Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
© M.Pleșu
© M.Pleșu

E DOAR O CHESTIUNE DE TIMP PÎNĂ CÎND PROFESORII DE PLICTIS VOR VENI ȘI VOR DĂRÎMA ANUMITE PERSOANE CARE DEVENEAU MÎNDRIA UNEI GALAXII

 Un obiect necunoscut, asemănător unei pungi, a fost văzut pe Marte, agățat de unul dintre picioarele elicopterului NASA Ingenuity. Deși ar putea proveni de la echipamentele trimise de oameni pe Marte, natura acestuia este încă investigată. E clar, s-a sfîrșit cu natura neprihănită a Planetei Roșii. E doar o chestiune de timp pînă cînd vom găsi pe Marte PET-uri, tampoane și mucuri de țigară. (M. P.)

 De Ziua Educației, elevii și profesorii au avut liber. E o simbolistică și în asta. (A. M. S.)

 Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că cei care au presat pentru demisia lui sînt animați de spaima marilor reforme din Legea Educației pe care tocmai a propus-o. Ce reforme? Toată lumea vede că e o lege penibilă care, de fapt, nu schimbă mai nimic. Citind legea ministrului Cîmpeanu, rod al celei mai goale idei politice din România ultimilor ani, pompos vîndută în ziare ca „România educată”, singura spaimă e că poți muri de plictiseală. Plagiatul, desigur, n-are nici o legătură cu demisia. Dar ce te salvează de plictis e hazul pe care-l stîrnește fostul ministru cînd pune cuvinte precum „onoare” și „demnitate” alături de „demisie”... (S. V.)

 Am recitit cartea Vedere din parfumerie a Silviei Kerim. Mi-am amintit de o spaimă cu care am trăit mulți ani în copilărie: că vor veni unii într-o zi și ne vor dărîma casa. Așa, de pe o zi pe alta. Nici azi nu mă pot uita la mormanele de moloz care rămîn în urma unor clădiri demolate. (A. M. S.)

 Dacă vedeți sau, mai degrabă, auziți o albină pe o floare vă puteți pregăti undița. În California a fost adoptată, în această vară, o lege potrivit căreia bondarii pot fi considerați pești, „în anumite circumstanțe”. Scopul demersului este acela de a introduce bondarii în categoria speciilor protejate de lege, lege care excludea anumite nevertebrate cum sînt insectele sau moluștele. Definiția trebuia deci extinsă, dat fiind că bondarii din acea zonă sînt tot mai puțini, ca urmare a schimbărilor climatice (A. A. D.)

 Cu o săptămînă în urmă, două tramvaie s-au ciocnit pe Șoseaua Giurgiului din București, în stația „Cimitirul Evreiesc”. Trei persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Oy vey, oy vey, oy vey. (M. P.)

 Mi-am cumpărat un covor de iută. Dacă ar fi trăit bunică-mea, care iubea covoarele persane, pentru care strîngea bani și le comanda în alt oraș, și care deveneau mîndria familiei, cred că și-ar fi făcut cruce cu două mîini. Ce ți-e și cu istoria asta din casă. (A. M. S.)

 Faimosul deja telescop Webb tocmai a fotografiat cea mai îndepărtată stea cunoscută pînă acum: Earendel, aflată la o distanță de 12,9 miliarde de ani-lumină. Acest lucru a fost posibil datorită unor circumstanțe incredibile: fix acum se rotește pe fundalul unei galaxii ale cărei unde gravitaționale formează un arc de cerc asemenea unei lentile. Un fel de „mîine n-o mai vedem, dar este”. (M. C.)

© Ș.M Georgescu
© Ș.M Georgescu

E GREU DE STABILIT DACĂ LA NOI E PREA MULT, PROBABIL CĂ SE VA TRECE LA URMĂTORUL NIVEL, ÎNTR-UN LOC POTRIVIT PENTRU DEMOLĂRI

 În urma scandalului dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan, urmat de plîngeri în instanță ale ambilor, Judecătoria Buftea a emis ordine de restricție care îi obligă pe fiecare dintre ei să nu se apropie de celălalt la mai puțin de 200 de metri. Adică au devenit cam ca magneții care se resping. Numai că e greu de stabilit dacă unul e mai respingător decît celălalt. (A. M.)

 Teribilul uragan Ian, care a devastat Florida zilele trecute, a produs inundații dezastruoase. Locuitorii multor orașe au plasat pe platformele de socializare mii de fotografii grăitoare. Cîteva dintre ele, provenite dintr-o suburbie a orașului Fort Myers, au stîrnit în mod special interesul privitorilor pentru că în apa care acoperise o stradă se putea vedea înotînd un pește ce semăna a rechin. Biologii de la Muzeul de Istorie Naturală din Miami au confirmat, cu oarecare rezervă, e drept, că e vorba despre un pui de rechin din specia popular numită bull shark. În America, știrea a stîrnit mult interes. La noi, nu. Poate pentru că plimbarea rechinilor pe stradă în orașele românești nu mai miră pe nimeni. (S. V.)

 „Dragă Batman, tu ești idolul meu. Aș da orice să petrec o oră cu tine. Dacă nu poți petrece o oră cu mine, ce zici atunci de o jumătate de oră? Dacă și așa e prea mult pentru tine, măcar un sfert de oră? Aș fi fericit și cu cinci minute. Fanul tău, Jerry K. din New York. P.S. Un minut ar fi destul.” – scrisoare primită pe adresa Fan Club-ului Batman, în anii ’60. (M. C.)

 Conducerea unui liceu din Dijon, Franța, a decis ca sunetul clasic al soneriei care anunță sfîrșitul cursurilor să fie înlocuit cu melodia „Jump” a trupei Van Halen. Cum nimeni nu s-a plîns, atît profesorii, cît și elevii declarîndu-se încîntați, probabil că se va trece la următorul nivel, iar peste un timp soneria va intona „Hot for Teacher”. (S. G.)

 Prima locomotivă solară din lume a fost testată de doi inventatori într-un loc potrivit pentru așa ceva: California. La sfîrșitul acestei veri, propulsată de lumina solară captată cu 22 de panouri, locomotiva lungă de 12 metri a atins o viteză de 49,5 km/h. Recordul deținut de un vehicul alimentat de Soare este de 90 km/h. (A. A. D.)

 De aproape, din județul Ilfov (satele Dudu și Roșu, comuna Chiajna), vin încoace niște nume de firme: Lider Alternativ SRL, Etaj Cu Etaj Construct SRL, Scări De Bloc SRL, Crescendo Traduceri SRL, Total Parchet SRL, Cald Rece Instant SRL, ABC Tactic SRL, Ca Pe Roate Impex SRL, Deceneu Tehnologie SRL, Dromihete Construct SRL, Zumzet Mobile SRL, Happy Vrumvrum SRL, La Marmota Pricepută SRL, Activ Ambalaj SRL, Cactus E Vino SRL, Lacheie Paviliment SRL, Daemoniorum SRL, Compact Comercial SRL, True Epic Cleaning SRL, Rapsodia Culorilor SRL, Patiseria Yammi Ami SRL, Coșulețul Plin SRL, Învelitoarea București SRL, Chez Toi Delivery SRL, Ochiul Și Timpanul SRL, Anubis Imobiliar SRL, Teba Transconcept SRL, Brutăria De La Drum SRL, Cioc Dans SRL, Rădulescu Electric Family SRL, Paradygma Capital SRL, Dacic Truck SRL, Discret Trans Global SRL, Psy & Piticu SRL, Crocoffee SRL, Împăratul Iona SRL, Cezar Viitor Construct SRL, Eoliene Verzi SRL, Datini Atelierr SRL, Funerare Rainbow Dorobanțu SRL, Ocolit Stories SRL, Soroban Aritmetică Mentală SRL, Omni Demolări SRL, Stiloul Creativ SRL, Creativitate Zero SRL, Fierarii Și Dulgherii SRL, Propensete Alb SRL, Așa Da Project SRL, Capricornia Estetica SRL, Șah Jocul Celor 3 Cai SRL, Magia Inimii SRL, La Nepoții Food SRL, Carne Și Sare SRL, Imbold Nutrition SRL, Market Arogant SRL, Alu Sergentu Construct SRL, Bubuci Trending SRL, Ionuț Gălbenelelor 3C SRL, Mondocompas Complet SRL, Reparații Centrale SRL, Integrum Funeral Servicii SRL, Calm Asigurări SRL, Vizionarul SRL, Hale De Închiriat Ray SRL, Iluzzia Concept Group SRL, Coloana Kinetic SRL, In Ogo Capsule SRL, Rafturi Logistic SRL, Fabrica De Bine SRL, Sănătate Armonie Și Abundență SRL, Mamomou SRL, Rezonanță Conexiune Vibrație Pe Bune SRL, Oameni Mulțumiți SRL. (D. S.)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Ce sunt armele nucleare tactice și de ce a ordonat Rusia efectuarea de exerciții
Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că armata va efectua exerciții cu arme nucleare tactice - fiind pentru prima dată când un astfel de exercițiu este anunțat public de Moscova, relatează Independent.
image
Generația Smartphone. A explodat numărul elevilor cu probleme de învățare. Creierul copiilor, otrăvit de timpul petrecut în fața ecranelor
Numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 70.000. Și vorbim despre datele oficiale. Neoficial însă, avem mult mai mulți elevi cu astfel de probleme, iar una dintre cauze este timpul exagerat petrecut de aceștia în fața ecranelor.
image
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
După abuzurile culinare de Paște, trebuie să revenim la un stil de viață echilibrat. De câte ori mâncăm pe zi? Câtă carne consumăm? Ținem post intermitent? Cum ar trebui să arate micul dejun, prânzul și cina? - sunt întrebări la care a răspuns nutriționistul Nicolae Hâncu

HIstoria.ro

image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.