Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1035 din 8 februarie – 14 februarie 2024
Foto: F.Prica
Foto: F.Prica

REGULILE DE COLECTARE A NORILOR DE LA SOL AR PUTEA FI INTERPRETATE CA SCUZE PENTRU IDEEA DE A ADĂUGA SARE PERICOLULUI

 Cumpăr un suvenir: niște șosete într-o conservă care poartă abțibildul unei importante mărci de pește putrezit (specialitate suedeză) – Prima Surströmming. Băiatul de la Security mă reține 40 de minute, crezînd că încercam să violez regulile de îmbarcare ale companiei aeriene. Au venit încă trei bărbați impunători și s-au năpustit asupra conservei cu șosete pentru ca, în cele din urmă, să-mi spună doar atît: că asta e o glumă pe care o poate face numai un om care nu are umor. Așa o fi, m-am resemnat. (I. M.)

 Expresia „ca sarea-n bucate” nu este deloc o glumă pentru gălățeni, se pare, iar un stoc de sare în timpul iernii nu e de ratat. Probabil așa se explică faptul că, după o zi de la instalare, pubelele cu sare, amplasate de primărie în punctele de colectare a deșeurilor, s-au făcut nevăzute. Asta chiar dacă fusese specificat clar că sarea nu era pentru consum, ci pentru a preveni alunecarea, în caz de polei sau de gheață, la intrările în scările de bloc sau pe căile de acces pietonale. Într-un mesaj pe Facebook, autoritățile au anunțat care erau pubelele lipsă și au făcut un apel la spiritul civic din Galați pentru identificarea iubitorilor de sare. (A. A. D.)

 Din Atlasul Internațional al Norilor și al Tipurilor de Ceruri (elaborat de Comisia pentru Studierea Norilor a Comitetului Meteorologic Internațional și publicat de Oficiul Național Meteorologic din Paris în 1939) am aflat că tipurile de ceruri sînt clasificate în două mari grupe: I) ceruri superioare și mijlocii; II) ceruri inferioare. Cerurile superioare și mijlocii pot fi de nouă feluri: 1) cer de emisari; 2) cer anterior tipic; 3) cer anterior atenuat; 4) cer lateral; 5) cer central tipic; 6) cer central atenuat; 7) cer posterior; 8) cer prefurtunos; 9) cer furtunos. Cerurile inferioare pot fi de două feluri: A) ceruri simple și B) ceruri mixte. Iar cerurile simple, la rîndul lor, pot fi: a) ceruri de convecție sau b) ceruri de turbulență. Asta ca să știți ce vedeți cînd vă ridicați privirile spre cer, dintre betoane. (D. S.)

 Teama de poluare ar trebuie să fie mai ascuțită, în anotimpul rece, pentru cei de la etajul trei. Lăsarea motoarelor pornite la automobile afectează mediul înconjurător și este chiar pedepsită de lege în unele țări europene. În special locatarii clădirilor din jur au de suferit, dar nu cei de la primele două etaje, cum s-ar putea crede. Gazele toxice evacuate, fiind calde și mai ușoare decît aerul rece, se ridică de la sol, apoi se răcesc rapid și rămîn la o înălțime de aproximativ zece metri, cam în dreptul etajului trei. Mai sus, de la etajul cinci, concentrația de poluanți ajunge să fie chiar de trei ori mai mică. (A. A. D.)

 Guvernul Marii Britanii a cheltuit peste 160.000 de lire sterline, începînd cu anul 2021, pentru a instrui funcționarii publici să recunoască și să evite comportamentele percepute ca fiind jignitoare. Angajații din sectorul public au fost învățați că gesturi aparent nevinovate, cum ar fi datul ochilor peste cap sau utilizarea telefoanelor mobile în timpul conversațiilor, ar putea fi interpretate ca forme de discriminare sexuală sau rasială. (A. M. S.)

 La Botoșani, un bărbat a intrat într-o cafenea și a furat un teanc de cărți. Proprietarii cafenelei au publicat imaginile cu furtul neobișnuit. Apoi au scris: „La Botoșani se întîmplă minuni. Cărțile au fost aduse înapoi la cafenea de către hoțul de cărți, care și-a cerut scuze pentru gestul său. Începuse să le citească și una dintre ele chiar i-a plăcut. Era vorba despre Copil bogat, copil isteț, așa că i-am făcut-o cadou. Hoțul este un fost mecanic de locomotivă, pasionat de lectură“. (A. M. S.)

 Un nou incident diplomatic, între Marea Britanie și SUA, privind prepararea ceaiului: după ce, anul trecut, britanicii au fost iritați de ideea că cel mai bun ceai se prepară la microunde, recent, o cercetătoare americană, Michelle Francl, a afirmat că un ceai bun necesită un strop de sare. Valurile de indignare create pe rețelele sociale au determinat ambasada SUA la Londra să reacționeze ferm, postînd pe X un angajament solemn: „Vrem să asigurăm cetățenii din Marea Britanie că ideea de neconceput de a adăuga sare în băutura națională a Marii Britanii nu este politica oficială a Statelor Unite. Și nu va fi niciodată”. (S. G.)

 O nouă delicatesă împînzește bucătăria sud-coreeană: bețișoare verzi din amidon prăjite în ulei. Cu toate că Ministerul Sănătății din Coreea de Sud atrage atenția asupra pericolului la care se expun consumatorii, bețișoarele fripte au devenit cel mai consumat aliment din țară. Cine spune că lucrurile respingătoare nu pot fi speciale? (I. M.)

ÎN CIUDA VREMII FRIGUROASE, VIITORUL UNEI OCAZII RĂMÎNE O PRIORITATE

 Iulian Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, este cercetat de procurorii DNA sub control judiciar pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită şi fals în declarații. În vîrstă de 51 de ani, Dumitrescu este născut în județul Prahova, la Vălenii de Munte, însă o mare parte a carierei sale politice s-a desfășurat în județul Călărași. Iulian Dumitrescu a avut două mandate de senator din partea PNL: senator de Călăraşi (2012-2016) și senator de Prahova (2016-2020). A candidat din partea PNL pentru Consiliul Județean Prahova, obţinînd, în 2020, sprijinul USR. Ales prim-vicepreședinte al PNL în septembrie 2021, în „echipa cîștigătoare” a lui Florin Cîțu, Iulian Dumitrescu – unul dintre cei mai influenți lideri din PNL – a fost „în cărți”, în octombrie 2021, pentru funcția de ministru al Transporturilor în guvernul minoritar PNL-UDMR condus de Nicolae Ciucă. Ionel Pirpiliu, fratele fostului deputat PDL Ştefan Pirpiliu, este denunțător şi colaborator DNA în dosarul liderului PNL Iulian Dumitrescu, de mai bine de două luni şi jumătate, susțin surse judiciare. Un caz de corupție gras, cu informatori pirpilii. De altfel, în poza făcută în fața sediului DNA, Iulian Dumitrescu, un om cu dare de mînă, purta, în ciuda vremii friguroase, doar un pirpiliu. (M. P.)

 Anul trecut, SUA au stabilit un nou record în producția de petrol. India a sărbătorit creșterea economică datorată, în principal, extracției de cărbune. China construiește momentan de șase ori mai multe centrale de ardere a cărbunelui decît restul lumii la un loc. Asta pentru cei care chiar își (mai) imaginează că viitorul unei planete funcționînd cu energie regenerabilă este un viitor apropiat. (M. C.)

 Fane Căpățână apare din nou la știri, după ce a furat bani de la niște cetățeni ucraineni, pretinzînd că e polițist și trebuie să-i controleze. E exact aceeași infracțiune pentru care a intrat la pușcărie în 2009 și pe care se pare că a mai comis-o și în multe alte ocazii, chiar și după ce a fost eliberat condiționat pentru bună purtare, în 2013. Individul a mai făcut niște ani de închisoare și pînă în 2005. Unii încă îl consideră pe Căpățână un cap al lumii interlope. Mai degrabă s-ar putea zice că e un tip care pur și simplu nu se poate abține, la fel ca faimosul infractor american Forrest Tucker, a cărui poveste a fost chiar ecranizată, cu Robert Redford în rolul principal. Să nu-l ridicăm însă pe Căpățână nici așa. (A. M.)

 După ce la Luvru două activiste au aruncat cu supă peste tabloul Mona Lisa, strigînd: „Ce e mai important? Arta sau dreptul la o hrană sănătoasă?”, Le Point a interogat nutriționiștii și a publicat un articol dilematic gastronomic: „Supa este cu adevărat bună pentru sănătate?”. Cea mai bună armă contra fanatismului rămîne umorul. (S. G.)

 În orașul italian Bolzano (capitala regiunii Trentino-Tirolul de Sud) și împrejurimi există cam 40.000 de cîini de companie, de toate rasele. Cam 10.000 dintre ei sînt înregistrați și operațiunea continuă. Unul dintre scopurile acestei înregistrări este depistarea stăpînilor care nu curăță fecalele cîinilor lor în plimbare. Poliția locală strînge fecalele „uitate” prin parcuri și pe străzi, li se face analiza ADN și astfel cîinele emitent este depistat, iar omul adiacent este amendat. Mie mi se pare o idee excelentă. Dacă tot e an electoral, declar că aș privi cu simpatie un candidat la Primăria Capitalei cu un asemenea plan. Trotuarele orașului meu, care suportă nesimțirea multor stăpîni de cîini, mă obligă să văd în tratamentul contravențional al acestor concetățeni o prioritate. (S. V.)

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Cea mai terifiantă armă a dacilor. A băgat spaima în romani și i-a forțat să-și modifice echipamentul militar
Cea mai de temut armă folosită de războinici daci a fost, fără îndoială, falx-ul, spun specialiștii. Era vorba despre o armă cu o lamă curbă care putea ajunge și la un metru lungime, mânuită de luptători profesioniști de elită. Falx-ul în mâinile potrivite făcea ravagii în rândurile inamicului.
image
Alimentația uimitoare a celor mai de temut războinici ai antichității. Alimentul minune consumat de spartani, gladiatori, celți și daci
Printre cei mai renumiți dar și de temut luptători ai antichității erau în mare parte vegetarieni, sau cel mult lacto-vegetarieni, cu un consum ocazional de carne. Cel puțin asta arată noile cercetări, mai ales pe rămășițele gladiatorilor din arenele romane.
image
Explicațiile unui psiholog privind riscurile dormitului în paturi separate în cuplu
Somnul alături de persoana iubită poate aduce o multitudine de beneficii, în timp ce dormitul în paturi separate poate duce la o distanțare în relația de cuplu atrage atenția psihologul Iulia Barca.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.