14 pentru neant

Publicat în Dilema Veche nr. 557 din 16-22 octombrie 2014
14 pentru neant jpeg

10 octombrie, o zi ca oricare alta, după-amiaza tîrziu, pe TVR 1. 

1) Iohannis cîntă frazele ca Gâdea, acuză tot felul de cetăţeni de tot felul de lucruri, zero ofertă proprie, miting „grandios“, atmosferă de şedinţă MISA, aclamaţii la orice strîmbătură a ACL-istului. 

2) Vadim într-un birou în care s-au adunat toate fleacurile urîte a două decenii de politică post-1989, a început să semene cu o decoraţiune de Halloween, citeşte de pe nişte foi ca disperaţii de la

din 1990. 

3) Tăriceanu începe fără Tăriceanu, ca un fel de

cu

, urmează o înregistrare cu fostul premier, manechin şi altele prestînd pe o scenă albastru-spectral, cam sărăcuţă-n susţinători, se taie pe acelaşi fost premier, manechin şi multe altele cît să se înnoade vorbele de dedesubt. 

4) Macovei, montaj din susţinători, filmare jalnică, cîrpeală totală, poetul Cutare: „Este o mînă de fier într-o mănuşă de catifea, exact ca o pisică.“ 

5) William Brânză,

de pipiţă meteo cu slideshow de poze gen paranghelie, am senzaţia că vocea dată puţin repede, ca la „Pentru o viaţă îndelungată evitaţi consumul de…“, greu de evitat poanta cu numele de familie al candidatului. 

6) Meleşcanu în stil Vadim, dar fără hîrtii şi într-un birou ceva mai curat, trage cu ochiul în stînga (noastră) sus, probabil acolo sînt

-urile; peste Meleşcanu, alte poze cu Meleşcanu, tot ca să înnodăm cuvintele de dedesubt, e o serie pe verde, epocală, care ar putea cîştiga un premiu pentru afiş de circ, dacă distinsul politician ar avea un nas roşu, sferic. 

7) Funar în parc, cu părul alb, apoi pe fundal cavou-mausoleu, după o behăială patriotic-populară, are ce-are cu „dictatura partidelor politice“. 

8) Udrea printre combine şi tractoare, deplîngînd moartea agriculturii, mulţi de „trebuie“. „Pentru fiecare tip de cultură merge o singură instalaţie sau e pentru orice?“ Ciudat, Elena pune întrebări, dar are în mînă un buchet de flori, microfonul îl ţine cel care răspunde. 

9) Kelemen Hunor zice ceva de o statuie care „a fost readusă aici“, dar care „aici“ şi ce „statuie“, el ştie. 

10) Un ins neidentificat, care vrea o Românie federală, îmi scapă numele, la numărătoare reiese că nu poate fi decît Szilágyi Zsolt. 

11) Dan Diaconescu îşi arată „proiectul clar de ţară“, pe „celebrele table“, nişte flipchart-uri arse, se văd cu totul albe, tîmpeniile de rigoare, şi-a ales ca semn

-ul de Facebook,

, despre care crede că e semnul victoriei. 

12) Victor Ponta, bănănăind printre nişte popor, întrerupt de inserturi cu lăcătuşi şi babe în nişte rame oribile de tablou, pupitru – o siglă PSD portocalie… 

12’) …babă în solar, „Din tot sufletul îl iubim!“ – cine-i ăsta?! A, tot Ponta, final cu intelectuali şi „Gîndim la fel, simţim la fel“, ba nu, a venit un lăcătuş, cît are Ponta, două ore? 

13-14) Carton mov cu „nu au trimis reportaje candidaţi #R@%! Amariţei şi &(T#)@ Rotaru“.  

Zero investiţie în comunicare – avem noi nişte băieţi la partid care fac treaba bine şi mai ales pe gratis. Una bucată idee, Macovei-susţinători, a cărei singură caracteristică originală e halul în care a fost făcută, filmătorul ar fi scos în şuturi dacă s-ar duce cu camera la nunţi şi n-ar prinde nici măcar un post de radar la Poliţia Rutieră.

Ştiu, campania electorală, nu e la TVR, în spaţiul de campanie, ci în emisiuni de alte posturi, acolo unde n-ar trebui să fie. Pe outdoor-uri, pe Internet, în textele oamenilor-cu-treabă-de-la-partid, deghizaţi în editorialişti şi bloggeri. Nu e aproape nicăieri unde ar trebui să fie şi e peste tot unde n-ar trebui să fie. Nu vorbeşte despre ce-ar trebui să vorbească şi vorbeşte despre tot ce n-ar trebui să vorbească. 

Cum să devii un Nimeni

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Mituri despre nutriție, dărâmate de un specialist. Carnea nu face rău, pâinea nu îngrașă. Singurele alimente hipercalorice
Carnea nu ne face rău, la fel cum pâinea nu ne îngrașă. Măsura este însă totul, iar alimentele, oricât de sănătoase, nu pot face, singure, minuni în viața noastră, spune medicul nutriționist Laura Ene.
image
Crimă teribilă într-un sat din Buzău. Suspecți, trei copii care au vrut să-i fure bicicleta unui consătean de 81 de ani
Este o amplă anchetă în desfășurare, în localitatea Pogoanele, după ce un bătrân de 81 de ani a fost ucis cu brutalitate de trei copii. Aceștia l-au prins pe octogenar într-o vie, departe de sat, și l-au bătut pentru a-i fura bicicleta.
image
Cum a scăpat Macron de ceasul de lux într-un interviu. Gestul i-a înfuriat pe protestatari VIDEO
Emmanuel Macron a stârnit indignare, după ce la jumătatea unui interviu despre schimbările puternic contestate ale sistemului de pensii și-a scos de la mână ceasul de lux.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.