Avem proiecte, avem valoare

Publicat în Dilema Veche nr. 645 din 30 iunie - 6 iulie 2016
Bookfest, alegerile şi starea de normalitate jpeg

Mama mea a lucrat la un moment dat la o secție de proiectare a unei întreprinderi socialiste. Nu proiectau mai nimic, doar așteptau să treacă timpul, cele opt ore regulamentare de program, la niște birouri, mutînd dintr-o parte în alta niște hîrtii. De aceea a face „un proiect“ mi se părea pe atunci o chestiune destul de abstractă. Teoretic, e simplu – așterni ceva pe hîrtie, fie că e vorba despre planul unei case sau de schema unei instalații electrice. Practic, cînd ajungeam la mama „la birou“, observam fețele profund plictisite ale celor care mai mereu se ocupau cu frecatul unui strop de ness, din cutiile dosite prin sertare, cu apă pe fundul unor căni, pentru a obține o băutură menită să le dea mai multă energie. „Proiectul“ devenea un scop inexistent pe care îl asociam cu a nu face nimic sau a te preface că faci ceva.

După 1990, cu toții ne-am umplut treptat de proiecte. Primele proiecte le-am avut în liceu, la orele de engleză unde aveam uneori profesori străini, vorbitori nativi. Ei ne dădeau tot timpul proiecte pentru acasă, fie că era vorba despre referate sau despre realizarea unui spot publicitar cu replici în engleză. Era fun sau oricum mai bine decît la alte materii, unde ni se dicta și noi scriam. „Proiectul“ mi s-a părut dintr-odată cool, un mod creativ de a-ți umple timpul. Și mi am dat seama atunci că treaba cu proiectele vine cumva din cultura occidentală, ceea ce era de bine.

Jumătate din viața mea de adult tînăr mi-a ocupat-o încropind „proiecte“. În general, proiecte culturale: film, emisiuni TV, workshop-uri creative, site-uri, posibile festivaluri, cine le mai știe? Puține dintre ele s-au concretizat într-adevăr. Am un folder în computer care se numește Old projects, mi-e groază să-l deschid, fiindcă știu că voi descoperi acolo o grămadă de idei bune, irosite. Îmi amintește și de nopțile pierdute de dinaintea unor deadline-uri de depunere a proiectelor pentru finanțări ipotetice, în care verificam totul la virgulă, mă împotmoleam în cîteva fraze care mi se păreau că nu sună bine, apoi în zorii zilei aveam o sumbră „revelație“ – oare chiar le citește cineva? Dar și de zilele pierdute în așteptare, fără bani, fără țigări, așa cum îi șade bine oricărui tînăr freelancer, doar cu speranța că „o să iasă proiectul“. Generațiile care au urmat generației mele nu mai sînt așa – visează mai puțin, vor lucruri concrete chiar înainte de a propune ceva. Au siguranța că „proiectele“ li se cuvin doar pentru că sînt tineri, talentați și entuziaști. Socializează mai mult ca noi (au și unde, acum zece ani nu exista social media), își pregătesc terenul. Însă de pus ceva pe hîrtie, mai greu, li se pare o pierdere de vreme. Ca să nu mai vorbim despre conceput fraze convingătoare care „să sune bine“. Merge și fără. Mulți dintre ei chiar nu știu să scrie, nu i a învățat nimeni. Dacă ar fi după mine, aș implementa (că tot e un alt cuvînt la modă) ateliere de scriere (creativă) în fiecare organizație, în fiecare companie. Pentru ca măcar să învețe să scrie corect un e-mail.

Pentru că mă învîrteam printre oameni care la rîndul lor făceau „proiecte“, mi se părea că fac ceva important. Că exist, contez, sînt în grafic. Te întîlneai cu unii dintre acești oameni întîmplător prin oraș. Îi vedeai frămîntați, îngîndurați, singuri pe la terasele din centru. Răspunsul la întrebarea „Ce mai faci?“ era previzibil. „Uite, lucrez la un proiect!“ Apoi își scoteau laptop-urile, deveneau brusc extrem de ocupați și preocupați și nu te mai băgau în seamă. Fiecare cu proiectele lui. Mă gîndesc acum că nici eu, nici ei nu aveam nici un „proiect“ coerent de viață sau un „proiect“ de a fi fericiți. Ceea ce era destul de complicat, de altfel, într-o țară ca România, unde totul, chiar și proiectele bune, e nesigur. Și unde, de cele mai multe ori, încremenirea în proiect e ca un dat.

Proiectele au migrat treptat spre zona corporate atunci cînd aceasta a început să se așeze sau poate că, dimpotrivă, s-au întors „acasă“. S-au împrietenit cu termeni precum deadline, schedule sau budgeting. Au devenit mai aplicate, mai ușor de evaluat. Dar și mai lipsite de conținut. S-au devalorizat în momentul în care orice a devenit, de fapt, un proiect. Și au pătruns în viața personală. Nu mă mai mir atunci cînd aud o femeie de carieră afirmînd că „următorul meu proiect este să am un copil“. Nu mă mai pufnește rîsul, încercînd să-mi imaginez etapele de implementare sau actele sexuale ratate care sînt trecute probabil la pierderi. A-ți construi o casă este din nou un proiect mare ce se întinde pe cîțiva ani și care conține proiecte mai mici – renovări, alegerea gresiei, amenajarea bucătăriei etc. Toate aceste proiecțele sînt bifate unul cîte unul, pînă cînd se trage linie și se ajunge la out of budget. Mansarda casei rămîne neterminată. Nu-i nimic, este un proiect de viitor. Și vacanțele sînt niște proiecte, se planifică din timp. A-ți petrece un week-end la Paris e un proiect mic, low budget, în schimb a merge în America de Sud e un mare proiect, se întîmplă poate doar o dată în viață. Iar a scrie o carte nu mai e o chemare care să țină de talent sau de nevoia de a spune o poveste, este un proiect „de suflet“.

Pierdută printre atîtea proiecte ale celor din jurul meu, nu doar că nu-mi mai doresc să am propriile mele proiecte, ca pe timpuri, ci, de fapt, nu-mi mai doresc nimic. Mă simt secătuită de energie doar privindu-i pe ceilalți care se agită atît de mult și cu atîta înverșunare ca să-și ducă toate proiectele la capăt. Și sînt mulțumită cu ce am.

Iată că am dus și eu la bun sfîrșit proiecțelul zilei de azi – să-mi scriu rubrica. M-am încadrat în deadline. Probabil că acum merit o bere.

featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc
19 08 clinica stomatologica bucuresti (2) jpg
Vechea dilemă: cum să alegi o clinică stomatologică în București de încredere? Sfaturi utile!
Alegerea unei clinici stomatologice de încredere este o decizie crucială, care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății tale dentare pe termen lung.
rochii lungi jpg
Vechea dilemă - purtăm rochii elegante lungi la evenimente speciale sau nu?
Rochia lungă a fost dintotdeauna apreciată; să fie vorba despre faptul că lungimea sa atrăgea atenția? Poate și pentru că, datorită acestui fapt, orice tip de croi sau model ieșea mai bine în evidență.
barbat vesel cu telefonul in mana jpg
6 obiceiuri pe care ar trebui să le ai dacă vrei să joci la păcănele responsabil
Jocurile de noroc, inclusiv cele tip păcănele, pot fi o formă de divertisment plăcută atunci când sunt practicate cu moderație și responsabilitate.
ce sa include i intr o scrisoare de inten ie puncte cheie i sfaturi jpg
Ce să includeți într-o scrisoare de intenție: Puncte cheie și sfaturi
Pe lângă Curriculum Vitae, dorința și disponibilitatea de a obține un job sau de a te alătura unei companii pot fi accentuate printr-o scrisoare de intenție.
bauturi alcoolice (1) jpg
Băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase, numai bune de savurat în serile de vară târzii
În serile calde de vară, când soarele coboară treptat sub orizont, iar cerul se îmbracă în nuanțe vibrante de portocaliu și roz, nimic nu se compară cu răsfățul unei băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase.
jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.

Parteneri

tuica proces fabricare
Românii cred că băuturile făcute în gospodărie sunt mai sănătoase
Foarte puțini români spun că, atunci când achiziționează o băutură alcoolică, țin cont este ca aceasta să fie produsă în fabrici, majoritatea preferând băuturile făcute în gospodărie.
Roma Panteon shutterstock 1899861190 jpg
Secretele uimitoare ale betonului roman de acum 2.000 de ani. Descoperirile din Pompei întrec tehnologia modernă
Cercetătorii caută opțiuni mai ecologice și durabile, explorând secretele betonului de acum 2.000 de ani. Acesta s-a dovedit a fi mai rezistent și durabil decât betonul modern, având abilitatea de a se auto-repara și de a rezista la condiții extreme.
Războiul din Ucraina (foto: Pixabay)
Cât de realist e planul de ultim moment al victoriei Ucrainei. General: „Le aplică rușilor corecții severe”
Președintele Volodimir Zelenski are un plan la victoriei în fața Rusiei, însă experții nu reușesc să se pună de acord în privința funcționalității sale. Generalul român decorat de americani în Irak și Afganistan, Dan Grecu, explică unde ar putea să funcționeze planul și unde ar mai fi de lucrat.
sarmizegetusa regia foto consiliul judetean hunedoara
Calendarul dacic cu 360 de zile din Sarmizegetusa Regia. Cum a fost demontată teoria bizară, care făcea furori
Teoria calendarului dacic cu 360 de zile, descoperit în Sarmizegetusa Regia, a fost popularizată în anii '60, de arheologul Hadrian Daicoviciu, dar s-a dovedit a fi eronată. Mulți români au continuat să rămână convinși că în capitala dacilor, se găsea un astfel de instrument de măsurare a timpului.
hyundai ioniq 6 design unveil streamliner 01 jpg
Mașinile electrice care merită fiecare bănuț. Recomandările experților pentru anul care vine
Mașinile electrice sunt la căutare în SUA și ar putea deveni o opțiune și pentru europeni, chiar dacă industria auto din Uniunea Europeană se află în anaghie. De altfel, într-un top al recomandărilor, o singură marcă din 7 este din Europa, dar are patroni chinezi.
inteligenta artificiala
Electrocardiograma cu inteligență artificială – noul Nostradamus: prezice boli și riscul de deces prematur
Inteligența artificială, prin modelul AIRE, transformă îngrijirea medicală, anticipând bolile și riscurile de deces. Această inovație promite tratamente înainte de manifestarea simptomelor. Află cum visurile din science fiction devin realitate în gestionarea sănătății!
Tania Latici 3 jpg
De la chelneriță și animatoare la expertă în apărare pentru UE. Povestea de Hollywood a româncei care l-a impresionat pe Stoltenberg
Expertă în securitate, Tania Lațici este unul dintre puținii români din grupul de diplomați de la Bruxelles, face parte din echipa care definește și negociază sprijinul acordat de UE Ucrainei și a fost numită de către șef NATO, Jens Stoltenberg, ca una din 14 NATO 2030 Young Leaders.
01 Poze filmari comedie neagra Ada Dumitru foto Matei Cotimanis (6) jpg
Actrița Ada Dumitru, regizoare a unei comedii memorabile cu bunica sa: ”Kusturica ar fi fost în delir dacă vedea ce a fost în culise”
Brândușa Anghiel, bunica actriței Ada Dumitru, este exemplul viu, pe care ni l-a lăsat și prin filmul nepoatei, „Granny’s Got a Gun“/„Mamaie Brândușa“, că vârsta este o stare de spirit. Iar filmul este o comedie neagră specială.
romania ocupata de sovietici foto wikipedia jpeg
Cum ne-au păcălit sovieticii când au ocupat România: „În ’44 a fost un entuziasm general, lumea a înțeles că rușii ne eliberează, iar războiul e gata“
După ce România a întors armele împotriva naziștilor, în 23 august 1944, și era condusă de Rege și de Guvernul Sănătescu, populația a crezut că armata sovietică vine să asigure libertatea, nicidecum să terorizeze și să prăduiască.