Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 954 din 21 – 27 iulie 2022
image

O DECIZIE PERSONALĂ, CARE ARE RĂDĂCINI SOLIDE ÎN LABIRINTUL FORMELOR DE ADORAȚIE, N-AR TREBUI SĂ AJUNGĂ PÎNĂ LA ETAJUL 6

Știrea că jurnalistul Dorin Chioțea a demisionat din funcția de șef al Departamentului de Sport din TVR este cu adevărat importantă datorită motivației demisiei. Dl Chioțea a explicat așa: „Nu m-a obligat nimeni să fac asta. E o decizie personală, care are rădăcini solide în obligația legală de a depune declarația de avere. Familia mea consideră asta o violare a intimității. Vă mulțumesc pentru sprijin, dar și că m-ați suportat”. Chestiunea e importantă, pentru că declarațiile de avere nu folosesc la absolut nimic în afara furnizării de muniție pentru atacuri de presă și alimentării „urii de clasă”. Nu au oprit furtul, corupția și nici nu au ajutat serios la anchetarea marilor averi dubioase. Îl felicit pe dl Chioțea că a ales păstrarea caracterului privat al dimensiunii averii familiei sale părăsind funcția. (S. V.)

Duminică, 11 iulie, labirintul din tufișuri de tuia (Thuja occidentalis) al orășelului saxon Kohren-Sahlis – numit de Jörg Günther, administratorul parcului, „Labirintul simțurilor” – și-a deschis porțile pentru 78 de nudiști din Berlin, Hessa, Brandenburg și din Elveția – cu toții, adepți ai așa-numitei Freikörperkultur (FKK) sau „cultura corpului liber”. Cum ar veni, tufiș la tufiș trage. (M. P.)

Într-o țară în care știm bine că formele sînt mai importante decît fondul, e de mirare să vezi că există poate cele mai rar spălate vitrine de magazine din Europa. Fațadele nu par să intre în categoria formelor. Și e de asemenea ciudat să descoperi că oamenii nu dau doi bani pe felul în care arată firmele. Nu contează că o literă sau mai multe au căzut sau că instalațiile luminoase s-au stricat. Exemplele sînt nenumărate, dar într-o seară, de curînd, am văzut în Mamaia GRAND H… ASTORIA sau, și mai neașteptat, la reprezentanța Mercedes din Constanța: ȚIRIAC AU… (A. M.)

Consemnez cu tristețe că în ultima vreme au plecat într-o lume mai pașnică cîțiva muzicieni care, în perioade diferite din viața mea, mi-au adus multă pace în suflet: cantautorii americani Mark Lanegan, Jim Seals și Julee Cruise, compozitorii de muzică electronică germani Klaus Schulze și Andy Fletcher (Depeche Mode) și grecul Vangelis sau, cel mai recent, pianistul Radu Lupu. Singura consolare este faptul că le țin în mîini casetele, CD-urile și vinilurile, aceste artefacte ale muzicii care, pentru generația mea, au fost adevărate obiecte de adorație. (M. C.)

Într-un recent raport, ONU avertizează că au fost depășite şase din cele nouă praguri pe care omenirea n-ar trebui să le treacă pentru a menţine „condiţii favorabile propriei dezvoltări”. Nu știu cît va înclina balanța acest avertisment, cînd pe celălalt taler este inscripționat: „Pînă nu dă cu capul de pragul de sus, tot nu se lasă”. (S. G.)

„O vulpe pe nume Günther” – titrează Der Spiegel un articol despre o vulpe care a apărut într-un birou al Senatului din Berlin și pe care senatoarea Katja Kipping a botezat-o Günther. „Nu se știe cum a reușit să ajungă pînă la etajul 6, fără carte de identitate sau programare” – a postat Administrația pe Twitter. Rîdem și glumim, totuși, avînd în vedere că, recent, o altă vulpe a fost fotografiată într-un autobuz, tot în Berlin, poate ar trebui să ne gîndim că avem de-a face cu un remake vivant al cărții lui Lion Feuchtwanger – redenumit, bineînțeles, Vulpile din vie au ajuns în Berlin. (S. G.)

ȘI SĂ MAI SPUNĂ CINEVA (DESIGUR, UN REGE PRINS DE POLIȚIȘTI) CĂ ASTĂZI A CRESCUT LUMEA…

„Moarte cumplită pentru un fost viceprimar PSD. A fost ucis de o combină agricolă” – titrează gandul.ro. Florin Sala, 52 de ani, fusese viceprimarul comunei Drăgănești din județul Bihor, în mandatul 2016-2020, și era, în prezent, consilier local ales pe listele Partidului Social Democrat. Potrivit martorilor, Florin Sala ar fi căzut de pe combină și ar fi fost strivit de utilajul agricol. Localnicul care l-a găsit le-a spus anchetatorilor că viceprimarul se afla pe cîmp și strîngea recolta cu ajutorul unei combine agricole. Să-i fie țărîna ușoară. Și să mai spună cineva că PSD-iștii nu sînt oameni gospodari… (M. P.)

Lîngă Nantes, un grup de oameni pasionați de șah au pus mînă de la mînă și au construit cea mai mare piesă de șah din lume: 6,30 m înălțime și 3,8 tone. Este, desigur, un rege. Și, pardon, este alb. Pînă la această ispravă a francezilor, cea mai mare piesă de șah din lume era una din America: doar 6,09 m înălțime. Tot un rege. Și tot alb. Oamenii ăștia nu au înțeles ce vremuri trăim? Sper să nu le dea cineva șah-mat cu nebunul negru... (S. V.)

Unui bărbat din județul Suceava i s-a deschis dosar penal după ce a spart un magazin dintr-o comună pentru că îi era foame. A fost prins de polițiști chiar în interiorul magazinului. Reușise să mănînce două iaurturi, o roșie și cîteva felii de pîine. E în știrea asta o tristețe maximă. (A. M. S.)

După așa o inflație de prințese, m-a bucurat cînd am citit că a apărut o nouă păpuşă Barbie din seria „Inspiring Women”, după chipul și asemănarea cercetătoarei Jane Goodall. Păpușa Goodall, confecţionată din plastic reciclat, e îmbrăcată într-o cămaşă kaki şi pantaloni scurţi, are în mînă o agendă și poartă un binoclu la gît, iar lîngă ea se află David Greybeard, o replică a primului cimpanzeu care s-a împrietenit cu cercetătoarea în timpul studiului realizat în Gombe National Park, pe teritoriul de astăzi al Tanzaniei, în estul Africii. (A. M. S.)

Vasile Dîncu spunea într-o seară la TV că, pe fondul războiului din Ucraina, a crescut foarte mult numărul românilor doritori să se înscrie în armată, explicînd acest lucru prin „încrederea românilor în instituția Armatei”. Dat fiind că, de cînd a început războiul ruso-ucrainean, Armata română a pierdut nu mai puțin de nouă soldați, toți morți accidental în timpul antrenamentelor, poate că cei înscriși au încredere în oferta suicidară a Armatei. (M. C.)

Am dat o raită virtuală prin Dumbrăvița, județul Timiș, de unde ne-am umplut desaga cu aceste nume de firme: Daciale SRL, Vertical Finance SRL, Fabrica De Carosări SRL, Miracolul Plantelor SRL, Ambulanța Horticola SRL, Segment SRL, Poftiți Pe La Noi 2018 SRL, Chindea & Angels SRL, Nutriția Pentru Toți SRL, Dece SRL, Obiectiv Maxim SRL, Estimatus SRL, Activus SRL, Fugiamus SRL, Incrementum Noa SRL, Faraonus Consulting SRL, Profesoara De Joacă 2020 SRL, Femme Artistique SRL, Bleu Ciel SRL, Bradul Alb SRL, Amintiri Pentru Tine SRL, Amintiri De Suflet SRL, Strateg SRL, Tâmplarul Tău SRL, Prima Bella Kiki SRL, Kochet Amadeus SRL, Fotbaliada SRL, Studio Nomadic SRL, Sub-Cult-Ura SRL, Drumul Inimii SRL, Călătorescu SRL, Linia De Sosire SRL, Giugiu Box SRL, Ackrobat Profesional SRL, Casa Cu Grădini SRL, Renderistic SRL, Bursa De Cartușe SRL, Endless SRL, Merg În Banat SRL, Morcovul Zurliu SRL, Trovailtuoperche SRL, În Grădina Ta SRL, Garajul Fructelor SRL, Merovingian Consult SRL, Brutăria Oxigen 2021 SRL, Noi Facem SRL, Da Capo SRL, Zen Montaje SRL, Metal Fain Design SRL, Lumânări Parfumate Cu Stil SRL, Artistul Pescar SRL, Călătorii Autentice SRL, O Noapte Călduroasă 2018 SRL, Clasicul Dulce SRL, Se Rezolvă Business & Consulting SRL, Mogâldeața SRL, Zâmbește Cu Kavi SRL, Lemnar De Treabă SRL, Punem Lumea În Mișcare SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Alex Drueke si Andy Huynh veterani americani captivi in Rusia FOTO The Telegraph jpg
Doi veterani americani, mărturisiri tulburătoare despre captivitatea la ruși: „Eram pregătiți să murim”
Doi veterani americani reveniți recent acasă după mai bine de trei luni petrecute în captivitatea forțelor armate ruse fac mărturisiri tulburătoare despre torturile la care au fost supuși în prizonierat și insistă ca Ucraina să fie ajutată în fața agresiunii militare a Moscovei.
tomate negre romanesti jpg
Locul din România unde crește tomata neagră, abia creată de americani. Pigmentul are proprietăți anticancerigene
Au apărut tomatele violet cu proprietăți în prevenirea cancerului. Cercetătorii americani tocmai au făcut acest anunț în publicațiile de specialitate. La noi crește de mulți ani un soi asemănător, la Buzău.
Himars FOTO Shutterstock
Cum încearcă Ucraina să convingă SUA pentru a-i livra sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune
În efortul de convinge administrația Biden să-i livreze sisteme de rachete cu rază de acțiune mai lungă decât cele primite până acum, Guvernul ucrainean oferă acum părții americane o vizibilitate completă și continuă asupra listei lor de ținte rusești, scrie CNN.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia