Aoleu, s-a măritat EBa!...

Publicat în Dilema Veche nr. 447 din 6-12 septembrie 2012
România plagiatoare şi rădăcinile ei jpeg

Nunta Elenei Băsescu a devenit un eveniment naţional, într-un sezon de secetă, în care au scos capul cel mult buruienile mondene de la Capatos şi Cancan TV, pseudocelebrităţi care îşi petrec viaţa mai degrabă la televizor decît pe-acasă ori la un ipotetic serviciu. Faptul că avem de-a face cu o fiică de preşedinte, pe deasupra şi europarlamentar, a fost de ajuns pentru ca tabloidele şi televiziunile să ia în braţe întreaga poveste. Dar cum şi de ce s-a lăsat EBa îmbrăţişată?

E adevărat, o imagine face cît o mie de cuvinte. Însă ea nu foloseşte nimic fără cuiul în care o agăţi. În cazul nunţii Elenei Băsescu, acest cui a fost virtual şi s-a numit Twitter. De pe 30 august şi pînă luni, la prînz, Elena Băsescu – sau ghost writer-ul acesteia – pusese pe @Elena_Basescu cam 35 de imagini de la căsătoria civilă, nuntă şi petrecerea de la Snagov.

Ce înseamnă asta? Ca să înţelegeţi cum funcţionează lucrurile între celebrităţi şi media, un tip ca Irinel Columbeanu a fost caracterizat drept publicity freak fiindcă a trimis la 20-30 de ziarişti mesaje care anunţau evenimente ca o nuntă sau un botez. Se încadrează Elena Băsescu în aceeaşi categorie? Mai greu de spus, mai ales că există o circumstanţă atenuantă: orice tînără femeie îşi doreşte, cu atît mai mult cu cît e mai inocentă, ca de nunta ei să afle cît mai multă lume. Rochia de mireasă e făcută special pentru ca să fie văzută – o dată, dar bine. Iar rezervele de inocenţă ale Elenei Băsescu sînt greu de intuit pînă la capăt.

Mai clare sau mai ceţoase, mai glam sau mai de tabloid, pozele EBei de pe Twitter au avut încărcătură factuală şi au fost încadrate în timp şi spaţiu prin mesajele precise care le-au însoţit. Numai bune pentru reporteri. Deci, aici, a existat un anume grad de premeditare, mai ales că tot pe @Elena_Basescu găsim o trimitere la un comunicat de presă din 30 august, în care fiica preşedintelui şi soţul ei, Bogdan Ionescu, dezmint lucruri ca prezenţa Serviciului de Protecţie şi Pază la petrecerea de la Snagov, dar dau detalii referitoare la naşi sau preţul rochiei (4500 de euro) şi, mai ales, spun că vor pune la dispoziţia presei „cîteva fotografii şi imagini video, care vor putea fi publicate şi difuzate în mod liber“.

Nu mai e cazul s-o întoarcem pe toate feţele, Elenei Băsescu i-a plăcut să se vadă la TV şi în tabloide. Muritorii de rînd au cîteva zeci de RON pentru anunţuri de mică publicitate ca să-şi atingă astfel de scopuri, EBa are un tată preşedinte şi un capital de celebritate dorobănţeană. Dincolo de bucuria inocentă, putem vorbi de o manevră de imagine premeditată? Şi, oricum, dacă putem vorbi, ce-au obţinut EBa şi PDL din asta?

Prima întrebare nu prea are sens. După petrecerea de la Snagov, au apărut imagini video din abundenţă. Imaginile filmate arată alţi invitaţi care filmează alte imagini şi tot aşa. Raportat la cei 600 sau 800 de nuntaşi, dorinţa exprimată de Elena Băsescu în comunicatul de presă – „vă adresăm rugămintea de a ne lăsa să ne bucurăm în linişte, alături de cei dragi, de acest eveniment“ – e ori ipocrită, ori, din nou, inocentă. Ori amîndouă. Cu alte cuvinte, problema familiei Băsescu nu a fost dacă să se vadă în presă cu nunta, ci cum să se vadă, odată ce a gîndit o ceremonie cu mai mult de 30 de intimi. Sau, în fine, odată ce nunta a fost imperios necesară într-un an electoral infect, plin de umori negative. De aici, manifestanţii anti-Băsescu de la Primărie. Dar şi altele.

Cine a avut răbdare să se uite la imaginile de la nuntă în weekendul 1-2 septembrie – de fapt, a fost mai greu să te adăposteşti de bombardamentul televiziunilor şi site-urilor mondene cu ele – a putut vedea o serie de lucruri prea puţin simpatice. În primul rînd, a fost propensiunea invitaţilor pentru muzica de periferie, zisă populară, acel gen alterat de horă, bătută şi naiba mai ştie ce ne mai distruge timpanele pe la toate nunţile de mahala din România. Elena Udrea, ţopăind pe tocuri într-o astfel de horă, într-o rochie de culoarea numită prin pieţe siclam, este imaginea definitorie a inadvertenţei istorice şi geografice în care trăim. Am mai văzut un domn scund, fără sacou, cu ochelari şi privirea tulbure, lălăind exuberant şi tropăind pe „Treceţi, batalioane române, Carpaţii“, într-o ipostază la fel de definitorie, dar cutremurător-caragialescă, mai ales dacă ne gîndim că domnul cu pricina a fost vreo patru ani premierul României. Faţă de el, ceilalţi domni, cu sacou şi mai puţin agitaţi, au putut părea decenţi. Faceţi însă un exerciţiu mental: cum ar fi arătat Angela Merkel, Tony Blair, Barack Obama şi alţii ca ei bătînd din palme pe marşuri, la o astfel de paranghelie? Sau, dacă nu, distribuiţi-i în roluri pe Maniu, P.P. Carp, Titu Maiorescu, Ion I.C. Brătianu şi alţii. Are sens? Nu.

Asta presupunînd, desigur, că la casting nu participă USL-ul, care s-ar achita de roluri cu brio.

Presa, care în ultima vreme aspiră mai degrabă la un scăunel la masa aceea din spate a petrecerii – şi, ca la Snagov, trăieşte din firimiturile de pixeli aruncate de alţi meseni mai cu vază – n-a făcut mare caz de toate acestea, fiindcă şi ea mai urlă prin editoriale cîte-un abţiguit „Treceţi batalioane române...“, de cîte-un 1 Decembrie, atunci cînd nu poartă tocuri de 12. Ştirile şi fragmentele video au fost date neutru, fără „Ce-ţi mai place să...“, dar nimic nu a împiedicat tabloidele să numească invitaţii cu alinturile pe care nu ziarele, ci ei înşişi şi le-au inventat, în vremurile de aur în care Dorobanţiul era ce e azi Centrul Vechi: EBa, Syda, Poponeţ.

Nunta Elenei Băsescu a fost un balamuc opulent, pe care electoratul l-a resimţit ca atare şi s-a frustrat. Şi dacă e ceva care nu e frustrare în tot balamucul, e compasiunea pe care o resimţi atunci cînd asişti la pornirea gregară, maslowiană, a unor inşi răsăriţi pe scena publică de nicăieri, plini de o forţă ascensională şi o rapacitate care, la scară istorică, înseamnă o fragilitate de neînchipuit. 

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Parteneri

61131034 1004 webp
Ucraina: Pace prin cedări teritoriale către Rusia?
Faptul că primarul Kievului, Vitali Kliciko, a vorbit despre încetarea războiului i-a surprins pe mulţi. Ce obiectiv urmăreşte prin asta? Ce gândesc oamenii din Ucraina?
Schengen shutterstock 9 jpg
Promisiunea premierului ungar Viktor Orban cu privire la aderarea completă a României la spațiul Schengen
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a transmis, vineri, după întâlnirea cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, că a promis introducerea pe agenda Consiliului European a discuției cu privire la aderarea completă a României la spațiul Schengen.
banca-rusiei
Banca Rusiei a majorat dobânda de politică monetară cu 200 de puncte de bază
Banca Rusiei a majorat vineri dobânda de politică monetară cu 200 de puncte de bază, până la 18%, în contextul în care se confruntă cu o inflaţie ridicată şi o economie supraîncălzită.
mascota jpeg
Care a fost prima mascotă olimpică?
Prima mascotă olimpică oficială a apărut în 1972, la Jocurile Olimpice de vară de la München.
grasime abdomen shutterstock jpeg
Cantitatea de grăsime de pe brațe și burtă influențează riscul de demență și Parkinson | STUDIU
Un studiu recent arată că o cantitate mare de grăsime pe brațe și pe burtă este legată de un risc crescut de demență și Parkinson, iar reducerea acestui exces, concomitent cu întărirea forței, poate proteja creierul.
pensii private
Cum poți afla la ce fond de pensii private ești și când se pot retrage banii
Peste 317.000 de români au accesat, în primul semestru din 2024, aplicația „Află la ce fond de pensii ești!”, disponibilă pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
hotel george v paris foto shutterstock
Cazare exorbitantă la Paris, în ciuda reducerii prețurilor de către hotelieri. „Nu poți fi atât de lacom”
Cazarea continuă să fie îngrozitor de scumpă la Paris, deși hotelierii au redus cu 41% prețurile de teamă că rămân fără clienți, cel mai puternic afectate fiind hotelurile de lux.
biscuiti viermi spital  jpg
Scandalul biscuiților cu viermi. ANPC a amendat firma care a furnizat mâncare stricată la Spitalul Fundeni
ANPC a amendat firma care a livrat biscuiți cu viermi la Institutul Clinic Fundeni din Capitală cu o sumă de 10.000 de lei, iar prestarea serviciilor acesteia a fost oprită temporar, până la remedierea problemelor.
Cub Marina Almășan
Vedeta TVR Marina Almășan a angajat un avocat renumit pentru a obţine un ordin de protecţie împotriva lui Georgică Cornu
De pe reţelele de socializare şi din presă, scandalul dintre Marina Almășan și Georgică Cornu s-a mutat în instanţă, după ce vedeta a angajat un avocat renumit şi vrea să ceară ordin de restricţie împotriva fostului iubit.
image
OpenAI se aventurează în domeniul motoarelor de căutare cu SearchGPT (waitlist)
OpenAI a anunțat lansarea SearchGPT, o nouă funcție de căutare bazată pe AI, menită să ofere răspunsuri la timp la întrebările utilizatorilor, extrase din surse web în timp real întrând în concurență directă cu giganți consacrați precum Google și Bing.
image
Adriana Bahmuțeanu, bătută crunt și amenințată cu moartea de fostul iubit
Adriana Bahmuțeanu se numără printre persoanele publice din România cu cele mai multe scandaluri amoroase. Nici Bianca Drăgușanu nu a ajuns la performanțele fostei prezentatoare TV, care a fost căsătorită de cinci ori cu același bărbat, afaceristul Silviu Prigoană, și a avut mai multe relații care s-au dovedit eșuate cu diferiți bărbați.
image
Scandal în fotbal: Echipa națională a Canadei sub acuzații de spionaj
Echipele naționale de fotbal ale Canadei se confruntă cu acuzații grave de spionaj, implicând utilizarea dronelor și a altor metode de supraveghere pentru a filma antrenamentele adversarilor.