Luna dietelor

Publicat în Dilema Veche nr. 570 din 15-21 ianuarie 2015
Teoria conspiraţiei jpeg

În decembrie am mîncat tot, am mîncat un porc pe dinăuntru şi pe dinafară, am ros şorici, fleici, tobă, caltaboşi şi am măsurat pe furculiţe tremurătoarele piftii. Am copt cozonaci şi i-am mîncat, am amestecat salate de boeuf cu maioneze galbene şi le-am mîncat. Am mestecat, am sleorpăit şi am ronţăit în aşa fel că, de deasupra noastră, din spaţiu, de auzea în noaptea cosmică un fojgăit ca dintr-o colonie de termite. Am dat drumul la curele şi am trecut prin Crăciun, Anul Nou, Bobotează şi sfinţii de început de an, ca să ne trezim cu toţii graşi şi deprimaţi.

Aproape toate fetele pe care le cunosc ţin o dietă. Mulţi băieţi pe care îi ştiu se chinuie să mănînce la prînz o mînă de frunze şi un pumn de boabe insipide. Pe unde te uiţi, dai de sfaturi pentru detoxifierea de după sărbători, pentru diverse diete ketogenice, alcaline, Atkins, Johnson, Bronson şi mai ştiu eu ce. Revistele-s pline de vedete subţiri, cu antrenor şi nutriţionist personal, care-ţi împărtăşesc secretul reuşitei unei siluete asemănătoare. „Eliberează-te de stres“, zice una care abia o avea la vreo 40 de kile, de-ţi vine să dai de pămînt cu revista şi s-o iei şi pe domnişoară la trei păzeşte. Ţi se bagă sub nas celebrităţi care apar cu burta lipită de şira spinării şi un tonus muscular superb, la două ore după ce au născut. Toate arată bine, iar ţie îţi atîrnă burta din pantaloni şi ţi se revarsă şuncile peste curea ca unui cozonac crescut bine peste tavă. Eşti atît de grasă, că ieşi din casă pe tocuri şi te întorci în şlapi. Eşti atît de grasă, că ai masă indiferent dacă bosonul Higgs există sau nu. În fine, eşti atît de grasă, că atunci cînd ţi-ai pus un selfie pe Instagram, ai blocat tot site-ul. 

(Da, m-am jucat un pic aici, citînd din celebrele glume americane în care adolescenţii se tachinează reciproc în seria „Yo mama so fat...“)

După dezmăţ, după hăpăiala pantagruelică vine însă vremea căinţelor, iar aici se cam amestecă lucrurile. Ca orice om normal, mai pleci şi tu urechea la ce mai face o cunoştinţă sau alta, să mai piardă din rotunjimi. Una mănîncă brînzeturi grase, cărnuri şi tot felul de lucruri care dau pe-afară de proteine, şi nu pune gura pe fructe sau vegetale.

Alta, dimpotrivă, ronţăie toată ziua la verdeţuri, dar mănîncă doar cojile de la mere şi nu ştiu ce seminţe speciale. Alteia i-a intrat în cap că glutenul nu e bun. Nu-i alergică, mi s-a spus că alergia la aşa ceva e serioasă, dar a luat-o valul ăsta nongluten, care văd că mătură lumea dietiştilor de la stînga la dreapta.  Nu prea are habar de ce nu mai vrea gluten (care e de găsit în pîine, orez, paste, prăjituri, bere, diverse cereale de care ar fi bine să nu abuzăm oricum), dar citeşte cu atenţie lista de ingrediente şi se bosumflă la masă. Altcineva mănîncă varză şi zemuri care conţin varză de dimineaţa pînă seara.

La fel, pe net, toate sfaturile lumii se bat cap în cap. N-o scoţi la capăt dacă te apuci să le citeşti pe toate. Ieşi din toată experienţa asta răvăşit, cu capul baniţă şi mai prost ca înainte. Başca la fel de gras. Ai aflat că există fructe bune şi fructe rele, care conţin prea multă fructoză. Ai aflat că unele alimente nu trebuie niciodată combinate. Ai aflat că zahărul e moarte pură, dar şi că îndulcitorii sînt mai răi ca zahărul. Ai aflat că obiceiurile tale alimentare de pînă acum sînt o mizerie şi că trebuie schimbate. N-ai aflat însă exact cum. Între timp, iubirea de sine îţi spune necontenit că trebuie să fii mai slab, mai arătos, mai bun de arătat în lume. N-ai ajuns la pragul în care să nu-ţi mai pese şi nici nu crezi încă în ideea „urît ca iadul, dar cît de deşteeept...“

Între timp, dacă ai norocul să dai de o persoană onestă, care nu vrea să te încurce atît de tare încît să nu mai poţi fără ajutorul ei, dacă dai de o asemenea persoană, zic, o să te mire cît de simplu e totul. Slăbeşti atunci cînd mănînci mai puţin. Dacă faci şi ceva sport e perfect. Cu asta am terminat subiectul frivol de azi, căci mi-e o foame cosmică, dragilor.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.

Adevarul.ro

image
Tentativă de omor în trafic. Pietoni loviți intenționat cu mașina pe trotuar. Una dintre victime a fost ulterior înjunghiată
Doi bărbați au fost arestați preventiv sub acuzația de tentativă la omor după ce unul dintre ei a lovit în plin cu mașina doi pietoni care mergeau pe trotuar, iar cel de-al doilea s-a dat jos din autovehicul și a înjunghiat-o apoi pe una dintre victime
image
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Luna mai este aproape de final iar comercianții de pe litoralul românesc pun la punct ultimele detalii pentru noul sezon de vacanțe. Chiar dacă turiștii nu se înghesuie deocamdată în stațiuni, multe afaceri deja și-au deschis porțile
image
Istoria romanțată a Hotelului Intercontinental, unde s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar" VIDEO
Simbol al Capitalei, Hotelul Intercontinental a fost inaugurat în luna mai a anului 1975. De-a lungul timpului, aici au înnoptat personalități ale lumii și tot aici s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar".

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.