Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 997 din 18 mai – 24 mai 2023
© M.Pleșu
© M.Pleșu

EXISTĂ REȚETE PENTRU A GĂSI UN VERDE VIBRANT ÎN MIȘCARE, DE VREME CE NEPOATA SPIRITUALĂ ȘI-A RECĂPĂTAT VEDEREA

 După ce Starbucks și-a făcut un renume pentru cafelele lungi și puternic însiropate, mai nou, compania a încercat să propună o alternativă mai „sănătoasă”. Astfel că Starbucks a introdus în meniu un nou tip de specialitate: cafea cu ulei de măsline. Pe cît de salutată a fost ideea înainte de a pune în vînzare cafelele cu ulei de măsline, pe atît de descurajată a fost ulterior de degustătorii entuziasmați care au sfîrșit-o nefericit la toaleta cafenelei. Există și rețete binevoitoare în viață care chiar nu funcționează, rămîn tot toxice, cum s-ar zice. (I. M.)

 Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, s-a întîlnit cu mai-marii companiilor americane de IT pentru a găsi cele mai bune soluții de reglementare a  Inteligenței Artificiale. Se știe că avîntul din ultima vreme în acest domeniu aduce cu sine o mulțime de probleme. Întrebarea e dacă aceste probleme legate de Inteligența Artificială se pot rezolva înaintea celor care privesc dezvoltarea inteligenței naturale. (A. M.)

 Un ecologist de 36 de ani din Florida își cultivă, în grădină, propria hîrtie igienică. Robin Greenfield a găsit planta perfectă, cu frunze mari și cărnoase, pe care o recomandă tuturor celor care sînt preocupați de soarta planetei și, în plus, vor să facă economii. Mai mult, chiar a pornit, la finalul lunii aprilie, un „tur al hîrtiei igienice” în cele mai importante orașe din zonă, pentru a populariza acest mod vechi și totodată nou de a folosi baia. Este gata să-i convingă pe oameni de utilitatea frunzelor moi, de un verde vibrant. Acestea nu pot fi aruncate în toaletă, dar se pot duce la gunoi sau chiar îngropa în grădină. El spune că, în SUA, o persoană petrece nu mai puțin de două luni din anii săi activi de muncă doar pentru a plăti hîrtia igienică pe care o consumă. În medie, 150 de role pe an. (A. A. D.)

 Un tînăr de 20 de ani s-a urcat miercuri în cabina de conducere a unei locomotive CFR din stația Medgidia, a ridicat și conectat pantograful și a pus-o în mișcare. Locomotiva a talonat două aparate de cale, a ajuns pe o altă linie și s-a oprit. Cum ar veni, băiatul a vrut să dea o tură cu o locomotivă. (A. M. S.)

 Aflînd că topul celor mai bogați oameni din lume i-a desemnat pe Bernard Arnault (LVMH – Dior, Fendi, Louis Vuitton, Givenchy), ca fiind cel mai bogat bărbat, și pe Françoise Bettencourt Meyers (L’Oréal), cea mai bogată femeie, mi-am spus că omenirea nu și-a pierdut întru totul uzul rațiunii, de vreme ce preferăm să dăm bani pe lucrurile cu adevărat importante în viață: parfumuri, cosmetice, hăinuțe. (S. G.)

 Aflăm de pe site-ul shtiu.ro că părintele Arsenie Boca s-ar fi întîlnit cu Nicolae Ceaușescu înainte de Revoluție. „Prin anii ’80, părintele Arsenie a fost dus și la Ceaușescu, care l-a întrebat: «Hai, popo, am auzit că tu prezici soarta unui om. De mine ce știi, cînd am să mor?». Și Arsenie i-a spus: «Într-o zi de mare sărbătoare veți fi omorîți amîndoi». Ceaușeștii nu au crezut şi i-au spus maiorului care-l adusese pe preot să-l ia din fața lor și să nu-l mai vadă niciodată” – ar fi povestit Zoe Dăian, nepoata părintelui Boca. Potrivit unei alte relatări, cel puțin la fel de plauzibile, întrebat de Ceaușescu: „Popo, cînd am să mor?”, părintele Arsenie, care nu mai auzea așa de bine, s-ar fi burzuluit și i-ar fi spus: „Popou ești tu!”. (M. P.)

 Săptămîna trecută, pe versiunea franțuzească a contului de Twitter al Papei Francisc a fost postat un mesaj care a stîrnit ilaritatea unora, confuzia altora, ba chiar îngrijorarea că cineva a piratat contul Sanctității Sale. Mesajul Papei îi îndemna pe cei care nu au timp să se roage, dar vor să o facă, să apeleze la „les jaculatoires” pentru a rămîne în contact cu Dumnezeu. Aceste „jaculatoires” (de la latinescul jaculor, adică a arunca ceva spre o anumită țintă) sînt o practică spirituală mai veche, uitată pînă recent, prin care scurte rugăciuni sînt repetate des. Recentul francez, cu creierii lui hipersexualizați, a înțeles altceva și de aici stupefacții, amuzamente de galerie, ridicări de sprînceană. Semn că recentul francez nu e cu nimic diferit de recentul român. În privința asta, sîntem perfect europeni. Bravo! (S. V.)

 O femeie care a rămas nevăzătoare la vîrsta de 11 ani și-a recăpătat vederea în urma unui accident domestic în care a căzut și s-a izbit cu capul de măsuța de cafea. Dovadă că Dumnezeu chiar lucrează pe căi misterioase. (M. C.)

DUPĂ CE RESTUL LUMII NU MAI STRIGĂ CEVA TIMP DE CINCI ZILE VOR IEȘI LA IVEALĂ ARIPI

 După ce trei hoți din Peru au spart un magazin de încălțăminte din orașul Huancayo, furînd 200 de cutii de pantofi, au ajuns la concluzia că „a porni cu dreptul” nu e întotdeauna bine: în cutii erau doar pantofi pentru piciorul drept. (S. G.)

 În topul țărilor care poluează cu plastic oceanele lumii se află, chiar în această ordine: Filipine (356.371 de tone metrice anual), India, Malaezia, China, Indonezia, Myanmar, Brazilia, Vietnam, Bangladesh și Thailanda. Restul lumii poluează cu 176.012 tone metrice anual. (M. C.)

 La Moși, varianta 2023, mai: „Floare de soc, pelin avem, floare de soc, pelin avem”. Nicăieri în lumea asta nu se mai strigă așa. (A. M. S.)

 Zilele trecute am văzut două afișe amplasate într-un magazin, în dreptul rafturilor cu hîrtie igienică. Pe unul scria „Hîrtie igienică, iarnă”. Citind așa ceva, nu poți să nu-ți pui imediat o întrebare logică. Adică iarna nu-i ca vara? Pe celălalt afiș scria „Hîrtie igienică reciclată”. Văzînd și asta, în minte îți vine neapărat o altă întrebare, și mai logică, pe care nu mai are nici un rost s-o scriu. (A. M.)

 O femeie care s-a rătăcit într-o pădure din Australia, zilele trecute, a fost găsită în stare impecabilă la numai 60 de kilometri distanță de o localitate. Se pare că femeia a reușit să supraviețuiască timp de cinci zile cu acadele și vin. Rătăcirea amărîtei sună mai degrabă a vacanță într-o podgorie toscană. (I. M.)

 Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

 Din Medgidia ne vin aceste nume de firme: Șef Regina SRL, Majestic Doors SRL, Micro Medic SRL, Cuțitul De Aur SRL, Decuseară Entertainment SRL, Izodecor Divers SRL, Bio Suprem Agricol SRL, Agro Meteor SRL, Extremis SRL, Marin Marmură Și Granit SRL, English Victory SRL, La Chiftea Delivery SRL, Robescu Difuzor SRL, Danubius Economic SRL, Izvorul De Acasă SRL, Pajura Adrian SRL, Harnicii Cocoșei SRL, Acoperă Rusu Professional SRL, Burbone Activ SRL, Kilipir Activ SRL, Mezozoica SRL, Alex Crioptic SRL, La Fise Wash SRL, Europanouri Actual SRL, Dragonul De Foc SRL, Aripi Dobrogene SRL, Avantaj Client SRL, Unu Plus Unu Standard SRL, Medeleni Vis SRL, Troia SRL, Prețuri Reduse Concept SRL, Triplex Optim SRL, Sănătate Prieteni Și Bani SRL, Execuții Rapide SRL, Mofturosu SRL, Tactic Electric Util SRL, Conacul Din Livadă SRL, Zan Zan Metal SRL, Inina Bizabiz SRL, Petre Oficial Speed SRL, Laur Capital SRL, Grădina Cu Mușcate SRL, Scorpion Stil SRL, Ceva Bun SRL, Arzu Și Azat Aliment SRL, Garabo Global SRL, Vise Pe Hârtie SRL, Vagabond Barber Shop SRL, Adelante Pas Cu Pas Group Construct SRL, Infinity Amanet SRL, Mario Spectrum Decor SRL, Cinci Cap SRL, Tot Înainte Dinamic SRL, Un Gând Frumos SRL. (D. S.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.