Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 954 din 21 – 27 iulie 2022
image

O DECIZIE PERSONALĂ, CARE ARE RĂDĂCINI SOLIDE ÎN LABIRINTUL FORMELOR DE ADORAȚIE, N-AR TREBUI SĂ AJUNGĂ PÎNĂ LA ETAJUL 6

Știrea că jurnalistul Dorin Chioțea a demisionat din funcția de șef al Departamentului de Sport din TVR este cu adevărat importantă datorită motivației demisiei. Dl Chioțea a explicat așa: „Nu m-a obligat nimeni să fac asta. E o decizie personală, care are rădăcini solide în obligația legală de a depune declarația de avere. Familia mea consideră asta o violare a intimității. Vă mulțumesc pentru sprijin, dar și că m-ați suportat”. Chestiunea e importantă, pentru că declarațiile de avere nu folosesc la absolut nimic în afara furnizării de muniție pentru atacuri de presă și alimentării „urii de clasă”. Nu au oprit furtul, corupția și nici nu au ajutat serios la anchetarea marilor averi dubioase. Îl felicit pe dl Chioțea că a ales păstrarea caracterului privat al dimensiunii averii familiei sale părăsind funcția. (S. V.)

Duminică, 11 iulie, labirintul din tufișuri de tuia (Thuja occidentalis) al orășelului saxon Kohren-Sahlis – numit de Jörg Günther, administratorul parcului, „Labirintul simțurilor” – și-a deschis porțile pentru 78 de nudiști din Berlin, Hessa, Brandenburg și din Elveția – cu toții, adepți ai așa-numitei Freikörperkultur (FKK) sau „cultura corpului liber”. Cum ar veni, tufiș la tufiș trage. (M. P.)

Într-o țară în care știm bine că formele sînt mai importante decît fondul, e de mirare să vezi că există poate cele mai rar spălate vitrine de magazine din Europa. Fațadele nu par să intre în categoria formelor. Și e de asemenea ciudat să descoperi că oamenii nu dau doi bani pe felul în care arată firmele. Nu contează că o literă sau mai multe au căzut sau că instalațiile luminoase s-au stricat. Exemplele sînt nenumărate, dar într-o seară, de curînd, am văzut în Mamaia GRAND H… ASTORIA sau, și mai neașteptat, la reprezentanța Mercedes din Constanța: ȚIRIAC AU… (A. M.)

Consemnez cu tristețe că în ultima vreme au plecat într-o lume mai pașnică cîțiva muzicieni care, în perioade diferite din viața mea, mi-au adus multă pace în suflet: cantautorii americani Mark Lanegan, Jim Seals și Julee Cruise, compozitorii de muzică electronică germani Klaus Schulze și Andy Fletcher (Depeche Mode) și grecul Vangelis sau, cel mai recent, pianistul Radu Lupu. Singura consolare este faptul că le țin în mîini casetele, CD-urile și vinilurile, aceste artefacte ale muzicii care, pentru generația mea, au fost adevărate obiecte de adorație. (M. C.)

Într-un recent raport, ONU avertizează că au fost depășite şase din cele nouă praguri pe care omenirea n-ar trebui să le treacă pentru a menţine „condiţii favorabile propriei dezvoltări”. Nu știu cît va înclina balanța acest avertisment, cînd pe celălalt taler este inscripționat: „Pînă nu dă cu capul de pragul de sus, tot nu se lasă”. (S. G.)

„O vulpe pe nume Günther” – titrează Der Spiegel un articol despre o vulpe care a apărut într-un birou al Senatului din Berlin și pe care senatoarea Katja Kipping a botezat-o Günther. „Nu se știe cum a reușit să ajungă pînă la etajul 6, fără carte de identitate sau programare” – a postat Administrația pe Twitter. Rîdem și glumim, totuși, avînd în vedere că, recent, o altă vulpe a fost fotografiată într-un autobuz, tot în Berlin, poate ar trebui să ne gîndim că avem de-a face cu un remake vivant al cărții lui Lion Feuchtwanger – redenumit, bineînțeles, Vulpile din vie au ajuns în Berlin. (S. G.)

ȘI SĂ MAI SPUNĂ CINEVA (DESIGUR, UN REGE PRINS DE POLIȚIȘTI) CĂ ASTĂZI A CRESCUT LUMEA…

„Moarte cumplită pentru un fost viceprimar PSD. A fost ucis de o combină agricolă” – titrează gandul.ro. Florin Sala, 52 de ani, fusese viceprimarul comunei Drăgănești din județul Bihor, în mandatul 2016-2020, și era, în prezent, consilier local ales pe listele Partidului Social Democrat. Potrivit martorilor, Florin Sala ar fi căzut de pe combină și ar fi fost strivit de utilajul agricol. Localnicul care l-a găsit le-a spus anchetatorilor că viceprimarul se afla pe cîmp și strîngea recolta cu ajutorul unei combine agricole. Să-i fie țărîna ușoară. Și să mai spună cineva că PSD-iștii nu sînt oameni gospodari… (M. P.)

Lîngă Nantes, un grup de oameni pasionați de șah au pus mînă de la mînă și au construit cea mai mare piesă de șah din lume: 6,30 m înălțime și 3,8 tone. Este, desigur, un rege. Și, pardon, este alb. Pînă la această ispravă a francezilor, cea mai mare piesă de șah din lume era una din America: doar 6,09 m înălțime. Tot un rege. Și tot alb. Oamenii ăștia nu au înțeles ce vremuri trăim? Sper să nu le dea cineva șah-mat cu nebunul negru... (S. V.)

Unui bărbat din județul Suceava i s-a deschis dosar penal după ce a spart un magazin dintr-o comună pentru că îi era foame. A fost prins de polițiști chiar în interiorul magazinului. Reușise să mănînce două iaurturi, o roșie și cîteva felii de pîine. E în știrea asta o tristețe maximă. (A. M. S.)

După așa o inflație de prințese, m-a bucurat cînd am citit că a apărut o nouă păpuşă Barbie din seria „Inspiring Women”, după chipul și asemănarea cercetătoarei Jane Goodall. Păpușa Goodall, confecţionată din plastic reciclat, e îmbrăcată într-o cămaşă kaki şi pantaloni scurţi, are în mînă o agendă și poartă un binoclu la gît, iar lîngă ea se află David Greybeard, o replică a primului cimpanzeu care s-a împrietenit cu cercetătoarea în timpul studiului realizat în Gombe National Park, pe teritoriul de astăzi al Tanzaniei, în estul Africii. (A. M. S.)

Vasile Dîncu spunea într-o seară la TV că, pe fondul războiului din Ucraina, a crescut foarte mult numărul românilor doritori să se înscrie în armată, explicînd acest lucru prin „încrederea românilor în instituția Armatei”. Dat fiind că, de cînd a început războiul ruso-ucrainean, Armata română a pierdut nu mai puțin de nouă soldați, toți morți accidental în timpul antrenamentelor, poate că cei înscriși au încredere în oferta suicidară a Armatei. (M. C.)

Am dat o raită virtuală prin Dumbrăvița, județul Timiș, de unde ne-am umplut desaga cu aceste nume de firme: Daciale SRL, Vertical Finance SRL, Fabrica De Carosări SRL, Miracolul Plantelor SRL, Ambulanța Horticola SRL, Segment SRL, Poftiți Pe La Noi 2018 SRL, Chindea & Angels SRL, Nutriția Pentru Toți SRL, Dece SRL, Obiectiv Maxim SRL, Estimatus SRL, Activus SRL, Fugiamus SRL, Incrementum Noa SRL, Faraonus Consulting SRL, Profesoara De Joacă 2020 SRL, Femme Artistique SRL, Bleu Ciel SRL, Bradul Alb SRL, Amintiri Pentru Tine SRL, Amintiri De Suflet SRL, Strateg SRL, Tâmplarul Tău SRL, Prima Bella Kiki SRL, Kochet Amadeus SRL, Fotbaliada SRL, Studio Nomadic SRL, Sub-Cult-Ura SRL, Drumul Inimii SRL, Călătorescu SRL, Linia De Sosire SRL, Giugiu Box SRL, Ackrobat Profesional SRL, Casa Cu Grădini SRL, Renderistic SRL, Bursa De Cartușe SRL, Endless SRL, Merg În Banat SRL, Morcovul Zurliu SRL, Trovailtuoperche SRL, În Grădina Ta SRL, Garajul Fructelor SRL, Merovingian Consult SRL, Brutăria Oxigen 2021 SRL, Noi Facem SRL, Da Capo SRL, Zen Montaje SRL, Metal Fain Design SRL, Lumânări Parfumate Cu Stil SRL, Artistul Pescar SRL, Călătorii Autentice SRL, O Noapte Călduroasă 2018 SRL, Clasicul Dulce SRL, Se Rezolvă Business & Consulting SRL, Mogâldeața SRL, Zâmbește Cu Kavi SRL, Lemnar De Treabă SRL, Punem Lumea În Mișcare SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.