Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1012 din 31 august – 6 septembrie 2023
© Ș.M Georgescu
© Ș.M Georgescu

TOATĂ LUMEA ȘTIA CĂ RAZELE SOARELUI POT AFECTA ECHILIBRUL MARILOR MONEDE ÎN VREMURI DE OARECARE AMINTIRE

 Un urs căutat de autorități de mai multă vreme a fost prins la Ploiești, în zona rafinăriei Lukoil. Păi, toată lumea știa că în spatele Lukoil se află ursul. (A. M.)

 Sînt unele zile în care niște cuvinte te urmăresc mai ceva ca niște căței. Mi s-a întîmplat de curînd cu „le rayon“. Mi-a plăcut un parfum care semăna cu titlul filmului lui Rohmer: Le rayon vert, o melodie care se numește „Rayons gamma“, și astea sub razele arzătoare ale soarelui de sfîrșit de august. (A. M. S.)

 Italia se confruntă în această vară cu o invazie de crabi albaștri. Pescarii, ecologiștii, dar și politicienii au avertizat, în repetate rînduri, cu privire la răspîndirea crustaceelor, care se înmulțesc rapid și pot afecta atît echilibrul ecologic, cît și pescuitul, provocînd pagube mari culturilor de crustacee. Cred însă că, dacă au gust bun, soluția problemei este evidentă. (S. G.)

 Dacă Radu Cosașu nu ar fi inventat Serviciul Mondial al Marilor Coincidențe, pe cine am da vina în unele situații, unde am depune plîngeri și reclamații sau, din contra, de cine am rîde seara, cînd ne ducem la culcare, după ce am avut parte de o întîlnire de o improbabilitate maximă? (A. M. S.)

 Un șofer român care transporta în Germania o încărcătură cu monede de aur s-a gîndit să-și oprească o parte dintre ele și să le înlocuiască cu… pietre. Prada, în valoare de aproape un milion de euro, nu a fost de găsit, chiar dacă făptașul a primit trei ani și jumătate de închisoare. Românul a fost prins foarte ușor, pentru că a procedat neglijent, deși a avut un complice: a lăsat amprente pe pietre și nu s-a putut abține să facă o fotografie monedelor, pe care a păstrat-o în telefon, la discreția anchetatorilor. (A. A. D.)

 Cherofobie desemnează teama de a nu se întîmpla ceva rău. În vremuri deja potrivit de neliniștitoare, precum cele pe care le traversăm noi acum, definite de război, inflație, AI, schimbări climatice, învierea lui Trump ș.a., oare în ce măsură ne lăsăm cuprinși de sentimentul omenesc al cherofobiei cu aerul că ne alintăm? (M. C.)

 În noiembrie 1983, într-o scrisoare adresată lui Gabriel Liiceanu, regretatul Thomas Kleininger deplînge „dificultățile pe care le întîmpină cartea în lumea întreagă” (Epistolar, Cartea Românească, 1987) și constată cu oarecare dezgust că „la Frankfurt au lansat «cartea vorbitoare»” – cu referire, pesemne, la Steinbach sprechende Bücher, prima și cea mai veche editură de „carte vorbitoare” (audiobook, am spune astăzi) din Germania. Cine și-ar fi închipuit pe atunci că anul 1989 va aduce cu sine o revoluție, că Thomas Kleininger va deveni membru fondator și director al unor edituri care vor scoate și ele audiobook-uri, și că România va deveni la rîndul ei, dacă nu o țară a culturii, măcar o țară a untului? (M. P.)

 De curînd, președintele Joe Biden, aflat într-o vizită oficială la Maui, Insulele Hawaii, și-a exprimat solidaritatea față de sinistrații din Maui care și-au pierdut casele în urma incendiilor din ultima perioadă. Mai mult, Biden a spus că știe ce înseamnă să pierzi totul într-un incendiu și a evocat duios o amintire din tinerețe, cînd un foc era să-i înghită pisica și Chevrolet Corvette-ul din ’67. Asta face diferența dintre o țară bananieră și una prosperă – un președinte empatic. (I. M.)

ÎN ACEST AN, DORITORII DE ARTĂ DUPĂ REȚETE TRADIȚIONALE POT GĂSI MAI MULT DE UN KILOGRAM LA SUD DE PARADIS

 Doi proprietari ai unei ferme din Hayling Island care cuprinde și un splendid lan de floarea-soarelui au făcut apel la turiștii care vizitează ferma să înceteze cu fotografiile nud în lan. De cînd a înflorit lanul, șase incidente de acest gen au fost depistate și proprietarii au devenit îngrijorați. Au pus semne peste tot locul și au scris pe Facebook: „Vă reamintim că sîntem un spațiu dedicat familiilor și vă rugăm să păstrați hainele pe dumneavoastră cînd intrați în lanul de floarea-soarelui!”. Contactați de CNN, proprietarii au spus că întotdeauna au existat excentrici care au făcut poze nud în lanul lor, dar parcă niciodată ca în acest an. Să fie vreo legătură între încălzirea globală și creșterea tentației oamenilor de a se dezbrăca? Și de ce tocmai în lanul de floarea-soarelui? O fi de la soare? (S. V.)

 N-aveți unde ieși în week-end? O recomandare, doar că trebuie să călătoriți în timp vreo 130 de ani: „La Botu Calului. Cîrciumă lîngă Podul Siretului. Aer curat, pădure pe malul Siretului, priveliște frumosă. Doritorii de escursiuni pot găsi pui fripți, mezeluri și vinuri bune, jocuri de popici etc. Preciuri convenabile. Antreprenor: Dimitrie Popescu”. Din cotidianul Galații, 1892. Eu pentru jocuri de popici aș merge, păcănele presupun că n-au... (sursa: Reclame vechi românești) (A. P.)

 De la celebrul British Museum s-ar fi furat în decursul timpului aproape 2.000 de artefacte și se pare că nici măcar nu există o evidență clară a lor. Erau obiecte de prin depozite. (În orice caz, nu e vorba de cariatida sau friza de pe Acropole, despre care grecii susțin de decenii că le-ar fi fost, la rîndul lor, furate de către britanici.) Tot așa, la Modern Tate s-a descoperit că femeile de serviciu aruncau regulat la gunoi diverse obiecte care erau, de fapt, opere de artă. Ideea ar fi că unele obiecte de artă pot lipsi multă vreme fără să se observe, iar altele pot fi, pur și simplu, socotite gunoi. (A. M.)

 Pizza face bine nu doar la starea de spirit, ci și la sănătate, se pare. Un studiu apărut în publicația Nutrients și realizat, bineînțeles, de italieni indică faptul că acest aliment tradițional al lor aduce beneficii în cazuri de artrită reumatoidă. 365 de italieni cu acest diagnostic, cu vîrste cuprinse între 18 și 65 de ani, au fost supuși cercetării, în perioada 2018-2019. Oamenii de știință au constatat că o jumătate de pizza consumată cel puțin o dată pe săptămînă duce la o diminuare considerabilă a simptomelor artritei. „Responsabile” se pare că sînt ingredientele, în special mozzarella și uleiul de măsline, iar pizza poate fi un remediu cu o condiție: să fie pregătită în Italia, după rețete tradiționale, nu cumpărată la colțul vreunei străzi sau la un fast-food. (A. A. D.)

 Problemele cu țevile de apă din apartamente trebuie musai rezolvate, avea să afle un bărbat din Germania, din Tübingen. Polițiștii au fost alertați de vecinii care reclamaseră că din apartamentul individului se scurgea apa, iar locatarul nu răspundea la ușă. Pătrunzînd în apartament, autoritățile au descoperit nu doar o țeavă fisurată, dar și 17 plante de canabis, 13 răsaduri și mai mult de un kilogram de alte droguri. (S. G.)

 Un vecin turc mă întreabă de unde vin. Cînd află că sînt din România, îmi întinde mîna și-mi spune, rîzînd cu poftă: „Eu sînt din Haymana!”... Să fi auzit oare de satul Haimanale (actualmente I.L. Caragiale) sau să fi știut ce înseamnă „haimana” în limba română? În turcă, haymana înseamnă „pășune”, „malac” (om mare și bleg), dar și, ca în română, „vagabond”, individ care „umblă haimana”. În tot cazul, localitatea Haymana chiar există, undeva la sud de Ankara. (M. P.)

 Înșirate pe un fir geografic, nume de firme din Oravița, Moldova Nouă, Băile Herculane și Anina, județul Caraș-Severin: Beton Banat SRL, Cuibul Viselor SRL, Dacika Bijoux SRL, Garnizoana SRL, Tactic Lau & Rareș SRL, Instant Protect SRL, Moara Cu Noroc Mark SRL, La Boutique Secondella SRL, Versant Avantaj SRL, One For All Mediere SRL, Inovații Sorin SRL, Inovare Jojo SRL, Pajiștea SRL, Unicorn Farmec SRL, Instalatorul Cel Voinic SRL, Romeo Fulger SRL, Încălțămintea SRL, L’Amuse Du Paradis SRL, Olympic Shaorma SRL, Spiritual Hacker SRL, Personal Inter Avant SRL, Roiul Pădurii SRL, Ass Autoserv Puțul 2 SRL, Majestical SRL, Savoare Și Delicatese SRL, Arcturus Proxi SRL, Anne & Stef Actual SRL, Gianina & Jean Actual SRL, Relaxbenefic SRL, Star Activ Ovi SRL, Înainte De Zbor SRL, Maria Visează SRL, Platz Pitoresc SRL, Ideatik SRL, Socrate Instal SRL. (D. S.)

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.