Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 953 din 14 – 20 iulie 2022
image

ÎNTRUCÎT ELIMINAREA COMPLETĂ A PERFECȚIUNII E FOARTE DIFICILĂ, NU POȚI SĂ NU TE GÎNDEȘTI CĂ ACELAȘI BUFON CARE PRESTEAZĂ SERVICII NOAPTEA A DETERMINAT TRAIECTORIA UNEI TURME DE CĂPRIOARE

● Întrucît eliminarea completă a plasticului prezent în deșeurile alimentare din care se fac furajele e foarte dificilă, politica de reciclare a materialelor plastice permite, în mai multe țări europene, o cotă de 0,15% de mase plastice prezente în hrana pentru animale. Dacă plasticul ingerat de animale s-ar transfera pur și simplu la consumatorul uman, și ținînd seama că un european consumă în medie 82 de kilograme de carne anual, ar însemna că odată cu steak-urile, cîrnații și mezelurile noastre înfulecăm cca. 123 de grame de plastic pe an; concret, echivalentul a 12 pet-uri de 500 ml sau 23 de pungi de plastic. Poftă bună. (M. P.)

● Cînd credeam că nimic nu e mai dezamăgitor decît un pepene răscopt, care te ademenește cu senzația perfecțiunii așa cum o știi din amintiri, am dat peste ecranizarea romanului lui Romain Gary, La vie devant soi. O producție din 2020, în regia lui Edoardo Ponti, cu Sofia Loren în rolul principal, al cărei scenariu n-are nici în clin, nici în mînecă cu cartea lui Gary (poate doar cîteva nume de personaje). Am regretat că l-am văzut pe laptop, căci n-am putut ieși ofuscată și bombănind din sală. (S. G.)

● Goana după concizie a celor care scriu titluri pentru știrile de pe net induce adesea (probabil, involuntar) o senzație de perplexitate cînd citești doar titlul. De pildă, pe acesta: „150 de kilograme fatale au fost confiscate de urgență“. Nu poți să nu te gîndești că în curînd o să le vină rîndul centimetrilor mortali sau – de ce nu? – hectarului ucigaș. (D. S.)

● Boris Johnson nu va mai fi premier. În ciuda impresiei ceva mai bune pe care a creat-o cu ocazia invaziei rusești din Ucraina, el rămîne în fond (o spun persoane care urmăresc de decenii viața politică din Marea Britanie) același bufon care a fost toată viața. Mulți oameni serioși s-au mirat foarte tare că un asemenea personaj a ajuns să conducă această țară. Boris n-a fost chiar ca Donald, tot așa cum nici englezii nu-s ca americanii. Dar, odată cu demisia lui Boris, pare că se încheie măcar un episod din seria populismului. Vorba lui Porky Pig: That’s all folks! (A. M.)

● Nu pot să nu remarc latența literar-poetică a breslei transportatorilor din Grecia. Numele oricărei companii care prestează servicii de transporturi-relocări include cuvîntul „metaforés” („transporturi”). Camionagiii, șoferii de TIR, harabagiii, hamalii și cărăușii greci fac proză de o viață fără să știe. (M. P.)

● 5 ani și 211 zile are cea mai tînără autoare publicată. O cheamă Bella, trăiește în Marea Britanie și a scris povestea unei pisici care se pierde după ce se aventurează afară, noaptea. I-a luat cam cinci zile să scrie cartea și a ilustrat-o singură. Extrem de tînăra autoare a declarat că ar vrea ca opera ei să-i învețe pe copii să nu plece singuri de acasă, mai ales în timpul nopții. Demn de menționat este faptul că Pisica pierdută s-a vîndut în peste 1.000 de exemplare pe Amazon, cam cît trebuie să vîndă un scriitor de la noi pentru a fi considerat „de succes”. (A. A. D.)

● Katherine Johnson, faimoasa matematiciană de culoare de la NASA a cărei viață a inspirat filmul Hidden Figures, tocmai a murit la vîrsta de 101 ani. În 1961 a calculat parametrii suborbitali ai primului zbor american în spațiu, iar opt ani mai tîrziu, a determinat traiectoria lui Apollo 11 care i-a dus pe Armstrong și Aldrin pe Lună. A făcut toate aceste calcule cu creionul pe hîrtie, ajutată de un echer. (M. C.)

● În Kinlochleven, o mică localitate din Scoția, locuitorii nu mai știu cum să gestioneze instalarea unei turme de căprioare în sat. O turmă de aproximativ douăzeci de căprioare și-a stabilit reședința acolo. Sînt din ce în ce mai numeroase și nu le mai e deloc frică de oameni. Cerbii și căprioarele se plimbă liniștiți pe străzile satului și nu mai arată nici cea mai mică teamă de locuitori și de animale. E frumos pînă devine periculos. (A. M. S.)

ÎN MULTE LOCURI, CAMERELE DE SUPRAVEGHERE AU PIERDUT CAPACITATEA DE A DISTINGE ÎNTRE MIROSUL INFLAȚIEI ȘI ALEGERE

● Luna iunie din anul acesta, cum se știe, a fost secetoasă în multe locuri din țară, inclusiv în București. Tot cum se știe, seceta, mai ales într-o lună în care, de obicei, se așteaptă multe ploi, aduce cu ea o mulțime de probleme. Nu e un fenomen tocmai benefic. El  vine însă și cu cîteva avantaje. Teoretic, printre ele ar fi lipsa țînțarilor. Dar numai teoretic, pentru că acum, în București, culmea e că odată cu seceta au apărut și o mulțime de țînțari. Să-i fie oare milă primarului de ei, de nu dă cu insecticid? (A. M.)

● Un român din Napoli a fost surprins de camerele de supraveghere cărînd pe scuter, într-un sac de plastic, cadavrul prietenului său tot român, ucis de mîna sa, cadavru pe care l-a depus pe un teren agricol de la marginea orașului. Faptul că s-a întîmplat în Napoli, un fel de pol național italian al criminalității, mă face să pun această oribilă crimă pe seama tradiției. (M. C.)

● Mircea Geoană, probabil cel mai ridicol om politic român, dar sigur cel mai ambițios, s-a gîndit că războiul din Ucraina, combinat cu funcția lui la NATO, e o fericită așezare a astrelor ca să devină președinte al României. Adevărul este exact invers: nivelul deprimant al clasei noastre politice, cuplat cu năuceala și superficialitatea celor mai mulți dintre români, care au pierdut de mult capacitatea de a distinge între prostie și deșteptăciune, între impostură și merit, între bine și rău, indică un moment mai degrabă nefast. Atît de nefast, încît Geoană chiar are șanse să-și vadă visul cu ochii. Pe de altă parte, știți cum se spune: nu subestimați niciodată capacitatea prostului de a-și face rău singur. Mai vorbim despre asta. (S. V.)

● Cum este sezonul levănțicii, iar mai toate stațiile de metrou sînt invadate de mirosul buchețelelor care își așteaptă cumpărătorii, așezate frumos în coșuri de răchită, concurența între vînzători este una aprigă. Drept care nu pot să nu amintesc cea mai bună, exhaustivă și onestă reclamă, scrisă pe un carton de către o precupeață, pentru care firmele de advertising ar trebui să se bată: „Levănțică bună pentru somn, relaxare și țînțari”. (S. G.)

● În Marea Britanie, mai nou, anumite supermarket-uri au pus etichete de securitate pe bucățile de brînză. Așa cum există pe sticlele de băutură. Motivația a fost: înăsprirea măsurilor de securitate, deoarece cumpărătorii simt din ce în ce mai tare costurile inflației. În cazul ăsta ne putem aștepta să devină cheddar-ul un fel de parfum Chanel. (A. M. S.)

● Americanca Bette Nash are 86 de ani și este cea mai în vîrstă stewardesă din lume încă în activitate. Lucrează și azi pentru American Airlines. Mai interesante decît recordul în sine sînt amintirile ei: a început meseria în 1957, pe vremea în care pasagerii cumpărau biletul de avion la urcarea în aeronavă chiar de la stewardesă și își procurau asigurările de călătorie de la un automat aflat în aeroport. Zborul de la New York la Washington costa 12 dolari, iar imediat după servirea mesei, stewardesa oferea țigări pasagerilor, la alegere între Marlboro și Kent. Ce vremuri! (S. V.)

Foto: M. Pleșu

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.