Inflaţie de răspunsuri

Publicat în Dilema Veche nr. 467 din 24-30 ianuarie 2013
Bucurii uitate jpeg

Tinerii au azi soluţii la îndemînă, reţete gata făcute pentru aproape orice: ziare, cărţi, Internet se înghesuie toate să ofere lămuriri la orice neajuns, de la cum să scapi de acnee, la cum să găseşti un loc de muncă, de la cum să-ţi găsească partenerul ideal, la cum să obţii o bursă la universităţi străine, de la cum să fii fericit, la cum să te distrezi „maxim“. Răsfoind publicaţiile care li se adresează, ai impresia că nici un colţişor din trupul, mintea şi sufletul adolescenţilor nu este de nepătruns: par cu toţii ajustaţi după un standard al generaţiei, roboţi construiţi identic, cu aceleaşi nevoi, fără culoare proprie.

E bine – nu zic nu – ca tinerii să aibă în preajmă ajutorul de care au nevoie atunci cînd se opintesc să treacă hopurile vîrstei. Dar ei nu mi se par nici mai siguri, nici mai înţelepţi, nici mai informaţi chiar, decît eram noi, cei de odinioară. Dimpotrivă.

Şi mă gîndesc că, din dorinţa de a-i proteja, venim prea repede cu răspunsuri, reţete, soluţii. Că ne grăbim să oferim răspunsurile noastre, şi nu să ascultăm interogaţia lor. Că experienţa tînărului aflat în faţa noastră nu are răgaz să se transforme mai întîi în întrebare, în întrebare proprie, născută din propriile nedumeriri, conflicte, erori, tristeţi, amărăciuni, îndoieli. De regulă, o asemenea întrebare nu-şi găseşte prea lesne răspunsul în reviste sau pagini de Internet. Întrebarea lui, şi nu cea a generaţiei, este cea care-l va pune pe drumul căutării proprii. Cea care-l va îndemna să citească, să înţeleagă, să cerceteze, să afle soluţii potrivite pentru el, şi nu pentru toţi cei de vîrsta lui. Şi asta nu o poate face decît dacă-i lăsăm timp ca nemulţumirile, conflictele lui interioare să dospească pînă cînd se iveşte interogaţia proprie, şi nu dacă îl presăm să accepte etichetele vîrstei şi răspunsurile şablon.

Un alt pericol al inflaţiei de sfaturi adresate tinerilor mi se pare a fi acela că nu mai lasă deloc spaţiu întrebărilor mari. Întrebările mici, de tipul „de ce nu mă iubeşte Marcela sau, după caz, Gigel?“ capătă răspunsuri prompte, practice, în cinci-şase paşi, tînărul aplică melancolic reţeta pentru revigorarea dispoziţiei, iar problema iubirii devine mai curînd una a machiajului zilnic şi a strategiilor de întîlnire, decît una a legăturilor profunde. Problema (ne)credinţei este evacuată din dezbaterile cu adolescenţii cu certitudini livrate de ştiinţă sau dogme religioase, binele şi răul sînt tranşate de la catedra de dirigenţie sau la şedinţele cu părinţii. Viaţa tînărului, în viziunea adulţilor care dau sfaturi, rămîne la nivel mărunt, de rutină, de supravieţuire, de acomodare sau de competiţie şi de liste de to do. Întrebările mari ale omenirii – cele despre credinţă, iubire, bine, rău, rost, destin – sucombă în preajma reţetelor pentru „gîndirea pozitivă“. Tînărul este invitat să creadă că dezbaterea interioară, analiza, frămîntarea sînt – în cel mai bun caz – pierdere de vreme, dacă nu periculoase pentru psihic, atîta timp cît există soluţii deja verificate de depăşire grabnică a momentului de nedumerire.

Pe scurt, tînărul nu mai are de căutat şi de trăit nimic. Au găsit alţii toate soluţiile şi toate răspunsurile de care are nevoie. Nu-i rămîne decît să execute. Şi să se plictisească.

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.
Zizi și neantul jpeg
Spre prima zi de școală
În prima zi de școală, cîndva prin anii ’70, aveam părul foarte scurt. Arătam ca un băiețel trist. Nu numai că eram tunsă băiețește, ci și părul meu, pînă atunci plin de bucle, stătea turtit și parcă apăsat de o uriașă rocă.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Armînlu nu cheari! – despre călătoria mea în Albania (4) –
Doi oameni drăguți, deschiși, prietenoși, ca mai toți oamenii pe care i-am întîlnit în Albania și de care m-am simțit încă din primele momente legată afectiv. Acum mi-e dor de ei de parcă toți ar fi rudele mele.
p 19 WC jpg
Cacealmaua de la Airport Plaza
Sînt un român cu domiciliul în străinătate care, la ultimul lui sejur în România, a fost jefuit cu sălbăticie de compania de închiriat mașini.
p 20 WC jpg
Cei neștiuți care întîrzie
Despre katechon, cuvîntul misterios al Sfîntului Apostol Pavel din 2 Tesaloniceni 2, 6-7, s-a scris enorm.
640px Faculty of Theology (personification) 1 jpg
Spre o teologie laică (2)
Lumea nu era nici ea privită ca un stadiu trecător. Ea a devenit în şi de la sine, aşa cum atestă într-adevăr Scripturile, „foarte bună“ (Gen. 1: 31), dacă nu de-a dreptul sacră.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe stradă, o tanti cu o geantă de plastic pe umăr, colorată în nuanțe de albastru, pe care scrie: „În interior am armonie“. Ce să zic, bravo ție!
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vîrsta de mijloc, fără prospect
A jongla pe un pod de sfoară între ce cunoști și ce te așteaptă încă.
Zizi și neantul jpeg
Urși
Ursul respectiv intră și prin curțile oamenilor. Sare gardurile, fără probleme, și te trezești cu el la geam ori dormind pe gazon, sau devorîndu-ți mîncarea pentru pisici. Devine o realitate tragicomică a existenței tale, care nu pare a avea mari șanse de rezolvare.

Adevarul.ro

port ambarcatiuni jpeg
„Pontonul lui Udrea” putrezește în Dunăre. Dovada lucrului prost făcut și a risipirii banului public
Inaugurat cu fast în 2009 de Elena Udrea, ministrul Turismului de la acea vreme, portul de ambarcațiuni de la Galați, o investiție de 900.000 de euro a ministerului, s-a dovedit a fi o investiție foarte proastă.
carbune
Senatul a adoptat OUG pentru decarbonizarea sectorului energetic
Senatul a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind decarbonizarea sectorului energetic.
Vladimir Putin FOTO EPA EFE jpg
Putin susține că Occidentul are un comportament de prădător pe piața mondială a alimentelor
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, marți, în cadrul unei întrevederi privind munca sezonieră din Rusia, că Occidentul are un comportament de prădător pe piața mondială a alimentelor.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.