Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1028 din 21 decembrie – 27 decembrie 2023
foto: M.Pleșu
foto: M.Pleșu

CE NE FACEM CU CEI CARE CRED CĂ ÎN VIITOR PERSONAJELE CU TALIE JOASĂ NU VOR MAI AVEA INSTRUMENTE DE STAT ÎNĂUNTRU?

 Conform unor sondaje de opinie recente, 46% din cetățenii români cred că înainte de 1989 se trăia mai bine decît astăzi, în vreme ce 34% cred că se trăia mai prost. Poate că părerea primilor seamănă cu „ideea” că unu plus unu fac trei sau cu aceea că Pămîntul este plat. Nu ne mai miră nimic. Părerea celor 34% ar fi echivalentă cu unu plus unu fac doi și cu Pămîntul e rotund. Ce ne facem însă cu cei 13% dintre respondenți care cred că înainte de 1989 se trăia la fel ca acum? La fel! În mintea lor pare a fi ceva foarte interesant, de genul „iarna e ca vara“. E de presupus că ei nici nu votează. Ar mai fi poate și o altă categorie: cei care nu cred în sondaje. (A. M.)

 Douăzeci de adolescente din sudul Spaniei au fost șantajate cu publicarea pe Internet a unor poze nud cu ele, fotografii create însă cu ajutorul AI. Șantajiștii, băieți adolescenți ei înșiși, au fost prinși, dar încă nu există o legislație conform căreia să fie și condamnați. Partea oarecum pozitivă a acestui aspect este că în viitor fotografiile nud nu vor mai avea valoare de șantaj din moment ce oricine își poate crea acasă imagini și chiar clipuri video false, cu chipul oricui își dorește. (M. C.)

 Harvey Lewis, un profesor de educație fizică din Cincinnati, SUA, a cîștigat Big’s Backyard Ultra, campionatul mondial de ultrarunning desfășurat pe continentul american. Această formă de ultramaraton presupune ca atleții să parcurgă în fiecare oră o buclă de 6,7 km. În măsura în care această distanță este atinsă mai repede, concurenții au timp să mănînce sau să se odihnească. Competiția se termină cînd a rămas în picioare un singur concurent. Harvey Lewis a încheiat 108 bucle, echivalentul a 720 de kilometri, pe care le-a parcurs în patru zile și jumătate. Abia dacă a mîncat sau a dormit. „Eram semiconștient, semisomnolent și începeam să spun vorbe la întîmplare”, spune Lewis. „A trebuit să mă cenzurez și să nu spun pur și simplu tot ce gîndeam în starea mea onirică de alergare.” Lewis mi-a adus aminte de personajele lui Auster din În țara ultimelor lucruri. (A. M. S.)

 Chiloții multicolori ai unui suspect de jaf au ajutat poliția să-l aresteze după un an de la comiterea infracțiunii. Potrivit autorităților federale din New York, jaful a avut loc la un magazin de tutun din Queens pe 14 septembrie 2022. Înregistrările video ale camerei de supraveghere, care au fost difuzate prin mass-media, l-au arătat pe unul dintre jefuitori care, deși mascat, purta o pereche de pantaloni cu talie joasă, ceea ce permitea chiloților să fie la vedere: viu colorați, cu un R mare și alb și anul 1990, pe galben. Moda te trădează dacă nu știi cînd e timpul să o schimbi. (S. G.)

 Avansul tehnologiei AI a dus la dezvoltarea unor aplicații cu ajutorul cărora oamenii pot fi înfățișați în ipostaze nud. Se pare că platformele de „nudify” oferite de aceste aplicații sînt unul  dintre cele mai populare și promovate servicii online, iar pentru acest serviciu utilizatorii plătesc în medie zece dolari pe lună. Mi se pare că odată cu apariția acestei aplicații se încheie în mod cert o epocă, se va stinge chiar și ultima fărîmă de curiozitate și creativitate care îi anima dintotdeauna pe oameni. Plus că, în contextul acestor noi instrumente, nici viitorul videochat-ului nu arată prea bine. (I. M.)

 Un meniu care poartă semnătura fostului lider chinez Mao Zedong a fost licitat pentru 275.000 de dolari. RR Auction, cu sediul în Boston, a spus că meniul scos la licitație a fost folosit pentru un banchet organizat la Beijing pe 19 octombrie 1956 și a comemorat prima vizită de stat în China a prim-ministrului pakistanez Huseyn Shaheed Suhrawardy. Meniul a fost semnat cu un stilou de șase oameni de stat chinezi influenți, inclusiv Mao și premierul Zhou Enlai. Personal, găsesc cea mai copioasă nuanță a acestei știri în mîncărurile înșirate pe meniu: „Consommé de cuib de rîndunică și agaric alb”, „Înotătoare de rechin în sos brun” și „Rață Peking friptă”. (S. G.)

 Pantofii lui Dorothy din Vrăjitorul din Oz nu au, cu adevărat, puteri magice și nici nu sînt făcuți din rubine. Probabil asta l-a dezamăgit pe hoțul lor, acum în vîrstă de 76 de ani, care și-a recunoscut recent fapta petrecută cu aproape două decenii în urmă. Mai exact, Terry Martin, din Grand Rapids, Minnesota, a pătruns prin efracție în Muzeul Judy Garland, a spart geamul unei vitrine și a furat pantofii roșii care se aflau înăuntru. Era una dintre cele patru perechi purtate de actriță în filmul din 1939. Se pare că nu s-a obținut nici un beneficiu de pe urma faptei – Terry Martin a declarat că, după ce a constatat că sînt făcuți din sticlă și nu din rubine, i-a aruncat rapid. (A. A. D.

CA ȘI CÎND ASTA N-AR FI DESTUL, LEGUMA CU NUME SCHIMBAT ÎNLOCUIEȘTE OMUL ACTIV

 Băutura pune paie pe foc geloziei, se pare. După ce au băut împreună, un bărbat dintr-o comună din Sibiu și-a amintit ca prin farmec că-și suspecta partenerul de pahar că ar fi amantul propriei neveste, așa că și-a luat buldozerul pe care lucra și a intrat din plin în casa și în mașina presupusului rival, distrugîndu-le. Ca și cînd asta n-ar fi fost destul, cei doi, care mai erau și vecini, s-au luat la bătaie și au ajuns amîndoi la spital, cu răni ușoare. Cazul este acum cercetat de poliție, iar demolatorul s-a ales cu dosar penal. (A. A. D.)

 O roșie a fost pierdută în spațiu. Astronautul american Francisco „Frank” Rubio a fost acuzat că a mîncat această tomată din producția Stației Spațiale Internaționale (ISS), în urmă cu aproape un an. După ce leguma mică și zbîrcită a apărut pe stația spațială la fel de misterios cum a dispărut, astronautul a scăpat de acuzație. (A. M. S.)

 Potrivit unui document consultat de Hotnews.ro, Primăria sectorului 3 a primit, prin intermediul companiei municipale „Algorithm Construcții S3” SRL, o factură de aproape 17.600 de euro pentru mentenanța pe trei luni a celor 121 de palmieri (supranumiți și „palmierii de 2 lei” ai lui Robert Negoiță) de la Hala Laminor. Contractul a fost încheiat cu firma „Platinum Plants & More” SRL din Giurgiu. Aceeași firmă cu un nume schimbat („Prodan Truck” SRL) a emis mai devreme anul acesta facturi în valoare de peste un milion de lei către compania municipală a Primăriei, pentru achiziția și mentenanța acelorași plante exotice. Palmierii de la Hala Laminor: halal palmieri, halal primar, halal popor. (M. P.)

 Aitana López este ceea ce lumea numește „influencer de succes”. Din moment ce cîștigă 10.000 de euro pe lună din „influențe”, n-ai zice că nu face o treabă bună. Doar că ea nu există. Adică există, o vezi pe TikTok, e o femeie tînără, cu ten frumos, păr vopsit roz, abdomen plat, pe care adoră să-l arate, dă sfaturi prietenoase și e mereu binedispusă. Dar ea nu există, totuși. Este o creație virtuală a unei agenții din Barcelona, care s-a gîndit că e mai bine să apeleze la IA decît la oameni adevărați ca să își ducă mesajele. Avantajul, zice agenția, e enorm: nu ai de-a face cu mofturile, fițele și maniile celor care pozează și cer bani pentru asta, care acceptă sau nu acceptă ce le pui în gură să zică, își dau „creativ” cu părerea etc. Creatura Aitana e ascultătoare, face ce i se spune, nu are zile bune și zile proaste, este, într-un cuvînt, „profi” la maximum. Nu știu cum percepeți această știre, dar pentru mine e prima știre în care aud că IA înlocuiește omul și nu doar că nu mă îngrijorez, dar mă bucur enorm. Ideea că dispar „influencer-ii” face parte din proiectul meu ideal de lume un pic mai bună. Și mai puțin proastă. (S. V.)

 Iată acum niște nume de firme din Sîngeorgiu de Mureș, Corunca și Sîncraiu de Mureș, județul Mureș: Babe SRL, Babacu Grill SRL, No Face SRL, Jurnal De Joacă SRL, Ozonfix SRL, Gastro Mania SRL, Gastrometal SRL, Essence Of Anima SRL, Paradisul Peștelui SRL, Ardent SRL, Vis Transex SRL, Plan Fain HS SRL, Inițiale SRL, Jurval Simbol SRL, Antrenamente Online Cu Vultureii SRL, Intellectus Lexico SRL, Aleea Cu Flori SRL, Cerdac Energy SRL, Byteligent SRL, Pentru Oameni SRL-D, Pro Nirvana SRL, Impuls Activ SRL, Abib SRL, Asortat Prodcom SRL, La Tine De Top SRL, Unicus Artefact SRL, Versat SRL, Matrițerie La Emil SRL, Insomnia Club SRL, Super Mama SRL, Lin SRL, Abis Production SRL. (D. S.)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Semnul că ai putea fi alcoolic funcțional care te dă de gol în cârciumă: „Vei găsi inevitabil o scuză”
Un expert în dependență a dezvăluit care este semnul că cineva ar putea fi un alcoolic funcțional și poate fi observat cu ușurință.
image
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună. Avertismentul specialiștilor
Un nou „medicament-minune” pare să fi intrat în atenția oamenilor care vor să slăbească. Este vorba de un produs de mai puțin cinci euro care ar putea provoace o scădere în greutate de aproape 14 kilograme într-o lună.
image
Nou cutremur în industria IT. Gameloft a concediat toți angajații din Cluj-Napoca
Gameloft, unul dintre cei mai mari producători de jocuri video din lume, a anunțat că renunță la filiala din Cluj. Criza internațională din domeniul IT se simte din ce în ce mai mult și în România. în contextul în care lunile trecute, NTT Data a fost nevoită să recurgă la concedieri.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.