Lăsaţi în urmă

Publicat în Dilema Veche nr. 649 din 28 iulie - 3 august 2016
Invizibilii jpeg

Mail-uri știe să trimită. Simple, fără attach, attach-ul o sperie. Își notase succesiunea de click-uri: apeși pe agrafa aia de birou, te duci la documentul dorit, apeși open și așa mai departe – dar, cumva, se încurca pe drum și lăsa totul baltă de teamă că iar apasă pe ceva aiurea și se dă peste cap tot calculatorul. Și stă cu el bulibășit pînă vine unul dintre copii în week-end și o ceartă că iar a uitat, că apasă de o mie de ori pe mouse sau că descarcă fără să vrea tot felul de documente dubioase. Nici măcar din cearta asta nu pricepe mai nimic, dar dă din cap: „Hai, mă, mamă, ai și tu răbdare cu mine…“ 

„Tu cu cine faci banking?“ Pentru cei mai mulți dintre cei trecuți de 60 de ani, întrebarea asta dintr-o reclamă mai veche nu avea nici un sens. Acum văd că a apărut o alta, cu un soi de muțunache care povestește care-i treaba cu home-banking-ul. Din care ăștia mai în vîrstă iar nu pricep nimic. Ba, uneori, nici ăia mai tineri.

Lucrurile se complică pe zi ce trece și pentru cei bine inserați prin realitățile tehnologice. Ai de ales între o grămadă de opțiuni de trafic de net, tranzacții bancare, minute și SMS-uri în rețea, tot soiul de aplicații pe telefon prin care plătești, citești, urci și cobori date și informații, din și în cloud-uri, și alte asemenea. 

Dacă ești la acel prag de 50-60 de ani și peste sau dacă ești oricum un pic mai varză la tehnologie, Doamne ferește să ți se defecteze televizorul, de pildă. E un chin oricum pînă ajungi să vorbești la telefon cu un om în carne și oase. Pînă acolo trebuie să treci de iadul opțiunilor – „Pentru achitarea facturilor apăsați tasta cutare, Pentru conexiunea la Internet apăsați…“ După ce apeși și apeși, după ce stai cu o muzică odioasă în urechi în timp ce fierbi de nerăbdare, la final o voce antrenată să fie neutru-civilizat-profesionistă te întreabă care-i problema. „Ați încercat să resetați din router?“ Zbang, prima întrebare. Maică-mea are vag o idee care e ăla. „Cutiuța albă care clipește cu verde, nu?“ „Da, doamnă. Resetați de acolo, are un buton și vedeți ce se întîmplă.“ „Nu se întîmplă nimic.“ Bine, atunci încercați să treceți de pe HDMI pe AV cu scart“, cîrîie vocea din telefon. Aici, maică-mii i se rupe firul. Apasă telefonul în ureche, se face roșie și-i spune domnului respectiv că habar nu are despre ce vorbește, că nu se descurcă și că poate e drăguț să trimită pe cineva, totuși…

Viața reală e la mii de kilometri de aia din reclame. Acolo lume veselă, cu dinți frumoși, are toată viața în vîrful telefonului și de acolo face banking, shopping, booking, gaming. Și, la urma urmei, e normal să fie așa, numai că, deseori, tehnologia se prăvălește implacabil peste cei mai lenți și-i pune în fața unor situații de nerezolvat fără ajutor din afară. Sînt totuși oameni în vîrstă care abia au învățat să folosească un calculator, de care se apropie ca de o fiară sperioasă. Lor, cărora încă li se mai explică ce-i ăla un reply la un mail, li se pun în față miliardele de opțiuni care stau deja în alegerile cotidiene și nu știu ce să facă cu ele. Alegerea conștientă, într-o societate care funcționa pe înțelesul lor, s-a oprit undeva prin anii ’90, cel mult. De acum, ori pui degetul haotic și dai click la întîmplare, ori te lași la mila vreunui funcționar sau vînzător mai răbdător, ori, dacă îi ai, îți suni copiii și le ceri ajutorul. 

Clivajul devine din ce în ce mai mare. Prin autobuz, adolescenții ăștia sînt niște alieni. Pur și simplu nu pricepi ce vorbesc. „Hai, frate, swipe pe stînga, că-i cu spume!“ „Dă-i cu share că-ți iei mii de like-uri.“ Par niște creaturi ciudate care vorbesc un limbaj inventat. Și sînt altfel proptiți în lumea asta. Spre deosebire de tine, care cîntărești omenește și pe îndelete ce e în jur, ăștia sînt cumva rupți, plutesc agățați de o altă lume, cu firele albe ale căștilor ieșindu-le din urechi, cu Kindle-urile și telefoanele lor deștepte și cu ochii lor limpezi jumate în net, jumate aici. 

Iar cînd vei vedea că pe canapeaua ta din sufragerie stă un Pokemon galben cu urechile lungi, atunci să te temi. Să te temi tare, mamă. 

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Tragedia de la Cluj. Cine sunt cele trei persoane care s-au electrocutat în piscină. Cum s-a petrecut incidentul
Un fost director de bancă se numără printre cei trei clujeni găsiți electrocutați lângă piscină. Ovidiu Mureșan avea 46 de ani și este descris de prieteni drept un „om extraordinar”. Alături de el au murit și părinții lui.
image
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Mulți politicieni s-au grăbit să-și asocieze imaginea cu victoria României în fața Ucrainei. În realitate, susținătorii admirabili ai tricolorilor sunt cei care s-au chinuit să ajungă în Germania. Iar acolo au plâns de bucurie. Printre ei, Cezar Micheten, cu o poveste superbă.
image
Trei lucruri surprinzătoare despre moarte. Dezvăluirile unei asistente medicale: „Știau oarecum ce se întâmplă”
O asistentă medicală a dezvăluit trei lucruri pe care le-a sesizat în legătură cu moartea: de la faptul că oamenii pot auzi chiar și atunci când sunt inconștienți până la faptul că deshidratarea face ca procesul să fie mai puțin dureros, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.