Like-uri pentru comunism

Publicat în Dilema Veche nr. 487 din 13-19 iunie 2013
Bucurii uitate jpeg

Există pe Facebook un grup destul de numeros – are peste 4000 de membri –, care poartă numele „Nostalgia copilăriei noastre din Epoca de Aur“. Citez din „manifestul“ acestei pagini: „Acest grup este dedicat tuturor nostalgicilor copilăriei lor, trăită în perioada comunistă: cînd eram şoimi şi pionieri, iar la şcoală învăţam că ţara noastră e cea mai frumoasă din lume, cînd la şcoală eram toţi egali, fără ca cineva să iasă in evidenţă prin avuţia părinţilor, cînd în clasa a II-a primeam cravata de pionier şi ne mîndream cu ea, (…) cînd învăţătoarea ne pocnea la cea mai mică «abatere», cînd te mai altoiau şi părinţii acasă, auzind că învăţătoarea te-a pocnit – «Dacă ea te-a bătut înseamnă că ai făcut tu ceva...» –, cînd restaurantele şi terasele erau pline de oameni simpli, dornici să bea doar o bere cu amicii, nu să-şi etaleze maşinile de lux şi hainele «de firmă», cînd Miliţia tundea la zero pe mai toţi infractorii, în afară poate de cele cîteva coaste rupte...“ etc. Şi tot aşa, sînt descrise, pe mai multe alte rînduri, tot felul de „drăgălăşenii“ din copilăria comunistă, cu invitaţia de a posta pe site fotografii cu şoimii patriei şi cu cravata de pionier, „simple amintiri din copilărie“. Şi mai există un avertisment destul de serios dat de autoare: această invitaţie la dialog nu este adresată celor care au suferit în timpul comunismului (!)

M-am străduit din greu să înţeleg care este rostul paginii: membrii grupului par indecişi în privinţa propriilor nostalgii. Sînt postate poze cu patinele cu rotile şi steagul partidului, cu parizerul cu soia şi sticlele de lapte lăsate la coada de la alimentara, dar şi înjurături la adresa vechilor şi actualilor guvernanţi, incriminări privind felul în care oamenii îşi găsesc de lucru în prezent, dar şi vechile pile de care aveai nevoie ca să prinzi o „repartiţie bună“, melancolii în faţa aparatelor de pirogravat, a mentosanelor şi a şepcilor de şoimi ai patriei, dar şi bucuria că există Facebook, unde oamenii „se pot regăsi în amintirile lor înduioşătoare“ etc. Din cînd în cînd, apare cîte o chemare virilă la luptă: „Mulţumesc trădătorilor şi exploatatorilor din ţara asta, ce le-am declarat război eu şi tovarăşele şi tovarăşii mei pentru că mi-au blocat contul de la comentarii şi postări 30 de zile! Asta înseamnă, încă o dată, că lupta noastră e dreaptă şi că vă temeţi de adevărurile comunismului.“

Ştiu: memoria e scurtă şi, pe deasupra, mai are şi tendinţa de a selecta din trecut mai curînd amintirile pozitive. Dar amintirile vesele din anii regimului totalitar nu mai au de mult haz pentru cei care ştiu să discearnă între nostalgia copilăriei şi a tinereţii – firească şi seducătoare –, şi cea după micile evadări sau bucurii scăpate de vigilenţa activiştilor şi a securiştilor. Voioşia neocomuniştilor – care tînjesc după cravata de pionier, dar vor burse în ţări capitaliste şi adoră binefacerile inovaţiilor occidentale – este mai curînd dovada unei maligne lipse de discernămînt. Şi a necesităţii ca, mai devreme sau mai tîrziu, comunismul să fie declarat, în rînd cu nazismul, o ideologie criminală. Are tot ce-i trebuie „la dosar“ pentru asta: crime în masă, abuzuri fizice şi psihice, popoare întregi decimate de programe revoluţionare etc. Dar are, mai ales, adulţi iresponsabili, care ar vinde viitorul liber al copiilor lor pentru cîteva eugenii tari ca piatra şi cu cremă rîncedă.

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

1669494557875057 1XMKigNP jpg
Argentina-Mexic. Foștii campioni mondiali au jucat prost, dar au avut un jucător Messianic
Selecţionata Argentinei rămâne în cursă pentru optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Mexicului cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în Grupa C.
Bataie intre suporteri jpg
Bătaie între fanii englezi și cei galezi. Pumni, picioare și scaune folosite în ciocnire VIDEO
Două grupuri de fani, unul din Anglia, celălalt din Țara Galilor, după cum arată tricourilor pe care le purtau, s-au luat la bătaie în stațiunea spaniolă Tenerife. Meciul dintre cele două naționale va avea loc marți.
smurd masina foto shutterstock
Un șofer de 82 de ani a omorât doi pietoni, după ce, în urmă cu puțin timp, accidentase un biciclist
Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă seara în Argeș. Doi pietoni accidentați pe DN7 au murit. Tragedia a fost provocată de un șofer în vârstă de 82 de ani, la scurt timp după ce mai provocase un accident.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.