Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 964 din 29 septembrie – 5 octombrie 2022
© Ș.M Georgescu
© Ș.M Georgescu

LA VREME DE MARE DENSITATE, CREATORII ÎNTREBĂRII FOLOSESC IMAGINEA RECE, ÎNSĂ NU SE GRĂBESC SĂ IMPUNĂ CONCLUZII PERSOANELOR CARE AU LIPSIT

 Ce legume poate consuma românul azi? Ne oprim la una, care este „ardeiul gras conic de tip Potop“ – cine l-a botezat așa s-o fi gîndit că e numele cel mai potrivit la vreme de secetă, cînd un Potop copt ar fi gustarea ideală. (D. S.)

 În inima Austriei, într-un orășel idilic situat pe malul lacului Zeller, la poalele munților Alpi, se întîlnește cea mai mare densitate de vilegiaturiști din Statele Golfului Persic din Europa. Moda a fost lansată de un prinț arab, care a vizitat cu ani în urmă orășelul Zell am See din landul Salzburg și s-a îndrăgostit pe dată de clima răcoroasă și de peisajul alpin. Între timp, provincia catolică s-a umplut de băcănii și restaurante halal, magazinele au angajat translatori, pe pajiștile alpine familii arabe stau tolănite în jurul narghilelelor, iar pe pîrtiile acoperite cu zăpadă siluete cu burka și keffiyeh flutură și fîlfîie în vîntul înghețat. (M. P.)

 Compania muzicală Capitol Records a anulat contractul cu rapper-ul virtual FN Meka din cauza limbajului folosit în versurile cîntecelor sale. Fiind o entitate virtuală, s-a folosit Inteligența Artificială pentru a i se crea versurile în acord cu vocabularul recurent din toată istoria rap-ului, inclusiv termeni considerați peiorativi la adresa comunității de culoare. Dar unde orice rapper negru real poate spune „nigger”, rapper-ului virtual FN Meka nu i se permite întrucît creatorii săi, cei care folosesc IA pentru a-i scrie versurile, sînt toți albi. Chit că vocea rapper-ului virtual aparține unui artist negru real. (M. C.)

 Într-un interviu acordat site-ului ziare.com, un general în rezervă răspunde întrebării „Cît ar rezista România unui atac al forțelor rusești?” astfel: „Depinde de voința poporului român și a politicienilor”. La fel cred și eu: sîntem pierduți, la o adică. (S. V.)

 Cultivatorii de mere din nordul Italiei folosesc frigidere naturale săpate sub un deal pentru a-și depozita recolta într-un mediu controlat, care rămîne la o temperatură constantă în toate anotimpurile. La trei sute de metri sub livezile lor de fructe din Predaia, un mic oraș din regiunea Trentino, grupul Melinda a creat 34 de zone de refrigerare în peșteri vaste, unde pot păstra 12-13% din producția lor și își reduc astfel costurile energetice. Ușor-ușor, după atîta confort și în plină panică provocată de criza gazului și a electricității, peștera începe să fie o opțiune utopică, nu distopică. (A. M. S.)

 La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975. (S. V.)

 Am apreciat, într-un articol din Der Spiegel despre găsirea unor urme de opiu într-un mormînt antic, vechi de aproximativ 3.500 de ani, rigoarea jurnaliștilor germani care enunță știrea, însă nu se grăbesc să impună concluzii. „Probabil”, scriu aceștia, „drogul a fost consumat de rude, pentru a intra în extaz.” (S. G.)

 Conform principiului „orice se poate vinde“, Primăria municipiului Arad le recomandă cetăţenilor să acorde atenţie sporită persoanelor care zilele acestea se dau drept angajaţi ai operatorului economic contractat de către municipalitate pentru lucrări de asfaltare a străzilor din oraş şi cer anumite sume de bani în schimbul unei cantităţi de asfalt, rămas, spun aceştia, în urma lucrărilor executate în zonele respective. (A. M. S.)

 În vreme ce la München are loc Oktoberfest, peste Ocean, în SUA, s-a petrecut, printr-o formidabilă coincidență, un alt fel de orgie a berii. Pe o autostradă din Florida a avut loc un carambol în care au fost implicate cinci camioane, unul dintre ele transportînd bere. Șoseaua s-a acoperit, cît vezi cu ochii, cu un strat compact de cutii și lăzi de bere. Fanfarele bavareze au lipsit, dar au răsunat claxoane, în locul halbelor s-au ciocnit camioane, iar berea nu s-a băut în corturi și la mese, ci s-a adunat, doză cu doză, de pe carosabil. (M. P.)

LA PRIMA ÎNTÎLNIRE, PERSOANELE ACTIVE (CARE FUNCȚIONEAZĂ PE BAZĂ DE ȘAMPANIE) AR SPUNE CĂ S-A AJUNS LA O DIMINUARE

 Cică Michael Douglas ar fi încercat s-o cucerească pe Catherine Zeta-Jones (care e cu 25 de ani mai tînără decît el) spunîndu-i de la prima întîlnire: „Voi fi tatăl copiilor tăi”. (Parcă-l și vedem rostind într-un film această formulare impertinent-pragmatică.) Actrița nu s-a lăsat impresionată în acel moment, întorcîndu-i spatele. Mai tîrziu însă, avea să declare că cel mai tare o enervează că, pînă la urmă, Michael Douglas a avut dreptate. Cei doi sînt căsătoriți de 22 de ani și au împreună doi copii. (A. M.)

 Persoanele active, dedicate obiectivelor lor, ar spune că cel mai greu lucru din lume este să nu faci nimic. Pe de altă parte, mulți sînt cei care și-ar dori o astfel de „muncă”: a fi plătit, cu ora, fără a fi util în vreun fel. Un japonez de 38 de ani își întreține familia dintr-o activitate care nu este trecută în nici un inventar al slujbelor. Își închiriază propria persoană, pentru suma de 70 de dolari pe ședință, clienților care își doresc să fie însoțiți. Cu unul, a stat pe un balansoar într-un parc, iar într-o altă ședință a zîmbit și a făcut cu mîna, pe fereastra unui tren, cuiva care dorea să-și ia la revedere. Amuzant este că, înainte, Morimoto lucra într-o editură și primea des reproșuri cum că „nu face nimic”, așa că s-a gîndit să transforme asta într-un serviciu în sine. Rețeta s-a dovedit a fi una de succes: a avut, în ultimii patru ani, circa 4.000 de ședințe, cel mai fidel client „închiriindu-l” de nu mai puțin de 270 de ori. Majoritatea, declară Morimoto, sînt oameni singuri care vor companie. În 2021, în Japonia a fost înființat un Minister al Singurătății și Izolării, dedicat protejării legăturilor interumane, puternic afectate de pandemie. (A. A. D.)

 Marile vase maritime de tip cargo, care funcționează pe bază de combustibili fosili, nu doar că sînt foarte poluante, dar au ajuns atît de costisitoare zilele astea, încît o mînă de companii de transport maritim, printre care și Café William, au decis să folosească corăbii cu vele (și motoare electrice pe bază de panouri solare). Surpriza a venit din faptul că transportul cu aceste vase nu este doar mai ieftin, dar este și mai rapid. (M. C.)

 Am trăit, într-o dimineața, marea nefericire de a auzi, la un post de radio, cîntecul „Despacito“ cîntat în limba germană („Baby, Langsam“). A fost ca și cum ai vedea o pereche de adidași purtată la o rochie de seară, sau cum ai mînca mici și ai bea șampanie, sau te-ai spăla cu un săpun de rufe, ca mai apoi să te parfumezi cu Chanel. (S. G.)

 Autoritățile nigeriene de la aeroportul din Lagos au confiscat 16 saci plini cu penisuri de măgar care urmau să plece către Taiwan. Atenți, agenții nigerieni nu s-au lăsat păcăliți: exportatorul declarase că sînt penisuri de taur, dar vameșii au studiat atent marfa și au constatat că sînt de măgari. De mai mulți ani, exportul diverselor organe de măgari către spațiul chinez a devenit o afacere bunicică în Nigeria, dar Guvernul a ordonat oprirea sacrificării măgarilor pentru că s-a ajuns la o diminuare considerabilă a numărului acestor animale utile la diverse munci. Sînt solidar cu Guvernul nigerian: simt o solidaritate aparte cu măgarii (pe care îi numesc, mereu, măgăruși). În plus, detest boii (taurii castrați – precizare pentru orășenii mai recenți). (S. V.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.