Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
© M. Pleșu
© M. Pleșu

ZECI DE OAMENI CARE AR PUTEA ÎNTINERI ÎNTR-O LUME ÎNCHISĂ D.P.D.V. AL EVOLUȚIEI SE ÎNTORC LA PRIVELIȘTI AUTOMATE

 Povestea recentă a românului care și-a uitat consoarta într-o toaletă de pe o autostradă din Germania și și-a continuat neabătut drumul fără să observe, o vreme, că soția coborîse și ea din mașină, mi-a amintit de o întîmplare similară la care chiar am asistat. Un autocar care străbate, cam în opt ore, drumul de la București la Cluj are drept singură oprire mai lungă (15-20 de minute) autogara din Rîmnicu Vîlcea. Acolo existau, cînd circulam eu pe această rută, doar două sau trei toalete, în condițiile în care parcau mai multe autocare în același timp și se adunau cozi de zeci de oameni. Practic, era un fel de „care pe care” la rapiditatea cu care alergai spre toalete. O doamnă mai în vîrstă, cu pălărie, pe care o văzusem schimbînd locul în autocar, în fața mea, de cel puțin două ori, n-a mai apucat să urce înapoi. Neavînd un vecin constant de scaun, nimeni nu a observat. Șoferul a fost sunat din Rîmnicu Vîlcea și rugat să tragă pe dreapta, timp în care doamna a fost adusă cu o mașină mică. A apărut extrem de indignată și a început să o certe pe adolescenta care stătuse ultima dată lîngă ea (și care oricum avea niște căști uriașe pe urechi). Soția rămasă în urmă în Germania nu vorbea limba și, pînă la reuniunea de familie, a trăit niște ore de panică. Și, ca să cităm poliția nemțească, „vă rugăm să verificați întotdeauna dacă toți pasagerii sînt înapoi în mașină după o pauză”. (A. A. D.)

 Cercetătorii de la Harvard susțin că ar fi găsit elixirul tinereții, adică o substanță care ar putea întineri celulele umane. Povestea e încă la început. Substanța trebuie testată întîi pe animale și abia apoi pot începe testări propriu-zise pe voluntari, procese care nu se știe cît vor dura. Cu alte cuvinte, s-ar putea ca pînă atunci să îmbătrînim de tot sau chiar să nici nu mai avem nevoie de elixirul lor magic. (A. M.)

 Industria videochat-ului în România: 5.000 de societăți care au acest obiect de activitate, 400.000 de persoane care lucrează în domeniu, veniturile obținute reprezintă 6% din PIB. Hai, că măcar la unele capitole stăm bine! Trăim într-o lume de fanteziști sexuali. (A. M. S.)

 Biblioteca Națională este închisă începînd de săptămîna asta și pînă în septembrie. Se pare că motivul ar fi infestarea clădirii cu ploșnițe. Așa se face că directorul bibliotecii a decis suspendarea activității în scopul dezinsecției. Mi se pareun gest corect și responsabil din partea conducerii. Îmi imaginam deja cum stau bieții oameni la mese, citind, căutînd după cote, în timp ce-i mănîncă ploșnițele. (I. M.)

 Orgasmul femeii nu are nici un scop direct d.p.d.v. al evoluției, arată oamenii de știință. Și totuși, se face atîta caz de acest aspect. Din fericire. (M. C.)

 Din statistici: 84% din persoanele care trec la un regim alimentar vegetarian se întorc la carne mai devreme de un an de zile. (M. C.)

 În România există în momentul de față nu mai puțin de 1.617 „baruri de zi” – o subcategorie a așa-numitelor „structuri de primire turistice cu funcțiuni de alimentație publică”. Enumerăm cîteva dintre ele: Hei Alba Iulia, La Unchiul Nicky, Hermes, Măcinic, Pensiunea Ma, Preciosa, Sala Frumoasei Priveliști, Casa Ampoițană, Gianina, Sarra Vank, Ela & Cătă, Di Angello, La Popa, Man President, Montana Popa, Bip, Poarta Oilor, Marydor, Conacul Samfirei, Mama Uța, Onelia, Terra Mythica, Mama Luța, Gela, La Hodineală, Ryn, Emris, Olimpic, Sf. Petru, Nuța, La Pociu, Activ Club –Blue Arctic, Akademos, Ami-Ami, Boccaccio, Bon Papa, Brao-Can, Bulzan, Catanga, Celebrity Show, Cet, Chantal –Cafe Club, China, Club Salomeea, Comme Da Mamma, Compact Zimar, Cryspy House, Dac Vest Impex, G&G, Gazym, Gemi Sport, Gio, Gioia Caffe, Gionneli, Giurgiu Oltiță, Hazard, Hidalgo, Impulse, Inter-M, Kartofette, Katomic, Ken Wok, Kensu, La Cuscrii, La Moroșanu, La Nea Nicu, Libelula, Lir, Lotus, Lunca, Mebo Games, Morrogalerie, No Name, Orizor, Ornella, Pădurice, Palacio, Paperone, Piandra, Pisica Albă, Pisica Albastră, Popazim 1, Ranolimits, Real Corners, Florance, Shiva Cafe, Sori Bar, Total Xperience. (M. P.)

 Dintr-un articol din Curentul, 6 mai 1939, atunci cînd românii descopereau, pe la alții, o șosea-minune: „Autostrada, calea viitorului. Germania are azi 3063 km de autostrade ultra moderne. Se mai construiesc încă 3700 km. Multe state au în Europa șosele principale largi, pavate, bine semnalizate și bine distribuite. De cîțiva ani însă, o nouă tehnică a fost aplicată de inginerii de poduri și șosele, aceia a «autostrăzii», dublată, netedă, întărită cu adevărate fondațiuni, cu scurgeri speciale de ape, cu semnalizări automate, cu lucrări de artă cari îngăduiesc evitarea aglomerării și trecerile de nivel atît de primejdioase. Trebuie să admitem că Italia a aplicat imediat această nouă tehnică. Germania a urmat imediat. Franța, mai timidă, a încercat și ea“. Din păcate, după mai bine de 80 de ani, noi am rămas la faza de perplexitate. (A. P.)

NU ESTE DE MIRARE CĂ E GREU SĂ ÎNȚELEGEM NATURA CARE SE FACE VINOVATĂ DE ZUMZETE

 Pe canicula asta, nu este de mirare că o lucrare a lui Gustav Klimt a fost cel mai scump tablou scos la licitație în Europa și vîndut cu peste 85 de milioane de lire sterline. Este doar vorba despre „Doamna cu evantai”. (S. G.)

 Site-ul Casino.ca oferă 1.000 de dolari celui care e gata să revadă toate cele 16 desene animate cu Barbie produse între 2001 și 2009 și să le recenzeze. În plus, îi oferă un voucher de 50 de dolari ca să vadă noul film Barbie, care apare pe ecrane la finalul acestei luni, și să îl integreze într-un clasament: cele mai bune filme cu Barbie. Nu știu cît de mare ar trebui să fie nevoia de bani a cuiva ca să accepte acest supliciu: 16 + 1 filme cu Barbie. Dar asta gîndesc eu, copil născut-crescut în comunism. Ofertanții spun că mizează pe sensibilitatea milenialilor și a generației Z – ei au crescut cu Barbie și sînt nostalgici cînd o revăd. Or fi. Pentru mine e încă o dovadă (a cîta?) că e greu să ne înțelegem transgenerațional sensibilitățile. (S. V.)

 Una dintre plajele situate în centrul Japoniei este scena atacurilor repetate ale delfinilor asupra înotătorilor. E al doilea an consecutiv cînd autoritățile locale se confruntă cu această problemă. Animalul ar fi atacat un bărbat în vîrstă de 60 de ani, care înota cu membrii familiei, la doar cinci metri de țărm, lăsîndu-l cu mai multe coaste rupte și urme de mușcături la ambele mîini. Se pare că nu doar natura o ia razna, ci și animalele. Ca să nu mai vorbim de oameni. (A. M. S.)

 Marion Aubrey, deputată franceză în Parlamentul European, a propus ca fiecare perioadă de caniculă să poarte numele unei companii care se face vinovată de emiterea gazelor cu efect de seră. Avînd în vedere că transportul este activitatea care contribuie cel mai mult la emisiile de gaze cu efect de seră, în România cred că taman am traversat perioada STB. Căci toți știm cum merge CFR-ul. (S. G.)

 Nume de firme adunate dintr-o preumblare prin Moinești, Tîrgu Ocna și Buhuși, județul Bacău: Raza Ecuador SRL, Kosmolux SRL, Librăria Select Universal SRL, Super Voiaje SRL, Radical Instal SRL, Studio De Zâmbete SRL, Adi Maximum SRL, Noblesse Du Métal SRL, Eficient SRL, Exigent SRL, Chilipiruri Pentru Toți SRL, Fast Orient SRL, Euroaxa SRL, Casa Cu Muri SRL, Întoarcerea La Străbuni Cooperativă Agricolă, Cei Trei Muschetari SRL, Ladies & Gentelmen SRL, Silogisme SRL, Primul 7 SRL, Make Money Get Rich SRL, Cereal Ștefan SRL, Fantazium SRL, Zona De Vest Inwest SRL, Euro Vacanța SRL, La Camionul SRL, Cabinet Zâmbetul Măriucăi SRL, Bucur Memories SRL, Repere SRL, Transviorel Și Mona Lisa SRL, Băcănia Zumzete SRL, Gastro Michelle SRL, Călătorește Cu George SRL, Inocenta Trans SRL, Paneboun Pâinea Bunicii SRL, Primo Sole E Luna SRL, Fluent Flavian SRL, Nestemate SRL, Milan 9 Scări SRL, Întreprinzătorul SRL, Sublim Com SRL, Spălătoria Pro Clean SRL, Fereastra Tehnic SRL, One Thing SRL, Mematoti Item SRL, Senzații Și Emotzyi SRL, Glacial SRL, Noul Glacial SRL, Multiform Concept SRL, Perla Ocnelor Imobiliare SRL, Expert Zgomot SRL, Aborigen SRL, Prietenia Gustului SRL, Avatar Antistress SRL, Bob Cu Boabe SRL, Gură Cască SRL. (D. S.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Un bărbat din Cluj care visa să construiască o cabană a rămas fără bani: Cu ce sumă au dispărut meseriașii
Indivizii i-ar fi promis bărbatului că pot să-i construiască o cabană. După ce au primit banii, aceștia s-au făcut nevăzuți.
image
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina
Pentru prima dată de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, pare că e posibil să obțină o victorie, scrie The Economist.
image
Ce efecte pot avea suplimentele cu magneziu asupra somnului
Magneziul este un mineral care se găsește în mod natural în organism și susține diverse funcții vitale, cum ar fi sistemul cardiovascular, regenerarea musculară și producerea de energie. Magneziul susține, de asemenea, procesul de relaxare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic