Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1004 din 6 – 12 iulie 2023
Foto: M. Chivu
Foto: M. Chivu

DE BUNĂ SEAMĂ, PEPENELE DESCULȚ A FOST IMPRESIONAT DE FELUL ÎN CARE OMENIREA A SCOS LA SUPRAFAȚĂ EPOCA RECE…

Suspiciunea cum că un subiect de la proba de română de la Bac a fost căutat pe Internet, cu o seară înainte, m-a făcut să mă gîndesc atît la formularea din examen, „indică sensul din text al secvenței «de bună seamă»”, cît și la relatările jurnaliștilor pentru care „de bună seamă” este o expresie. De bună seamă, locuțiunea adverbială predicativă este astăzi desuetă. (S. G.)

Aflăm de pe site-ul mediafax.ro că „O vacă este cel mai scump animal din lume”, dar și că „Pepenele galben e aliatul perfect pentru o siluetă de invidiat”. Vițeii de aur sînt nespus de mîhniți, iar alte plante din familia cucurbitaceelor, cel puțin la fel de dietetice ca pepenele galben – cum ar fi colocintul (Citrullus colocynthis), mutătoarea (Bryonia dioica), castravetele (Cucumis sativus), castravetele-stea (Sicyos angulatus), bostanul (Cucurbita pepo), bostănașul spinos (Echinocystis lobata), tigva (Lagenaria siceraria), perele bolunde (Thladiantha dubia) și chiar pepenele roșu (Citrullus lanatus) – sînt galbene de invidie. O plesnitoare (Ecballium elaterium) a plesnit chiar de ciudă, citind nedreapta știre. (M. P.)

În timpul unui meci din Campionatul European de Fotbal U21, desfășurat pe stadionul Cluj Arena, jucătorilor Naționalei de fotbal a Italiei li s-au furat din vestiar patru perechi de ghete. Deși știrea a fost titrată cu „Ne-am făcut de rușine”, probabil a fost un gest cultural prin care jucătorii italieni au fost familiarizați cu romanul Desculț al lui Zaharia Stancu. (S. G.)

Festivalul de Film de la Cannes are, din 2001, și un Palm Dog, premiu care i-a revenit în acest an lui Messi, un Border Collie ce a dovedit un veritabil talent actoricesc și o gamă largă de emoții interpretîndu-l pe Snoop, cîinele din filmul Anatomie d’une chute, regizat de Justine Triet. Juriul a fost impresionat și de felul în care Messi a simulat boala într-o scenă și l-a declarat cîștigător. Toți stăpînii de pisici pot depune mărturie că un Palm Cat nu va exista în veci. (A. A. D.)

În ultimele două decenii, omenirea a scos la suprafață, prin pompare, atîta apă din adîncurile Pămîntului, încît a deplasat polii planetei cu aproape un metru, o glisare echivalentă cu efectul topirii calotei din Groenlanda din aceeași perioadă. Marea înclinare! (M. C.)

Mai nou, cică niște cercetători de la Universitatea din Seattle ar fi descoperit că în epoca primitivă nu doar bărbații vînau, ci și femeile, ba chiar alături de copii. Concluzia ar fi că imaginea bărbaților care se luptau cu fiarele sălbatice în timp ce femeile aveau grijă de gospodărie și de copii ar fi fost falsă, creată fiind de „cercetătorii sexiști”. Următoarea descoperire va fi cu siguranță aceea că, de fapt, doar femeile vînau, în timp ce bărbații croșetau. Mai țineți minte sceneta din 1978, în care Octavian Cotescu vorbea ca o femeie, în timp ce croșeta? A tot fost reluată la TV. Știa el ce știa... (A. M.)

Într-o crîșmă fancy (cum s-ar zice) din Ardeal, întreb chelnerul dacă au vin, observînd că nu apare în meniu. Chelnerul mă liniștește și îmi spune că au, îl întreb cu entuziasm ce fel de vin au, la care el îmi răspunde cu același entuziasm: „N-avem decît de două feluri”… Aștept cu consternare sentința, la care chelnerul mă lămurește trufaș: „Cald sau rece”. (I. M.)

…OCAZIE CU CARE AR TREBUI ÎNȚELES CĂ TOATĂ POVESTEA N-ARE TRECERE LA NEICA

Anul trecut, o garsonieră de numai 11 metri pătrați din Cluj, pentru care proprietarul cerea 200 de euro chirie lunară, a fost ținta glumelor și ironiilor vreme îndelungată, în loc să flateze minimaliștii de pretutindeni. Iată că la sfîrșitul lui iunie, anul acesta, România a ajuns să găzduiască, la Rîșnov, primul festival din Europa Centrală și de Est destinat locuințelor mobile de dimensiuni mici, așa-numitele „tiny houses”. Casele, unele chiar pe roți, nu au nevoie de autorizație de construcție, pot fi amplasate rapid și deveni complet independente, folosind energia solară și sisteme de filtrare a apei pluviale. Românii, mai ales cei care țin la sustenabilitate, au fost prezenți la festival, ocazie cu care au aflat și cît ar costa cea mai mică astfel de locuință de vacanță: 6.000 de euro. (A. A. D.)

O profesoară din Italia este anchetată acum după ce s-a descoperit faptul că, din cei 24 de ani de carieră didactică, profesoara a stat la catedră fix patru ani, douăzeci de ani chiulind de la cursuri cu nerușinare. Asta numesc eu libertate profesională, căci a nu avea chef să-ți faci treaba e un drept. În sfîrșit, poate ar trebui înțeles odată faptul că unii oameni chiar s-au născut pensionari. (I. M.)

Mai credeți în „știința” de pe rețelele de socializare? Zice că, de curînd, pe Twitter, s-a bucurat de o imensă audiență și a produs ample reacții o postare „științifică” în care se spunea că oamenii sînt vinovați de înclinarea axei în jurul căreia ni se rotește planeta, dar și de mult discutata „inversiune a polilor”, pentru că ar fi extras multă apă din pămînt. Și unde s-ar fi dus apa aia? În oceane. Zice raportul că e vorba de 2.150 de miliarde de tone de apă, din 1993 pînă în 2021. Ei bine, „mutarea” acestei cantități uriașe din „locul ei” în alt loc ar fi „dezechilibrat” Pămîntul, generînd „înclinarea” axei sale. Twitter-ul a explodat! (Înțeleg că așa se zice cînd lumea dă buluc și se indignează la cîte o postare socială, că respectiva rețea „explodează”!) Dă-i acuze la adresa speciei, propuneri de măsuri urgente, jale și eroice atitudini eco-civice! Unul dintre comentatori a avut curiozitatea să citească raportul respectiv unde, la un moment dat, se spune că această „mutare” a apei din pămînt în ocean ar contribui infim la înclinarea axei și la inversiunea polilor. Asta uitase Twitter-ul științific să spună. Pentru mine, știind poporul care crede în adevărul „rețelelor”, nu e de mirare că precizarea aceasta nu a avut absolut nici un efect asupra miilor de cititori care au continuat să comenteze, cu aplomb și spirit de răspundere, în cel mai corect spirit științific, postarea. Pentru lămurirea generală, fenomenul schimbării gradului de înclinație al axei de rotație a planetei se explică, mai ales, prin forța de atracție a Soarelui și prin faptul că Pămîntul nu este o sferă perfectă, la care, desigur, se adaugă dinamica vînturilor și variația nivelului oceanelor. Mai pe scurt, e vorba mai ales de fenomene naturale fără mare legătură cu omul cel ticălos, lacom și iresponsabil. Dar dacă e așa, toată povestea n-are nici un haz... (S. V.)

Suferințele unui milionar chinez: Liang Shi își dorește cel mai mult pe lume să obțină o notă de trecere la „gaokao”, bacalaureatul lor, ca să poată să se înscrie la prestigioasa Universitate Sichuan. Prima dată a ratat acest examen la 16 ani. Acum are 57 de ani și tocmai a picat și a 27-a oară examenul. (A. M. S.)

Adunate într-un snop, cîteva nume de firme din comuna Cîrcea, județul Dolj: Achtung Impex SRL, Ideal Sofa SRL, La Neica Serv SRL, Bello Di Bela SRL, Perla Băniei SRL, Multibond Dural SRL, Optimiștii SRL, L’Art Sublime Atelier Boutique SRL, Terasa La Jhon SRL, Steel Ionuț Inox SRL, Kalm Entertainment SRL, Drumul Spre Rai SRL-D, Vreau Cafea SRL, Mystic Concept Exclusiv SRL, Atelier Nostimo SRL, Funerare Post Mortem SRL, Lalyca Laliku SRL, Secret Prod SRL, Vis A Vis Market Oltenia SRL, Dr. Helpanimal SRL, Mănușa De Box SRL-D, Urban Accent Interior SRL, 1St Stop Închirieri Scule SRL, Viber & Ciucur SRL, Clinica De Cap Și Gât SRL, Taie Bine SRL, Vindinstele SRL. (D. S.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Un bărbat din Cluj care visa să construiască o cabană a rămas fără bani: Cu ce sumă au dispărut meseriașii
Indivizii i-ar fi promis bărbatului că pot să-i construiască o cabană. După ce au primit banii, aceștia s-au făcut nevăzuți.
image
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina
Pentru prima dată de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, pare că e posibil să obțină o victorie, scrie The Economist.
image
Ce efecte pot avea suplimentele cu magneziu asupra somnului
Magneziul este un mineral care se găsește în mod natural în organism și susține diverse funcții vitale, cum ar fi sistemul cardiovascular, regenerarea musculară și producerea de energie. Magneziul susține, de asemenea, procesul de relaxare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic