Cu ochii-n 3,14

28 iulie 2022
image

DUPĂ CE RITMUL A PIERDUT LUPTA CU FORȚA, IATĂ CĂ ADEPȚII „NOILOR ARME“ TREBUIE SĂ CUNOASCĂ TRASEELE NATURII UMANE

O nouă perlă a romglezei (și unde te-ai fi așteptat mai puțin), la Radio România Cultural: „Cutare profesoară a acomodat-o pe Nina Simone cu muzica clasică”. După ce „a sprijini” a pierdut lupta cu „a oferi suportul”, iată că și „a familiariza” este pe cale să iasă din vocabular. (M. C.)

Pe stradă, o bunică îmbrăcată într-un elegant deux-pièces, butonînd telefonul, îi comunică ferm nepoatei sale că „invitații vin la 7 fix, trebuie să vedem cum îi aranjăm, ca să nu iasă cu scandal”. Nepoțica, și ea îmbrăcată într-o elegantă rochiță roz, țopăind în ritmul de mers al bunicii, îi comunică, la fel de ferm: „Eu vreau tort!”. Prioritățile fiecărei vîrste. (S. G.)

De pe geamul unui Burger King de la Piața Sudului, un adevăr existențial te lovește cu forța evidenței: „Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui“. Indiscutabil. (D. S.)

În vreme ce unii se întrec la prins muște cu pliciul, tot mai multe microferme din întreaga lume cultivă infama, dar utila gîză, cu afecțiune. Hermetia illucens  sau „musca soldat” (nume datorat coloraturii terne a corpului insectei, care amintește de o uniformă militară) depune sute de ouă deodată, din care ies larve robuste, capabile să consume tone de deșeuri alimentare și de gunoi într-un timp record. Odată ajunse la maturitate, larvele sînt folosite ca hrană vie sau peletizată în piscicultură, în avicultură și – poate, într-un viitor nu foarte îndepărtat, visează adepții „noilor proteine” – pentru hrănirea populației planetare. În mod curios, aceste muște au o sensibilitate aparte pentru Barry White. După ce se încheie faza de împerechere, agricultorii unei ferme din Ohio lasă muzica să cînte; muștele își întrerup dintr-odată zborul brownian și rămîn nemișcate, iar fermierii pot colecta nestingheriți ouăle abia depuse. (M. P.)

Știri de pe front: „Au fost identificate şi confiscate mostre de arme şi echipamente ale inamicului. În special, sisteme de ghidare şi control, drone Orlan-10, sisteme portabile antiaeriene (MANPADS), lansatoare de grenade, aruncătoare de flăcări, arme de calibru mic, jurnale de luptă, documente personale ale militarilor ruşi, mijloace electronice. (...) În plus, a fost găsită şi evacuată o pisică ucraineană, care a trăit timp de cîteva luni sub ocupaţie”, a comunicat Statul Major ucrainean. (A. M. S.)

Medicilor care vor să plece din țară: stațiunea de cercetare Concordia (franco-italiană) din Antarctica e în căutarea unui medic. Una dintre cele trei stațiuni de cercetare aflate în interiorul continentului antarctic, Concordia este populată de un număr relativ constant de cercetători și se află într-o zonă în care temperatura ajunge frecvent la -60 de grade Celsius. Medicul ce se caută trebuie, practic, să cunoască cît se poate de bine cam toate ramurile medicinei (inclusiv stomatologie) și să poată efectua măcar un prim consult în orice domeniu. Contractul începe în august și are o durată de un an. (S. V.)

Ce oferte de job-uri mai poți găsi în România? „Firmă de organizări evenimente, caut șofer disponibil în weekend, cu mașină proprie, pentru a merge cu ursitoarele la botez. Se oferă plata pe oră, combustibil decontat”. Și: „Căutăm băieți și fete, fără experiență pentru un Parc de aventură din zona Pantelimon. Activitatea – să salveze persoanele rămase pe traseele din copaci și să informeze participanții cum trebuie să se asigure la traseele din copaci. Cerințe – să nu ai rău de înălțime!”. Aplicanților le urez succes. (A. P.)

Aplicația Replika îți oferă, cu ajutorul AI, parteneri virtuali cu care poți avea o relație sentimental-erotică exclusiv verbală. S-a descoperit însă recent că mulți dintre cei care descarcă această aplicație o folosesc pentru a-și exercita puterea asupra partenerilor fără trup, abuzîndu-i verbal și amenințîndu-i permanent cu dezinstalarea aplicației. De unde se vede limpede cum comportamentul abuziv este inerent naturii umane. Și ne mirăm că soldații ruși violatori, torționari și criminali din Bucha erau, la casele lor, frați, soți și tați iubitori, uneori cu preocupări artistice, precum dansul. (M. C.)

PÎNĂ LA URMĂ, UNII AR PUTEA SPUNE CĂ LIPSA DE LINIȘTE ÎNGHEAȚĂ UMORUL CALD

Un cuplu din Anglia a reușit să facă 15 ore cu avionul pentru a ajunge de unde a plecat, în aeroportul Gatwick. Avionul a făcut o escală în Tenerife, din pricina condițiilor meteo nefavorabile, dar cei doi soți n-au pus piciorul pe insula Madeira, destinația lor de pe bilet. S-au întors acasă, fără a primi o altă călătorie sau despăgubirile promise. Pînă la urmă, și-au recuperat banii dați pe bilete de la agenția de turism prin care le rezervaseră și au schimbat, din Portugalia, în Franța locul stabilit pentru aniversarea bărbatului. Cu haosul care este acum în aeroporturi e posibil să ne trezim după 15 ore în același loc chiar fără a ne ridica de la sol. (A. A. D.)

Vinerea trecută – cînd în toată țara se vorbea despre caniculă și erau anunțate temperaturi de aproape 40 de grade –, la Miercurea Ciuc, în timpul nopții, se înregistraseră 5 grade Celsius. Unii ar putea spune că acolo totul e altfel. (A. M.)

Potrivit știrilor „mondene”, Ilie Năstase ar fi avut parte de un scandal din partea soției sale chiar la petrecerea de ziua lui (a împlinit 76 de ani). Nu știu cine reușește să mai țină socoteala soțiilor marelui tenisman, dar se pare că lipsa lui de liniște în acest domeniu devine de-a dreptul legendară, ca să nu zic telenovelistică. (A. M.)

După urșii bruni care au devenit gunoieri, se pare că nici urşii polari nu o duc mai bine. Dintr-un raport publicat de cercetători canadieni și americani aflăm că: „Ei au nevoie de banchiză pentru a vîna foci. Dar cum Arctica se încălzeşte de patru ori mai rapid decît restul lumii, banchiza se topeşte mai devreme în timpul verii şi îngheaţă mai tîrziu toamna. Din această cauză, urşii sînt nevoiţi să petreacă mai mult timp pe mal, departe de prada lor naturală. Pentru a se îngrăşa, urşii polari se adună în masă în jurul unor gropi deschise situate în regiuni arctice şi subarctice cum ar fi Beluşia Guba, precum şi la grămezile de oase de balenă rămase în urma vînătorilor comunităţilor inuite din apropiere de Kaktovik, Alaska. Un astfel de comportament este riscant. Urşii riscă să fie ucişi de administratorii locali ai fondurilor de vînătoare din preocupare pentru siguranţa publică. Iar consumul de gunoaie îi poate îmbolnăvi”. Încălzirea globală nu e deloc abstractă. (A. M. S.)

Unul dintre cele mai citite site-uri de știri din România a titrat, recent, așa: „Modernizarea ucide: un bărbat a murit după ce a căzut în șanțul făcut pentru extinderea canalizării”. Și, mai jos, știrea: „Un bărbat de 55 de ani a decedat, sîmbătă seară, în comuna prahoveană Floreşti, după ce a căzut în şanţul săpat în timpul unor lucrări de canalizare, Poliţia deschizînd un dosar penal pentru ucidere din culpă”. Bănuiesc că Poliția a deschis dosar penal Modernizării. În orice caz, detenta filozofică a titlului, cuplată cu tragismul informației, face memorabil umorul acestei știri. O reușită de zile mari a jurnalismului nostru! (S. V.)

Cred că cea mai inspirată ofertă pentru aceia care zilele astea se plîng că „mor de cald” vine din partea unui magazin de înghețată bucureștean: „Înghețată artizanală de Colivă”. (S. G.)

Foto: A. Damian

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Razboi in Ucraina FOTO Ministerul ucrainean al Apărării jpg
Ritmul infernal al contraofensivei Kievului, un coșmar pentru ruși VIDEO
Modul excepțional în care a funcționat ofensiva ucraineană a permis trupelor Kievului să recucerească Lîman, un nod strategic de transport din nord-estul provinciei Donețk.
elon musk
Elon Musk, criticat după ce a susținut că Rusiei i se cuvine Crimeea
Elon Musk a fost aspru criticat după ce a propus ca Rusia să păstreze Crimeea. De asemenea, cel mai bogat om din lume a făcut mai multe propuneri pentru pacea dintre Ucraina și Rusia.
Mahdavikia jpg
Iran, proteste sângeroase: Oamenii, susținuți de o legendă vie printr-un mesaj acid
Regimul Islamic „tremură“ în fața furiei publicului, confruntându-se cu a 16-a zi de manifestări stradale.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia