Ambasadorul şi eticheta

Publicat în Dilema Veche nr. 596 din 16-22 iulie 2015
Duplicitate și nuanțe jpeg

Cu ceva ani în urmă, am fost invitată să iau prînzul cu un ambasador (şi cu soţia lui). Invitaţia a sosit în plic, pe adresa redacţiei, era scrisă cu litere argintii, caligrafice, mai ceva ca acelea pentru nunţi. Vreo cîteva zile mi-am bătut capul de ce mă invitase tocmai pe mine. Apoi, cele trei secretare care m-au sunat succesiv pentru confirmare, vorbind într-o limbă română corectă, dar cu accent, m-au lămurit – tocmai publicasem, în cadrul unui proiect, un „Manual de şpagă“ care avusese un succes „exotic“ prin ţările occidentale, iar ambasadorul era interesat să avem o conversaţie lejeră despre corupţia mică din România. De fapt – am înţeles de la colegii mei –, pe agenda ambasadorului respectiv erau trecute deseori întîlniri de curtoazie cu artişti, jurnalişti, scriitori români. Atunci mi-am dat seama că mi-ar plăcea să fiu ambasador. Şi să iau în fiecare zi prînzul cu un alt ziarist, un alt actor sau regizor.

După ce am aflat care era scopul vizitei, alte două lucruri nu mi-au dat pace – cum să mă îmbrac şi să nu cumva să întîrzii. Pe primul l-am rezolvat destul de repede. Fiind vorba despre o întîlnire în mijlocul zilei, n-avea rost să mă gîndesc la rochii şi pantofi cu toc. O ţinută casual, însă sobră (ca şi atmosfera din ţara de origine a ambasadorului respectiv). În privinţa punctualităţii, de obicei întîrzii. De data aceasta, m-am postat în faţa vilei de la şosea cu 30 de minute mai devreme, ca să fiu sigură că n-o să fac o figură proastă. Am fumat două ţigări şi m-am tot uitat la casa de peste drum, cu obloanele trase, sperînd ca cei care o păzeau să nu mă considere o posibilă teroristă în misiune. 

La ora 13 fix am sunat la uşă. S-a deschis în secunda doi, ca şi cum cineva m-ar fi aşteptat chiar dincolo de uşa închisă, iar soneria n-ar fi fost decît o convenţie. Era gazda în persoană. Un domn în vîrstă, agreabil. Nu ştiu de ce, mi-a amintit pe undeva de bunicul meu. Avea ceva din rigiditatea, dar şi din umorul lui. M-a invitat în salon, unde aştepta şi soţia – între ea şi bunica nu exista, însă, nici o asemănare. Doamna avea un aer de turist într-o ţară străină. Curioasă şi relaxată şi cu o atitudine sfioasă de musafir în propria sa casă. De fapt, nici nu era casa lor – mi-am amintit. Mă aşteptam să fie mai mulţi oaspeţi. Dar eram singura invitată. Aşa că m-am simţit şi mai intimidată decît la început. Însă totul se desfăşura după un plan bine pus la punct. 

Socializarea din salon, cu scopul de a sparge gheaţa dintre noi, însoţită de un

de portocale, a durat 15 minute. Pe ceas. Abia am apucat să ne aşezăm pe canapelele din piele, că ne-am şi ridicat. Soţia ne-a anunţat că prînzul era gata şi că vom mînca pe verandă. Masa era deja aranjată, locul meu prestabilit. Doi angajaţi s-au perindat în tăcere, aducînd felurile de mîncare pe rînd, schimbînd tacîmuri, umplînd pahare. „Alb sau roşu?“ – m-a întrebat surîzător ambasadorul. Nu ştiam ce mîncare va însoţi vinul, aşa că am ales alb. Gazdele s-au conformat alegerii mele, din politeţe. Oricum, paharul de vin n-a fost decît un accesoriu. Nu mă aşteptam la vreun festin sau la preparate complicate, însă tot aveam emoţii să nu fac vreo gafă, mai ales cînd am observat lîngă farfurie cuţitul pentru peşte. E un cuţit pe care chiar nu ştiu cum să-l folosesc. Şi mă întreb cine ştie. Totuşi, am fost fericită că am ales bine vinul. 

La masă, conversaţia s-a mai înviorat. Am vorbit punctual, dar relaxat. Despre doctori şi plicuri – la supă. Despre funcţionarii publici corupţi – la peştele gătit la aburi, cu legume. Tocmai cînd treceam la capitolul poliţişti şpăgari, mi-am dat seama că am o problemă. Nu ştiam ce să fac cu oasele rătăcite de peşte. Oare eticheta te lasă să le scoţi pur şi simplu din gură şi să le abandonezi pe marginea farfuriei? Nu, era un gest cît se poate de dizgraţios. O soluţie la îndemînă era să mă prefac că mă şterg cu şerveţelul, să strecor oasele înăuntru, apoi să motolesc şerveţelul cu nonşalanţă. Aşa le-am rezolvat pe primele. Însă nu puteam mototoli zece şerveţele unul după altul. Nu-mi rămînea decît să le înghit. Tocmai mă pregăteam să-mi încerc norocul cu primul, cînd am observat-o pe doamnă cum scoate delicat un os cu vîrful degetelor din gură, apoi îl lasă pe farfurie. Am răsuflat uşurată şi i-am urmat exemplul. Deci şi ambasadorii mănîncă peştele tot ca noi, restul omenirii. Bine că nu era scrumbie. 

La desert, discuţia a devenit mai personală. I-am întrebat dacă le place România. Doar cuvinte de laudă. Însă doamnei îi era dor de ţara natală. Între timp, a sosit şi sufleul, o angajată l-a adus pe un platou. Doamna şi domnul l-au refuzat printr-o mişcare elegantă a capului. Nu vor desert? Poate ţin dietă… Pe mine mama m-a învăţat să mănînc tot cînd sînt în vizită, aşa că am acceptat o porţie mare de sufleu. Sufleul era bun, ce-or fi avut cu el? Şi iată că soseşte al doilea sufleu, tot pe tavă. Doamna şi domnul îl acceptă cu bucurie. Atunci mi-am dat seama de gafă. Primul sufleu era fîsîit, lăsat, necorespunzător. Bucătarul îl ratase. Şi eu, ca ultimul ţăran care nu ştie ce-i ăla sufleu, am mîncat din el!

Fix la ora 14,30, prînzul s-a încheiat şi cei doi m-au condus, de data asta împreună, pînă la uşă. Ne-am despărţit cu gesturi cordiale. Am traversat strada şi cei doi m-au urmărit cu privirile, făcîndu-mi discret cu mîna. Mă simţeam de parcă tocmai aş fi plecat dintr-o vizită la bunici. Doi „bunici“ mai pretenţioşi şi care nu vorbesc limba română, însă calzi şi plini de afecţiune. Şi pe care nu-i voi mai revedea probabil niciodată. La sufleul buşit m-am gîndit mult timp după aceea.      

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

messi sotie instagram jpg
Cum a început povestea de iubire dintre Lionel Messi și soția lui, Antonella Roccuzzo. Se iubesc din copilărie și au trei copii
Lionel Andrés Messi, printre cei mai mari fotbaliști ai tuturor timpurilor, este căsătorit din 2017 cu Antonella Roccuzzo, cei doi având trei copii împreună. Fotbalistul și soția sa se cunosc încă din perioada adolescenței și au o poveste aparte de iubire.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
„Armaghedonul a sosit”. Bursele se vor prăbuși cu 80% din cauza taxelor lui Trump
Unul dintre cei mai de succes investitori de pe Wall Street a avertizat că scăderea acțiunilor pe burse din cauza tarifelor lui Donald Trump este doar un mic pas spre marginea prăpastiei.
zodii meteoriti png
Cele două zodii a căror viață se va schimba total de Florii. În sfârșit vor avea parte de o perioadă de glorie și acești nativi
Pentru doi nativi din zodiac, începutul lunii aprilie marchează o transformare profundă, o cotitură care le va rescrie traseul personal și profesional, mai ales începând cu Floriile.
5 paltinis shutterstock 1626402286 jpg jpeg
Stațiunea din România care nu mai are viitor. Se vinde tot, după ani de haos și construcții făcute fără cap: „Nicio investiție, nicio dezvoltare, nimic”
Stațiunea Păltiniș este, fără doar și poate, una dintre cele mai cunoscute din țara noastră. Cu toate acestea, situația economică din acest loc nu este deloc una pozitivă, iar oamenii încearcă cu disperare să își vândă proprietățile din Păltiniș în această perioadă.
A fost montată crucea pe turla mare a Catedralei Naţionale Foto Ziarul Lumina jpg
O cruce înaltă de șapte metri a fost montată pe turla mare a Catedralei Mântuirii Neamului. Cântărește șapte tone
Crucea de pe turla mare a Catedralei Mântuirii Neamului, care cântăreşte şapte tone, a fost montată marți, 8 aprilie, cu ajutorul unei macarale, după o perioadă de pregătiri care au durat aproximativ două săptămâni.
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg
Crochetele de cartofi cu mozzarella şi parmezan, plăcerea ta vinovată
Cu această reţetă de crochete de cartofi obţii şase porţii crocante de crochete de cartofi cu mozzarella. Sunt gata în aproximativ o oră. Trebuie să le încerci!
Victor Ponta lansare 8 FOTO INQUAM
Ponta îl vrea pe Georgescu la o dezbatere între el și Simion: „Eventual, să ne pună întrebări. Este un om legitimat de votul din noiembrie”
Victor Ponta, candidat independent în cursa pentru prezidențiale, spune că și l-ar dori invitat pe Călin Georgescu la o eventuală dezbatere dintre el și George Simion, liderul AUR.
mirela vaida mihaela tatu jpg
Ce salariu baban ar fi avut, Mihaela Tatu, la Antena 1? Cât ar încasa Mirela Vaida după ce a înlocuit-o pe vedetă + Tatu, mesaj subliminal pentru Vaida? „Nu mai prea contează părerile altora”
Anul acesta, la începutul lunii martie, Mihaela Tatu marca o revenire surprinzătoare în televiziune, după 14 ani de absență. Din păcate, în nici o lună de când s-a instaurat la cârma emisiunii „În direct cu România”, a fost înlocuită de Mirela Vaida, care a debutat în noul rol luni, pe data de 7 apr
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
Cât au cheltuit candidații la alegerile prezidențiale în precampania electorală
Specialiștii ExpertForum (EFOR) au analizat finanțarea principalilor candidați la alegerile prezidențiale în precampania electorală derulată în primele trei luni ale anului 2025.