Lăsaţi în urmă

Publicat în Dilema Veche nr. 649 din 28 iulie - 3 august 2016
Invizibilii jpeg

Mail-uri știe să trimită. Simple, fără attach, attach-ul o sperie. Își notase succesiunea de click-uri: apeși pe agrafa aia de birou, te duci la documentul dorit, apeși open și așa mai departe – dar, cumva, se încurca pe drum și lăsa totul baltă de teamă că iar apasă pe ceva aiurea și se dă peste cap tot calculatorul. Și stă cu el bulibășit pînă vine unul dintre copii în week-end și o ceartă că iar a uitat, că apasă de o mie de ori pe mouse sau că descarcă fără să vrea tot felul de documente dubioase. Nici măcar din cearta asta nu pricepe mai nimic, dar dă din cap: „Hai, mă, mamă, ai și tu răbdare cu mine…“ 

„Tu cu cine faci banking?“ Pentru cei mai mulți dintre cei trecuți de 60 de ani, întrebarea asta dintr-o reclamă mai veche nu avea nici un sens. Acum văd că a apărut o alta, cu un soi de muțunache care povestește care-i treaba cu home-banking-ul. Din care ăștia mai în vîrstă iar nu pricep nimic. Ba, uneori, nici ăia mai tineri.

Lucrurile se complică pe zi ce trece și pentru cei bine inserați prin realitățile tehnologice. Ai de ales între o grămadă de opțiuni de trafic de net, tranzacții bancare, minute și SMS-uri în rețea, tot soiul de aplicații pe telefon prin care plătești, citești, urci și cobori date și informații, din și în cloud-uri, și alte asemenea. 

Dacă ești la acel prag de 50-60 de ani și peste sau dacă ești oricum un pic mai varză la tehnologie, Doamne ferește să ți se defecteze televizorul, de pildă. E un chin oricum pînă ajungi să vorbești la telefon cu un om în carne și oase. Pînă acolo trebuie să treci de iadul opțiunilor – „Pentru achitarea facturilor apăsați tasta cutare, Pentru conexiunea la Internet apăsați…“ După ce apeși și apeși, după ce stai cu o muzică odioasă în urechi în timp ce fierbi de nerăbdare, la final o voce antrenată să fie neutru-civilizat-profesionistă te întreabă care-i problema. „Ați încercat să resetați din router?“ Zbang, prima întrebare. Maică-mea are vag o idee care e ăla. „Cutiuța albă care clipește cu verde, nu?“ „Da, doamnă. Resetați de acolo, are un buton și vedeți ce se întîmplă.“ „Nu se întîmplă nimic.“ Bine, atunci încercați să treceți de pe HDMI pe AV cu scart“, cîrîie vocea din telefon. Aici, maică-mii i se rupe firul. Apasă telefonul în ureche, se face roșie și-i spune domnului respectiv că habar nu are despre ce vorbește, că nu se descurcă și că poate e drăguț să trimită pe cineva, totuși…

Viața reală e la mii de kilometri de aia din reclame. Acolo lume veselă, cu dinți frumoși, are toată viața în vîrful telefonului și de acolo face banking, shopping, booking, gaming. Și, la urma urmei, e normal să fie așa, numai că, deseori, tehnologia se prăvălește implacabil peste cei mai lenți și-i pune în fața unor situații de nerezolvat fără ajutor din afară. Sînt totuși oameni în vîrstă care abia au învățat să folosească un calculator, de care se apropie ca de o fiară sperioasă. Lor, cărora încă li se mai explică ce-i ăla un reply la un mail, li se pun în față miliardele de opțiuni care stau deja în alegerile cotidiene și nu știu ce să facă cu ele. Alegerea conștientă, într-o societate care funcționa pe înțelesul lor, s-a oprit undeva prin anii ’90, cel mult. De acum, ori pui degetul haotic și dai click la întîmplare, ori te lași la mila vreunui funcționar sau vînzător mai răbdător, ori, dacă îi ai, îți suni copiii și le ceri ajutorul. 

Clivajul devine din ce în ce mai mare. Prin autobuz, adolescenții ăștia sînt niște alieni. Pur și simplu nu pricepi ce vorbesc. „Hai, frate, swipe pe stînga, că-i cu spume!“ „Dă-i cu share că-ți iei mii de like-uri.“ Par niște creaturi ciudate care vorbesc un limbaj inventat. Și sînt altfel proptiți în lumea asta. Spre deosebire de tine, care cîntărești omenește și pe îndelete ce e în jur, ăștia sînt cumva rupți, plutesc agățați de o altă lume, cu firele albe ale căștilor ieșindu-le din urechi, cu Kindle-urile și telefoanele lor deștepte și cu ochii lor limpezi jumate în net, jumate aici. 

Iar cînd vei vedea că pe canapeaua ta din sufragerie stă un Pokemon galben cu urechile lungi, atunci să te temi. Să te temi tare, mamă. 

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

1669494557875057 1XMKigNP jpg
Argentina-Mexic. Foștii campioni mondiali au jucat prost, dar au avut un jucător Messianic
Selecţionata Argentinei rămâne în cursă pentru optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Mexicului cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în Grupa C.
Bataie intre suporteri jpg
Bătaie între fanii englezi și cei galezi. Pumni, picioare și scaune folosite în ciocnire VIDEO
Două grupuri de fani, unul din Anglia, celălalt din Țara Galilor, după cum arată tricourilor pe care le purtau, s-au luat la bătaie în stațiunea spaniolă Tenerife. Meciul dintre cele două naționale va avea loc marți.
smurd masina foto shutterstock
Un șofer de 82 de ani a omorât doi pietoni, după ce, în urmă cu puțin timp, accidentase un biciclist
Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă seara în Argeș. Doi pietoni accidentați pe DN7 au murit. Tragedia a fost provocată de un șofer în vârstă de 82 de ani, la scurt timp după ce mai provocase un accident.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.