Banii lui Tolontan şi voturile PMP

Publicat în Dilema Veche nr. 552 din 11-17 septembrie 2014
Cum a funcționat media în tragedia de la Colectiv jpeg

Zilele trecute, o serie de documente financiare apărute pe filieră ANAF au făcut vîlvă pe Internet şi în ceea ce a mai rămas din presa clasică. Conform acestora, Cătălin Tolontan avea, în anii buni ai Gazetei Sporturilor, venituri din drepturi de autor de 35.000 de euro lunar net. Scandalos! Sau nu?…

Suma sună, azi, pe criză, obscen. Documentele se referă însă la perioada 2005-2010, interval în care Gazeta Sporturilor a făcut, an de an, profit, cu excepţia lui 2009. Deşi e cunoscut în chip de redactor-şef sau jurnalist, Cătălin Tolontan a fost în tot acest timp director general al companiei care editează Gazeta. Un ziar de sport salvat de Intact, puţin după anul 2000, de la închidere, fiindcă la vremea respectivă Ringier se hotărîse să renunţe la el cu totul, iar Dan Voiculescu l-a achiziţionat pe o sumă modică. Ulterior, preluată de Tolontan, Gazeta s-a impus datorită investigaţiilor tăioase legate de politică şi sport, care, printre altele, au adus-o pe Monica Iacob-Ridzi la tribunal. Lucruri la care se adaugă o strategie inovativă în online, fiindcă ziarul a fost printre primele care au lansat bloguri sau ediţii de tabletă.

E mult, e puţin cît a cîştigat Cătălin Tolontan în toţi aceşti ani? Dacă România n-ar fi ţara în care autorităţile fiscale scurg documente despre duşmanii lui Dan Voiculescu la Dan Voiculescu şi documente despre Dan Voiculescu la duşmanii acestuia, n-am şti despre ce sumă e vorba. Veniturile din drepturi de autor ale lui Cătălin Tolontan sînt o afacere privată între el şi proprietar, iar cît timp cei doi au ajuns la o înţelegere se cheamă că nu e nici mult, nici puţin; cererea şi oferta s-au întîlnit într-un mod care n-are legătură cu morala, fiindcă legea cererii şi a ofertei nu se ocupă cu morala.

Un alt exemplu relevant: în 2007, Adrian Sîrbu i-a vîndut lui Ronald Lauder ultimele cinci procente din televiziunile pe care le fondase, contra a 50 de milioane de dolari. Pornind de la această tranzacţie, valoarea de piaţă a grupului PRO putea fi considerată de un miliard de dolari. Era mult? Era puţin? Din nou, e vorba de o înţelegere între doi businessmen privaţi, în care cererea şi oferta s-au întîlnit. După doi ani, pe criză, Ronald Lauder a vîndut mai departe, la Time-Warner, pe bani mult mai puţini. Comparativ cu tranzacţiile postcriză, cele 50 de milioane sînt foarte mult. Dar în toate acestea nu există un motiv de indignare sau alte conotaţii morale.

O altă discuţie s-a referit la faptul că Tolontan are, la Gazetă, calitatea de manager şi a scris relativ puţin în toţi anii de cînd are această calitate, ca orice redactor-şef. Deci un contract de drepturi de autor de un asemenea volum nu este justificat. Acest gen de raţionament porneşte însă de la o înţelegere greşită a rolului unui redactor-şef, care, în esenţă, este orice altceva decît un simplu administrator. Dacă publicaţiile ar avea unul şi nu mai mulţi autori, atunci autorul unui ziar sau al unei reviste ar fi evident redactorul-şef.

În rest, s-a vorbit despre faptul că „e foarte mult“, raportat la evidenţa că, azi, există ziarişti merituoşi şi necorupţi aproape muritori de foame. În anii în care Tolontan realiza veniturile de mai sus, veniturile managerilor de top de la Realitatea-Caţavencu depăşeau însă cu mult un milion de euro pe an, adică peste 80.000 de euro (brut) pe lună. Conform unor documente scurse acum cîţiva ani în presă, Robert Turcescu făcea cam 57.000 de euro pe lună. Sume azi astronomice, mult mai mari decît onorariile jurnaliştilor din ţările occidentale, dacă nu cumva nu e vorba de un superstar ca Jay Leno, care cîştiga la NBC 15 milioane de dolari pe an.

Spre deosebire de managerii de la Realitatea-Caţavencu, care vorbeau cu patronul despre orientarea politică a Realităţii TV (vă mai amintiţi stenogramele?), şi Robert Turcescu, care face talk-show-uri la o televiziune cu un bias politic atestat de sancţiuni CNA şi rapoarte OSCE, Tolontan nu s-a ocupat cu lăudatul politicienilor, ci cu demolatul lor. A făcut asta cu succes cu Monica Ridzi, iar acum, seria de investigaţii referitoare la Gala Bute, cea în care Elena Udrea a băgat o grămadă de bani în condiţii neclare, a împins întreaga poveste pe mesele procurorilor DNA. Aceştia i-ar putea crea probleme substanţiale în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat candidatei la preşedinţie a PMP şi autointitulatei succesoare a lui Traian Băsescu.

Pe 20 august, însuşi preşedintele a considerat oportun să facă trimiteri nenominale, dar transparente, la omul cu salariul de 35.000 de euro, atunci cînd a vorbit de „ziarişti lichele şi oameni fără caracter“, pe motiv că Gazeta Sporturilor a fost finanţată de Crescent, adică de „banii lui Ceauşescu“, sau, cum vreţi, ai poporului român. E vorba de un împrumut de 200.000 de euro pe care Gazeta îl face la Crescent în 2004, la 15 ani de la moartea aceluiaşi Ceauşescu. A susţine că Tolontan a mîncat banii lui Ceauşescu sau ai poporului român e acelaşi lucru cu a susţine că ziarul Adevărul de azi e făcut din banii românilor, fiindcă a fost finanţat din sumele obţinute de Dinu Patriciu din vînzarea Rompetrol, rafinărie pe care acesta a cumpărat-o foarte ieftin, în anii ’90, de la statul român. Sau cu mantra „Realitatea TV e făcută din banii FNI/ai românilor“, cînd, s-a dovedit ulterior, era vorba mai degrabă de banii Petromservice şi ai petroliştilor de acolo.

Văzute în această succesiune, lucrurile capătă o logică transparentă. Cei care se declară scandalizaţi de salariul lui Tolontan sînt, paradoxal, diverşi comentatori de dreapta, apropiaţi de preşedintele Băsescu şi PMP, deşi discuţiile despre echitatea salariilor şi altele sînt apanajul stîngii sindicale. „Banii lui Ceauşescu“ şi cele 35.000 de euro sînt o tentativă de decredibilizare a celui mai talentat şi productiv jurnalist român din generaţia 40+, autorul mai multor serii de investigaţii solide, cu urmări în justiţie.

Probabil, preşedintele Băsescu a făcut una dintre cele mai mari greşeli de final de mandat cînd a încercat să-l asocieze pe Tolontan cu Securitatea şi Crescent. S-ar putea foarte bine ca toată povestea să funcţioneze la electoratul fidel, însă comentatorii neînregimentaţi înţeleg foarte bine despre ce este vorba, sînt dezgustaţi de hîrdăul cu lături pe care tabăra prezidenţială îl varsă în capul jurnalistului şi vor propaga acest gen de abhorenţă mai departe, exact la publicul inteligent şi indecis, de care şubredul – încă – PMP are mare nevoie.

Mitică Dragomir, cu care Tolontan a avut de-a face pe vremea cînd acesta era stăpînul absolut al Ligii de Fotbal şi proprietar de ziar, îl caracteriza pe acesta drept „buldog“. Dacă, cumva, moraliştii cu simpatii politice tranşante şi-au închipuit că îl vor descuraja pe redactorul-şef de la Gazeta Sporturilor, ar fi bine să ia notă de faptul că vor realiza contrariul. Dacă mai avea nevoie de vreun motiv ca să continue războiul, Tolontan îl are acum. Şi, cu sau fără cele 35.000 de euro pe lună, începe să devină un simbol al jurnalismului chiar prin mizeria care i se face în aceste zile.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Tánczos Barna
Tanczos Barna le cere tuturor ministerelor să prioritizeze plata salariilor şi pensiilor, printr-o circulară internă
Ministru Finanţelor a emis o circulară prin care le cere tuturor ministerelor să prioritizeze plata salariilor şi pensiilor.
tiramisu cu capsuni jpg
Tiramisu cu căpșuni
Tiramisu cu căpșuni este o reinterpretare proaspătă și fructată a desertului clasic.
supa de pui cu taietei jpg
Supă de pui cu tăieței
Supa de pui cu tăieței este un adevărat balsam pentru trup și suflet.
Anamaria Gavrila depunere candidatura bec INQUAM PHOTOS
Șefa POT, Anamaria Gavrilă, vrea limitarea accesului pentru presă în Parlament. Ce proiecte propune pentru jurnaliști
Anamaria Gavrilă, șefa Partidului Oameni Tineri (POT), care a avut mai multe conflicte cu presa, afirmă că partidul pe care îl conduce este asaltat pentru că nu plătește presa, dar încearcă să momească jurnaliștii cu un proiect prin care jurnaliștii să fie plătiți cu bani de la bugetul de stat.
Steag SUA si China FOTO AFP
Discuții cruciale în războiul taxelor vamale. Reprezentanții SUA și Chinei se întâlnesc sâmbătă la Geneva
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și negociatorul-șef pentru comerț, Jamieson Greer, se vor întâlni în acest weekend în Elveția cu vicepremierul He Lifeng pentru discuții ce ar putea reprezenta primul pas spre rezolvarea unui război comercial care afectează economia globală.
sedvisuri cu avocado si creveti jpg
Sendvișuri cu avocado și creveți
Pline de savoare, sendvișurile cu avocado și creveți sunt ideale pentru o gustare sănătoasă sau o cină ușoară.
chec cu cioco neagra si nuci jpg
Chec cu ciocolată neagră și nuci
Checul cu ciocolată neagră și nuci este un desert delicios și sănătos.
pipept de curcan in aluat jpg
Piept de curcan în aluat
Ideal pentru o cină elegantă sau o masă în familie, pieptul de curcan în aluat aduce un plus de savoare și rafinament fiecărei mese.
Alexandru Rafila - final stare de alertă - 8 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
„Vaccinuri, minciuni și tăcere”. Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, semnată de SOS, AUR şi POT
S.O.S a depus, miercuri, în Senat o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătății, intitulată „Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece”.