Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 988 din 16 martie – 22 martie 2023
© S. Voinescu
© S. Voinescu

SĂ FII NEUTRU, ÎN CONDIȚIILE ÎN CARE NOI AM AVUT MAȘINI MASCULINE, PARE O NEBUNIE

 Un tribunal spaniol a decis că un bărbat trebuie să-i plătească peste 200.000 de euro fostei sale soţii, echivalentul a peste douăzeci de ani de salariu, pentru că s-a ocupat de casă și de cei doi copii ai lor în timpul căsătoriei și l-a ajutat cu sălile de fitness pe care le deținea, dar fără să primească un salariu. Să fii casnică nu înseamnă că nu muncești. Din contra. (A. M. S.)

 De Ziua Femeii, Bogdan Ilea, secretar de stat în Ministerul Justiției, a postat un mesaj potrivit căruia „Lumea va fi un loc mai frumos în care să trăim dacă vom începe să respectăm aceste ființe ale societății”. Criticat, a modificat postarea, rezumînd totul la un neutru „La mulţi ani tuturor femeilor!”. Bănuiesc că a făcut-o bombănindu-i pe cei care l-au criticat și nu i-au apreciat intenția poetică. (S. G.)

 La un nou „recensămînt” al insulelor pe care le deține, Japonia a descoperit că are circa 7.000 de insule pe care nu le înregistrase anterior. În condițiile în care noi am avut o singură insulă, pentru care acum se duc lupte crîncene între ucraineni și ruși, povestea asta din Japonia pare nesimțire curată. (A. M.)

 Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata. Se spune că acest „import” comunist rămîne cel mai mare furt de mașini din istorie, dar cu adevărat important este faptul că acele mașini încă rulează pe străzi, o jumătate de secol mai tîrziu. (M. C.)

 După ce Guvernul chinez a interzis afișarea femeilor în lenjerie intimă pe canalele media pentru a reduce diseminarea de conținuturi care pot avea conotații sexuale și ca măsură protectivă la adresa femeilor, în China tocmai s-a înregistrat o nouă tendință. Tot mai multe companii producătoare de lenjerie intimă fac apel la modele masculine pentru a-și promova produsele destinate femeilor. Așa că, de la o vreme încoace, canalele de televiziune din China sînt împînzite de reclame la lenjerii intime pentru femei și care sînt purtate de bărbați. Trebuie spus că China nu doar că admite supremația femboy, dar a dus la un alt nivel dominația masculină, chiar și ce e curat feminin le aparține deja bărbaților. (I. M.)

 Un artist britanic, Harrison Marshall, și-a amenajat o casă într-un container de gunoi, într-o zonă din sudul Londrei, declarînd că plănuiește să locuiască acolo timp de un an, pentru a atrage atenția asupra prețului „nebunesc” al închirierii unei camere în capitala Marii Britanii. Nu știu dacă o nebunie se poate combate prin alta, dar cel puțin face senzație pe rețelele de socializare. (S. G.)

ALTFEL, RISCAȚI SĂ AVEȚI, ÎN 24 DE ORE, UN ARMĂSAR ALTERNATIV

 În anul 1995, hitul „Mief!“ („Duhoare!“) al formației Die Doofen (Prostovanii) – între timp, un clasic – s-a aflat vreme de 19 săptămîni în topul single-urilor germane. Redăm cîteva strofe, în traducere: „Urechi cleioase, gulere lucioase, halenă, unghii jegoase, / Subsuoară asudată și picioare transpirate, păr slinos: / Ia-mă acum, chiar dacă put / Altfel, pa și te salut! / Căci acolo-n colț de stradă, / Este următoarea ștoalfă, și mă duc. / Te rog, nu-mi veni cu texte, / Ia-mă acum, chiar dacă put ca un țipar. / Nărilor îndrăgostite / Nu le pasă de un vînt accidental. / Nici miasma, nici putoarea, nici jegul și nici duhoarea / Nu spun despre caracter, în fond, nimic […]”. Curat romantism german. Fără mofturi, fără dulcegării. (M. P.)

 Ca să știți care vă sînt drepturile (mă refer chiar la cele fundamentale, ale omului care sînteți) trebuie să fiți la curent cu jurisprudența în materie, căci avansul acestor drepturi e rapid și riscați să aveți drepturi fundamentale (nu-i de joacă!) despre care să nu știți. Recent, un judecător din provincia Québec (Canada) a decis, într-un dosar al cărui obiect erau relațiile rele între doi vecini, că arătarea degetului (știți gestul, degetul mijlociu în sus, erect, restul degetelor strînse în pumn) ține direct de drepturile fundamentale ale omului, anume de libertatea de expresie. „Deși nepoliticos, gestul este manifestarea unui drept fundamental, pentru care nimeni nu poate fi sancționat”, zice judecătorul. Totuși, nu v-aș sfătui să vă exercitați acest drept fundamental în fața unuia mai solid decît dumneavoastră, în fața polițistului sau în fața părinților. (S. V.)

 Pasionații de lumînări parfumate pot fi acum morți de invidie că nu le-a venit ideea să trăiască doar din mirosirea lor. Le-a luat-o înainte o fetiță de numai doi ani din Dallas, probabil cel mai tînăr influencer, urmărită pe TikTok, pe contul mamei, de 14 milioane de oameni. Totul a început în noiembrie cînd, într-un magazin de lumînări, tatăl ei îi oferea cîte una la mirosit, iar Sunday doar spunea „da” sau „nu”. Mama ei a postat înregistrarea, care în 24 de ore a avut trei milioane de vizualizări. Între timp, fetița a devenit cunoscută, a fost invitată la emisiuni TV, iar oamenii iau în serios recomandările ei în materie de lumînări parfumate. Vocabularul lui Sunday s-a mai îmbogățit, așa că poate să descrie mirosurile și să le laude pe cele care îi plac. Nu se teme nici să respingă lumînări foarte scumpe, provenind din magazine celebre. Se pare că este și constantă în decizii, fiindcă părinții ei au încercat să îi prezinte din nou o lumînare pe care deja o testase și nu s-a răzgîndit în privința verdictului. În plus, magazinul unde a fost filmată prima dată, cu care a încheiat între timp un parteneriat, îi promovează lumînările preferate, iar comenzile vin din întreaga lume. Părinții ei intenționează să producă o lumînare parfumată proprie, cu numele lui Sunday, iar banii obținuți din comercializare să se adune într-un fond pentru studiile fetiței. (A. A. D.

 Poliţia din Republica Cehă caută un cal de curse furat, care ar valora 20.000 de dolari şi care ar aparţine omului forte din Cecenia, Ramzan Kadîrov, aliatul lui Vladimir Putin. Zazou, un armăsar pursînge, a dispărut dintr-un grajd din Cehia. Animalul este unul dintre cei doi cai de curse ai lui Kadîrov care se aflau în Republica Cehă şi care au fost plasaţi sub incidenţa sancţiunilor încă de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014. Proprietarul crescătoriei nu s-a lăsat însă impresionat şi a încuiat atunci grajdurile pentru a împiedica luarea cailor. Nu mor caii cînd vor cîinii, dar de politică nu scapă nici ei. (A. M. S.)

● O raită prin Dudu, județul Ilfov, pentru a culege cîteva nume de firme: Merită Toți Banii Production, Activ Ambalaj SRL, Nicușor Estate SRL, Carne Și Sare SRL, Mini Boss SRL, Aprotosoaie Social Care SRL, Babel Academy SRL, Crescendo Traduceri SRL, Învelitoarea București SRL, M.O.V. Amprenta SRL, Tavane Șic SRL, Agro Gigante SRL, Patiseria Y Ammi Ami SRL, Omni Terasamente SRL, Omni Demolări SRL, Horeca Soluția Micului Dejun SRL, Gan Gag SRL, Haiducii Oficial SRL, Albinuța Melifica SRL, Farm Of Consciousness SRL, Alu Sergentu Construct SRL, Happy Vrumvrum SRL, Zumzet Mobile SRL, Stop Invaders PFN SRL, Paradisul Accesoriilor SRL, Cioc Dans SRL, Understand Myself Media SRL, ABC Tactic SRL, Hidroizolații Gion SRL, The Decebal Hemp Industry SRL, Lider Alternativ SRL, Cald Rece Instant SRL, Total Auto Zen SRL, Element City SRL, Viața9 Împreună SRL, Capricornia Estetica SRL, In Ogo Capsule SRL, Ca Pe Roate Impex SRL, Lacheie Paviliment SRL, Revolution United Amadac SRL, Magazinul Cu Oameni Buni SRL. (D. S.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Céline Dion la 55 de ani. Ce i-ar fi declanșat boala nemiloasă: „I-au dispărut cei doi stâlpi și s-a prăbușit“
Cântăreaţa de origine canadiană, Céline Dion, este una dintre cele mai de succes interprete din istoria muzicii pop. În cei peste 35 de ani de carieră a vândut peste 250 de milioane de albume. S-a căsătorit cu impresarul ei cu care are trei copii și alături de care a rămas până finalul vieții lui.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.