Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 956 din 4 – 10 august 2022
image

UN OM TELEFONIC A ÎNCERCAT, ÎN IULIE 1969, SĂ CREEZE EUROPA CU 10% MAI TROPICALĂ

Un om din piață, care vindea cartofi, îi spune altuia, care trecea prin fața tarabei lui: „Știi c-a murit Guță, nu?”. Celălalt se oprește în loc nedumerit: „Păi, iar a murit?”. (A. M.)

Astăzi, cu ocazia unei discuții cu o operatoare Vodafone, mi-a fost dat să aud cea mai lungă și complexă formulă de încheiere a unui apel telefonic: „Vă mulțumesc foarte mult, să aveți o zi minunată, toate cele bune, concediu frumos, Doamne ajută, numai bine!”. (M. P.)  

Cînd programatoarea Eugenia Kuyda a încercat, acum cîțiva ani, după moartea unui prieten apropiat, să-i creeze o variantă virtuală, care să răspundă la mesaje așa cum ar fi făcut-o el, părerile au fost împărțite. Unii considerau demersul imoral și, totodată, un obstacol în calea raportării sănătoase la realitate. Alții, din contra, au dorit să folosească programul pentru a „readuce la viață” oameni dragi și a conversa cu ei. Recent, Amazon a declarat că o nouă tehnologie îi va permite asistentului virtual Alexa să imite vocea oricărei persoane cu care există o înregistrare de cel puțin un minut. Motivația a constituit-o faptul că mulți oameni și-au pierdut apropiații în pandemie și acesta ar putea fi un instrument de folos în a-i păstra cumva. Alte companii tehnologice sînt însă reticente și intenționează să impună limite clare legate de digitalizarea vocii unei persoane, pentru a nu fi folosită în scopuri greșite. (A. A. D.)

Jacheta pe care astronautul american Buzz Aldrin a purtat-o în călătoria lui spre Lună în timpul misiunii Apollo 11, în iulie 1969, a fost vîndută cu 2,7 milioane de dolari la o licitaţie organizată la New York. O geacă lunară și milionară. (A. M. S.)

În Wisconsin, cîțiva iubitori de pisici au deschis un muzeu dedicat pisicilor („miau-muzeu”), cu 1.600 de exponate specifice. Ei vor, astfel, să strîngă bani pentru pisicile fără adăpost. Exact în același timp, un institut academic din Polonia care se ocupă de speciile de animale invazive a trecut pisica pe lista acestor specii. În fond, acum 10.000 de ani nu existau pisici în Europa, specia a fost adusă de oameni, i-a mers foarte bine și acum a umplut locul. Dobîndind un loc proeminent în lumea animalelor europene, pisica a subminat ordinea naturală a locului, zic cercetătorii polonezi. Nu e cazul să mai spun ce proteste indignate a stîrnit decizia academicilor de la Varșovia. Totuși, ei s-au  ținut tari pe poziții. O fi pisica iubită, dar tot invazivă rămîne! (S. V.)

Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită. Cu 10% mai mulți neuroni. Cînd încercați să prindeți o muscă și nu reușiți, sînt șanse mari să fie vorba despre o „doamnă”. (A. M. S.)

Deși cînd am auzit anunțul de la o rubrică meteo, „Zilele vor fi caniculare, dar nopțile tropicale”, am dat ochii peste cap, gîndind cu compasiune la bietul raport adversativ, răstălmăcit azi fără nici o milă față de limba română. Noaptea, în toiul toropelii, mi-am dat seama că ar putea fi totuși un rost psihologic al acelui „dar”. Căci, în loc să mă mai plîng de căldură și să mă foiesc cu o indignare inutilă contra naturii, mi-am imaginat că sînt undeva, în vacanță, pe o insulă tropicală, sub palmieri. Și am adormit împăcată, cu mantra meteo adversativă: chiar dacă ziua mi-a fost caniculară, noaptea mea a fost una tropicală. (S. G.)

ÎN SCHIMB, SE PARE CĂ TRECUTUL ESTE RESCRIS ÎN AȘA FEL ÎNCÎT OFERĂ OPȚIUNI PENTRU A ÎNFIINȚA ÎMPREUNĂ LINIȘTEA

Vocea britanicului Oswald Laurence McCollum a putut fi auzită, vreme de peste cincizeci de ani, rostind iconicul „Mind the Gap” în metroul londonez. După moartea lui, soția sa Margaret obișnuia să meargă la metrou și să-l asculte, iar după ce compania a decis să schimbe înregistrarea analogă cu una electronică, femeia a cerut caseta pentru uzul personal, să o poată asculta acasă. În schimb, compania britanică de transport a decis să păstreze înregistrarea originală în stația Embankment, lîngă casa lui Margaret, unde aceasta este deseori văzută așteptînd vocea pe o băncuță de pe peron. (M. C.)

Cică obuzierele și tancurile germane trimise în Ucraina se strică. După dărîmarea mitului invincibilității armatei Rusiei, se pare că și mitul tehnicii germane are de-a face cu unele probleme. (A. M.

„Trecutul este rescris în așa fel încît nu știi ce se va întîmpla ieri” – banc sovietic care a supraviețuit perestroikăi. (M. C.)

„Seelensorge” desemnează în spațiul cultural german „îngrijirea și consilierea pastorală” în situații de criză (interioară) și este un serviciu oferit de Biserică. Multe instituții germane, printre care și facultățile, au în mod curent, în afară de „Rector”, „Decan”, „Secretariat” etc., și un birou pe a cărui ușă scrie „Seelensorge”. Nu știi cînd și cui îi trebuie… În orășelul de vacanță Büsum, la malul Mării Nordului, funcționează o filială Seelensorge cu profil specific, care, pe lîngă activități clasice cum ar fi consiliere, rugăciune, vizitare de biserici și pelerinaje, oferă și opțiuni adaptate divertismentului vilegiaturistic: Chill&Grill, Escape Room (în interiorul unei biserici!), Geocaching, plus povești de „Noapte bună!“ citite la microfon, de miercuri pînă sîmbătă, pe plaja pentru familiști. Pentru oferta completă, puteți descărca Action Bound, o aplicație gratuită, cu parfum litoral-sportiv-bisericesc. (M. P.)

Autoritățile pro-ruse din teritoriile ucrainene ocupate de Putin au chemat „colegi” nord-coreeni să le vină în ajutor pentru a înființa împreună „tribunale internaționale” unde să judece prizonierii ucraineni. Sună ca un banc. Trist. (S. V.)

Din județul Argeș, de la Geamăna, Bascov și Valea Mare Podgoria, ne-au venit aceste nume de firme: Amicii West Plast 2003 SRL, Casa Muntenească Alessandro SRL, Rebob Vertical SRL, Scorpions Neferal SRL, Next Carpați Building SRL, Carmen Adelin Divers SRL, Hesperus Și Pyroeis SRL, Chaos Tattoo SRL, Atelierul De Amintiri SRL, Construcții Drumuri Și Lucrări De Artă SRL, Piticot Import SRL, Frigospeed Eurotop SRL, Trans Bitum Speed SRL, Milion Auto Bianca SRL, Băețașu Logistic SRL, Iedera Izvor De Sănătate SRL, Ecuplus SRL, Noblesse Casa Maria SRL, Pleiadele Maria SRL, Pro Metal Ductil SRL, Proxima Centaur Trading SRL, Le Stil Clasic SRL, Divergent Art Studio SRL, Genii Solutions 2016 SRL-D, Liniștea Serii Prodcom SRL, Ștefan Numeric Kontrol SRL, Demonico Plus SRL, Pridvor Media Press AG SRL, Mon Blue Meru SRL, Rosupertop Rural SRL, Aproape 6 Studio Arhitect SRL, Căsuța Ambient SRL, Dinastia Accomodation SRL, Vânzări Auto Roată & Leo SRL, Avatar Star SRL, Partenerul Meu Mily SRL, Vestimentum Creatorina SRL, Alina Jumară Beauty SRL, Înot Frumusețe Creativă SRL, La De Toate Alin SRL, Magia Glasului Fericit SRL, Sfinx Funerare SRL, Intens Electric Exclusiv SRL, Fabrica De Șoferi SRL, La Ghighilă Holz Pellet SRL, Doi Plus Doi Egal Ce SRL, Zmeus Attack SRL. (D. S.)

Foto: A. Vrana

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Ce sunt armele nucleare tactice și de ce a ordonat Rusia efectuarea de exerciții
Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că armata va efectua exerciții cu arme nucleare tactice - fiind pentru prima dată când un astfel de exercițiu este anunțat public de Moscova, relatează Independent.
image
Generația Smartphone. A explodat numărul elevilor cu probleme de învățare. Creierul copiilor, otrăvit de timpul petrecut în fața ecranelor
Numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 70.000. Și vorbim despre datele oficiale. Neoficial însă, avem mult mai mulți elevi cu astfel de probleme, iar una dintre cauze este timpul exagerat petrecut de aceștia în fața ecranelor.
image
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
După abuzurile culinare de Paște, trebuie să revenim la un stil de viață echilibrat. De câte ori mâncăm pe zi? Câtă carne consumăm? Ținem post intermitent? Cum ar trebui să arate micul dejun, prânzul și cina? - sunt întrebări la care a răspuns nutriționistul Nicolae Hâncu

HIstoria.ro

image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.