Alte alegeri

Publicat în Dilema Veche nr. 562 din 20-26 noiembrie 2014
Alte alegeri jpeg

Dacă nu sînt subiectiv, turul al II-lea al prezidenţialelor din 2014 a fost unul dintre cele mai intense din istoria post-1989. În momentul în care scriam aceste rînduri, singurele lucruri pe care le ştiam erau că la secţiile de votare din diaspora erau cozi kilometrice şi prezenţa la vot la ora 13 era de peste 27%, cu trei procente mai mare decît în agitatul, şi el, 2009. Pe undeva, 2014 e un fel de 1996, indiferent de rezultat. Lucru care m-a făcut să-mi amintesc ce am trăit cînd cu victoria lui Emil Constantinescu.

18 noiembrie 1996. Iliescu şi Constantinescu, care îşi dispută funcţia de preşedinte, au avut în turul I 32% şi, respectiv, 28%. Petre Roman rupsese mai bine de 20% din procentele FSN-ului rebrănduit de Iliescu în PDSR, iar pe lista candidaţilor din primul tur fuseseră şi Mudava, şi Adrian Păunescu.

Stăteam de zile întregi în PRO TV, unde eram scriitor de emisiuni de dimineaţă şi tot felul de „speciale“, nici nu mai ştiu exact ce-am făcut, dar ştiu că Florin Călinescu a umplut din nou curtea PRO TV şi bulevardul Pache Protopopescu cu „Votezi şi cîştigi“, cartea poştală şi evenimentele acelea stradale care adunau mii de oameni. Agitaţie mare, despre PRO TV avea să se spună că a cîştigat alegerile din 1996, chemînd lumea la vot, nu există studii care să confirme aşa ceva, dar ăsta-i unul dintre primele enunţuri despre puterea politică a media pe care l-am auzit – şi, fără să-mi doresc asta în mod special, l-am şi trăit.

Am mai povestit că, la un moment dat, în acele zile, am avut două ore libere, mă gîndeam dacă să mă duc acasă să fac un duş sau să merg la vot, m-am dus la vot şi, după ce s-a întîmplat în ’96-2000, mi-a părut rău după duşul ăla. Dar, cu sau fără duşul sau votul meu, eram la treabă, în PRO TV, pregătind Ora 7, bună dimineaţa de a doua zi, cu acelaşi Florin Călinescu, care se agitase toată ziua prin studiouri şi pe-afară. S-a anunţat cîştigătorul: Votezi şi cîştigi Emil. Nu ştiu de ce, nu mi se pare c-am primit ştirea cu surprindere, era pe undeva consecinţa logică a ce făcusem în ultimele zile (nu neapărat votul). Votezi şi cîştigi a venit la Naţional, era un platou făcut special pentru asta acolo, cum aveam pe vremea aceea de revelioane şi altele. Lume bună la Naţional, Tatulici învîrtindu-se ca un electron în jurul lui, Călinescu, obosit fleaşcă şi bucuros şi el, fără mutra aia acră după care se ascundea de regulă.

PRO TV-ul din Pache, locul de unde se emitea, era gol. La etajul 9, unde se făcea emisiunea de dimineaţă, eram numai eu şi un tip poreclit insistent Mandela, asistentul de producţie, ne fîţîiam pe etaj, apucînd ce casete găseam şi încercînd să încropim emisiunea de a doua zi. Parcă ni se terminase televiziunea, nu ştiam ce naiba urmează să facem a doua zi, deşi aveam un format foarte strict, dar ce să pui în el?…

Străzile erau pline de oameni bucuroşi, care cîntau, scandau. Pe la miezul nopţii, am primit un telefon de la Andrei Boncea, director în PRO TV, care îmi spunea că Florin e foarte obosit şi o să vină de la 8, nu de la 7, a doua zi – ne descurcăm? „Da“, am zis. I-am comunicat informaţia lui Mandela, care m-a privit cu ochii lui mari, fix, vreo jumătate de minut. Ne-am gîndit ce naiba facem în prima oră de emisiune, Călinescu era vreo 60% din ce dădeam noi la TV, Mandela s-a apucat să facă un desfăşurător cum a dat Dumnezeu, oricum, urma să emitem într-o lume nouă, ce voia lumea aia nouă de la noi?

Unde naiba găseşti ceva să dai a doua zi la televizor? Hai jos la ştiri. Jos, la ştiri, era al treilea angajat al PRO TV prezent în noaptea aia la post, exceptînd bodyguarzi, control emisie şi alte chestii indispensabile. Al treilea om ne-a dat un teanc cu ştiri din care am făcut o buclă stupidă, de vreo 20 de minute, fără prezentator: poveşti de la secţiile de votare, din ziua de duminică, şi cum s-a bucurat lumea de rezultat, după. Se făcuse deja poate vreo 2 dimineaţa cînd ne mai venise inima la loc, dar mai aruncam cîte-un ochi la Naţional, sărbătoarea nu se terminase, Călinescu era tot acolo. M-am uitat la Mandela, Mandela s-a uitat la mine, ne gîndeam la acelaşi lucru. Telefonul a sunat din nou, era chiar despre acel lucru: Florin e foarte obosit, nu mai vine deloc.

Pe Călinescu l-am mai văzut la emisiune într-o criză de colecist, prezenta reportajele, intrau reportajele, fugea la baie să verse. Era orice altceva decît chiulangiu, cred c-a fost singura dată cînd a lipsit, luni, 19 noiembie 1996. Mandela a început să rîdă nervos. Era simplu de-acum, repetam prima oră, cu bucla aceea tîmpită, şi simulacrul de emisie era gata.

Se făcuse probabil vreo 4 dimineaţa, la PRO TV erau reluări, nişte filme. În post au mai venit nişte angajaţi, printre care un director, în Căciula PRO TV. Dacă n-aţi auzit de ea, Căciula PRO TV era un cadou care se împărţea în stradă, fanii PRO TV erau înnebuniţi după ea. Motivul pentru care pe 18 noiembrie încăpeau cinci oameni în aşa ceva era că de data asta se comandase o căciulă specială, cu diametrul de vreun metru jumate, în care se băgau nişte personaje alcătuind un crab bleumarin. Angajaţii din Căciulă erau, evident, beţi, ne-au tulburat munca, căciula aia mirosea a transpiraţie, dar, în fine, făcusem cea mai proastă emisiune din viaţa mea, cel mai uşor, şi nu mai aveam emoţii.

Mai ţin minte doar că, din motive de pseudo-desfăşurător, Neti Sandu, o persoană aşezată, care a venit luni, a dat vreo zece horoscoape în loc de patru, a doua zi. Şi mai e ceva cu votul ăla după care mi-a părut rău: n-a prea fost bine cu „Votezi şi cîştigi“ Emil. Dar stau şi mă gîndesc cum ar fi fost fără.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Ce sunt armele nucleare tactice și de ce a ordonat Rusia efectuarea de exerciții
Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că armata va efectua exerciții cu arme nucleare tactice - fiind pentru prima dată când un astfel de exercițiu este anunțat public de Moscova, relatează Independent.
image
Generația Smartphone. A explodat numărul elevilor cu probleme de învățare. Creierul copiilor, otrăvit de timpul petrecut în fața ecranelor
Numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 70.000. Și vorbim despre datele oficiale. Neoficial însă, avem mult mai mulți elevi cu astfel de probleme, iar una dintre cauze este timpul exagerat petrecut de aceștia în fața ecranelor.
image
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
După abuzurile culinare de Paște, trebuie să revenim la un stil de viață echilibrat. De câte ori mâncăm pe zi? Câtă carne consumăm? Ținem post intermitent? Cum ar trebui să arate micul dejun, prânzul și cina? - sunt întrebări la care a răspuns nutriționistul Nicolae Hâncu

HIstoria.ro

image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.