Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 977 din 29 decembrie 2022 – 11 ianuarie 2023
© M. Pleșu
© M. Pleșu

DUPĂ CUM ARATĂ CĂCIULA INTELIGENTĂ, SE VEDE TREABA CĂ AM AJUNS SĂ TRĂIM ÎN STRADĂ O IARNĂ LIPSITĂ DE GUST

 O nouă specie de insectă, Aplocnemus jejunus, a fost identificată pentru prima oară în România în rezervația Dunele Marine de la Agigea și, fiindcă pînă acum nu fusese descoperită, nu are încă un nume popular. După cum arată, ca un gîndac mare, negru, lucios și acoperit cu păr, sper ca acesta să nici nu devină, prea curînd, prea popular. (S. G.)

 N-am mai văzut de mulți ani atît de mulți colindători pe străzile din București. Așa s-au înmulțit, că pe unele trotuare cu vad mai răsărit abia dacă poți răzbate printre ei. Foarte drăguț. Dar ei sînt tare triști și se bălăngăne în cerc pe ritmurile unor colinde în format mp3 care urlă dintr-o boxă trasă cu greu. Nici nu mai trebuie să deschidă gura. Doar căciula s-o întindă. Mp3 la maximum, colinde la purtător. (A. D.)

 „Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă, consideră că este necesară o nouă Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii de aprobare a unor Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Ordonanțelor de Urgență, care au modificat Ordonanțele de Urgență de plafonare a prețului la energie electrică. Acesta apreciază că noua lege «induce confuzie și pune românii pe drum sau îi pune la plată»”. În sfîrșit, ne-am lămurit. (A. M. S.)

 O agenție de pariuri din cartier, care se cheamă (cum altfel?) Fortuna, are afișat pe ușă „programul de lucru“: „Luni-duminică – 10,00-22,00“. Deși nu m-aș fi gîndit, se vede treaba că și pariurile sînt o muncă. (D. S.)

 Potrivit unei știri recente, IKEA din România „recheamă” o parte din torturile sale cu migdale, ca măsură de precauție pentru că într-un astfel de tort a fost găsit un obiect metalic. Dincolo de efectul de reclamă pe care unii cîrcotași l-ar putea detecta în spatele acestei acțiuni, operațiunea denotă că am ajuns totuși să trăim într-o societate foarte civilizată și grijulie. În aceste condiții, e cu atît mai șocant să tot auzi că, într-o țară vecină, obiecte metalice mult mai mari decît un tort, pline și cu substanțe explozive, zboară nestingherite pe cer, azvîrlite intenționat pentru a face rău cît mai multor oameni. Nu mai vorbim că acolo, în privința torturilor... se pune un cu totul alt accent. (A. M.)

● În protestele ce au urmat morții Mahsei Amini, iranianca omorîtă în bătaie de miliția hijab-ului, cel puțin 58 de copii cu vîrste între 9-17 ani au fost, de asemenea, omorîți, fie bătuți în școli, fie împușcați în stradă. În corpul adolescentului Abolfazl Adinehzadeh familia a găsit 50 de alice. Mohsen Shekari, 23 de ani, a rănit un milițian apărînd în stradă niște protestatari mai firavi decît el. A fost arestat și condamnat pentru „răzvrătire împotriva lui Dumnezeu” și a fost spînzurat. Familia a obținut cu greu corpul neînsuflețit de la autorități. (M. C.)

 Cel mai potrivit cadou de Crăciun poate fi o pisică pierdută cu zece ani în urmă. L-a primit un bărbat care, între timp, se mutase din SUA în Spania. El a fost sunat de un adăpost de animale din Long Island unde ajunsese Mimi, pisica lui în vîrstă de 13 ani. Mimi dispăruse în 2012, cînd rămăsese în grija unor rude, și toate căutările ulterioare ale stăpînilor fuseseră zadarnice. Un localnic a găsit-o prin cartier, a început să o hrănească și, cînd a venit sezonul rece, a dus-o la acest adăpost, el avînd deja doi cîini cu care Mimi nu s-ar fi înțeles. Datorită microcipului pe care îl avea implantat pisica, adevărații proprietari au putut fi localizați, iar acum Mimi se pregătește pentru o iarnă mult mai caldă, în Spania. (A. A. D.)

 Zilele trecute, un polițist din Florida a plecat în misiune deghizat în Grinch. Șoferii pe care i-a oprit pentru depășirea limitei de viteză puteau să aleagă fie între a fi sancționați cu o amendă, fie trebuiau să înfulece o ceapă de față cu Grinch. Unii au fost dezamăgiți de această sancțiune sărăcăcioasă și lipsită de gust, dar șoferii, aproape în unanimitate, s-au arătat mulțumiți de faptul că poliția are preocupări serioase, nu frivolități. Mai puțin unul, care a fost de-a dreptul indignat că autoritățile se angajează în activism verde-ecologist și promovează veganismul. Cred că ne paște o mișcare Green Lives Matter. (I. M.)

ACESTA ESTE DOAR VÎRFUL CURCUBEULUI, IMAGINAȚI-VĂ CĂ DIVORȚUL AR FI CEL MAI VECHI MODEL DE TRAFIC

 Două activiste ale grupului Letzte Generation, organizație care luptă contra schimbărilor climatice, au tăiat cu un fierăstrău vîrful bradului de Crăciun din fața Porții Brandenburg din Berlin, afișînd un banner cu mesajul: „Acesta este doar vîrful bradului de Crăciun”. Deși cred cu tărie în toleranța și nesfîrșita bunătate a Moșului, sper să se abțină să le aducă vreun cadou anul acesta. (S. G.)

 O fetiță din Los Angeles a cerut autorităților care se ocupă de supravegherea animalelor domestice în marele oraș californian permisiunea de a ține un unicorn în curtea din spatele casei în care locuiește cu familia ei. Primăria a eliberat, astfel, primul permis de deținere a unui unicorn din istorie. Permisul a venit cu următoarele condiții: unicornul trebuie expus razelor soarelui, razelor lunii și curcubeului cînd apare, iar stăpîna trebuie să îi curețe cornul cu o cîrpă fină cel puțin o dată pe lună. Acum, fetița a început să caute un unicorn. Știți pe cineva? (S. V.)

 O sferă în care se aflau 230 de litri de gin a fost furată din Lacul Constance din Elveția. „Hoții au fost profesioniști desăvîrșiți”, spune Cello Fisch, proprietarul ginului. Recuperarea celor 230 de litri este posibilă doar cu un echipament foarte special, explică el. Fisch și echipa sa produc Lake Constance Gin de trei ani. Timp de 100 de zile, ei lasă băutura pe fundul lacului, iar acest lucru îi conferă o aromă foarte specială. Majoritatea celor 395 de sticle au fost vîndute în avans, pungile și etichetele erau, de asemenea, gata. Imaginați-vă scena: au verificat coordonatele, macaraua plutitoare era pregătită, scafandrul a intrat în apă. Prima scufundare. Nimic. A doua scufundare. Nimic. A treia scufundare. Din nou, nimic. Panică. „Ginul nu a fost găsit nicăieri.” A doua zi au continuat căutările. De data aceasta cu doi scafandri. Din nou nu au găsit nimic. Ginul chiar a dispărut fără urmă. (A. M. S.)

 Jerry Lee Lewis, legendarul pianist de rock’n’roll, mort de curînd la 87 de ani, a avut șapte neveste. Cînd s-a însurat prima dată, cu fiica unui preot, avea 16 ani. Mai tîrziu, soție i-a devenit chiar o verișoară, care avea 13 ani. Două soții i-au murit, prima înecată în piscină înainte ca divorțul să se finalizeze, cealaltă la două luni după căsătorie din cauza unei supradoze. Două dintre cele șapte căsătorii au avut loc înainte ca divorțurile să fie finalizate. Cea mai scurtă căsătorie a lui a durat 72 de zile, cea mai lungă, 21 de ani. Ultima căsătorie s-a întîmplat pe cînd avea 77 de ani. În total, a avut șase copii, dintre care un băiat, botezat chiar Jerry Lee Lewis Jr., a murit adolescent într-un accident de mașină. Trecut prin atîtea și aproape să ajungă nonagenar! (M. C.)

 Cu 114.000 de dolari s-a vîndut cea mai veche pereche de blugi din lume, recuperată dintr-un naufragiu produs în 1857, lîngă coasta din Carolina de Nord. Pantalonii i-au aparținut unui miner și se pare că ar fi cel mai vechi model Levi Strauss, cu închidere asigurată de cinci nasturi. Cu toate că nasturii au aceeași mărime și formă ca aceia folosiți la blugii de astăzi, istoricii spun că este doar o coincidență și că Levi Strauss a confecționat prima pereche de blugi la 16 ani după naufragiu. De altfel, niște pantaloni purtînd această etichetă și datînd din 1880 au fost vînduți acum cîteva luni, la o licitație din New Mexico, pentru 76.000 de dolari. Se pare că, în timp, blugii se dovedesc a fi o investiție bună. (A. A. D.

 Avem, în sfîrșit, un proiect de infrastructură despre care se poate spune pe drept cuvînt: „Aici se află aurul dumneavoastră”. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat pe Facebook o descoperire arheologică impresionantă pe lotul Ploiești-Buzău al șantierului autostrăzii A7. Este vorba despre „un mormînt princiar al unui războinic înhumat alături de calul său, care conține un inventar variat de arme și podoabe, dintre care unele de aur”. Încă o victimă a stării mizerabile în care s-au aflat dintotdeauna drumurile țării. Dacă azi reușești să străbați distanța dintre Ploiești și Buzău într-o oră sau două, în funcție de trafic, cu mai bine de o mie de ani în urmă nu-ți ajungea, iată, o viață. Falnicul războinic a murit, alături de vehiculul său, calul, încercînd zadarnic să ajungă la micul tîrg al Buzăului. Nu l-au ajutat nici armele, nici rangul, nici podoabele, nici aurul. (M. P.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.