Articol Despre Denumiri Lungi De Instituţii

Publicat în Dilema Veche nr. 564 din 4-10 decembrie 2014
Cum a funcționat media în tragedia de la Colectiv jpeg

Un concurs de împrejurări m-a făcut să colaborez, vreme de un sezon, acum un an, cu Societatea Română de Televiziune. Dacă nu ştiţi ce-i chestia asta pompoasă, aflaţi că e chiar TVR, televiziunea publică. O instituţie care nu posedă colaci de toaletă la, bineînţeles, toaletă, şi care miroase a pipi de pisică. Şi, în acelaşi timp, e şi Societate, şi Română.

Acum, că am creat impresia că vreau să demolez pe cineva sau ceva, în speţă TVR-ul, sper că am atras nu numai atenţia publicului de

care n-are nici în clin, nici în mînecă cu TVR-ul. Sper ca textul de faţă să ajungă, prin intestinele Facebook-ului, la măcar doi din cei vreo 2600 de angajaţi ai TVR, care să se pună pe reflectat asupra stării de plîns în care se află toaletele unei instituţii care consumă 100-120 de milioane de euro pe an, majoritatea din taxe. Sper, cu alte cuvinte, ca nenorociţii din cauza cărora în Societatea Română de Televiziune nu mai sînt Colace de Veceu să se zgîrie pe ochi şi să se simtă paranoic-încolţiţi cînd văd acest articol şi să meargă la popă sau unde ştiu ei, pentru examen moral. Dar pe mine, de fapt, nu mă interesează nici TVR-ul, nici colacele lui, iar pisicile chiar îmi plac grozav. Mă preocupă acronimele, adjectivele pompoase, hagiografia denumirilor oficiale de instituţii de la noi. Acum un an-doi, un liceu care are şi revistă m-a chemat la el, ca să vorbesc cu liceenii cu aspiraţii de jurnalişti, despre cum e cu presa. Majoritatea nu s-au prezentat, erau nişte chiulăi nenorociţi, ceea ce, dacă mă-ntrebaţi pe mine, s-ar putea să-i predispună unei cariere meritorii de jurnalist, oricum aţi lua-o. În astfel de situaţii, citatul meu obligatoriu e nicasianul „nu se ştie cine dă şi cine primeşte“, dar după ce l-am enunţat în sala goală, m-am gîndit ce dracu’ a vrut să zică Noica şi m-am uitat în stînga şi-n dreapta. În stînga era o eprubetă uriaşă, cu un fetus de preşedinte în ea, în dreapta, profa de română, cea care mă convocase. Fiindcă fetusul de preşedinte nu zicea nimic, m-am apucat să fac conversaţie cu profa. Profa asta avea o problemă: cabinetul de fizică al liceului n-avea nume şi, recent, un fost director al liceului, profesor de fizică, murise. Prin cancelarie se stîrnise ceva zaveră, în ideea că, eventual, cabinetul de fizică ar putea fi botezat cu numele răposatului. Imediat, apăruse şi facţiunea rivală, care voia să-i spună, lui, cabinetului, „Albert Einstein“. Ce părere am eu, că sînt ce-mama-naibii-sînt – m-a întrebat profa. Ar fi mai bine să-i spună Director Răposăţescu sau Albert Einstein? 

„Păi de ce nu-i ziceţi «Cabinet de fizică», doamnă?“ am întrebat. Profa de română a oftat evaziv. Cred că motivul era că liceul respectiv nu era liceu, ci Colegiu Naţional. Un prieten mi-a povestit care dintre licee sînt Colegii Naţionale şi care nu, dar, sincer, am uitat criteriul şi sînt convins că cel puţin un prof de Colegiu Naţional, plin de spume, va intra în subsolul articolului, ca să mă crucifice, pe motiv că tocmai m-am deconspirat, habar n-am care-i diferenţa, pe lîngă faptul că i-am furat şi Colacul Personal De La Toaletă atunci cînd i-am vizitat Lăcaşul de Cultură Incognito. 

De Ce Nu Am Scrie În Limba Română Aşa? Uite d-aia, că în unele locuri mai trebuie să şi CiTeAsCă Cineva. În morfologia limbii române există o serie de chestii incerte, care se situează undeva între substantiv propriu şi substantiv comun, cum ar fi

– toată lumea scrie cu majusculă, dar e colectiv, deci nume comun, ar trebui scris cu mică –,

Am senzaţia că toate chestiile astea, substantive proprii cu mare potenţial de a se transforma în substantive comune, secretă imediat denumiri şi acronime şi topuri de

(iată tocmai exemplul). Colegiile Naţionale sînt o vietate din aceeaşi categorie – la amărîtele de licee presupun că profii nu-şi dau cu cataloagele-n cap pe tema denumirii cabinetului de fizică, spre deosebire de colegii de la Colegii, drept pentru care liceele sînt licee, cu literă mică, şi Colegiile – Colegii, cu literă mare. 

La un alt stabiliment de acest fel am dat peste un prof, întîmplător tot de fizică, care se bătea cu acneea elevilor şi imbecilitatea programei, încropindu-le copiilor tot felul de experimente din sîrme, mingi de ping-pong, baloane, sticlă de acvariu, baterii de 1,5 volţi (sau Volţi, pe limba Colegiilor Naţionale) şi alte ştifturi care se găsesc la librărie. Singurul aparat preţios al profului consta în vreo patru magneţi foarte ai naibii, pe care îi cumpărase din străinătate şi pe care, atunci cînd i-am filmat – pe prof, pe copii şi pe magneţi –, i-am ciobit. Pe magneţi. N-am fost la baie, la liceul respectiv, dar era o căzătură cu nume de voievod şi mi se rupe sufletul cînd mă gîndesc de ce pereţi scorojiţi, scaune cu cuie care înţeapă, pupitre insalubre şi clanţe distruse trebuie să-şi frece tinereţea copiii din Colegiile Naţionale. 

Atunci cînd mi-am dat seama cîtă pompă punem în denumirile astea, m-am apucat de studiat problema pe Internet. O listă de instituţii găsită aici mi-a livrat, de pildă, ceva numit Biroul Vamal de Control şi Vămuire la Frontieră. Pun pariu că în altă limbă se traduce prin ceva gen

sau

. Direcţia de Trezorerie şi Contabilitate Publică şOraşţ mă face să mă gîndesc care-i diferenţa dintre trezorerie şi contabilitate, în DEx – în capul meu, Contabilitatea e ceva care te buzunăreşte ca să ducă banii furaţi la Trezorerie. Cine-a denumit Direcţia pentru Dialog, Familie şi Solidaritate Socială din România ca atare probabil c-a avut în cap să explice cu ce se ocupă instituţia respectivă, dar i-a ieşit pe dos. Oficiile de Mobilizare a Economiei şi Apărare a Teritoriului au avut un naş mai cu toate-acasă, presupunînd, desigur, că economia e mobilizată în scopul unui război sau ceva asemănător, descris prin ipocritul „apărare“. Direcţiile Regionale Vamale Interjudeţene îţi curentează axonii – „regional“ sugerează că se ocupă cu mai mult de un judeţ, dar atunci, ce rost ar avea să mai pui şi „interjudeţean“?! Poate-s nişte instituţii care vînează pleonasme. În Bucureşti există ceva numit Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea resurselor umane“, despre care înţeleg vag că face din angajaţi – angajaţi mai buni, dar cel mai tare mi se pare că poate să te izbească în creier cu propriul acronim: OIRPPOSDRU! În mod misterios, site-ul de Internet nu e pe oirpposdru.ro, ci pe oiposdrubi.ro, unde instituţia se metamorfozează proteic în Organismul Intermediar Regional POSDRU Regiunea Bucureşti Ilfov. 

Singura consolare pentru această stare de lucruri o găsesc într-o anecdotă. Se povesteşte că în Primul Război Mondial, von Mackensen, feldmareşalul care a gonit armata şi guvernul României (aici nu e cazul de majuscule, eh?) pînă la Iaşi, a ajuns la un moment dat într-un sat din Oltenia. Acolo s-a încartiruit la o bătrînică-model, care îşi spoia gospodăria de două ori pe an, ţinea o curăţenie lună în casă şi gătea a-ntîia. Feldmareşalul a lăudat starea de lucruri, dar, la un moment dat, apucat de o nevoie firească, a întrebat unde e toaleta. A fost îndrumat spre fundul curţii, unde a găsit o privată distrusă, rău-mirositoare şi plină de muşte. Revenit cu succes dintr-una din cele mai periculoase situaţii de luptă pe care i le-a furnizat România, von Mackensen ar fi întrebat bătrînica: „Maică, cum de aici e totul pahar, miroase a curat, şi acolo e dezastrul ăla – era să cad şi să mor în hazna?!“ La care se spune că bătrînica i-ar fi răspuns: „De, maică, dacă era altfel, veneam noi la voi, nu veneaţi voi la noi…“ 

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Andreea Ibacka, foto Instagram jpg
Fructul care a cucerit-o din prima pe Andreea Ibacka: „Pentru mine clar e de nota 10”. Se găsește și în magazinele din România
Andreea Ibacka (39 de ani) este adepta alimentației sănătoase și nu se dă înapoi să încerce lucruri noi atunci când vine vorba de gusturi exotice. Recent, vedeta a descoperit un fruct delicios, care a cucerit-o din prima: „Pentru mine clar e de nota 10”, a mărturisit ea.
438099577 10228167217823765 4153518280571569623 n jpg
Europarlamentar AUR, reacție la scrisoarea ambasadorilor americani: „Afirmațiile lor nu reflectă poziția instituțională a Statelor Unite”
Europarlamentarul AUR Georgiana Teodorescu a reacționat luni, 12 mai 2025, la scrisoarea prin care șapte foști ambasadori ai SUA în România atrag atenția că Rusia este din nou în ofensivă și că apartenența la Uniunea Europeană și alianța cu Statele Unite sunt în pericol.
irina fetecau jpeg
Prima reacție a Irinei Fetecău, după suspendarea primită pentru dopaj: Sunt victima unui accident
Irina Fetecău a fost suspendtă de ITA pentru o perioadă de 10 luni.
mancare avion istock jpg
Furnizorul de catering al Tarom, amendat de DSV cu 50.000 de lei
Furnizorul de catering al Tarom a fost amendat de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSV) Ilfov cu suma de 50.000 de lei, a declarat pentru „Adevărul” directorul de comunicare al instituției.
Sorin Grindeanu FOTO gov.ro
Grindeanu nu crede că victoria lui Simion ar fi un dezastru pentru România: „E foarte greu să ieşi din UE, chiar dacă ai un preşedinte de tip izolaţionist”
Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a afirmat, luni, că România nu va ieşi din Uniunea Europeană, indiferent care dintre cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale ar deveni şef al statului.
Surpriza de care a avut parte Bibi la împlinirea celor 23 de ani!
socialmed centru de recuperare psihica si dezintoxicare centru dezintoxicare droguri adevarul  png
La ce te aștepți de la un centru de recuperare psihică și dezintoxicare? Află aici
Ce este un centru cu recuperare psihică și dezintoxicare și cum este tratat un pacient care va fi internat aici? În continuare se vor detalia mai multe despre ce se întâmplă în timpul unui astfel de tratament.
banner andreea marin jpg
viol shutterstock 1721464456 jpg
Închisoare pe viață, pedeapsa primită de un bărbat care a ucis o femeie şi pe fiica acesteia, pe care o și violase
Un bărbat din Botoşani a fost condamnat, luni, la detenţie pe viaţă, după ce a ucis, în noiembrie 2023, o femeie şi pe fiica acesteia, potrivit hotărârii publicată pe portalul instanţelor de judecată.