Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 953 din 14 – 20 iulie 2022
image

ÎNTRUCÎT ELIMINAREA COMPLETĂ A PERFECȚIUNII E FOARTE DIFICILĂ, NU POȚI SĂ NU TE GÎNDEȘTI CĂ ACELAȘI BUFON CARE PRESTEAZĂ SERVICII NOAPTEA A DETERMINAT TRAIECTORIA UNEI TURME DE CĂPRIOARE

● Întrucît eliminarea completă a plasticului prezent în deșeurile alimentare din care se fac furajele e foarte dificilă, politica de reciclare a materialelor plastice permite, în mai multe țări europene, o cotă de 0,15% de mase plastice prezente în hrana pentru animale. Dacă plasticul ingerat de animale s-ar transfera pur și simplu la consumatorul uman, și ținînd seama că un european consumă în medie 82 de kilograme de carne anual, ar însemna că odată cu steak-urile, cîrnații și mezelurile noastre înfulecăm cca. 123 de grame de plastic pe an; concret, echivalentul a 12 pet-uri de 500 ml sau 23 de pungi de plastic. Poftă bună. (M. P.)

● Cînd credeam că nimic nu e mai dezamăgitor decît un pepene răscopt, care te ademenește cu senzația perfecțiunii așa cum o știi din amintiri, am dat peste ecranizarea romanului lui Romain Gary, La vie devant soi. O producție din 2020, în regia lui Edoardo Ponti, cu Sofia Loren în rolul principal, al cărei scenariu n-are nici în clin, nici în mînecă cu cartea lui Gary (poate doar cîteva nume de personaje). Am regretat că l-am văzut pe laptop, căci n-am putut ieși ofuscată și bombănind din sală. (S. G.)

● Goana după concizie a celor care scriu titluri pentru știrile de pe net induce adesea (probabil, involuntar) o senzație de perplexitate cînd citești doar titlul. De pildă, pe acesta: „150 de kilograme fatale au fost confiscate de urgență“. Nu poți să nu te gîndești că în curînd o să le vină rîndul centimetrilor mortali sau – de ce nu? – hectarului ucigaș. (D. S.)

● Boris Johnson nu va mai fi premier. În ciuda impresiei ceva mai bune pe care a creat-o cu ocazia invaziei rusești din Ucraina, el rămîne în fond (o spun persoane care urmăresc de decenii viața politică din Marea Britanie) același bufon care a fost toată viața. Mulți oameni serioși s-au mirat foarte tare că un asemenea personaj a ajuns să conducă această țară. Boris n-a fost chiar ca Donald, tot așa cum nici englezii nu-s ca americanii. Dar, odată cu demisia lui Boris, pare că se încheie măcar un episod din seria populismului. Vorba lui Porky Pig: That’s all folks! (A. M.)

● Nu pot să nu remarc latența literar-poetică a breslei transportatorilor din Grecia. Numele oricărei companii care prestează servicii de transporturi-relocări include cuvîntul „metaforés” („transporturi”). Camionagiii, șoferii de TIR, harabagiii, hamalii și cărăușii greci fac proză de o viață fără să știe. (M. P.)

● 5 ani și 211 zile are cea mai tînără autoare publicată. O cheamă Bella, trăiește în Marea Britanie și a scris povestea unei pisici care se pierde după ce se aventurează afară, noaptea. I-a luat cam cinci zile să scrie cartea și a ilustrat-o singură. Extrem de tînăra autoare a declarat că ar vrea ca opera ei să-i învețe pe copii să nu plece singuri de acasă, mai ales în timpul nopții. Demn de menționat este faptul că Pisica pierdută s-a vîndut în peste 1.000 de exemplare pe Amazon, cam cît trebuie să vîndă un scriitor de la noi pentru a fi considerat „de succes”. (A. A. D.)

● Katherine Johnson, faimoasa matematiciană de culoare de la NASA a cărei viață a inspirat filmul Hidden Figures, tocmai a murit la vîrsta de 101 ani. În 1961 a calculat parametrii suborbitali ai primului zbor american în spațiu, iar opt ani mai tîrziu, a determinat traiectoria lui Apollo 11 care i-a dus pe Armstrong și Aldrin pe Lună. A făcut toate aceste calcule cu creionul pe hîrtie, ajutată de un echer. (M. C.)

● În Kinlochleven, o mică localitate din Scoția, locuitorii nu mai știu cum să gestioneze instalarea unei turme de căprioare în sat. O turmă de aproximativ douăzeci de căprioare și-a stabilit reședința acolo. Sînt din ce în ce mai numeroase și nu le mai e deloc frică de oameni. Cerbii și căprioarele se plimbă liniștiți pe străzile satului și nu mai arată nici cea mai mică teamă de locuitori și de animale. E frumos pînă devine periculos. (A. M. S.)

ÎN MULTE LOCURI, CAMERELE DE SUPRAVEGHERE AU PIERDUT CAPACITATEA DE A DISTINGE ÎNTRE MIROSUL INFLAȚIEI ȘI ALEGERE

● Luna iunie din anul acesta, cum se știe, a fost secetoasă în multe locuri din țară, inclusiv în București. Tot cum se știe, seceta, mai ales într-o lună în care, de obicei, se așteaptă multe ploi, aduce cu ea o mulțime de probleme. Nu e un fenomen tocmai benefic. El  vine însă și cu cîteva avantaje. Teoretic, printre ele ar fi lipsa țînțarilor. Dar numai teoretic, pentru că acum, în București, culmea e că odată cu seceta au apărut și o mulțime de țînțari. Să-i fie oare milă primarului de ei, de nu dă cu insecticid? (A. M.)

● Un român din Napoli a fost surprins de camerele de supraveghere cărînd pe scuter, într-un sac de plastic, cadavrul prietenului său tot român, ucis de mîna sa, cadavru pe care l-a depus pe un teren agricol de la marginea orașului. Faptul că s-a întîmplat în Napoli, un fel de pol național italian al criminalității, mă face să pun această oribilă crimă pe seama tradiției. (M. C.)

● Mircea Geoană, probabil cel mai ridicol om politic român, dar sigur cel mai ambițios, s-a gîndit că războiul din Ucraina, combinat cu funcția lui la NATO, e o fericită așezare a astrelor ca să devină președinte al României. Adevărul este exact invers: nivelul deprimant al clasei noastre politice, cuplat cu năuceala și superficialitatea celor mai mulți dintre români, care au pierdut de mult capacitatea de a distinge între prostie și deșteptăciune, între impostură și merit, între bine și rău, indică un moment mai degrabă nefast. Atît de nefast, încît Geoană chiar are șanse să-și vadă visul cu ochii. Pe de altă parte, știți cum se spune: nu subestimați niciodată capacitatea prostului de a-și face rău singur. Mai vorbim despre asta. (S. V.)

● Cum este sezonul levănțicii, iar mai toate stațiile de metrou sînt invadate de mirosul buchețelelor care își așteaptă cumpărătorii, așezate frumos în coșuri de răchită, concurența între vînzători este una aprigă. Drept care nu pot să nu amintesc cea mai bună, exhaustivă și onestă reclamă, scrisă pe un carton de către o precupeață, pentru care firmele de advertising ar trebui să se bată: „Levănțică bună pentru somn, relaxare și țînțari”. (S. G.)

● În Marea Britanie, mai nou, anumite supermarket-uri au pus etichete de securitate pe bucățile de brînză. Așa cum există pe sticlele de băutură. Motivația a fost: înăsprirea măsurilor de securitate, deoarece cumpărătorii simt din ce în ce mai tare costurile inflației. În cazul ăsta ne putem aștepta să devină cheddar-ul un fel de parfum Chanel. (A. M. S.)

● Americanca Bette Nash are 86 de ani și este cea mai în vîrstă stewardesă din lume încă în activitate. Lucrează și azi pentru American Airlines. Mai interesante decît recordul în sine sînt amintirile ei: a început meseria în 1957, pe vremea în care pasagerii cumpărau biletul de avion la urcarea în aeronavă chiar de la stewardesă și își procurau asigurările de călătorie de la un automat aflat în aeroport. Zborul de la New York la Washington costa 12 dolari, iar imediat după servirea mesei, stewardesa oferea țigări pasagerilor, la alegere între Marlboro și Kent. Ce vremuri! (S. V.)

Foto: M. Pleșu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Încurcături
M-am alipit și eu grupului în care povestea, mai un zîmbet, mai o aluzie, devenise un „poate”.
Zizi și neantul jpeg
Moși, daruri, tradiții
Moș Nicolae e primul din seria Moșilor de iarnă de la noi.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
The most beautiful time of the year... pe bune?!
„Băi, trebuie să mergem să luăm ceva provizii, că vin termitele astea și nu mai găsim nimic! Măcar pîine să avem”.
E cool să postești jpeg
8 secunde
Cît de mult ne afectează toate aceste zgîndăreli emoționale și acele false informații care, sub masca unei cunoașteri, ascund doar un munte de rumeguș?
p 20 Muzeul Taranului Roman WC jpg
Caietul de desene al Ioanei Bătrânu
Studiile adunate în album fac prezente, de altfel, teme dominante ale Muzeului configurat de Horia Bernea şi de echipa lui.
Theodor Pallady jpeg
Miracolul mirării
Pe firmamentul filozofiei europene din veacul 20 au strălucit cel puțin trei gînditoare evreice, ardente și tributare unui inerent „feminism” axiologic
974 21 2 jpg
Școala de arhitectură, ca o citadelă...
Se spune despre arhitectură că reușește să surprindă cu cea mai mare acuratețe spiritul unei epoci
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cu alte cuvinte, dacă Grinch există, există cu siguranță și Moș Crăciun.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.

Adevarul.ro

image
Austria se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen. Anunțul, făcut de ministrul de Interne
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat hotărârea definitivă a ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale.
image
A renunțat la „visul american” și s-a întors în România. Povestea pensiunii dintr-un cătun izolat în splendoare
După 26 de ani petrecuți în Statele Unite ale Americii, Virgil Marchiș s-a întors definitiv acasă, în Maramureș, unde și-a făcut o pensiune împreună cu femeia iubită. Spune că nu s-ar mai duce în America decât în vizită și doar alături de partenera lui.
image
Actori din Wednesday, despre filmările în România: „Nimic nu m-a pregătit pentru asta”
Câțiva dintre actorii străini din serialul „Wednesday” (Addams), producția filmată în România, care a avut cea mai bună lansare de pe Netflix, au vorbit despre experiența lor din țara noastră, într-un interviu pentru HotNews.ro

HIstoria.ro

image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.
image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.