Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 956 din 4 – 10 august 2022
image

UN OM TELEFONIC A ÎNCERCAT, ÎN IULIE 1969, SĂ CREEZE EUROPA CU 10% MAI TROPICALĂ

Un om din piață, care vindea cartofi, îi spune altuia, care trecea prin fața tarabei lui: „Știi c-a murit Guță, nu?”. Celălalt se oprește în loc nedumerit: „Păi, iar a murit?”. (A. M.)

Astăzi, cu ocazia unei discuții cu o operatoare Vodafone, mi-a fost dat să aud cea mai lungă și complexă formulă de încheiere a unui apel telefonic: „Vă mulțumesc foarte mult, să aveți o zi minunată, toate cele bune, concediu frumos, Doamne ajută, numai bine!”. (M. P.)  

Cînd programatoarea Eugenia Kuyda a încercat, acum cîțiva ani, după moartea unui prieten apropiat, să-i creeze o variantă virtuală, care să răspundă la mesaje așa cum ar fi făcut-o el, părerile au fost împărțite. Unii considerau demersul imoral și, totodată, un obstacol în calea raportării sănătoase la realitate. Alții, din contra, au dorit să folosească programul pentru a „readuce la viață” oameni dragi și a conversa cu ei. Recent, Amazon a declarat că o nouă tehnologie îi va permite asistentului virtual Alexa să imite vocea oricărei persoane cu care există o înregistrare de cel puțin un minut. Motivația a constituit-o faptul că mulți oameni și-au pierdut apropiații în pandemie și acesta ar putea fi un instrument de folos în a-i păstra cumva. Alte companii tehnologice sînt însă reticente și intenționează să impună limite clare legate de digitalizarea vocii unei persoane, pentru a nu fi folosită în scopuri greșite. (A. A. D.)

Jacheta pe care astronautul american Buzz Aldrin a purtat-o în călătoria lui spre Lună în timpul misiunii Apollo 11, în iulie 1969, a fost vîndută cu 2,7 milioane de dolari la o licitaţie organizată la New York. O geacă lunară și milionară. (A. M. S.)

În Wisconsin, cîțiva iubitori de pisici au deschis un muzeu dedicat pisicilor („miau-muzeu”), cu 1.600 de exponate specifice. Ei vor, astfel, să strîngă bani pentru pisicile fără adăpost. Exact în același timp, un institut academic din Polonia care se ocupă de speciile de animale invazive a trecut pisica pe lista acestor specii. În fond, acum 10.000 de ani nu existau pisici în Europa, specia a fost adusă de oameni, i-a mers foarte bine și acum a umplut locul. Dobîndind un loc proeminent în lumea animalelor europene, pisica a subminat ordinea naturală a locului, zic cercetătorii polonezi. Nu e cazul să mai spun ce proteste indignate a stîrnit decizia academicilor de la Varșovia. Totuși, ei s-au  ținut tari pe poziții. O fi pisica iubită, dar tot invazivă rămîne! (S. V.)

Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită. Cu 10% mai mulți neuroni. Cînd încercați să prindeți o muscă și nu reușiți, sînt șanse mari să fie vorba despre o „doamnă”. (A. M. S.)

Deși cînd am auzit anunțul de la o rubrică meteo, „Zilele vor fi caniculare, dar nopțile tropicale”, am dat ochii peste cap, gîndind cu compasiune la bietul raport adversativ, răstălmăcit azi fără nici o milă față de limba română. Noaptea, în toiul toropelii, mi-am dat seama că ar putea fi totuși un rost psihologic al acelui „dar”. Căci, în loc să mă mai plîng de căldură și să mă foiesc cu o indignare inutilă contra naturii, mi-am imaginat că sînt undeva, în vacanță, pe o insulă tropicală, sub palmieri. Și am adormit împăcată, cu mantra meteo adversativă: chiar dacă ziua mi-a fost caniculară, noaptea mea a fost una tropicală. (S. G.)

ÎN SCHIMB, SE PARE CĂ TRECUTUL ESTE RESCRIS ÎN AȘA FEL ÎNCÎT OFERĂ OPȚIUNI PENTRU A ÎNFIINȚA ÎMPREUNĂ LINIȘTEA

Vocea britanicului Oswald Laurence McCollum a putut fi auzită, vreme de peste cincizeci de ani, rostind iconicul „Mind the Gap” în metroul londonez. După moartea lui, soția sa Margaret obișnuia să meargă la metrou și să-l asculte, iar după ce compania a decis să schimbe înregistrarea analogă cu una electronică, femeia a cerut caseta pentru uzul personal, să o poată asculta acasă. În schimb, compania britanică de transport a decis să păstreze înregistrarea originală în stația Embankment, lîngă casa lui Margaret, unde aceasta este deseori văzută așteptînd vocea pe o băncuță de pe peron. (M. C.)

Cică obuzierele și tancurile germane trimise în Ucraina se strică. După dărîmarea mitului invincibilității armatei Rusiei, se pare că și mitul tehnicii germane are de-a face cu unele probleme. (A. M.

„Trecutul este rescris în așa fel încît nu știi ce se va întîmpla ieri” – banc sovietic care a supraviețuit perestroikăi. (M. C.)

„Seelensorge” desemnează în spațiul cultural german „îngrijirea și consilierea pastorală” în situații de criză (interioară) și este un serviciu oferit de Biserică. Multe instituții germane, printre care și facultățile, au în mod curent, în afară de „Rector”, „Decan”, „Secretariat” etc., și un birou pe a cărui ușă scrie „Seelensorge”. Nu știi cînd și cui îi trebuie… În orășelul de vacanță Büsum, la malul Mării Nordului, funcționează o filială Seelensorge cu profil specific, care, pe lîngă activități clasice cum ar fi consiliere, rugăciune, vizitare de biserici și pelerinaje, oferă și opțiuni adaptate divertismentului vilegiaturistic: Chill&Grill, Escape Room (în interiorul unei biserici!), Geocaching, plus povești de „Noapte bună!“ citite la microfon, de miercuri pînă sîmbătă, pe plaja pentru familiști. Pentru oferta completă, puteți descărca Action Bound, o aplicație gratuită, cu parfum litoral-sportiv-bisericesc. (M. P.)

Autoritățile pro-ruse din teritoriile ucrainene ocupate de Putin au chemat „colegi” nord-coreeni să le vină în ajutor pentru a înființa împreună „tribunale internaționale” unde să judece prizonierii ucraineni. Sună ca un banc. Trist. (S. V.)

Din județul Argeș, de la Geamăna, Bascov și Valea Mare Podgoria, ne-au venit aceste nume de firme: Amicii West Plast 2003 SRL, Casa Muntenească Alessandro SRL, Rebob Vertical SRL, Scorpions Neferal SRL, Next Carpați Building SRL, Carmen Adelin Divers SRL, Hesperus Și Pyroeis SRL, Chaos Tattoo SRL, Atelierul De Amintiri SRL, Construcții Drumuri Și Lucrări De Artă SRL, Piticot Import SRL, Frigospeed Eurotop SRL, Trans Bitum Speed SRL, Milion Auto Bianca SRL, Băețașu Logistic SRL, Iedera Izvor De Sănătate SRL, Ecuplus SRL, Noblesse Casa Maria SRL, Pleiadele Maria SRL, Pro Metal Ductil SRL, Proxima Centaur Trading SRL, Le Stil Clasic SRL, Divergent Art Studio SRL, Genii Solutions 2016 SRL-D, Liniștea Serii Prodcom SRL, Ștefan Numeric Kontrol SRL, Demonico Plus SRL, Pridvor Media Press AG SRL, Mon Blue Meru SRL, Rosupertop Rural SRL, Aproape 6 Studio Arhitect SRL, Căsuța Ambient SRL, Dinastia Accomodation SRL, Vânzări Auto Roată & Leo SRL, Avatar Star SRL, Partenerul Meu Mily SRL, Vestimentum Creatorina SRL, Alina Jumară Beauty SRL, Înot Frumusețe Creativă SRL, La De Toate Alin SRL, Magia Glasului Fericit SRL, Sfinx Funerare SRL, Intens Electric Exclusiv SRL, Fabrica De Șoferi SRL, La Ghighilă Holz Pellet SRL, Doi Plus Doi Egal Ce SRL, Zmeus Attack SRL. (D. S.)

Foto: A. Vrana

958 8 Lorin Niculae jpg
Zece școli de arhitectură pentru satele românești
Este deci momentul să înțelegem și, eventual, chiar să redescoperim și noi valoarea satului pentru arhitectura românească și să acționăm în consecință.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și feminități
Sigur, era și un mod de confirmare a feminității. Feminitate nu tocmai celebrată în perioada de atunci. Sloganul „femeia la cratiță”, care ne scoate din sărite în ziua de azi, era, pe atunci, în general, realitate. Excepțiile erau puține și rămîneau strict excepții.
p 20 WC jpg
Merită Joe Biden împărtăşania?
Dezbaterea în cauză a putut stîrni, iată, o reflecţie creştină cu multe dimensiuni: raport între credinţă şi laicitate, conştiinţă şi libertate a persoanei credincioase, stil de comunicare a tematicii creştine între dictat normativ şi călăuzire a credinciosului în drumul lui spiritual şi etic.
Nicolaos Tzafouris  Christ de Pitié  PDUT1974  Musée des Beaux Arts de la ville de Paris jpg
Corp păgîn și trup creștin
Prin arhitectura lucrării și derularea stilistic impecabilă a fiecărui capitol component, Marius Lazurca lucrează simultan cu izvoare antice și exegeze moderne, pentru a documenta continuitățile, asimilările, sintezele și rupturile produse în primele veacuri după Hristos.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Să forțezi o femeie să nască și apoi să crească acel copil este o formă de sclavie. Nașterea forțată nu poate fi numită drept la viață”
Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.