trec peste faptul că nu poți fi lumbersexual cu toată lumea comportîndu-te cu totul metrosexual cu propria-ți barbă, fiindcă mai important e faptul că genul ăsta de golire de sensuri se întîmplă în industrii ca a publicității, care preiau trend-uri și imagini din underground pentru a le transforma în pseudo-fetișuri de mainstream. Sau pe meleaguri ca ale noastre, unde lucrurile se întîmplă mereu două sute de ani mai tîrziu, ca-n bancul cu Ceaușescu și sfîrșitul lumii. În locuri și timpuri de felul ăsta, orice poveste socio-antropo-etc. precum recrudescența bărbii e inevitabil postmodernă. Chiar cînd se vrea un moment de afirmare, ajunge inevitabil să-și nege premisele. Fiindcă, la noi, ele, premisele, sînt mereu ceva volatil și multiplu.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.