Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
© M. Pleșu
© M. Pleșu

ZECI DE OAMENI CARE AR PUTEA ÎNTINERI ÎNTR-O LUME ÎNCHISĂ D.P.D.V. AL EVOLUȚIEI SE ÎNTORC LA PRIVELIȘTI AUTOMATE

 Povestea recentă a românului care și-a uitat consoarta într-o toaletă de pe o autostradă din Germania și și-a continuat neabătut drumul fără să observe, o vreme, că soția coborîse și ea din mașină, mi-a amintit de o întîmplare similară la care chiar am asistat. Un autocar care străbate, cam în opt ore, drumul de la București la Cluj are drept singură oprire mai lungă (15-20 de minute) autogara din Rîmnicu Vîlcea. Acolo existau, cînd circulam eu pe această rută, doar două sau trei toalete, în condițiile în care parcau mai multe autocare în același timp și se adunau cozi de zeci de oameni. Practic, era un fel de „care pe care” la rapiditatea cu care alergai spre toalete. O doamnă mai în vîrstă, cu pălărie, pe care o văzusem schimbînd locul în autocar, în fața mea, de cel puțin două ori, n-a mai apucat să urce înapoi. Neavînd un vecin constant de scaun, nimeni nu a observat. Șoferul a fost sunat din Rîmnicu Vîlcea și rugat să tragă pe dreapta, timp în care doamna a fost adusă cu o mașină mică. A apărut extrem de indignată și a început să o certe pe adolescenta care stătuse ultima dată lîngă ea (și care oricum avea niște căști uriașe pe urechi). Soția rămasă în urmă în Germania nu vorbea limba și, pînă la reuniunea de familie, a trăit niște ore de panică. Și, ca să cităm poliția nemțească, „vă rugăm să verificați întotdeauna dacă toți pasagerii sînt înapoi în mașină după o pauză”. (A. A. D.)

 Cercetătorii de la Harvard susțin că ar fi găsit elixirul tinereții, adică o substanță care ar putea întineri celulele umane. Povestea e încă la început. Substanța trebuie testată întîi pe animale și abia apoi pot începe testări propriu-zise pe voluntari, procese care nu se știe cît vor dura. Cu alte cuvinte, s-ar putea ca pînă atunci să îmbătrînim de tot sau chiar să nici nu mai avem nevoie de elixirul lor magic. (A. M.)

 Industria videochat-ului în România: 5.000 de societăți care au acest obiect de activitate, 400.000 de persoane care lucrează în domeniu, veniturile obținute reprezintă 6% din PIB. Hai, că măcar la unele capitole stăm bine! Trăim într-o lume de fanteziști sexuali. (A. M. S.)

 Biblioteca Națională este închisă începînd de săptămîna asta și pînă în septembrie. Se pare că motivul ar fi infestarea clădirii cu ploșnițe. Așa se face că directorul bibliotecii a decis suspendarea activității în scopul dezinsecției. Mi se pareun gest corect și responsabil din partea conducerii. Îmi imaginam deja cum stau bieții oameni la mese, citind, căutînd după cote, în timp ce-i mănîncă ploșnițele. (I. M.)

 Orgasmul femeii nu are nici un scop direct d.p.d.v. al evoluției, arată oamenii de știință. Și totuși, se face atîta caz de acest aspect. Din fericire. (M. C.)

 Din statistici: 84% din persoanele care trec la un regim alimentar vegetarian se întorc la carne mai devreme de un an de zile. (M. C.)

 În România există în momentul de față nu mai puțin de 1.617 „baruri de zi” – o subcategorie a așa-numitelor „structuri de primire turistice cu funcțiuni de alimentație publică”. Enumerăm cîteva dintre ele: Hei Alba Iulia, La Unchiul Nicky, Hermes, Măcinic, Pensiunea Ma, Preciosa, Sala Frumoasei Priveliști, Casa Ampoițană, Gianina, Sarra Vank, Ela & Cătă, Di Angello, La Popa, Man President, Montana Popa, Bip, Poarta Oilor, Marydor, Conacul Samfirei, Mama Uța, Onelia, Terra Mythica, Mama Luța, Gela, La Hodineală, Ryn, Emris, Olimpic, Sf. Petru, Nuța, La Pociu, Activ Club –Blue Arctic, Akademos, Ami-Ami, Boccaccio, Bon Papa, Brao-Can, Bulzan, Catanga, Celebrity Show, Cet, Chantal –Cafe Club, China, Club Salomeea, Comme Da Mamma, Compact Zimar, Cryspy House, Dac Vest Impex, G&G, Gazym, Gemi Sport, Gio, Gioia Caffe, Gionneli, Giurgiu Oltiță, Hazard, Hidalgo, Impulse, Inter-M, Kartofette, Katomic, Ken Wok, Kensu, La Cuscrii, La Moroșanu, La Nea Nicu, Libelula, Lir, Lotus, Lunca, Mebo Games, Morrogalerie, No Name, Orizor, Ornella, Pădurice, Palacio, Paperone, Piandra, Pisica Albă, Pisica Albastră, Popazim 1, Ranolimits, Real Corners, Florance, Shiva Cafe, Sori Bar, Total Xperience. (M. P.)

 Dintr-un articol din Curentul, 6 mai 1939, atunci cînd românii descopereau, pe la alții, o șosea-minune: „Autostrada, calea viitorului. Germania are azi 3063 km de autostrade ultra moderne. Se mai construiesc încă 3700 km. Multe state au în Europa șosele principale largi, pavate, bine semnalizate și bine distribuite. De cîțiva ani însă, o nouă tehnică a fost aplicată de inginerii de poduri și șosele, aceia a «autostrăzii», dublată, netedă, întărită cu adevărate fondațiuni, cu scurgeri speciale de ape, cu semnalizări automate, cu lucrări de artă cari îngăduiesc evitarea aglomerării și trecerile de nivel atît de primejdioase. Trebuie să admitem că Italia a aplicat imediat această nouă tehnică. Germania a urmat imediat. Franța, mai timidă, a încercat și ea“. Din păcate, după mai bine de 80 de ani, noi am rămas la faza de perplexitate. (A. P.)

NU ESTE DE MIRARE CĂ E GREU SĂ ÎNȚELEGEM NATURA CARE SE FACE VINOVATĂ DE ZUMZETE

 Pe canicula asta, nu este de mirare că o lucrare a lui Gustav Klimt a fost cel mai scump tablou scos la licitație în Europa și vîndut cu peste 85 de milioane de lire sterline. Este doar vorba despre „Doamna cu evantai”. (S. G.)

 Site-ul Casino.ca oferă 1.000 de dolari celui care e gata să revadă toate cele 16 desene animate cu Barbie produse între 2001 și 2009 și să le recenzeze. În plus, îi oferă un voucher de 50 de dolari ca să vadă noul film Barbie, care apare pe ecrane la finalul acestei luni, și să îl integreze într-un clasament: cele mai bune filme cu Barbie. Nu știu cît de mare ar trebui să fie nevoia de bani a cuiva ca să accepte acest supliciu: 16 + 1 filme cu Barbie. Dar asta gîndesc eu, copil născut-crescut în comunism. Ofertanții spun că mizează pe sensibilitatea milenialilor și a generației Z – ei au crescut cu Barbie și sînt nostalgici cînd o revăd. Or fi. Pentru mine e încă o dovadă (a cîta?) că e greu să ne înțelegem transgenerațional sensibilitățile. (S. V.)

 Una dintre plajele situate în centrul Japoniei este scena atacurilor repetate ale delfinilor asupra înotătorilor. E al doilea an consecutiv cînd autoritățile locale se confruntă cu această problemă. Animalul ar fi atacat un bărbat în vîrstă de 60 de ani, care înota cu membrii familiei, la doar cinci metri de țărm, lăsîndu-l cu mai multe coaste rupte și urme de mușcături la ambele mîini. Se pare că nu doar natura o ia razna, ci și animalele. Ca să nu mai vorbim de oameni. (A. M. S.)

 Marion Aubrey, deputată franceză în Parlamentul European, a propus ca fiecare perioadă de caniculă să poarte numele unei companii care se face vinovată de emiterea gazelor cu efect de seră. Avînd în vedere că transportul este activitatea care contribuie cel mai mult la emisiile de gaze cu efect de seră, în România cred că taman am traversat perioada STB. Căci toți știm cum merge CFR-ul. (S. G.)

 Nume de firme adunate dintr-o preumblare prin Moinești, Tîrgu Ocna și Buhuși, județul Bacău: Raza Ecuador SRL, Kosmolux SRL, Librăria Select Universal SRL, Super Voiaje SRL, Radical Instal SRL, Studio De Zâmbete SRL, Adi Maximum SRL, Noblesse Du Métal SRL, Eficient SRL, Exigent SRL, Chilipiruri Pentru Toți SRL, Fast Orient SRL, Euroaxa SRL, Casa Cu Muri SRL, Întoarcerea La Străbuni Cooperativă Agricolă, Cei Trei Muschetari SRL, Ladies & Gentelmen SRL, Silogisme SRL, Primul 7 SRL, Make Money Get Rich SRL, Cereal Ștefan SRL, Fantazium SRL, Zona De Vest Inwest SRL, Euro Vacanța SRL, La Camionul SRL, Cabinet Zâmbetul Măriucăi SRL, Bucur Memories SRL, Repere SRL, Transviorel Și Mona Lisa SRL, Băcănia Zumzete SRL, Gastro Michelle SRL, Călătorește Cu George SRL, Inocenta Trans SRL, Paneboun Pâinea Bunicii SRL, Primo Sole E Luna SRL, Fluent Flavian SRL, Nestemate SRL, Milan 9 Scări SRL, Întreprinzătorul SRL, Sublim Com SRL, Spălătoria Pro Clean SRL, Fereastra Tehnic SRL, One Thing SRL, Mematoti Item SRL, Senzații Și Emotzyi SRL, Glacial SRL, Noul Glacial SRL, Multiform Concept SRL, Perla Ocnelor Imobiliare SRL, Expert Zgomot SRL, Aborigen SRL, Prietenia Gustului SRL, Avatar Antistress SRL, Bob Cu Boabe SRL, Gură Cască SRL. (D. S.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Românii sunt cei mai săraci europeni, conform Eurostat, iar la salarii suntem penultimii. Există totuși și locuri de muncă bine remunerate, dar uneori oamenii nu se prea înghesuie din cauză că nu vor să facă munci grele.
image
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Sezonul vacanţelor se apropie şi, odată cu el, şi şansele de a călători şi de a experimenta cultura şi produsele culinare ale altor ţări în toată splendoarea lor.
image
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic și triatlonist în vârstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a împărtășit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o viață lungă și sănătoasă.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.