Ai noştri ca brazii

Publicat în Dilema Veche nr. 512 din 5-11 decembrie 2013
Duplicitate și nuanțe jpeg

Ca de obicei, ziua de 1 Decembrie mi-a stîrnit vagi sentimente patriotice, a răscolit ceva în mine, însă la un mod atît de superficial, ca şi cum ai zgîria cu unghia o pojghiţă subţire, sentimentală, sub care nu se află nimic care să vibreze cu adevărat la ideea de Zi Naţională. O Zi Naţională pe care am trăit-o, tot ca de obicei, în casă, la televizor, regretînd ca de fiecare dată că nu pică într-un „sezon“ mai cald, cum ar fi de pildă în luminoasa lună mai, cînd românii ar putea să sărbătorească la un picnic decent, sau mai degrabă la un grătar de prost gust.

Să-ţi iubeşti ţara (şi să mori pentru ea) n-a fost niciodată ceva cool sau „la modă“ pentru cei din generaţia mea, ceva cu care să te lauzi. Otrăviţi de frazele bombastice din manualele de istorie şi de română, ne străduiam să ne îndepărtăm cît mai mult, spiritual vorbind, de România, să ne americanizăm, să iubim din adîncul sufletului tot ce ne e străin şi vine din Occident, iar patriotismul era desuet, un sentiment de tata mare. Totuşi, s-a nimerit să avem la un moment dat în gaşcă un prieten care lăcrima la „Deşteaptă-te române!“, se înfierbînta la „Noi sîntem români!“ („Noi sîntem aici în veci stăpîni!“), îi înjura pe unguri „că vor să ne ia Ardealul“, pe scurt, „trăia româneşte“ sau chiar un pic mai mult de atît, căci credea sincer că românii sînt buricul pămîntului, cu ceva influenţe legionare, moştenite de la vreun bunic. Nu-l prea băgam în seamă, îl cam luam la mişto, ne feream să fim în preajma lui cînd începea să peroreze despre neam şi naţie. În rest, bun băiat, mergea pe munte, căci „munţii noştri aur poartă“, cînta la chitară, făcea colecţie de casete cu „muzica popoarelor“ şi visa să-şi deschidă o Etnoteca, adică un club unde etniile să se simtă bine. Mai trist a fost cînd sentimentele lui, de altfel oneste într-o primă fază, s-au politizat şi s-a înscris într-o grupare de dreapta. A încercat să „ne convertească“ şi pe noi, măcar să avem carnete de partid, dacă nu să fim membrii activi, iar eu bănuiam că decizia lui „de a intra în politică“ avea scopuri destul de pragmatice şi precise, cum ar fi să-şi facă ceva relaţii, să prindă un cheag undeva, „printre ai lui“.

Într-o după-amiază de noiembrie, pe la sfîrşitul anilor ’90, cam tot prin preajma Zilei Naţionale, m-am întîlnit întîmplător cu amicul meu prin oraş. „Hai cum mine la un chef!“ L-am privit sceptică. „E... din ăla de-al tău?“ „Da, dar n-o să spun la nimeni că scrii la Dilema!“ „Hai!“ Aşa am nimerit la cea mai halucinantă petrecere din viaţa mea. Se desfăşura undeva într-o vilă din Primăverii şi adunase de-a valma generali în rezervă, în uniforme, pe jumătate mumificaţi, oameni politici dubioşi, foşti lideri studenţeşti din Piaţa Universităţii şi ceva tineret destul de sportiv, dar cu sentimente înalte faţă de patrie, o duzină de adolescente fără culoare politică, îmbrăcate în ii şi fuste scurte, pentru decor. Mulţimea descrisă mai sus încingea hore şi sîrbe de se zguduia cartierul rezidenţial din temelii, tineretul sportiv chiuia şi hăulea, generalii le învîrteau pe fete, mai să facă infarct. Pe mese era cea mai mare abundenţă de mîncare pe care o văzusem pînă atunci, toată cu „specific românesc“ – de la purcei de lapte, la zacuşti şi fasole bătută, însă băutura era în mare parte americană, adică whisky. Din cînd în cînd, se mai trezea cîte unul care să ţină un speech despre adevărata dragoste de patrie, pigmentat cu glumiţe deşănţate la adresa celor care „ne-au vîndut ţara“ (şi erau atunci la putere), ca să se hlizească tineretul. După care, amicul meu schimba caseta (era responsabil cu muzica, din „colecţia sa personală“) şi iar se puneau cu toţii pe hore şi învîrtite. Mă simţeam ba într-un film de Pintilie, ba într-unul de Kusturica, pînă cînd am sfîrşit adormind într-un hol, avînd drept pernă o haină de general.

Mereu, în preajma Zilei Naţionale, îmi amintesc de cheful acela monstru al iubitorilor de neam. Şi mereu sper că grotescul acelor ani a dispărut pentru totdeauna. Cel puţin sînt sigură că generalii ăia sînt de mult oale şi ulcele.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

vreme rece de toamna
Prognoză meteo pentru luna octombrie. Temperaturi și de 38 de grade Celsius
Octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, vremea menţinându-se însorită pe parcursul a mai multor zile, chiar dacă nopţile vor deveni tot mai reci şi în majoritatea zonelor ţării va apărea fenomenul de brumă, se arată în caracterizarea climatică a lunii în curs.
Neagu
Trofeul Carpați ne dă aripi: Ce a câștigat România înaintea Europeanului de handbal feminin
Naționala a cucerit Trofeul Carpați cu două evoluții entuziasmante înaintea Europeanului găzduit de Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru (4-20 noiembrie).
laura jijie foto cosmin zamfirache (1) jpg
Depresia la copii, o tulburare-fantomă cu multiple provocări. La ce ar trebuie să fie atenți părinții
Depresiile în rândul copiilor și al adolescenților sunt tot mai numeroase. Printre cauze sunt sărăcia, plecarea părinților la muncă în străinătate și mediul familial precar marcat de vicii și de abuzuri.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.