Alo, aici provincia!

Publicat în Dilema Veche nr. 567 din 24-30 decembrie 2014
Duplicitate și nuanțe jpeg

Pe la mijlocul anilor ’90, cînd eram în primul sau în al doilea an de liceu, într-o vacanţă de vară, le-am vizitat pe verişoarele mele într-un mic oraş din nordul ţării. Era acel gen de oraş pe care puteai să-l bagi în buzunar, cu tot cu cei 10.000 de locuitori ai săi, cu strada lui principală, pe care puteai s-o străbaţi în maximum 10 minute şi pe unde, desigur, se plimba toată lumea ce voia să fie văzută, cu magazine, ştrand în părăsire, policlinică şi o gară în care, chiar şi atunci, nu opreau mai mult de două trenuri personale. Un fost oraş minier în descompunere, din care toţi tinerii voiau să plece, inclusiv verişoarele mele, chiar dacă munţii erau la doi paşi, iar „pe Criş“ puteai oricînd să-ţi faci un grătar, cu o slană bio care se încingea pe ţepuşă şi picura mai apoi pe pită. În acea vacanţă, mie mi s-a părut un loc idilic. Poate pentru că verişoarele erau mai domnişoare decît mine, aveau o gaşcă alcătuită din băieţi simpatici, studenţi la facultăţile din Cluj sau Timişoara, care jucau mima pînă-n zori. Şi pentru că exista un loc magic, numit Discotecă, unde mergeam seară de seară. Discoteca respectivă era improvizată în Casa de Cultură – o clădire solidă, sovietică, chiar în sala cea mare, cu colonade. Distracţia era de obicei aceeaşi – formam „cercul“ şi dansam pe Ace of Base sau „Coco Jambo“. Apoi, începeau bluesurile, iar eu tot speram că băieţii studenţi „din gaşcă“ mă vor invita la dans. Ceea ce nu se întîmpla niciodată, eram prea puştoaică pentru ei. Totuşi, m-a invitat, la un moment dat, un băiat cam de vîrsta mea, „de pe sate“. Nimic interesant la el, dar ferchezuit şi galant. Am dansat, apoi am ieşit afară „ca să vorbim“ – aşa cum se făcea pe vremea aia, că în Discotecă era muzica prea tare. Şi, din vorbă în vorbă, „ne-am dat întîlnire“ a doua zi, pe aceeaşi bancă din faţa Casei de Cultură, ca să consolidăm relaţia. Aveam 15 ani, era una dintre primele mele întîlniri. Pe lumină, am descoperit că băiatul era la locul lui, dar ţăran. Nu într-un sens peiorativ, ci în toată puterea cuvîntului. La 16 ani, avea deja mîinile bătătorite şi muncite. Un aspect care nu i-a plăcut defel fetei „de Capitală“ din mine! Se tot vorbeşte acum, într-un cadru organizat şi de multe ori politizat, de discriminarea faţă de unguri, de ţigani, de homosexuali etc. Toată această „discriminare“ face, în fond, parte din natura oamenilor, în funcţie de locul în care te naşti, de educaţie, de mediu. Dacă nu te compari cu alţii, practic nu exişti.  

Aşadar, oare de ce nu se „inventează“ şi discriminarea orăşenilor faţă de ţărani? Pentru că eu asta am făcut, la 15 ani – l-am respins pe băiatul acela frumuşel şi bine intenţionat, doar pentru că era „prea“ ţăran pentru mine. Totuşi, am făcut schimb de adrese. Iar la finalul „întîlnirii“ de pe bancă – pe care sînt convinsă şi acum că a urmărit-o, cu mic, cu mare, întregul oraş, ca la cinema în aer liber – ne-am pupat scurt şi cast pe buze. Pînă şi buzele lui erau aspre şi altfel decît îmi imaginam eu nişte buze de băiat. De pildă, buzele studenţilor care nu mă băgaseră în seamă erau, mai mult ca sigur, moi.  

În următorii trei ani, am primit regulat scrisori de la băiatul din Bihor. Erau total agramate şi înduioşătoare (pentru mintea mea cea de acum, îmi pare rău că nu le-am păstrat). Povesteau lucruri despre starea vremii şi ploi, despre vaci şi că a apărut leurda, despre cules de ciuperci în pădure şi despre Discoteca din oraş, care „sa stricat, nu mai e aşa faină cum o şti“. Pentru adolescenţi, indiferent de mediu şi de educaţie, totul „se strică“ de la an la an. Nu i-am răspuns niciodată, aşa că scrisorile au încetat să mai vină.  

Apoi, cînd eram în anul II de facultate şi uitasem deja de băiatul acela, m-am pomenit cu el la uşă. Pe Calea Moşilor. Părinţii mei erau în concediu, iar la mine era un soi de „bairam“ perpetuu. Abia l-am recunoscut cînd l-am văzut pe palier – era mai înalt, mai zdravăn, tuns chilug, dar tot „ţăran“, ba chiar mai rău decît înainte. Era însoţit de încă vreo doi, colegii lui „de la unitate“, şi se hăhăiau toţi trei în faţa uşii mele. Făcea armata în Bucureşti, iar singura adresă pe care o ştia aici era a mea. În plus, era vorba de o fată din Bucureşti şi venise cu ceilalţi ca să se laude. A fost surprins să vadă în ce persoană „emancipată“ mă transformasem între timp. Prietenul meu de atunci avea plete pînă la fund. O prietenă dansa cu abajurul unei veioze în cap. În sufragerie, vreo trei vedeau filme de Kusturica. În dormitor, alţii ascultau punk. I-am primit pe cei trei recruţi în bucătărie, unde şi-au pasat de la unul la altul palinca pe care o aveau la purtător. După care cred că au plecat.  

Însă băiatul din Bihor a continuat după aceea să mă sune cu înverşunare. De la Unitate. Poate se plictisea, poate încerca să-şi demonstreze lui însuşi ceva, sau poate celor doi cu care se hăhăise pe palierul blocului. Doar că în tonul lui de la telefon lipsea ceva, lipsea acel bun-simţ al ţăranului, acea inocenţă din scrisorile lui. Băiatul venise în Bucureşti, era deja şmecher, se pervertise.    

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Avertismentul lui Lucescu după România - Ucraina: a atras atenția asupra unui detaliu crucial
Un foarte bun cunoscător al fotbalului ucrainean a analizat partida de la Munchen.
image
Cine este românul care a murit în luptele din Congo. Tatăl tânărului de 22 de ani: „A zis că e pentru ultima dată”
O misiune s-a dovedit fatală pentru ieșeanul Petru Sam, în vârstă de 22 de ani. Aflat în Republica Democratică Congo, tânărul a murit sâmbătă, 15 iunie, după ce a fost ținta unei rachete trase de gruparea M23.
image
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
După victoria obţinută de tricolori împotriva Ucrainei, cu scorul de 3-0, luni, în Grupa E de la EURO 2024, Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj în care a felicitat naţionala de fotbal a României. Postarea sa a fost primită însă cu ironii pe rețeaua de socializare.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.