Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1026 din 7 decembrie – 13 decembrie 2023
© M.Pleșu
© M.Pleșu

PÎNĂ LA URMĂ, FIECĂRUIA I SE GĂSEȘTE ADEVĂRATUL PERICOL DE CARE AVEA NEVOIE ACASĂ, ÎNAINTE SĂ FUGĂ DIN FAȚA UNUI NOU CUVÎNT

 Într-un vagon de metrou, ochii mi-au fost captați și sinapsele blocate de două reclame. Prima, la un fast-food, mă îndemna să „Scanez copanul”. A doua, la biscuiți, făcea campanie cu „Cremă de stînga” și „Cremă de dreapta”. Pînă la urmă, am decis că politica e în toate și că ciolanul are întotdeauna însoțitoare ideologice. (S. G.)

 Trei tineri olimpici la matematică vor aprinde luminițele de Crăciun în Piața Constituției. Presupun că primarul va pune steaua pe brad. În fine, așa e cu olimpicii: primesc icoane, aprind luminițe, fiecăruia i se găsește un rost în lume, chiar și olimpicilor. (I. M.)

 Autoritățile vamale de pe un aeroport internațional din Minnesota au oprit o cutie cu fecale de girafă să intre în SUA. Posesoarea straniului bagaj venea din Kenya și a declarat încărcătura la vamă: „Aici am o cutie cu fecale de girafă”. Vama americană a confiscat și distrus mai apoi cutia pe motiv de pericol pentru sănătatea publică. Dar adevăratul pericol pentru sănătatea publică nu mi se par a fi excrementele straniului animal, cît femeia care le-a transportat. Întrebată ce face cu această „marfă”, ea a răspuns: coliere și bijuterii. Cum așa? Femeia se specializase în confecționarea colierelor din fecale de animale – făcea asta frecvent folosind fecale de ren. La ea acasă, în Minnesota! Am rămas, deci, un pic nedumerit, întrebîndu-mă care e pericolul real pentru sănătatea publică: omul sau fecala? (S. V.)

 Oamenii pleacă uneori din spitale cu mai multe lucruri decît cele cu care au intrat – de exemplu, cu un nebulizator, adică un aparat folosit pentru afecțiuni pulmonare ori pentru sterilizarea încăperilor. Camerele de supraveghere de la spitalul din Sebeș, Alba, au înregistrat momentul în care, înainte de externare, fostul pacient a dosit în bagaje aparatul medical. Bărbatul fusese adus la spital cu o ambulanță sub influența băuturilor alcoolice și i s-a administrat tratament injectabil, iar acum riscă să primească 5 ani de închisoare pentru fapta sa, fiind judecat pentru furt calificat. Cînd polițiștii, sesizați de conducerea spitalului, l-au vizitat la domiciliu, „acesta a indicat în interiorul curţii o groapă, de unde a scos o plasă de rafie de culoare alb cu roşu, în care se afla un aparat de nebulizare de culoare albastră prevăzut cu bidon din plastic de culoare albă, pe care era aplicat un autocolant cu inscripţia Nebulizator Urgenţă”, aflăm din rechizitoriul procurorilor. Hoțul a recunoscut fapta și a și motivat-o: a crezut că aparatul este, de fapt, un aspirator, de care avea mare nevoie acasă. (A. A. D.)

 S-ar putea ca mulți băimăreni să se simtă rușinați de primarul pe care l-au avut. Carevasăzică, după ce că a luat mită, s-a și aflat acest lucru, s-a și dovedit definitiv în proces că a luat mită, apoi a și fost localizat rapid după ce a fugit prostește, s-a opus arestării, tot prostește, și a mai mîncat și bătaie de la poliția germană. Colac peste pupăză, înainte să fugă a mai spus și că se luptă să-și apere onoarea. Pare că a văzut filme cu James Bond și a crezut că poate și el, dar adevărul e că i-ar fi prins mai bine niște lecții de la Sebastian Ghiță. (A. M.)

 Recent, în Luleå, un orășel cu 80.000 de locuitori din nordul Suediei, primarul a derulat o campanie pentru a-i încuraja pe cetățeni să se salute unii pe alții. Se știe că suedezii nu sînt renumiți pentru exuberanța lor verbală, iar în acest orășel cuvîntul „Da” este adesea înlocuit cu o respirație profundă. Deși oficialii speră că vor îmbunătăți prin această campanie starea de spirit a localnicilor laconici, mie mi-e teamă că ultimul refugiu din fața clămpănelii inutile este în pericol. (S. G.)

 Potrivit Financial Times, odată cu ascensiunea telemuncii, companiile se confruntă cu un fenomen care le îngrijorează foarte mult: angajații își măresc în secret numărul de locuri de muncă cu normă întreagă. După polyamorous a venit rîndul unui nou cuvînt, polyworkers”. (A. M. S.)

OMUL E COMPLET INCAPABIL SĂ FIE ÎN FORMĂ DE CUB

 Aud că, de Sf. Andrei, Mircea Geoană & familia au dat un spectacol patriotic de un suprem prost gust la Antena 3, cu lupul dacic, Columna lui Traian, Coloana lui Brâncuși etc. Ideea era că se prăpădesc toți de dragul țărișoarei. Omul, se știe, e complet incapabil să simtă penibilul, ceea ce, în ultimă instanță, chiar ne poate salva de prostia de a-l alege președinte. Altfel, e foarte bine că postul lui Dan Voiculescu îl susține fățiș – toți candidații la președinția României susținuți de Antena 3 de 15 ani încoace au pierdut alegerile. (S. V.)

 Angajații din restaurantele de lux de pe Riviera franceză se pare că au niște liste „interne”, pe care sînt trecute bacșișurile pe care le lasă clienții fideli. Cei zgîrciți, mulți dintre ei britanici, au început să fie refuzați și nu li se oferă niciodată masa cu vedere la mare, puțin retrasă. Știți cum s-ar traduce asta: „Te cunosc după bacșiș, cenușăreaso” (nu după sandale, ca-n versurile manelei autohtone). (A. M. S.)

 Aflăm din paginile respectabilei publicații The Guardian că oamenii de știință au surprins și au filmat, în ungherele întunecate ale catedralei St. Matthias din Castenray, Olanda, un cuplu de lilieci Eptesicus serotinus aflați în plin travaliu amoros. Marea descoperire e că în aproape toate dintre cele 93 de acuplări documentate, cu durate medii cuprinse între una și treisprezece ore, masculul nu a penetrat propriu-zis femela, mulțumindu-se să tatoneze frenetic zona vulvară a partenerei cu un penis „disproporționat de mare și cu un gland în formă de inimă, acoperit cu peri” – după cum notează cu acribie prof. dr. Nicolas Fasel de la Universitatea din Lausanne. Nu e încă limpede care e concluzia sau relevanța științifică a studiului. Oare faptul că și liliecii sînt perverși? Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex? (M. P.)

 Mergem acum să strîngem nume de firme din Hemeiuș, Măgura, Lilieci, Mărgineni și Nicolae Bălcescu (județul Bacău): Ideal Feroluc SRL, Depozitul De Scaune SRL, Cub SRL, Funebrisme Impex SRL, Terra Electric 86 SRL, Terra Impala SRL, Luptrans SRL, Buticul Cu Mărgele SRL, Design Of Your Soul SRL, Spirit Consulting SRL, Aoife SRL, Cip & Dor SRL, Pas În Doi SRL, Sequoia Gigantea SRL, Onduline Izvorașul SRL, Epic Point SRL, Dulcețica Mamei SRL-D, Sofand Abis Mob SRL, Strugurel Davideve SRL, Casa Visurilor Bacău SRL, Tagma Security SRL, Scop Impex SRL, Pictorașul Priceput SRL, Estetic Tab Bac SRL, Costel Fruct SRL, La Fao SRL, Ecorespect ABC SRL, Mozaic Holistic SRL, Smile With Passion SRL, Hapciu SRL, Poolywood Funerare SRL, Unghie Mania SRL, Principial Conta Expert SRL, Simplu Production SRL, Trei Arome Ama Ruuf SRL, Haina Mea SRL, Vaca Grasă Mov SRL, Și Petale SRL. (D. S.)

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
Rusia a pornit un veritabil război hibrid împotriva NATO, iar România e una dintre ținte. Analistul Hari Bucur Marcu a explicat motivele pentru care serviciile ruse sunt hiperactive în zonă și de ce România reprezintă o țintă importantă pentru spionii Kremlinului.
image
Mulți voluntari străini au crezut că sunt pregătiți să lupte în Ucraina, dar s-au înșelat, spune un veteran american
Unii voluntari occidentali care s-au alăturat războiului din Ucraina au fost uciși după ce s-au înrolat presupunând eronat că lupta va fi ușoară, a declarat pentru Business Insider un veteran american care a luptat în Ucraina de la începutul invaziei și până în decembrie.
image
„Copiii spun lucruri trăznite“, momente de colecție: Nu s-a oprit din râs toată emisiunea VIDEO
Virgul Ianțu s-a amuzat copios alături de fiecare copil care a spus un lucru amuzant în cadrul show-lui de televiziune.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.