Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1031 din 11 ianuarie – 17 ianuarie 2024
Foto: M. Pleșu
Foto: M. Pleșu

CEI CARE AU CREAT NEVOIA DE AUTOMATIZARE, CU SCOPUL DECLARAT DE A CREA UN SPAȚIU DE DIVERTISMENT, NU ACCEPTĂ O AMBIGUITATE CARE DĂ UN NOU SENS ACESTUIA

 Cei care au creat jeleurile sub formă de ursuleți nu cred că și-au imaginat vreodată că aceste mici bomboane colorate cu gust acrișor vor fi consumate cu mare plăcere, în parcarea unei benzinării, chiar de către un urs adevărat. S-a întîmplat în provincia canadiană Columbia Britanică, într-o luni dimineața, la ora 6,30. Ursul matinal, surprins de camerele de supraveghere, a intrat tacticos pe ușa ce tocmai fusese deschisă, a ignorat batoanele de ciocolată, înghețata sau sandviciurile, a înhățat o pungă cu ursuleți din jeleu și a șters-o fără să plătească. (A. A. D.)

 În Germania se pare că au fost înființate deja peste 570.000 de tonomate cu mezeluri unde se găsesc, în special, cîrnați, salamuri și inclusiv salată de cartofi, potrivit unui articol din Independent. Succesul enorm pe care îl au aceste tonomate, potrivit lui Wolfgang Klempmeier, directorul Berlin-Brandenburg, arată cererea mare pentru aceste produse, la care magazinele fizice nu pot răspunde. Așa că înființarea tonomatelor și nevoia de automatizare nu sînt menite să înlocuiască puterea de muncă a omului și nici magazinele fizice, ci spun ceva despre oameni în general, și anume că sînt creaturi excesive. (I. M.)

 Sugar Wood este o patiserie newyorkeză queer care a dat lovitura vînzînd deserturi erotice (waffe) în formă de penis și vagin, cu frișcă ori înmuiate în siropuri, cu scopul declarat de a crea un spațiu prietenos (safe) în care consumatorii de produse de patiserie și de sex să poată discuta despre bolile cu transmitere sexuală. Să poată discuta cu gura plină, adică. (M. C.)

 O companie de divertisment, Layered Reality, a anunțat un spectacol live cu Elvis Presley. Cu ajutorul Inteligenței Artificiale va recrea evenimentele din viața artistului, a cărui muzică este cea mai bine vîndută din toate timpurile: peste 500 de milioane de discuri vîndute. Știre care m-a făcut să mă întreb care dintre artiștii în vogă de azi vor tenta o companie să-i reanimeze după 47 de ani de la moarte. (S. G.)

 Landais Alzheimer, în sud-vestul Franței, este un sat cu o particularitate – toți sătenii suferă de demență. Magazinul din piața principală oferă produse alimentare simple, cum ar fi bagheta, dar nu acceptă bani, astfel încît nimeni nu trebuie să își amintească unde are portofelul. Este, desigur, un experiment, dar unul care se pare că are efecte benefice pentru pacienți și pentru familiile lor, care se simt mai puțin vinovate. (A. M. S.)

 Dintre multele articole care îndemnau la cumpătare gastronomică în perioada sărbătorilor, am reținut titlul unuia, de o ambiguitate șireată, de vreme ce, aparent propovăduind hedonismul, inducea subtil moderație alimentară, sugerînd prin jocul de cuvinte doar ciugulirea bucatelor: „Mîncați fără remușcări”. (S. G.)

 Un nou studiu arată că e foarte probabil ca un cîine de companie să-și viseze stăpînul și momentele în care au interacționat. Descoperire care dă un nou sens, foarte romantic, cîntecului lui Iggy Pop „I wanna be your dog”. (M. C.)

 După ce americanii l-au ucis pe generalul iranian Soleimani în urmă cu patru ani, două bombe au explodat, recent, la comemorarea morții acestuia, omorînd aproape o sută dintre participanții la ceremonie. Iranul a acuzat Statele Unite și Israelul. Putin, inițiatorul războiului atroce din Ucraina, a condamnat, la rîndu-i, atentatul din Iran. Comiterea acestuia a fost revendicată însă de organizația teroristă ISIS, cea împotriva căreia și americanii au luptat. Îmi imaginez cît de complicată poate părea lumea de azi pentru cei care urmăresc știrile doar din cînd în cînd. (A. M.)

ÎNSĂ OMUL PENTRU TOATE ANOTIMPURILE PREFERĂ ADESEA CENTRUL

 În Dosarul „Best of 2023“ din numărul 1.029-1.030 al revistei noastre, articolul lui Valeriu Stoica din pagina 19, „Judecătorul, dictatorul și deșteptul“ (apărut inițial în numărul 995 din 4-10 mai 2023), unul dintre cele mai citite articole în 2023, are titlul corect. Nu însă și textul. Textul îi aparține lui Teodor Tiță, apărut exact în același număr, în aceeași pagină 2, dar dedesubtul textului semnat de Valeriu Stoica. Să fie vreo eroare? Să fie două-ntr-unul? (A. D., autorul erorii)

 Actorul Andrew Scott a dezvăluit că a fost șocat să vadă un spectator care și-a scos laptop-ul în timp ce el se afla în mijlocul solilocviului „To be or not to be“ („A fi sau a nu fi”) din piesa lui Shakespeare. Omul s-a oprit, ca să-l lase pe spectator să-și trimită e-mail-urile. (A. M. S.)

 O fostă stewardesă din Florida a vîndut tot ce avea și a rezervat, pentru trei ani, o cameră cu balcon la etajul șapte al unei ambarcațiuni de croazieră. Singura problemă este că, în lipsa unei nave potrivite și după două amînări, întreaga călătorie, pentru care femeia plătise peste o jumătate de milion de dolari, a fost anulată. Pasagerii, care ar fi urmat să ajungă în nu mai puțin de 375 de porturi, s-au declarat șocați – își puseseră socotelile în ordine, își împachetaseră haine pentru toate anotimpurile și își pregătiseră pastilele de rău de mare. Nici măcar perspectiva primirii banilor înapoi n-a reușit să-i facă să uite că, vreme de trei ani, ar fi lăsat în urmă o viață obișnuită pentru a se îmbarca într-una extraordinară. (A. A. D.)

 Ca unul care preferă cîinii, mărturisesc că nu înțeleg. Dar nu mă miră. Știu că atașamentul celor care au pisici pentru micile lor feline e profund. Dar parcă nici chiar așa! Cu ocazia aniversării a 140 de ani de existență, o fundație londoneză dedicată protejării animalelor de companie a comandat un studiu referitor la relația dintre stăpînii de pisici și pisicile lor. Studiul, derulat pe 1.000 de persoane, a dat următoarele rezultate: 49% preferă compania pisicii lor companiei partenerului de viață; 47% găsesc că pisica lor este mult mai puțin enervantă decît partenerul de viață; 51% găsesc mai multă tandrețe, înțelegere și prietenie la pisică decît la partener, iar 53% observă un grad mai mare de compatibilitate psihologică și comportamentală cu pisica decît cu partenerul. Nu e nevoie de cercetări ca să-ți dai seama că o pisică se „gestionează” mai ușor decît un/o partener(ă) de viață, dar pesemne e nevoie de cercetări ca să afli că, dacă ai și una, și alta, e mai bine cu pisica. (S. V.)

● În vechiul Salonic, tot omul – grec, evreu sau turc – se temea de deochi (to mati, în greacă, fena göz, în turcă). Complimentele exagerate – și cei care le rosteau – erau aducătoare de piază rea; remediul era să le răspunzi cu blesteme și înjurături șoptite în barbă. Auzeai adesea bătrînici sefarde mormăind: „De ozo ke lo guadre el Dio!” (Să-l ferească Dumnezeu de deochi!). Moisis M. Bourlas își amintește de mama sa care petrecea sîmbetele însorite în fața casei, la taifas cu vecinele, ronțăind semințe de dovleac; o țigancă ghicitoare trece pe stradă și le strigă: „Frumos vă șade, domnițelor, stînd la soare și mîncînd semințe de dovleac!”. Precaută, mama i-a răspuns deîndată sotto voce, în dialect iudeo-spaniol: „Tu ozo en mi kulo!” (Ochiul tău în curul meu!). (M. P.)

 Astăzi am cules nume de firme din Dumbrăvița, județul Timiș (unde vom merge și săptămîna viitoare): Artistul Pescar SRL, Fabrica De Conținut Marketing SRL, Curățescu SRL, Călătorescu SRL, Călătorii Autentice SRL, Incrementum Noa SRL, Amintiri De Suflet SRL, Amintiri Pentru Tine SRL, Jivraj Ant SRL, Da Capo SRL, Valy Funerarii SRL, Infinite Life SRL, Estimatus SRL, Kevin Scule Și Unelte SRL, Merg În Banat SRL, Linia De Sosire SRL, Activity Vacanțe SRL, Bradul Alb SRL, Systematic SRL, Tâmplarul Tău SRL, Somna Neutri SRL, Fabrica De Carosări SRL, La Cafele SRL, Cultiverde Group SRL, Atu Medical SRL, Se Rezolvă Business & Consulting SRL, Desen Roșu SRL, Bleu Ciel SRL, Vesel Fluturaș By Ina SRL, Steluțe Vesele SRL, Autopia SRL, Zâmbește Cu Kavi SRL, Bun Burger SRL, Macrame SRL, Corsicanul L & L SRL, Le Nozze Di Figaro SRL, Vox Aviation SRL, Centrul Psyche Et Anima SRL, Super Kartoffel SRL, Focus Porc SRL, Don Louis Fruct SRL, Bioprofil SRL, Delicii Raw SRL, Ethica Arad SRL, Brutăria Oxigen 2021 SRL, Terra Banatika SRL, Lemnar De Treabă SRL, Lemnache SRL. (D. S.)

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Un Boeing 737 Max 8 a căzut în gol peste 7.000 de metri: 13 oameni au ajuns la spital
Un zbor Korean Air cu destinația Taiwan a trebuit să se întoarcă după ce a fost detectată o defecțiune la presurizare. Datele de zbor arată că avionul a coborât peste 7,6 km într-o perioada de circa cinci minute, la scurt timp după decolare.
image
Dezvăluiri despre accidentul de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Patronul a murit sub ochii soției
Ies la iveală noi detalii despre cumplitul accident de muncă de la Ibănești. Cei patru muncitori au murit din cauza unor cantități mari de amoniac și acid sulfuric de pe fundul bazinului pe care trebuiau să-l curețe. Unul dintre angajații morți avea un bebeluș de numai o săptămână.
image
Vacanță de coșmar pentru o familie de români care a mers în Grecia cu mașina: a rămas fără BMW, bani și documente. „A intrat peste noi în casă”
O familie de români, care a mers cu mașina în vacanță în peninsula Halkidiki, Grecia, a trecut prin clipe de coșmar. Le-a fost furată mașina din parcare, în care aveau documente, bunuri și bani. „A intrat peste noi în casă”, a povestit proprietara mașinii.

HIstoria.ro

image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.