Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 972 din 24 noiembrie – 30 noiembrie 2022
© S.M Georgescu
© S.M Georgescu

CUM E POSIBIL CA PATRU PERSOANE DELICATE SĂ SE AȘEZE PE CER ÎMPREUNĂ CU UN TIP AJUNS PRINTRE LUCRURILE EXPUSE LA VÎNZARE?

 Dintr-o interogație retorică, auzită la un post de radio – „Cum e posibil ca românii să-și jefuiască compatrioții în străinătate, unde e omenia?” – am dedus că omenos ar fi ca, atunci cînd se află în străinătate, românii să-i jefuiască pe străini. (S. G.)

 Dacă ai pune toate aceste informații într-un scenariu de film polițist, ar părea mult prea mult: fosta deputată braziliană Flordelis dos Santos de Souza, cîntăreaţă de muzică religioasă și mamă a 55 de copii, a fost condamnată la 50 de ani de închisoare pentru că a comandat uciderea soțului ei. Femeia a fost găsită vinovată şi de tentativa de otrăvire a lui Anderson do Carmo cu cianură de cel puţin şase ori înainte de a renunţa la această metodă şi a aranja ca soţul să-i fie ucis. Do Carmo, în vîrstă de 42 de ani, a fost împuşcat de mai multe ori, cînd revenea la casa în care cei doi locuiau împreună cu cei 55 de copii ai lor – biologici şi adoptivi –, la periferia oraşului Rio de Janeiro. Unul dintre fiii lui Flordelis, Flavio, a fost condamnat anul trecut la 33 de ani de închisoare pentru că a comis crima, iar fratele său adoptiv Lucas Cezar a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru că a ajutat la cumpărarea armei crimei, sentinţă redusă pentru că a fost cooperant cu poliţia. Alte patru persoane, inclusiv un fiu biologic şi unul adoptiv, au primit pedepse cu închisoarea în acest an. (A. M. S.)

 Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care va permite studierea la liceu a disciplinei „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”, ca materie opțională. Cu alte cuvinte, istoria patriei e încadrată și ea, alături de religie și de educația sexuală, la rubrica subiecte delicate, jenante, discutabile, despre care fiecare e liber să creadă ce vrea. Poate că nici nu-i așa greșit. (M. P.)  

 Spre deosebire de cîini, care se atașează în special de stăpînul lor, pisicile sînt peste măsură de dependente de casa în care locuiesc și de un mediu cunoscut. Proprietarii felinelor, frămîntați de preocupările animalelor de companie cînd sînt lăsate singure, le urmăresc de multe ori prin camerele de supraveghere. După ce pisica lui a adus acasă un șoim uriaș, stăpînul ei a decis să monteze o cameră de filmat în miniatură și pe felină, alături de cele din întreaga locuință. Apoi a extins cercetarea la 16 pisici. Concluzia a fost că felinele dorm 44% din timp, în rest se plimbă, își fac toaleta mai mult sau mai puțin atent și doar 4% din timp au preocupări vînătorești. Doi soți al căror motan obișnuiește să se așeze în dormitor între ei exact la ora 11 seara au folosit chiar camerele de supraveghere pentru a vorbi cu el, văzîndu-l dezorientat că nu găsește pe nimeni în pat la ora fixă, într-o seară în care erau plecați. După ce a auzit vocea stăpînilor, felina a adormit liniștită. (A. A. D.)

 În 1922, căpitanul Cyril Turner din aviația americană scria pentru prima dată un mesaj pe cer, „Hello USA”, deasupra New York-ului. A doua zi a mai scris unul, „Call Vanderbilt 7200”, camera sa de hotel, astfel că omul a fost nevoit să răspundă în următoarele ore la peste 47.000 de apeluri telefonice. (M. C.)

 Niște sandale ponosite și obosite, care de noi erau dintre cele mai ieftine, au fost vîndute recent la o licitație din New York cu 220.000 de dolari. Zice că i-au aparținut lui Steve Jobs. Zice că Jobs le purta în anii ’70, cînd a fondat, împreună cu un amic, de-acum legendara firmă Apple. Încă o dovadă că povestea și nu obiectul dau prețul corect. Asta dacă mai avea cineva vreo îndoială... (S. V.)

 Selecționerul echipei de fotbal a Iranului, portughezul Carlos Queiroz, un tip ajuns la  vîrsta de 69 de ani, a fost întrebat la o conferință de presă cum se simte în calitate de  reprezentant al Naționalei unei țări în care drepturile femeilor sînt încălcate (cu referire evidentă și la recenta ucidere a tinerei Mahsa Amini). Răspunsul antrenorului a fost: „Cu cît mă plătești ca să-ți răspund la întrebarea asta?”. Formularea te duce cu gîndul la ideea că omul face totul pentru bani și că e atît de bine plătit de iranieni, încît nimic altceva nu mai contează. Nu ne rămîne decît să le dorim mult succes la campionatul mondial din Qatar echipelor din grupă cu Iranul (Anglia, Statele Unite și Țara Galilor). (A. M.)

 Stînd la coadă, într-un oficiu al Poștei Române din cartierul bucureștean Crîngași, și avînd suficient timp pentru a dezvolta întrebări și răspunsuri existențiale, am înțeles de ce printre lucrurile expuse la vînzare – plicuri, timbre, pixuri, lozuri – existau și ciorapi fini de damă. Cu siguranță, ca să nu fie vai de picioare. (S. G.)

PUTEM AVEA MAI MULTE CATEGORII DE EGALITATE, O ADAPTARE EXPRIMATĂ AMICAL

 Un băiețel care s-a născut pe 15 noiembrie, în Republica Dominicană, a fost desemnat locuitorul cu numărul 8 miliarde al planetei, însă o fetiță născut tot pe 15 noiembrie, în Filipine, concurează la același titlu. Putem avea locuitorul și locuitoarea cu numărul 8 miliarde. (A. M. S.)

 Bisericile vor primi energie ieftină de la stat. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că forma finală a OUG 119/2022, care urmează să fie adoptată de Camera Deputaților, va include mai multe categorii de consumatori de energie electrică ce vor plăti un preț plafonat, de 1 leu/kWh, printre ele aflîndu-se și bisericile. Sîntem de părere că această măsură nu va avea un impact ieșit din comun asupra lăcașelor de cult, ținînd seama că, tradițional, enoriașii și clerul se încălzesc și citesc la lumina lumînărilor. (M. P.)

 În 1921, Federația Engleză de Fotbal a declarat fotbalul un sport „profund nefeminin”, astfel că anul următor o echipă engleză de fotbal feminin a plecat să joace fotbal în America cu echipe de bărbați. După nouă meciuri disputate contra bărbaților, femeile pierduseră trei, cîștigaseră trei, iar altele trei se terminaseră la egalitate. Președintele american Warren G. Harding le-a semnat, în semn de apreciere, o minge de fotbal. (M. C.)

● Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“. (D. S.)

 Un articol de pe Vice spune că femeile conduc execrabil pentru că majoritatea instructorilor sînt bărbați care le descurajează și le hărțuiesc. Concluzia misogină, dar exprimată corect politic, la care ajunge autorul este că femeile conduc prost, dar totuși lucrurile s-ar putea îmbunătăți dacă această meserie s-ar feminiza. (I. M.).

 Naționala de fotbal a României a luat bătaie (iarăși!). De data asta de la Naționala Sloveniei, într-un amical care a avut loc la Cluj-Napoca. Titlul Gazetei Sporturilor e foarte simpatic: „Pierdem mereu, Edi e fericit: «Important pentru mine e amicalul cu Moldova»”. Pentru cine nu știe, Edi e antrenorul Naționalei noastre. Presa sportivă, în care bătaia pe burtă cu sportivii e deja regulă, îi zice Edi. Și orice om care urmărește cît de cît fotbalul românesc știe cine e Edi. (S. V.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.