Lumi noi, lumi vechi

Publicat în Dilema Veche nr. 764 din 11-17 octombrie 2018
Lumi noi, lumi vechi jpeg

Am aflat de curînd, deși am înțeles că practica este veche de cîțiva ani, că poți închiria, pentru o vacanță, casa, apartamentul unei persoane private. Atenție, nu este vorba de o locuință de rezervă, o locuință destinată închirierii, ci e vorba despre o casă locuită, în restul timpului, de cel care o deține. Cu alte cuvinte, știi că pleci în vacanță pentru trei săptămîni? Te uiți pe site-urile cu pricina și afli cine îți poate închiria, la destinație, un spațiu și, eventual, cine vrea să vină la tine în aceeași perioadă. Există site-uri care oferă o întreagă rețea de astfel de proprietari dispuși să facă schimb turistic de domiciliu pentru cîteva zile, contra cost. Ba mai mult: am înțeles că poți închiria chiar și o canapea din sufrageria proprietarului, dacă nu ai bani pentru un întreg apartament. Bun, de cînd epoca rețelelor de socializare a năvălit peste noi, este evident că intimitatea, viața privată și-au lărgit neverosimil granițele. Tinerii de azi își expun, candid, din trei emoticoane și două cuvinte, secvențe largi din biografia proprie. Așa că nimic nu pare mai firesc, în noua ordine a lucrurilor, decît să deschizi larg porțile domiciliului propriu, alături de cele ale propriului suflet. Am mai aflat și că există automobile pe care le poți închiria prin abonament, pe un an întreg: nu mai e nevoie să îți cumperi mașină; o iei, o folosești zilnic și ai grijă doar să o lași în parcări de unde poate fi preluată de un alt client.

Mă întreb cum va arăta lumea, cu adevărat, peste treizeci-patruzeci de ani. Lumea în care vor trăi, ca adulți, copiii noștri și copiii copiilor noștri, o lume ale cărei culori le găsim încă de pe acum în statistici, analizele sociologilor, sondaje, studii: nevoia de proprietate se anemiază, granițele străinătății se subțiază, publicitatea promite împlinirea oricăror visuri, stabilitatea, rutina, tabietul privat sînt privite ca anchilozări. Tinerii încep să trăiască din ce în ce mai mult sub semnul lui „acum și aici“. Secvențial. Să construiești, pe termen lung, o casă, o carieră, să sădești un copac sau să umpli o bibliotecă au început să devină irelevante. Serviciul trebuie să fie distractiv (că doar așa îi învățăm de mici, efortul trebuie să fie joacă), să ofere beneficii și mult timp liber. Programul să fie flexibil. Viața de după e importantă. E vorba, deci, de tineri pragmatici, orientați spre soluții rapide, eficiente. Din ce în ce mai preocupați de comunitate, mai puțin de viața privată. Se strîng în tot felul de asociații, „organizate“ pentru „remedierea“ defectelor lăsate de generațiile anterioare. Sînt obișnuiți să aibă totul la îndemînă, fără drumuri sau discuții prea multe: memoria familiei este stocată în computer (dispare, încet-încet, „instituția“ poveștilor lungi din petrecerile de familie, despre botez sau primele cuvinte stîlcite), memoria țării, la două click-uri distanță, cea a umanității sintetizată în cîteva rînduri la rubrica „Diverse“ din mass-media. Pot avea orice cu bani puțini: telefoane mobile, Internet nelimitat, haine la modă, călătorii multe și lungi. Pot intra „în vorbă“ cu oricine, de pe întreaga planetă, cu actori, profesori, pictori, cîntăreți faimoși. Pot scrie ce și cît vor, iar textele lor pot fi accesate într-un minut de milioane de cititori. Pot face glume la care să se hlizească tot mapamondul.

Uneori mă gîndesc că ar fi păcat să stăm pe margine, noi, adulții de azi, și să bombănim acru în fața unei lumi noi care se deschide sub ochii noștri: lumea în care vor crește și se vor maturiza copiii noștri. Adolescenții și tinerii de acum. Merită făcut efortul de adaptare, reflectînd la cîteva întrebări: Ce mai rămîne bun din trecutul nostru pentru viitorul lor? Oare distanța dintre noi și generațiile care vin este la fel de mare (sau de mică) precum cea dintre noi și părinții noștri? Cum să faci ca experiența atîtor generații să nu devină frînă pentru destinul lor, dar nici să nu se piardă sub tăvălugul „digitalizării“? Alteori, mi se pare dificil efortul de adaptare. Acum cîteva zile, cînd am primit șireturi de silicon care nu mai trebuie legate, mi s-a strîns inima constatînd că dispare încă o „instituție tradițională“: cea a ritualului familial prin care milioane de copii învățau să facă fundă din șireturi… Odată cu ea, se vor pierde mii de inovații în felul în care înveți un copil să facă buclă înnodată, sute de nervi și milioane de stupefacții, multe povești spuse deasupra pantofului cu șireturile încîlcite… 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: wikimedia commons

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.