Marele povestitor I.L. Creangă

Publicat în Dilema Veche nr. 529 din 3-9 aprilie 2014
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

Unui viitor candidat la funcţia de ministru al Educaţiei i-aş propune să citească, înainte de orice alt material pregătitor (statistici lămuritoare, legi, reforme sofisticate, tehnologii  avansate  etc.),  un  aşa-numit „proiect educaţional“, scris de un profesor din România şi postat cu mîndrie pe site-uri de profil. Iar după ce îl citeşte, să se gîndească bine: ştie ce îl aşteaptă? Ştie ce se întîmplă, dincolo de văicărelile părinţilor, ale profesorilor sau jurnaliştilor,  apărute  în  mass-media? Are habar unde arde cel mai rău? Îi trece prin minte care ar trebui să fie primul pas în desluşirea harababurii care există în şcoala românească?

Iată proiectul propus spre analiză: „Amintiri din copilărie – opera epică, naraţiunea la persoana I“, clasa a VI-a. Descrierea lecţiei începe cu prezentarea „obiectivelor de referinţă“. Iată cîteva dintre ele: la sfîrşitul orei, elevii „vor lua o atitudine revoltătoare (sic!) faţă de năzbîtiile numeroase pe care le-a săvîrşit Nică“; pe parcursul orei, aceiaşi elevi „vor fi capabili să-şi dirijeze efortul oculomotor către centrul de interes sugerat  de  propunător“  şi  să  „îşi  reprime  tendinţa  de  a  practica  mişcări inutile în timpul lecţiei“. La fel, citind despre caprele rîioase ale Irinucăi şi despre gloabele lui Moş Luca, copilul de clasa a VI-a trebuie să fie capabil „să transfere  în  comunicare  idei  dinspre planul dezvoltat spre rezumat şi spre povestirea orală“ şi „să comunice oral cu scop declarat de informare, de luare de atitudine, de opinie“. Cu un foarte mic efort de imaginaţie, poţi crede că te afli, de fapt, în faza de pregătire a unei şedinţe UTC pe şcoală. Revoltă faţă de ce? Faţă de pupăza din tei sau de şfara cu motocei? Să ia atitudine faţă de piftia închegată doar cu două picioare de vacă? Mişcările inutile, care ar trebui reprimate, se referă oare la zîmbetele stîrnite de isprăvile lui Nică? (Într-un alt proiect didactic, în care este predată legenda „Soarele şi Luna“, alt profesor îşi propune drept „obiectiv afectiv“ ca elevii, la sfîrşitul orei, „să ia o atitudine revoltătoare faţă de incest“.  Adică faţă de incestul dintre sora Lună şi fratele Soare.) După  „obiective“,  sînt  prezentate secvenţele lecţiei. Adică în ce fel ajungi să îndeplineşti acele obiective generoase. Iată prima etapă descrisă în proiectul didactic: „profesorul le va prezenta (...) începutul părţii a doua a Amintirilor din copilărie şi se va urmări efectul creat de acestea (sic!), precizînd că acelaşi efect îl produce şi opera integrală.“ Cu alte cuvinte, staţi pe aproape că nici nu ştiţi ce pierdeţi. Urmează caracterizarea lui Nică, cîteva informaţii din biografia lui Creangă, un joc de rol şi concluzia, la fel de amuţitoare ca introducerea: „profesorul îi face pe elevi să conştientizeze  că  I.L.  Creangă  (sic!) este cel mai mare povestitor român care, prin operele sale, a încercat să trezească şi să scoronească (sic!) sufletul de copil al fiecărei persoane, indifferent de vîrsta sa biologică.“ Mai adaug doar că acest proiect didactic  are  incluse  în  bibliografie  nu mai puţin de 11 cărţi, de la DEX (!) şi Istoria literaturii române a lui Călinescu, pînă la lucrări de pedagogie, lingvistică, metodologie.

Revin,  deci,  şi  mă  întreb  dacă toţi cei care, de-a lungul anilor, au obţinut funcţia de ministru al  Educaţiei  promiţînd  reforme  radicale, au citit astfel de proiecte didactice. Se pare că nu. Dacă ar fi făcut-o, şi-ar fi dat seama că nu cu introducerea unor variante electronice ale manualelor – vechi, oricum, de 12 ani – trebuie început, ci cu reevaluarea drastică a profesorilor, a modului „revoltător“ în care înţeleg limba română, literatura şi pedagogia. 

Maria Iordănescu este psiholog.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea
Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.
image
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, trimis în judecată. Cum a murit fata
Traficantul de droguri acuzat că i-a dat unei eleve de 16 ani un drog sintetic periculos, în urma căruia adolescenta a murit, a fost trimis în judecată, împreună cu alți doi minori.
image
Pensiile vor fi recalculate încă o dată după 1 septembrie. Ce categorie de cetățeni va încasa mai mult
Executivul se pregătește de o a doua recalculare a pensiilor, care va aduce și mai multor seniori majorări financiare consistente.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: