Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 988 din 16 martie – 22 martie 2023
© S. Voinescu
© S. Voinescu

SĂ FII NEUTRU, ÎN CONDIȚIILE ÎN CARE NOI AM AVUT MAȘINI MASCULINE, PARE O NEBUNIE

 Un tribunal spaniol a decis că un bărbat trebuie să-i plătească peste 200.000 de euro fostei sale soţii, echivalentul a peste douăzeci de ani de salariu, pentru că s-a ocupat de casă și de cei doi copii ai lor în timpul căsătoriei și l-a ajutat cu sălile de fitness pe care le deținea, dar fără să primească un salariu. Să fii casnică nu înseamnă că nu muncești. Din contra. (A. M. S.)

 De Ziua Femeii, Bogdan Ilea, secretar de stat în Ministerul Justiției, a postat un mesaj potrivit căruia „Lumea va fi un loc mai frumos în care să trăim dacă vom începe să respectăm aceste ființe ale societății”. Criticat, a modificat postarea, rezumînd totul la un neutru „La mulţi ani tuturor femeilor!”. Bănuiesc că a făcut-o bombănindu-i pe cei care l-au criticat și nu i-au apreciat intenția poetică. (S. G.)

 La un nou „recensămînt” al insulelor pe care le deține, Japonia a descoperit că are circa 7.000 de insule pe care nu le înregistrase anterior. În condițiile în care noi am avut o singură insulă, pentru care acum se duc lupte crîncene între ucraineni și ruși, povestea asta din Japonia pare nesimțire curată. (A. M.)

 Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata. Se spune că acest „import” comunist rămîne cel mai mare furt de mașini din istorie, dar cu adevărat important este faptul că acele mașini încă rulează pe străzi, o jumătate de secol mai tîrziu. (M. C.)

 După ce Guvernul chinez a interzis afișarea femeilor în lenjerie intimă pe canalele media pentru a reduce diseminarea de conținuturi care pot avea conotații sexuale și ca măsură protectivă la adresa femeilor, în China tocmai s-a înregistrat o nouă tendință. Tot mai multe companii producătoare de lenjerie intimă fac apel la modele masculine pentru a-și promova produsele destinate femeilor. Așa că, de la o vreme încoace, canalele de televiziune din China sînt împînzite de reclame la lenjerii intime pentru femei și care sînt purtate de bărbați. Trebuie spus că China nu doar că admite supremația femboy, dar a dus la un alt nivel dominația masculină, chiar și ce e curat feminin le aparține deja bărbaților. (I. M.)

 Un artist britanic, Harrison Marshall, și-a amenajat o casă într-un container de gunoi, într-o zonă din sudul Londrei, declarînd că plănuiește să locuiască acolo timp de un an, pentru a atrage atenția asupra prețului „nebunesc” al închirierii unei camere în capitala Marii Britanii. Nu știu dacă o nebunie se poate combate prin alta, dar cel puțin face senzație pe rețelele de socializare. (S. G.)

ALTFEL, RISCAȚI SĂ AVEȚI, ÎN 24 DE ORE, UN ARMĂSAR ALTERNATIV

 În anul 1995, hitul „Mief!“ („Duhoare!“) al formației Die Doofen (Prostovanii) – între timp, un clasic – s-a aflat vreme de 19 săptămîni în topul single-urilor germane. Redăm cîteva strofe, în traducere: „Urechi cleioase, gulere lucioase, halenă, unghii jegoase, / Subsuoară asudată și picioare transpirate, păr slinos: / Ia-mă acum, chiar dacă put / Altfel, pa și te salut! / Căci acolo-n colț de stradă, / Este următoarea ștoalfă, și mă duc. / Te rog, nu-mi veni cu texte, / Ia-mă acum, chiar dacă put ca un țipar. / Nărilor îndrăgostite / Nu le pasă de un vînt accidental. / Nici miasma, nici putoarea, nici jegul și nici duhoarea / Nu spun despre caracter, în fond, nimic […]”. Curat romantism german. Fără mofturi, fără dulcegării. (M. P.)

 Ca să știți care vă sînt drepturile (mă refer chiar la cele fundamentale, ale omului care sînteți) trebuie să fiți la curent cu jurisprudența în materie, căci avansul acestor drepturi e rapid și riscați să aveți drepturi fundamentale (nu-i de joacă!) despre care să nu știți. Recent, un judecător din provincia Québec (Canada) a decis, într-un dosar al cărui obiect erau relațiile rele între doi vecini, că arătarea degetului (știți gestul, degetul mijlociu în sus, erect, restul degetelor strînse în pumn) ține direct de drepturile fundamentale ale omului, anume de libertatea de expresie. „Deși nepoliticos, gestul este manifestarea unui drept fundamental, pentru care nimeni nu poate fi sancționat”, zice judecătorul. Totuși, nu v-aș sfătui să vă exercitați acest drept fundamental în fața unuia mai solid decît dumneavoastră, în fața polițistului sau în fața părinților. (S. V.)

 Pasionații de lumînări parfumate pot fi acum morți de invidie că nu le-a venit ideea să trăiască doar din mirosirea lor. Le-a luat-o înainte o fetiță de numai doi ani din Dallas, probabil cel mai tînăr influencer, urmărită pe TikTok, pe contul mamei, de 14 milioane de oameni. Totul a început în noiembrie cînd, într-un magazin de lumînări, tatăl ei îi oferea cîte una la mirosit, iar Sunday doar spunea „da” sau „nu”. Mama ei a postat înregistrarea, care în 24 de ore a avut trei milioane de vizualizări. Între timp, fetița a devenit cunoscută, a fost invitată la emisiuni TV, iar oamenii iau în serios recomandările ei în materie de lumînări parfumate. Vocabularul lui Sunday s-a mai îmbogățit, așa că poate să descrie mirosurile și să le laude pe cele care îi plac. Nu se teme nici să respingă lumînări foarte scumpe, provenind din magazine celebre. Se pare că este și constantă în decizii, fiindcă părinții ei au încercat să îi prezinte din nou o lumînare pe care deja o testase și nu s-a răzgîndit în privința verdictului. În plus, magazinul unde a fost filmată prima dată, cu care a încheiat între timp un parteneriat, îi promovează lumînările preferate, iar comenzile vin din întreaga lume. Părinții ei intenționează să producă o lumînare parfumată proprie, cu numele lui Sunday, iar banii obținuți din comercializare să se adune într-un fond pentru studiile fetiței. (A. A. D.

 Poliţia din Republica Cehă caută un cal de curse furat, care ar valora 20.000 de dolari şi care ar aparţine omului forte din Cecenia, Ramzan Kadîrov, aliatul lui Vladimir Putin. Zazou, un armăsar pursînge, a dispărut dintr-un grajd din Cehia. Animalul este unul dintre cei doi cai de curse ai lui Kadîrov care se aflau în Republica Cehă şi care au fost plasaţi sub incidenţa sancţiunilor încă de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014. Proprietarul crescătoriei nu s-a lăsat însă impresionat şi a încuiat atunci grajdurile pentru a împiedica luarea cailor. Nu mor caii cînd vor cîinii, dar de politică nu scapă nici ei. (A. M. S.)

● O raită prin Dudu, județul Ilfov, pentru a culege cîteva nume de firme: Merită Toți Banii Production, Activ Ambalaj SRL, Nicușor Estate SRL, Carne Și Sare SRL, Mini Boss SRL, Aprotosoaie Social Care SRL, Babel Academy SRL, Crescendo Traduceri SRL, Învelitoarea București SRL, M.O.V. Amprenta SRL, Tavane Șic SRL, Agro Gigante SRL, Patiseria Y Ammi Ami SRL, Omni Terasamente SRL, Omni Demolări SRL, Horeca Soluția Micului Dejun SRL, Gan Gag SRL, Haiducii Oficial SRL, Albinuța Melifica SRL, Farm Of Consciousness SRL, Alu Sergentu Construct SRL, Happy Vrumvrum SRL, Zumzet Mobile SRL, Stop Invaders PFN SRL, Paradisul Accesoriilor SRL, Cioc Dans SRL, Understand Myself Media SRL, ABC Tactic SRL, Hidroizolații Gion SRL, The Decebal Hemp Industry SRL, Lider Alternativ SRL, Cald Rece Instant SRL, Total Auto Zen SRL, Element City SRL, Viața9 Împreună SRL, Capricornia Estetica SRL, In Ogo Capsule SRL, Ca Pe Roate Impex SRL, Lacheie Paviliment SRL, Revolution United Amadac SRL, Magazinul Cu Oameni Buni SRL. (D. S.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.