Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
© M.Pleșu
© M.Pleșu

E DOAR O CHESTIUNE DE TIMP PÎNĂ CÎND PROFESORII DE PLICTIS VOR VENI ȘI VOR DĂRÎMA ANUMITE PERSOANE CARE DEVENEAU MÎNDRIA UNEI GALAXII

 Un obiect necunoscut, asemănător unei pungi, a fost văzut pe Marte, agățat de unul dintre picioarele elicopterului NASA Ingenuity. Deși ar putea proveni de la echipamentele trimise de oameni pe Marte, natura acestuia este încă investigată. E clar, s-a sfîrșit cu natura neprihănită a Planetei Roșii. E doar o chestiune de timp pînă cînd vom găsi pe Marte PET-uri, tampoane și mucuri de țigară. (M. P.)

 De Ziua Educației, elevii și profesorii au avut liber. E o simbolistică și în asta. (A. M. S.)

 Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că cei care au presat pentru demisia lui sînt animați de spaima marilor reforme din Legea Educației pe care tocmai a propus-o. Ce reforme? Toată lumea vede că e o lege penibilă care, de fapt, nu schimbă mai nimic. Citind legea ministrului Cîmpeanu, rod al celei mai goale idei politice din România ultimilor ani, pompos vîndută în ziare ca „România educată”, singura spaimă e că poți muri de plictiseală. Plagiatul, desigur, n-are nici o legătură cu demisia. Dar ce te salvează de plictis e hazul pe care-l stîrnește fostul ministru cînd pune cuvinte precum „onoare” și „demnitate” alături de „demisie”... (S. V.)

 Am recitit cartea Vedere din parfumerie a Silviei Kerim. Mi-am amintit de o spaimă cu care am trăit mulți ani în copilărie: că vor veni unii într-o zi și ne vor dărîma casa. Așa, de pe o zi pe alta. Nici azi nu mă pot uita la mormanele de moloz care rămîn în urma unor clădiri demolate. (A. M. S.)

 Dacă vedeți sau, mai degrabă, auziți o albină pe o floare vă puteți pregăti undița. În California a fost adoptată, în această vară, o lege potrivit căreia bondarii pot fi considerați pești, „în anumite circumstanțe”. Scopul demersului este acela de a introduce bondarii în categoria speciilor protejate de lege, lege care excludea anumite nevertebrate cum sînt insectele sau moluștele. Definiția trebuia deci extinsă, dat fiind că bondarii din acea zonă sînt tot mai puțini, ca urmare a schimbărilor climatice (A. A. D.)

 Cu o săptămînă în urmă, două tramvaie s-au ciocnit pe Șoseaua Giurgiului din București, în stația „Cimitirul Evreiesc”. Trei persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Oy vey, oy vey, oy vey. (M. P.)

 Mi-am cumpărat un covor de iută. Dacă ar fi trăit bunică-mea, care iubea covoarele persane, pentru care strîngea bani și le comanda în alt oraș, și care deveneau mîndria familiei, cred că și-ar fi făcut cruce cu două mîini. Ce ți-e și cu istoria asta din casă. (A. M. S.)

 Faimosul deja telescop Webb tocmai a fotografiat cea mai îndepărtată stea cunoscută pînă acum: Earendel, aflată la o distanță de 12,9 miliarde de ani-lumină. Acest lucru a fost posibil datorită unor circumstanțe incredibile: fix acum se rotește pe fundalul unei galaxii ale cărei unde gravitaționale formează un arc de cerc asemenea unei lentile. Un fel de „mîine n-o mai vedem, dar este”. (M. C.)

© Ș.M Georgescu
© Ș.M Georgescu

E GREU DE STABILIT DACĂ LA NOI E PREA MULT, PROBABIL CĂ SE VA TRECE LA URMĂTORUL NIVEL, ÎNTR-UN LOC POTRIVIT PENTRU DEMOLĂRI

 În urma scandalului dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan, urmat de plîngeri în instanță ale ambilor, Judecătoria Buftea a emis ordine de restricție care îi obligă pe fiecare dintre ei să nu se apropie de celălalt la mai puțin de 200 de metri. Adică au devenit cam ca magneții care se resping. Numai că e greu de stabilit dacă unul e mai respingător decît celălalt. (A. M.)

 Teribilul uragan Ian, care a devastat Florida zilele trecute, a produs inundații dezastruoase. Locuitorii multor orașe au plasat pe platformele de socializare mii de fotografii grăitoare. Cîteva dintre ele, provenite dintr-o suburbie a orașului Fort Myers, au stîrnit în mod special interesul privitorilor pentru că în apa care acoperise o stradă se putea vedea înotînd un pește ce semăna a rechin. Biologii de la Muzeul de Istorie Naturală din Miami au confirmat, cu oarecare rezervă, e drept, că e vorba despre un pui de rechin din specia popular numită bull shark. În America, știrea a stîrnit mult interes. La noi, nu. Poate pentru că plimbarea rechinilor pe stradă în orașele românești nu mai miră pe nimeni. (S. V.)

 „Dragă Batman, tu ești idolul meu. Aș da orice să petrec o oră cu tine. Dacă nu poți petrece o oră cu mine, ce zici atunci de o jumătate de oră? Dacă și așa e prea mult pentru tine, măcar un sfert de oră? Aș fi fericit și cu cinci minute. Fanul tău, Jerry K. din New York. P.S. Un minut ar fi destul.” – scrisoare primită pe adresa Fan Club-ului Batman, în anii ’60. (M. C.)

 Conducerea unui liceu din Dijon, Franța, a decis ca sunetul clasic al soneriei care anunță sfîrșitul cursurilor să fie înlocuit cu melodia „Jump” a trupei Van Halen. Cum nimeni nu s-a plîns, atît profesorii, cît și elevii declarîndu-se încîntați, probabil că se va trece la următorul nivel, iar peste un timp soneria va intona „Hot for Teacher”. (S. G.)

 Prima locomotivă solară din lume a fost testată de doi inventatori într-un loc potrivit pentru așa ceva: California. La sfîrșitul acestei veri, propulsată de lumina solară captată cu 22 de panouri, locomotiva lungă de 12 metri a atins o viteză de 49,5 km/h. Recordul deținut de un vehicul alimentat de Soare este de 90 km/h. (A. A. D.)

 De aproape, din județul Ilfov (satele Dudu și Roșu, comuna Chiajna), vin încoace niște nume de firme: Lider Alternativ SRL, Etaj Cu Etaj Construct SRL, Scări De Bloc SRL, Crescendo Traduceri SRL, Total Parchet SRL, Cald Rece Instant SRL, ABC Tactic SRL, Ca Pe Roate Impex SRL, Deceneu Tehnologie SRL, Dromihete Construct SRL, Zumzet Mobile SRL, Happy Vrumvrum SRL, La Marmota Pricepută SRL, Activ Ambalaj SRL, Cactus E Vino SRL, Lacheie Paviliment SRL, Daemoniorum SRL, Compact Comercial SRL, True Epic Cleaning SRL, Rapsodia Culorilor SRL, Patiseria Yammi Ami SRL, Coșulețul Plin SRL, Învelitoarea București SRL, Chez Toi Delivery SRL, Ochiul Și Timpanul SRL, Anubis Imobiliar SRL, Teba Transconcept SRL, Brutăria De La Drum SRL, Cioc Dans SRL, Rădulescu Electric Family SRL, Paradygma Capital SRL, Dacic Truck SRL, Discret Trans Global SRL, Psy & Piticu SRL, Crocoffee SRL, Împăratul Iona SRL, Cezar Viitor Construct SRL, Eoliene Verzi SRL, Datini Atelierr SRL, Funerare Rainbow Dorobanțu SRL, Ocolit Stories SRL, Soroban Aritmetică Mentală SRL, Omni Demolări SRL, Stiloul Creativ SRL, Creativitate Zero SRL, Fierarii Și Dulgherii SRL, Propensete Alb SRL, Așa Da Project SRL, Capricornia Estetica SRL, Șah Jocul Celor 3 Cai SRL, Magia Inimii SRL, La Nepoții Food SRL, Carne Și Sare SRL, Imbold Nutrition SRL, Market Arogant SRL, Alu Sergentu Construct SRL, Bubuci Trending SRL, Ionuț Gălbenelelor 3C SRL, Mondocompas Complet SRL, Reparații Centrale SRL, Integrum Funeral Servicii SRL, Calm Asigurări SRL, Vizionarul SRL, Hale De Închiriat Ray SRL, Iluzzia Concept Group SRL, Coloana Kinetic SRL, In Ogo Capsule SRL, Rafturi Logistic SRL, Fabrica De Bine SRL, Sănătate Armonie Și Abundență SRL, Mamomou SRL, Rezonanță Conexiune Vibrație Pe Bune SRL, Oameni Mulțumiți SRL. (D. S.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

Becali
Lucian Bode la Consiliul JAI FOTO Facebook Lucian Bode
Ce este Consiliul JAI, care decide dacă România poate sau nu să adere la Schengen
Consiliul JAI este format din miniștri de Interne, responsabili cu migrația, gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească, însă nu toate statele membre UE au aceeași repartizare a sarcinilor între miniștri.
Maria Zaharova FOTO Profimedia
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, atac la adresa Maiei Sandu: Ce a făcut cetățeana României pentru R. Moldova?
Maria Zaharova a lansat un atac dur la adresa preşedintei Republicii Moldova, fiind de părere că puterea de la Chișinău promovează rusofobia, chiar dacă Moscova a ajutat întotdeauna Chișinăul.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.