Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
© A.Vrana
© A.Vrana

CICĂ AR TREBUI SĂ APARĂ O RECALIBRARE A SCOPULUI PENTRU CA ALȚI OAMENI CARE SE SPERIE DE ULTIMUL LOC SĂ POATĂ FI MAI UȘOR IDENTIFICAȚI

 Un foarte talentat falsificator leton de documente ar fi fost arestat în Spania. Falsurile lui erau atît de bune încît polițiștii au fost uimiți. Printre ele se afla și un buletin de identitate românesc pe numele lui Brad Pitt. Cică falsificatorul uza de mai multe identități proprii și avea mai multe neveste în toată lumea. În condițiile astea, întrebarea ar fi cum pot fi siguri polițiștii că au arestat originalul și nu vreo copie a bărbatului. (A. M.)

 La un chioșc de ziare (mai sînt vreo cîteva ici-colo), de pe un raft dedicat în exclusivitate integramelor, îmi sare în ochi un titlu: Integrame amicale. Poate ar trebui să apară la un moment dat, pentru a potoli foamea de orizontal și vertical a publicului românesc, și niște Integrame ostile. (D. S.)

 Așa cum armata rusă nu se descurcă deloc în fața apărării ucrainene, și propaganda putinistă  a început să se încurce în cuvinte: după ce a numit agresiunea militară împotriva Ucrainei „operațiune militară specială” cu scop de „denazificare”, a urmat o recalibrare a scopului în „desatanizare”, iar acum, mai nou, văd că-i zice „război parțial civil”. Cînd îi va zice „război pierdut, ne cerem iertare” va fi semn că ceva s-a schimbat cu adevărat. Așadar, stați cu ochii pe cuvinte. (S. V.

 Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele. (M. C.)

 Un bărbat care a cîștigat la loterie 30 de milioane de dolari a decis să nu le spună soției și copilului despre norocul neașteptat, ca să nu devină leneși. Astfel, bărbatul s-a dus să-și ridice premiul important în costumul unui personaj de desene animate – un pui – pentru a nu fi recunoscut. Deși a fost încîntat de cîștigul important, bărbatul a spus că încearcă să-și stăpînească entuziasmul: „Nu le-am spus soției și copilului meu. Sînt îngrijorat că s-ar putea simți superiori față de alți oameni și nu vor munci sau învăța la fel de mult”, a declarat el. Bogat, deghizat și stoic. (A. M. S.)

 Am descoperit, într-o știre din The Sun, esența existenței umane, tradusă prin teoria Viceversa, o teorie care le îmbină pe cea a corzilor și a relativității, cochetînd și cu dinamica cuantică: dînd, în curtea casei, peste un șobolan de mărimea unui cîine, Sylvia Derek, o englezoaică de 80 de ani, a declarat: „M-a speriat de moarte”. Pot confirma cu toată convingerea că există oameni care se sperie de moarte și cînd dau peste un cîine de mărimea unui șobolan. (S. G.)

 Dacă orașele aflate pe primele locuri în privința satisfacției locuitorilor față de traiul urban (apărute în Barometrul din octombrie 2020, finanțat de Banca Mondială) nu surprind – Cluj-Napoca, Oradea, Alba Iulia –, la polul opus s-au situat localități mai puțin „populare”: Simeria, Băile Herculane și Buhuși. Municipiul non-reședință de județ cu cel mai înalt grad de apreciere este Sighișoara, pe cînd Ploieștiul ocupă ultimul loc între reședințe. Nemulțumirea locuitorilor din mediul urban este unanim legată de administrația publică, starea străzilor și serviciile de sănătate din oraș. (A. A. D.

ÎN GENERAL, ÎNTR-O STARE AVANSATĂ DE CONSOLIDARE, VREMEA RĂMÎNE CA PÎNĂ ACUM CU ZERO EFORT

 Autoritățile americane au decis să treacă pinguinii imperiali pe propria listă a speciilor amenințate cu dispariția. Cauza alarmantei împuținări a acestor splendide creaturi, desigur, este accelerata schimbare climatică. Pinguinii imperiali trăiesc doar în Antarctica. Sper că lumea nu va accepta dispariția ființelor și lucrurilor imperiale, în general. (S. V.)

 „Am spus mereu că, atunci cînd îmi va suna sorocul, aș vrea să mor repede. Dar unde ar mai fi distracția? De pildă, o prietenă de-ale mele a primit un diagnostic preliminar care o anunța că se află într-o stare avansată de cancer mamar. Fiind toată viața o persoană timidă, în acel moment și-a făcut curaj și le-a mărturisit tuturor prietenilor ei cît de puțin îi plăceau cu adevărat și cît de puțin respect avea pentru ei. Numai că diagnosticul s-a dovedit fals, iar prietena mea a fost nevoită să se mute din țară.” – Peter Schjeldahl, criticul de artă al revistei The New Yorker, mutat de curînd, la 80 de ani, pe alt tărîm. (M. C.)

 Duminică, 30 octombrie, un pod proaspăt renovat, care traversa rîul Machchhu, din orașul Morbi, statul Gujarat, India, s-a prăbușit subit, ucigînd mai bine de 130 de persoane. Cu cîteva luni în urmă, podul de peste Siret din Luțca, județul Neamț, se prăbușea și el, la scurtă vreme după lucrările de reabilitare-consolidare executate de firmele de construcții ale unui clan pesedist. Nu ne rămîne decît să-l cităm pe „Panduru”, un comentator al site-ului hotnews.ro: „Mi se confirmă ceea ce am bănuit întotdeauna: PSD e la butoane și în India!”. Mai sibilinic, internautul „kkciosuldelahamangia” are și el hazul lui: „Neamț, India… India, Neamț… Parcă încep să-mi fac griji…”. (M. P.)

 În satul Muncelu din județul Alba există, de peste 500 de ani, „fagul împăratului”. Situat pe malul stîng al rîului Arieș, acest copac cu coroană impunătoare are, se pare, frunze veșnice, care refuză să cadă toamna și rămîn pînă la apariția mugurilor noi, primăvara. Legenda, neconfirmată istoric, spune că sub el s-ar fi întîlnit Avram Iancu cu împăratul austriac Franz Josef, de unde și denumirea lui imperială. Dacă vremea rămîne ca pînă acum, este posibil ca frunzele nici să nu treacă la culoarea de toamnă. (A. A. D.)

 Extinderea platformelor sociale destinate dating-ului online a creat o nouă profesie pentru freelancer-ii în căutare de job-uri lejere: online dating ghost writer, adică un fel de intermediar care îți creează profilul și conversează cu persoana de care ești „interesat”. Pe un site britanic de recrutare se căuta zilele trecute un astfel de scriitor abil care, prin cuvinte, reușește să găsească jumătatea ideală pentru clienții săi, bărbați serioși între 28 și 62 de ani. Totuși, profilul candidatului ideal reclamat de compania de „online dating assistants” pentru bărbați suna puțin a proiecție suprarealistă chiar și pentru un profesionist în „cuceriri și vrăjeală”: să mențină „flama” conversației și să sporească interesul femeilor pentru client, să asigure clientul că va avea cel puțin trei întîlniri pe săptămînă cu doamnele pe care le consideră cele mai atractive (și care, poate, în condiții de viață firești, n-ar fi ieșit cu el), să scrie încontinuu femeilor pe Tinder, Bumble, Plenty of Fish sau OKCupid pînă o descoperă pe cea ideală pentru fiecare client în parte. Am reușit să externalizăm și căutarea partenerului ideal. E incredibil cît de ușor se poate rezolva azi găsirea idealului cu zero efort, cu puțină răbdare și niște bani. (I. M.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

Becali
Lucian Bode la Consiliul JAI FOTO Facebook Lucian Bode
Ce este Consiliul JAI, care decide dacă România poate sau nu să adere la Schengen
Consiliul JAI este format din miniștri de Interne, responsabili cu migrația, gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească, însă nu toate statele membre UE au aceeași repartizare a sarcinilor între miniștri.
Maria Zaharova FOTO Profimedia
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, atac la adresa Maiei Sandu: Ce a făcut cetățeana României pentru R. Moldova?
Maria Zaharova a lansat un atac dur la adresa preşedintei Republicii Moldova, fiind de părere că puterea de la Chișinău promovează rusofobia, chiar dacă Moscova a ajutat întotdeauna Chișinăul.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.